Jump to content

Czarna Góra

Administrator
 Share

Recommended Posts

• 3 weeks later...

Pora na podsumowanie.

Norweska szklana kula pokazywała słońce i lekki mróz w prognozie. W realu to drugie się spełniło, zamiast lampy nisko wiszące chmury i opady białego o różnej intensywności.

Na parkingu, jak na sezon po feriach i koniec lutego - komplet. 

W planach była jazda po wszystkich trasach, w tym po otwartej E/F. Trzeba było wpaść na Procę po dłuuuugiej przerwie.

Na początku warun na stoku: Efka w miarę równo, ale miękko pod nartą. Kolejka do wyciągu 7-15 min w zależności od natężenia ruchu. Trasa A i B: tutaj już więcej wyzwań, tylko na wypłaszczeniach równo. Na ściankach muldy na pół chłopa wysoko, szczególnie pod koniec B. Gdzieniegdzie wystawał spod śniegu podkład - lód. Generalnie miękko pod nartą. Kolejka do Luxtorpedy 5-10 minut czekania. D Fis, z racji późnego otwarcia trasy dla narciarzy [wcześniej były zawody] warunki korzystne, bo równo, ale dalej miękko. Żmija - kolejek raczej brak, szło na bieżąco. No i wisienka na torcie, a więc E-Fis. Tam to tylko naturalny śnieg, ludzi mało. Jeździło się tam najlepiej.

Na deser Proca - nie dla miękiszonów. Sama nazwa już dużo mówi, trzeba mieć opanowany orczyk żeby nie zaliczyć gleby na starcie. Byłem tam z 9 letnią córka, pierwsze jej podejście poszło OK. Potem dwa razy z rzędu falstart na początku. Porozmawiałem chwilę z obsługą - dzieją się na Procy cuda. Rodzice zabierają tam małe 3-4 letnie szkraby, co z reguły kończy się nieciekawie. Dzisiaj uwaga - 50% startów na Procy to falstarty, dorośli zaliczali ciekawe gleby. Ja napisałem - Proca nie dla miękiszonów. Sama prędkość Procy wg GPS to 14km/godz, zostawia z tyłu Luxtorpedę 12km/godz, Żmiję 9km/godz i Efkę 5 km/godz....

Poza tym dzisiaj było dużo jazdy we mgle, szczególnie pierwsza połowa tras. Słaby kontrast, no i sporo gleb. Pod koniec GOPR interweniował na A-Fis. Śniegu offpiste sporo, na trasach jeszcze więcej. Główne trasy mają szanse być przejezdne do kwietnia.

Dzisiaj widziałem snowboardzistę w jersey Krzysztofa Oliwy z NY Devils.

Poniżej kilka fotek i film z Procy. 

Suma sumarum - wyjazd udany.

4FBAE715-6C86-41EF-AB60-081ED738319E.jpeg

9BE43ECE-CACA-48CE-BAD1-657FA624BD0D.jpeg

35EB55FE-1002-48EB-8FD9-FFB7AB066072.jpeg

61D9A76A-FD93-4F13-8C98-B7CCD5077BC1.jpeg

92DCF292-3483-4DBD-9621-F99041999E7B.jpeg

DF99FD28-089D-498C-B6C8-1C3E70F08F73.jpeg

• Like 2

• 2 weeks later...
2 godziny temu, nikon255 napisał:

Bedzie ktos teraz w tygodniu lub w przyszłym na Czarnej?

Ja stręczę rodzinie Szklarską w najbliższą sobotę. Warun na CG i w Szklarskiej zacny, mróz prawie non stop. Do tego masa śniegu na trasach, 100% otwartych w CG, w Szklarskiej działa wszystko oprócz FIS.

2 minuty temu, grimson napisał:

Ale pustki na CG. Warun fantastyczny, jak jeszcze twardo pod narta to aż mnie skręca. A moje GS jeszcze bardziej xD

Mnie tez skreca, bo moglem tylko wziąć SL. Na 3 dni. Bede sie adaptowac... 😛 Rano beton. W sloncu puszcza, cukier.

Na dole E i F straciatella. Ciezko ominac. 

• Like 1