wbialek Napisano 24 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2020 Praktycznie dyskutuje się tylko o nartach i wybór wiązań nie jest tematem - bierze się takie, które fabryka dała, Ale ja kupiłem gołe deski i muszę wybrać wiązania. Ustawiam DIN 6. Nie chcę specjalnych funkcji, tylko poczucie bezpieczeństwa. Wiązanie montowane wprost na śrubki do narty. Skistop 90mm, narty All maountain. Kiedyś to były Tyrolie Diagonal a teraz? W sieci widzę Marker, Tyrolia i Salomon - jakie za i przeciw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jan koval Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Praktycznie dyskutuje się tylko o nartach i wybór wiązań nie jest tematem - bierze się takie, które fabryka dała, Ale ja kupiłem gołe deski i muszę wybrać wiązania. Ustawiam DIN 6. Nie chcę specjalnych funkcji, tylko poczucie bezpieczeństwa. Wiązanie montowane wprost na śrubki do narty. Skistop 90mm, narty All maountain. Kiedyś to były Tyrolie Diagonal a teraz? W sieci widzę Marker, Tyrolia i Salomon - jakie za i przeciw? moze sprecyzujesz pytanie?? Jester to moj wybor zakladajac, ze nie chcesz przesuwania przod/tyl BTW - ile wazysz ze ustawiasz na 6??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Każde teraz są dobre. Myślę, że gdybyś kupił 30-o letnie Markery Rotamaty nie zauważyłbyś różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wbialek Napisano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ważę 70kg. Rozumiem, że jak wiązanie jest zapięte to różnic nie widać, ale ciekaw jestem jak z trwałością, czy powtarzalnością wypięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wbialek Napisano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 P.S. Sprawdziłem w tabelach według wzrostu, wagi, buta, umiejętniści i wieku i od jutra muszę przestawić na 5 - kończę 51 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Kaem Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 P.S. Sprawdziłem w tabelach według wzrostu, wagi, buta, umiejętniści i wieku i od jutra muszę przestawić na 5 - kończę 51 lat. Ja tak nie zrobiłbym - jestem troszkę starszy i cięższy, jeżdżę przeciętnie, ale 5 to czysta prowokacja do wypięcia przy bardziej dynamicznej jeździe. Moja żona waży nieco mniej od Ciebie, jest też sporo niższa i ma 5 - nigdy przez długie lata nie było z tym kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 75kg, od zawsze jezdze z wiazaniem na 6 i ostatnio niestety wyskoczylo. Podnioslem wszedzie na 7, bo mozna sobie zrobic krzywde historia smiesznq, bo tylko poczulem lekkie przyhaczenie przodem w malej dziurze. Chwila zachwiania, noga w powietrzu. Odzyskalem rownowage, stawiam narte, a zarylem butem. Okazalo sie, ze jechalem na jednej nodze, a narta zostala pare metrow z tylu. Myk na ryj i szok. Dziwna gleba. Takie sa najgorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 75kg, od zawsze jezdze z wiazaniem na 6 i ostatnio niestety wyskoczylo. Podnioslem wszedzie na 7, bo mozna sobie zrobic krzywde historia smiesznq, bo tylko poczulem lekkie przyhaczenie przodem w malej dziurze. Chwila zachwiania, noga w powietrzu. Odzyskalem rownowage, stawiam narte, a zarylem butem. Okazalo sie, ze jechalem na jednej nodze, a narta zostala pare metrow z tylu. Myk na ryj i szok. Dziwna gleba. Takie sa najgorsze. Tu zdania są podzielone. Noga czy wiązanie oto jest pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 75kg, od zawsze jezdze z wiazaniem na 6 i ostatnio niestety wyskoczylo. Podnioslem wszedzie na 7, bo mozna sobie zrobic krzywde historia smiesznq, bo tylko poczulem lekkie przyhaczenie przodem w malej dziurze. Chwila zachwiania, noga w powietrzu. Odzyskalem rownowage, stawiam narte, a zarylem butem. Okazalo sie, ze jechalem na jednej nodze, a narta zostala pare metrow z tylu. Myk na ryj i szok. Dziwna gleba. Takie sa najgorsze. Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Jak spodziewasz sie gleby, luz. Kladziesz sie na bok i czekasz Jednak to wypiecie moglo mnie kosztowac kolano, nogi ktora sie nie wypiela. Poszedlem do przodu i nawet nie pamietam jak sie polozylem tak mnie to zaskoczylo. Troche pobolalo i przeszlo. Juz od dawna nie wykrecilo mi nogi tak jak wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Hehe ... czyli wiązanie w jednej narcie za słabe a w drugiej za silne :/ A oba tak samo ustawione - niestety. Tak to działa gdy jedna narta pyknie w coś dynamicznie a drugą powoli wykręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... spyder Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Praktycznie dyskutuje się tylko o nartach i wybór wiązań nie jest tematem - bierze się takie, które fabryka dała, Ale ja kupiłem gołe deski i muszę wybrać wiązania. Ustawiam DIN 6. Nie chcę specjalnych funkcji, tylko poczucie bezpieczeństwa. Wiązanie montowane wprost na śrubki do narty. Skistop 90mm, narty All maountain. Kiedyś to były Tyrolie Diagonal a teraz? W sieci widzę Marker, Tyrolia i Salomon - jakie za i przeciw? Ciekawe pytanie Przez ponad 30 lat korzystałem z różnych ( najczęściej fabrycznych - dedykowanych ) i nigdy nie było z wiązaniami problemu. Nigdy. A przetestowałem tego wiele. Oj wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Hehe ... czyli wiązanie w jednej narcie za słabe a w drugiej za silne :/ A oba tak samo ustawione - niestety. Tak to działa gdy jedna narta pyknie w coś dynamicznie a drugą powoli wykręca. Ty to jednak filozof grecki jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ustawienie wiązań jest bardzo proste jak się wozisz ustawiasz na łatwe wypięcie do swojej wagi. Jak jeździsz z sportowym zacięciem dajesz + 2....+ 3 DIN do wagi, z lżej ustawionymi ryzykujemy poważniejszymi kontuzjami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ty to jednak filozof grecki jestes Cóż - wiele pokoleń się na nich wychowało i nadal wychowuje : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) zupelnie nowatorskie podejscie do zagadnienia - szacunek - znaczy, w zasadzie, powinienem sie zatrzymywac co 100m przewyzszenia i pokrecic sobie sruba….. swietne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Dokładnie - gdybyśmy chcieli mieć ustawione na taki śnieg jaki w danym momencie jest. Dlatego (jak pisałem- czytaj ze zrozumieniem) dokładne ustawienie nie jest możliwe - a już na pewno nie np. na takiej Marmoladzie - na górze beton a na dole mocno rozmiękłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) Cześć Kluczem do regulacji wiązania jest świadomość stylu własnej jazdy i miękka jazda. Ta miękka jazda to klucz. Kiedyś jeździłem na dużych nastawach obecnie 3-4 kreski niżej a jak biorę narty od kogoś to w ogóle nie zwracam uwagi na nastawy. Po prostu nie wolno mi się wywracać więc nie doprowadzam do sytuacji utraty kontroli i mam spokój. Gdybym miał ustawić na porządne zawody lub jazdę w trudnych warunkach to byłby to z pewnością te 3-4 kreski więcej niż teraz. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Jasne, też tak robię : ) Kto się na gorącym sparzył ... Wyjątkiem są żleby - tam trzeba mieć mocno. A na dole zwykle rozmiękłe :/ I to jest trochę kicha. Z tym wywracaniem i nie wywracaniem - hmmm .. gdybyś był pewien, że się nigdy nie wywrócisz nie potrzebne by były regulowane wiązania Niestety rzeczywistość czasem nam do pięt nie dorasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... nikon255 Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Czy wiązania (SPX 15) mocuje się do płyty na klej do srub np. niebieski loctite? Jakim momentem to dokrecic? Niestety zluzowały sie po 4 dniach jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Jakie wiązania - firmy, rozwiązania × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Każde teraz są dobre. Myślę, że gdybyś kupił 30-o letnie Markery Rotamaty nie zauważyłbyś różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wbialek Napisano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ważę 70kg. Rozumiem, że jak wiązanie jest zapięte to różnic nie widać, ale ciekaw jestem jak z trwałością, czy powtarzalnością wypięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wbialek Napisano 25 Lutego 2020 Autor Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 P.S. Sprawdziłem w tabelach według wzrostu, wagi, buta, umiejętniści i wieku i od jutra muszę przestawić na 5 - kończę 51 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kaem Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 P.S. Sprawdziłem w tabelach według wzrostu, wagi, buta, umiejętniści i wieku i od jutra muszę przestawić na 5 - kończę 51 lat. Ja tak nie zrobiłbym - jestem troszkę starszy i cięższy, jeżdżę przeciętnie, ale 5 to czysta prowokacja do wypięcia przy bardziej dynamicznej jeździe. Moja żona waży nieco mniej od Ciebie, jest też sporo niższa i ma 5 - nigdy przez długie lata nie było z tym kłopotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 75kg, od zawsze jezdze z wiazaniem na 6 i ostatnio niestety wyskoczylo. Podnioslem wszedzie na 7, bo mozna sobie zrobic krzywde historia smiesznq, bo tylko poczulem lekkie przyhaczenie przodem w malej dziurze. Chwila zachwiania, noga w powietrzu. Odzyskalem rownowage, stawiam narte, a zarylem butem. Okazalo sie, ze jechalem na jednej nodze, a narta zostala pare metrow z tylu. Myk na ryj i szok. Dziwna gleba. Takie sa najgorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... star Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 75kg, od zawsze jezdze z wiazaniem na 6 i ostatnio niestety wyskoczylo. Podnioslem wszedzie na 7, bo mozna sobie zrobic krzywde historia smiesznq, bo tylko poczulem lekkie przyhaczenie przodem w malej dziurze. Chwila zachwiania, noga w powietrzu. Odzyskalem rownowage, stawiam narte, a zarylem butem. Okazalo sie, ze jechalem na jednej nodze, a narta zostala pare metrow z tylu. Myk na ryj i szok. Dziwna gleba. Takie sa najgorsze. Tu zdania są podzielone. Noga czy wiązanie oto jest pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 75kg, od zawsze jezdze z wiazaniem na 6 i ostatnio niestety wyskoczylo. Podnioslem wszedzie na 7, bo mozna sobie zrobic krzywde historia smiesznq, bo tylko poczulem lekkie przyhaczenie przodem w malej dziurze. Chwila zachwiania, noga w powietrzu. Odzyskalem rownowage, stawiam narte, a zarylem butem. Okazalo sie, ze jechalem na jednej nodze, a narta zostala pare metrow z tylu. Myk na ryj i szok. Dziwna gleba. Takie sa najgorsze. Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Jak spodziewasz sie gleby, luz. Kladziesz sie na bok i czekasz Jednak to wypiecie moglo mnie kosztowac kolano, nogi ktora sie nie wypiela. Poszedlem do przodu i nawet nie pamietam jak sie polozylem tak mnie to zaskoczylo. Troche pobolalo i przeszlo. Juz od dawna nie wykrecilo mi nogi tak jak wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Hehe ... czyli wiązanie w jednej narcie za słabe a w drugiej za silne :/ A oba tak samo ustawione - niestety. Tak to działa gdy jedna narta pyknie w coś dynamicznie a drugą powoli wykręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... spyder Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Praktycznie dyskutuje się tylko o nartach i wybór wiązań nie jest tematem - bierze się takie, które fabryka dała, Ale ja kupiłem gołe deski i muszę wybrać wiązania. Ustawiam DIN 6. Nie chcę specjalnych funkcji, tylko poczucie bezpieczeństwa. Wiązanie montowane wprost na śrubki do narty. Skistop 90mm, narty All maountain. Kiedyś to były Tyrolie Diagonal a teraz? W sieci widzę Marker, Tyrolia i Salomon - jakie za i przeciw? Ciekawe pytanie Przez ponad 30 lat korzystałem z różnych ( najczęściej fabrycznych - dedykowanych ) i nigdy nie było z wiązaniami problemu. Nigdy. A przetestowałem tego wiele. Oj wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Hehe ... czyli wiązanie w jednej narcie za słabe a w drugiej za silne :/ A oba tak samo ustawione - niestety. Tak to działa gdy jedna narta pyknie w coś dynamicznie a drugą powoli wykręca. Ty to jednak filozof grecki jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ustawienie wiązań jest bardzo proste jak się wozisz ustawiasz na łatwe wypięcie do swojej wagi. Jak jeździsz z sportowym zacięciem dajesz + 2....+ 3 DIN do wagi, z lżej ustawionymi ryzykujemy poważniejszymi kontuzjami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ty to jednak filozof grecki jestes Cóż - wiele pokoleń się na nich wychowało i nadal wychowuje : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) zupelnie nowatorskie podejscie do zagadnienia - szacunek - znaczy, w zasadzie, powinienem sie zatrzymywac co 100m przewyzszenia i pokrecic sobie sruba….. swietne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Dokładnie - gdybyśmy chcieli mieć ustawione na taki śnieg jaki w danym momencie jest. Dlatego (jak pisałem- czytaj ze zrozumieniem) dokładne ustawienie nie jest możliwe - a już na pewno nie np. na takiej Marmoladzie - na górze beton a na dole mocno rozmiękłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) Cześć Kluczem do regulacji wiązania jest świadomość stylu własnej jazdy i miękka jazda. Ta miękka jazda to klucz. Kiedyś jeździłem na dużych nastawach obecnie 3-4 kreski niżej a jak biorę narty od kogoś to w ogóle nie zwracam uwagi na nastawy. Po prostu nie wolno mi się wywracać więc nie doprowadzam do sytuacji utraty kontroli i mam spokój. Gdybym miał ustawić na porządne zawody lub jazdę w trudnych warunkach to byłby to z pewnością te 3-4 kreski więcej niż teraz. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Jasne, też tak robię : ) Kto się na gorącym sparzył ... Wyjątkiem są żleby - tam trzeba mieć mocno. A na dole zwykle rozmiękłe :/ I to jest trochę kicha. Z tym wywracaniem i nie wywracaniem - hmmm .. gdybyś był pewien, że się nigdy nie wywrócisz nie potrzebne by były regulowane wiązania Niestety rzeczywistość czasem nam do pięt nie dorasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... nikon255 Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Czy wiązania (SPX 15) mocuje się do płyty na klej do srub np. niebieski loctite? Jakim momentem to dokrecic? Niestety zluzowały sie po 4 dniach jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Jakie wiązania - firmy, rozwiązania × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 75kg, od zawsze jezdze z wiazaniem na 6 i ostatnio niestety wyskoczylo. Podnioslem wszedzie na 7, bo mozna sobie zrobic krzywde historia smiesznq, bo tylko poczulem lekkie przyhaczenie przodem w malej dziurze. Chwila zachwiania, noga w powietrzu. Odzyskalem rownowage, stawiam narte, a zarylem butem. Okazalo sie, ze jechalem na jednej nodze, a narta zostala pare metrow z tylu. Myk na ryj i szok. Dziwna gleba. Takie sa najgorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 75kg, od zawsze jezdze z wiazaniem na 6 i ostatnio niestety wyskoczylo. Podnioslem wszedzie na 7, bo mozna sobie zrobic krzywde historia smiesznq, bo tylko poczulem lekkie przyhaczenie przodem w malej dziurze. Chwila zachwiania, noga w powietrzu. Odzyskalem rownowage, stawiam narte, a zarylem butem. Okazalo sie, ze jechalem na jednej nodze, a narta zostala pare metrow z tylu. Myk na ryj i szok. Dziwna gleba. Takie sa najgorsze. Tu zdania są podzielone. Noga czy wiązanie oto jest pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 75kg, od zawsze jezdze z wiazaniem na 6 i ostatnio niestety wyskoczylo. Podnioslem wszedzie na 7, bo mozna sobie zrobic krzywde historia smiesznq, bo tylko poczulem lekkie przyhaczenie przodem w malej dziurze. Chwila zachwiania, noga w powietrzu. Odzyskalem rownowage, stawiam narte, a zarylem butem. Okazalo sie, ze jechalem na jednej nodze, a narta zostala pare metrow z tylu. Myk na ryj i szok. Dziwna gleba. Takie sa najgorsze. Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Jak spodziewasz sie gleby, luz. Kladziesz sie na bok i czekasz Jednak to wypiecie moglo mnie kosztowac kolano, nogi ktora sie nie wypiela. Poszedlem do przodu i nawet nie pamietam jak sie polozylem tak mnie to zaskoczylo. Troche pobolalo i przeszlo. Juz od dawna nie wykrecilo mi nogi tak jak wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Hehe ... czyli wiązanie w jednej narcie za słabe a w drugiej za silne :/ A oba tak samo ustawione - niestety. Tak to działa gdy jedna narta pyknie w coś dynamicznie a drugą powoli wykręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... spyder Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Praktycznie dyskutuje się tylko o nartach i wybór wiązań nie jest tematem - bierze się takie, które fabryka dała, Ale ja kupiłem gołe deski i muszę wybrać wiązania. Ustawiam DIN 6. Nie chcę specjalnych funkcji, tylko poczucie bezpieczeństwa. Wiązanie montowane wprost na śrubki do narty. Skistop 90mm, narty All maountain. Kiedyś to były Tyrolie Diagonal a teraz? W sieci widzę Marker, Tyrolia i Salomon - jakie za i przeciw? Ciekawe pytanie Przez ponad 30 lat korzystałem z różnych ( najczęściej fabrycznych - dedykowanych ) i nigdy nie było z wiązaniami problemu. Nigdy. A przetestowałem tego wiele. Oj wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Hehe ... czyli wiązanie w jednej narcie za słabe a w drugiej za silne :/ A oba tak samo ustawione - niestety. Tak to działa gdy jedna narta pyknie w coś dynamicznie a drugą powoli wykręca. Ty to jednak filozof grecki jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ustawienie wiązań jest bardzo proste jak się wozisz ustawiasz na łatwe wypięcie do swojej wagi. Jak jeździsz z sportowym zacięciem dajesz + 2....+ 3 DIN do wagi, z lżej ustawionymi ryzykujemy poważniejszymi kontuzjami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ty to jednak filozof grecki jestes Cóż - wiele pokoleń się na nich wychowało i nadal wychowuje : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) zupelnie nowatorskie podejscie do zagadnienia - szacunek - znaczy, w zasadzie, powinienem sie zatrzymywac co 100m przewyzszenia i pokrecic sobie sruba….. swietne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Dokładnie - gdybyśmy chcieli mieć ustawione na taki śnieg jaki w danym momencie jest. Dlatego (jak pisałem- czytaj ze zrozumieniem) dokładne ustawienie nie jest możliwe - a już na pewno nie np. na takiej Marmoladzie - na górze beton a na dole mocno rozmiękłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) Cześć Kluczem do regulacji wiązania jest świadomość stylu własnej jazdy i miękka jazda. Ta miękka jazda to klucz. Kiedyś jeździłem na dużych nastawach obecnie 3-4 kreski niżej a jak biorę narty od kogoś to w ogóle nie zwracam uwagi na nastawy. Po prostu nie wolno mi się wywracać więc nie doprowadzam do sytuacji utraty kontroli i mam spokój. Gdybym miał ustawić na porządne zawody lub jazdę w trudnych warunkach to byłby to z pewnością te 3-4 kreski więcej niż teraz. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Jasne, też tak robię : ) Kto się na gorącym sparzył ... Wyjątkiem są żleby - tam trzeba mieć mocno. A na dole zwykle rozmiękłe :/ I to jest trochę kicha. Z tym wywracaniem i nie wywracaniem - hmmm .. gdybyś był pewien, że się nigdy nie wywrócisz nie potrzebne by były regulowane wiązania Niestety rzeczywistość czasem nam do pięt nie dorasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... nikon255 Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Czy wiązania (SPX 15) mocuje się do płyty na klej do srub np. niebieski loctite? Jakim momentem to dokrecic? Niestety zluzowały sie po 4 dniach jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Jakie wiązania - firmy, rozwiązania × Posiadasz konto? Zaloguj się Zarejestruj się Przeglądaj Wróć Forum Galeria Administracja Użytkownicy online Ranking Cała aktywność Wróć Cała aktywność Szukaj × Dodaj nową pozycję...
nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Jak spodziewasz sie gleby, luz. Kladziesz sie na bok i czekasz Jednak to wypiecie moglo mnie kosztowac kolano, nogi ktora sie nie wypiela. Poszedlem do przodu i nawet nie pamietam jak sie polozylem tak mnie to zaskoczylo. Troche pobolalo i przeszlo. Juz od dawna nie wykrecilo mi nogi tak jak wtedy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Hehe ... czyli wiązanie w jednej narcie za słabe a w drugiej za silne :/ A oba tak samo ustawione - niestety. Tak to działa gdy jedna narta pyknie w coś dynamicznie a drugą powoli wykręca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spyder Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Praktycznie dyskutuje się tylko o nartach i wybór wiązań nie jest tematem - bierze się takie, które fabryka dała, Ale ja kupiłem gołe deski i muszę wybrać wiązania. Ustawiam DIN 6. Nie chcę specjalnych funkcji, tylko poczucie bezpieczeństwa. Wiązanie montowane wprost na śrubki do narty. Skistop 90mm, narty All maountain. Kiedyś to były Tyrolie Diagonal a teraz? W sieci widzę Marker, Tyrolia i Salomon - jakie za i przeciw? Ciekawe pytanie Przez ponad 30 lat korzystałem z różnych ( najczęściej fabrycznych - dedykowanych ) i nigdy nie było z wiązaniami problemu. Nigdy. A przetestowałem tego wiele. Oj wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Hehe ... czyli wiązanie w jednej narcie za słabe a w drugiej za silne :/ A oba tak samo ustawione - niestety. Tak to działa gdy jedna narta pyknie w coś dynamicznie a drugą powoli wykręca. Ty to jednak filozof grecki jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mikoski Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ustawienie wiązań jest bardzo proste jak się wozisz ustawiasz na łatwe wypięcie do swojej wagi. Jak jeździsz z sportowym zacięciem dajesz + 2....+ 3 DIN do wagi, z lżej ustawionymi ryzykujemy poważniejszymi kontuzjami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ty to jednak filozof grecki jestes Cóż - wiele pokoleń się na nich wychowało i nadal wychowuje : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) zupelnie nowatorskie podejscie do zagadnienia - szacunek - znaczy, w zasadzie, powinienem sie zatrzymywac co 100m przewyzszenia i pokrecic sobie sruba….. swietne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Dokładnie - gdybyśmy chcieli mieć ustawione na taki śnieg jaki w danym momencie jest. Dlatego (jak pisałem- czytaj ze zrozumieniem) dokładne ustawienie nie jest możliwe - a już na pewno nie np. na takiej Marmoladzie - na górze beton a na dole mocno rozmiękłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) Cześć Kluczem do regulacji wiązania jest świadomość stylu własnej jazdy i miękka jazda. Ta miękka jazda to klucz. Kiedyś jeździłem na dużych nastawach obecnie 3-4 kreski niżej a jak biorę narty od kogoś to w ogóle nie zwracam uwagi na nastawy. Po prostu nie wolno mi się wywracać więc nie doprowadzam do sytuacji utraty kontroli i mam spokój. Gdybym miał ustawić na porządne zawody lub jazdę w trudnych warunkach to byłby to z pewnością te 3-4 kreski więcej niż teraz. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Jasne, też tak robię : ) Kto się na gorącym sparzył ... Wyjątkiem są żleby - tam trzeba mieć mocno. A na dole zwykle rozmiękłe :/ I to jest trochę kicha. Z tym wywracaniem i nie wywracaniem - hmmm .. gdybyś był pewien, że się nigdy nie wywrócisz nie potrzebne by były regulowane wiązania Niestety rzeczywistość czasem nam do pięt nie dorasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... nikon255 Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Czy wiązania (SPX 15) mocuje się do płyty na klej do srub np. niebieski loctite? Jakim momentem to dokrecic? Niestety zluzowały sie po 4 dniach jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Jakie wiązania - firmy, rozwiązania
nikon255 Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Hehe ... czyli wiązanie w jednej narcie za słabe a w drugiej za silne :/ A oba tak samo ustawione - niestety. Tak to działa gdy jedna narta pyknie w coś dynamicznie a drugą powoli wykręca. Ty to jednak filozof grecki jestes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ustawienie wiązań jest bardzo proste jak się wozisz ustawiasz na łatwe wypięcie do swojej wagi. Jak jeździsz z sportowym zacięciem dajesz + 2....+ 3 DIN do wagi, z lżej ustawionymi ryzykujemy poważniejszymi kontuzjami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wkg Napisano 25 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2020 Ty to jednak filozof grecki jestes Cóż - wiele pokoleń się na nich wychowało i nadal wychowuje : ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... jan koval Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) zupelnie nowatorskie podejscie do zagadnienia - szacunek - znaczy, w zasadzie, powinienem sie zatrzymywac co 100m przewyzszenia i pokrecic sobie sruba….. swietne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Dokładnie - gdybyśmy chcieli mieć ustawione na taki śnieg jaki w danym momencie jest. Dlatego (jak pisałem- czytaj ze zrozumieniem) dokładne ustawienie nie jest możliwe - a już na pewno nie np. na takiej Marmoladzie - na górze beton a na dole mocno rozmiękłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) Cześć Kluczem do regulacji wiązania jest świadomość stylu własnej jazdy i miękka jazda. Ta miękka jazda to klucz. Kiedyś jeździłem na dużych nastawach obecnie 3-4 kreski niżej a jak biorę narty od kogoś to w ogóle nie zwracam uwagi na nastawy. Po prostu nie wolno mi się wywracać więc nie doprowadzam do sytuacji utraty kontroli i mam spokój. Gdybym miał ustawić na porządne zawody lub jazdę w trudnych warunkach to byłby to z pewnością te 3-4 kreski więcej niż teraz. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Jasne, też tak robię : ) Kto się na gorącym sparzył ... Wyjątkiem są żleby - tam trzeba mieć mocno. A na dole zwykle rozmiękłe :/ I to jest trochę kicha. Z tym wywracaniem i nie wywracaniem - hmmm .. gdybyś był pewien, że się nigdy nie wywrócisz nie potrzebne by były regulowane wiązania Niestety rzeczywistość czasem nam do pięt nie dorasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... nikon255 Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Czy wiązania (SPX 15) mocuje się do płyty na klej do srub np. niebieski loctite? Jakim momentem to dokrecic? Niestety zluzowały sie po 4 dniach jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów Cała aktywność Strona główna Ski Forum Sprzęt narciarski Dobór innego sprzętu narciarskiego Jakie wiązania - firmy, rozwiązania
jan koval Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) zupelnie nowatorskie podejscie do zagadnienia - szacunek - znaczy, w zasadzie, powinienem sie zatrzymywac co 100m przewyzszenia i pokrecic sobie sruba….. swietne!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Dokładnie - gdybyśmy chcieli mieć ustawione na taki śnieg jaki w danym momencie jest. Dlatego (jak pisałem- czytaj ze zrozumieniem) dokładne ustawienie nie jest możliwe - a już na pewno nie np. na takiej Marmoladzie - na górze beton a na dole mocno rozmiękłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Mitek Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) Cześć Kluczem do regulacji wiązania jest świadomość stylu własnej jazdy i miękka jazda. Ta miękka jazda to klucz. Kiedyś jeździłem na dużych nastawach obecnie 3-4 kreski niżej a jak biorę narty od kogoś to w ogóle nie zwracam uwagi na nastawy. Po prostu nie wolno mi się wywracać więc nie doprowadzam do sytuacji utraty kontroli i mam spokój. Gdybym miał ustawić na porządne zawody lub jazdę w trudnych warunkach to byłby to z pewnością te 3-4 kreski więcej niż teraz. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Jasne, też tak robię : ) Kto się na gorącym sparzył ... Wyjątkiem są żleby - tam trzeba mieć mocno. A na dole zwykle rozmiękłe :/ I to jest trochę kicha. Z tym wywracaniem i nie wywracaniem - hmmm .. gdybyś był pewien, że się nigdy nie wywrócisz nie potrzebne by były regulowane wiązania Niestety rzeczywistość czasem nam do pięt nie dorasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... nikon255 Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Czy wiązania (SPX 15) mocuje się do płyty na klej do srub np. niebieski loctite? Jakim momentem to dokrecic? Niestety zluzowały sie po 4 dniach jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0 Przejdź do listy tematów
wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Dokładnie - gdybyśmy chcieli mieć ustawione na taki śnieg jaki w danym momencie jest. Dlatego (jak pisałem- czytaj ze zrozumieniem) dokładne ustawienie nie jest możliwe - a już na pewno nie np. na takiej Marmoladzie - na górze beton a na dole mocno rozmiękłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Wiązanie nigdy nie jest dobrze wyregulowane. Trzeba by je regulować co chwila. Inaczej na lód na górze a inaczej na rozmiękłe na dole. I tu pytanie - lepiej za mocno czy lepiej za słabo. Ja wole w dolnych strefach stanów średnich. A glebić też trzeba umieć : ) Cześć Kluczem do regulacji wiązania jest świadomość stylu własnej jazdy i miękka jazda. Ta miękka jazda to klucz. Kiedyś jeździłem na dużych nastawach obecnie 3-4 kreski niżej a jak biorę narty od kogoś to w ogóle nie zwracam uwagi na nastawy. Po prostu nie wolno mi się wywracać więc nie doprowadzam do sytuacji utraty kontroli i mam spokój. Gdybym miał ustawić na porządne zawody lub jazdę w trudnych warunkach to byłby to z pewnością te 3-4 kreski więcej niż teraz. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Jasne, też tak robię : ) Kto się na gorącym sparzył ... Wyjątkiem są żleby - tam trzeba mieć mocno. A na dole zwykle rozmiękłe :/ I to jest trochę kicha. Z tym wywracaniem i nie wywracaniem - hmmm .. gdybyś był pewien, że się nigdy nie wywrócisz nie potrzebne by były regulowane wiązania Niestety rzeczywistość czasem nam do pięt nie dorasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... 3 tygodnie później... nikon255 Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Czy wiązania (SPX 15) mocuje się do płyty na klej do srub np. niebieski loctite? Jakim momentem to dokrecic? Niestety zluzowały sie po 4 dniach jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options... Dołącz do dyskusji Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą. Dodaj odpowiedź do tematu... × Wklejono zawartość z formatowaniem. Usuń formatowanie Dozwolonych jest tylko 75 emoji. × Odnośnik został automatycznie osadzony. Przywróć wyświetlanie jako odnośnik × Przywrócono poprzednią zawartość. Wyczyść edytor × Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL. Wstaw grafikę z URL × Komputer Tablet Smartfon Dodaj odpowiedź Udostępnij More sharing options... Obserwujący 0
wkg Napisano 26 Lutego 2020 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2020 Jasne, też tak robię : ) Kto się na gorącym sparzył ... Wyjątkiem są żleby - tam trzeba mieć mocno. A na dole zwykle rozmiękłe :/ I to jest trochę kicha. Z tym wywracaniem i nie wywracaniem - hmmm .. gdybyś był pewien, że się nigdy nie wywrócisz nie potrzebne by były regulowane wiązania Niestety rzeczywistość czasem nam do pięt nie dorasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikon255 Napisano 18 Marca 2020 Udostępnij Napisano 18 Marca 2020 Czy wiązania (SPX 15) mocuje się do płyty na klej do srub np. niebieski loctite? Jakim momentem to dokrecic? Niestety zluzowały sie po 4 dniach jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi