Jump to content

Czechy - Spindleruv Mlyn/Svaty Petr

SkiForum
 Share

Recommended Posts

• 4 weeks later...

Wiecie co, pojechałem do SM po wielu latach i, kurcze, moje wspomnienia słonecznych stoków pochodzą chyba z marca, bo na początku stycznia na większości tras panuje noc polarna - cały dzień w cieniu. Przy technicznym śniegu oznacza to jazdę po lodowym betonie i w ogóle zimno i mroczno jakoś... ;)

https://youtu.be/ADVNeGRJIg0

Cały dzień w słońcu jest Medvedin ale to sprawia, że jest tam straszliwy tłok i wielka kolejka.

Same trasy bardzo fajne, wiadomo, ale ta noc polarna trochę mnie przygnębiła, w takich Jańskich w bezchmurny dzień jeździ się jednak w pięknym słońcu.

No właśnie, w Polsce 90% stoków ma nachylenie północne i przez to nie jeździ się w nich zbyt przyjemnie - przynajmniej o sobie mówię, bo są narciarze o zacięciu sportowym, którym "beton" bardzo odpowiada. Dla mnie narciarstwo to głównie pobyt na słońcu, atmosfera knajpek na powietrzu, na których można przy ładnej panoramie oglądać widoki, a nie tylko chować się do nich przed zimnem. Czeskie Karkonosze (a zwłaszcza ośrodki słowackie w 60-70%) wydają się ogólnie bliższe takiemu narciarstwu, nie tylko w marcu. Choć zgadzam się, że marzec to najlepsza pora na narty. Rokytnice też mają nachylenie południowe, a przewyższenie tam sięga 600m!

No właśnie, w Polsce 90% stoków ma nachylenie północne i przez to nie jeździ się w nich zbyt przyjemnie - przynajmniej o sobie mówię, bo są narciarze o zacięciu sportowym, którym "beton" bardzo odpowiada. Dla mnie narciarstwo to głównie pobyt na słońcu, atmosfera knajpek na powietrzu, na których można przy ładnej panoramie oglądać widoki, a nie tylko chować się do nich przed zimnem. Czeskie Karkonosze (a zwłaszcza ośrodki słowackie w 60-70%) wydają się ogólnie bliższe takiemu narciarstwu, nie tylko w marcu. Choć zgadzam się, że marzec to najlepsza pora na narty. Rokytnice też mają nachylenie południowe, a przewyższenie tam sięga 600m!

No nic, trzeba do SM jeździć w marcu ;) Ale raczej w tygodniu - szczerze mówiąc, nigdy jeszcze nie spotkałem się w SM z BRAKIEM kolejek ;)

Wg strony skiarealu trasa jest czynna , ale orczyk ..... nie działa . 

Dziwne, ba - przedziwne.

Może jakaś awaria. Do tej trasy można dojechać przez lasek od strony nowego krzesła. Tylko przy krześle są kolejki, a do orczyka zazwyczaj było pusto

Może jakaś awaria. Do tej trasy można dojechać przez lasek od strony nowego krzesła. Tylko przy krześle są kolejki, a do orczyka zazwyczaj było pusto

No wlasnie mega dziwne, tym bardziej ze wydawalo mi sie ze widzialem foty na fb z oficjalnej strony spindla i orczyk dzialal.

• 1 month later...

Zamierzam w okolicach Jeleniej Góry spędzic weekend od 30.03-02.04 obstawiacie że jeszcze będzie się dało pojeździć ? Prognozy pogody nie są zbyt optymistyczne ale zima była solidna, śniegu napadało wcześniej i pamiętam, że w czasach studiów w kwietniu zamykałem w Spindlu sezon :) Jeśli gdzieś w tym czasie nastawiać się na jazdę to chyba Cerna Hora i Spindlarovy, też tak obstawiacie :) ?

Zamierzam w okolicach Jeleniej Góry spędzic weekend od 30.03-02.04 obstawiacie że jeszcze będzie się dało pojeździć ? Prognozy pogody nie są zbyt optymistyczne ale zima była solidna, śniegu napadało wcześniej i pamiętam, że w czasach studiów w kwietniu zamykałem w Spindlu sezon :) Jeśli gdzieś w tym czasie nastawiać się na jazdę to chyba Cerna Hora i Spindlarovy, też tak obstawiacie :) ?

Cerna Hora czasami robi tak że sezon zaczyna i kończy wyciągami położonymi wyżej - orczykiem "Andel" i ewentualnie nową kanapą "Hoffmanky", a całkiem na dół już się nie da dojechać - zjeżdża się godnolą.

Jest jeszcze Pec- pamiętam że z reguły wyciągi Javor "poddają się" ostatnie. Trasy mają 1100-1200m, ale jak nie ma wyboru, to i tam można się pojeździć :)

W ubiegłym roku skiareal Pec kończył seson coś koło 18 kwietnia, a rok wcześniej sezon był krótszy o miesiąc, ale wtedy była straszna lipa ze śniegiem

Z kolei w Spindlerovym stoki są chyba mniej nasłonecznione, więc może też "dociągną", ale ze SM mam mniejsze doświadczenie :)

Ostatnimi laty najdłużej chodził Harrachov i w tym roku też tak obstawiam. Dwa lata temu ostatnie jazdy ok 25.04, rok temu w połowie kwietnia.

To proszę o info jak sie trzyma podłoże :)

Pozdrawiam

Super! Śniegu jeszcze bardzo dużo.

Najlepiej trzyma na Medvedinie - w poniedzialek śmigałem do konca i w sumie do końca był beton, szczególnie po prawej stronie patrząc do zejścia z krzesła ( czerwona + czarna).

Dzisiaj na Svatym też całkiem ok - najlepsza czarna pucharowa i trasy przy Plan. Jedynie na Hramovce byly odsypy ale jechałem tam dopiero o 14:00 - nie wiem jak szybko się zrobiły.

• 3 weeks later...

Dzisiaj w SM spełnienie mokrych snów narciarzy o wiosennych szusach:

- słonecznie

- rano mrozik, a do południa bez upału

- śniegu ciągle sporo

- trasy twarde, szybkie, równe ale bez lodu

- ptaki śpiewają :)

- kolejki krótkie

Poniżej przegląd z dzisiaj, jakby kto chciał wirtualnie zjechać ;)

Svaty Petr:

Svaty Petr / World Cup:

Hromovka:

Turisticka / Hromovka II:

Dzięki za info - jutro szukam miejsca w Czechach na nocną...

Trochę mi się zmieniło, pewno będę mógł być dziś ok. 15-16 w górach pl/cz, stąd pytanie: w Czechach zwykle 16-18 ratrakują  - czy teraz przy plusach też to robią? W co i gdzie się bawić w godz. 16-18? Ew. jakie miejsce polecacie na dziś z Wrocka?