zeberkaa Posted January 25, 2015 Share Posted January 25, 2015 Bujasz, znam terapeute co ma to samo ale inne. Nawet bardziej wiarygodne bo nie żadne tam w necie tylko słaba wyswiechtana kserowka. Ta dopiero ma moc jak bobki nietoperza. Ale śmiać sie nie zamierzam bo tam gdzie medycyna zaleciła mi serię bolesnych zastrzyków, środki p.ból i nic nie wartą "rechabilitacje" tam wiejski nieuk małym paluszkiem wstawił mi krąg na miejsce i wreszcie odzylam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jan koval Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 Bujasz, znam terapeute co ma to samo ale inne. Nawet bardziej wiarygodne bo nie żadne tam w necie tylko słaba wyswiechtana kserowka. Ta dopiero ma moc jak bobki nietoperza. Ale śmiać sie nie zamierzam bo tam gdzie medycyna zaleciła mi serię bolesnych zastrzyków, środki p.ból i nic nie wartą "rechabilitacje" tam wiejski nieuk małym paluszkiem wstawił mi krąg na miejsce i wreszcie odzylam. sa jeszcze niepokryte poklady medycyny.................... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... zeberkaa Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 sa jeszcze niepokryte poklady medycyny.................... Jesteś pewien że chodzi ci o pokrywanie? Bo jeśli chodzi o tę czynność to nie wiem czy pozostały jeszcze jakieś obszary dziewicze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 Jesteś pewien że chodzi ci o pokrywanie? Bo jeśli chodzi o tę czynność to nie wiem czy pozostały jeszcze jakieś obszary dziewicze. ale tu chodzi o pokrywanie pokładów. Dobra jest farba chlorokauczukowa.... A obszary? coz zawsze sie jakis konczita znajdzie..... PozdrawiamM (spoko Janie, takie tam nasze gadki dyletantów) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... jan koval Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 Jesteś pewien że chodzi ci o pokrywanie? Bo jeśli chodzi o tę czynność to nie wiem czy pozostały jeszcze jakieś obszary dziewicze. ale tu chodzi o pokrywanie pokładów. Dobra jest farba chlorokauczukowa.... A obszary? coz zawsze sie jakis konczita znajdzie..... PozdrawiamM (spoko Janie, takie tam nasze gadki dyletantów) POKRYWANIE I ODKRYWANIE TO RZECZYWISCIE DUUUUUZA ROZNICA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... robertw Posted January 27, 2015 Author Share Posted January 27, 2015 To teraz merytorycznie, przestały was boleć kolana po moich wyjaśnieniach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... dudezm Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Mnie po "uświadomieniu" zaczęły boleć. Siła psychiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... izou Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? http://www.skiforum....rstwo/?p=541289 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... zela Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Nie wiem czy jest to pytanie na to forum. Powinnaś albo zapytać się na forum medycznym Albo po prostu wybrać się do lekarza, który doradziłby Ci co w takim przypadku robić. Zerknij sobie tutaj: http://bolkregoslupa...nie-dyskopatii/ Na stronie tej opisane są wszystkie metody leczenia dyskopatii. Zorientuj się w nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? Mój kolega, neurochirurg twierdzi, że bardzo ważne jest między innymi 2-3 tygodniowe leżenie w łóżku. Pozycja horyzontalna powoduje odciążenie krążka międzykręgowego, zmniejsza ucisk na korzenie nerwowe a w tym czasie dochodzi także do mniejszego czy większego cofnięcia się przepukliny jądra miażdżystego oraz jego stwardnienia. W wielu przypadkach skuteczna jest rehabilitacja metodą McKenziego, która pozwala zmniejszyć ucisk nerwów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Mam dyskopatię. Gdybym na 2-3 tygodnie położył się do łóżka to najprawdopodobniej bym już nie wstał:-) Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Te 2-3 tygodnie dotyczą tylko okresu bezpośrednio po "wypadnięciu dysku". Oczywiście trzeba wstać, żeby pójść do łazienki, zjeść posiłek czy nawet rozprostować kości. Ja, niestety w tym czasie chodziłem (ledwo) bo możliwości położenia się nie miałem ale przez to moja rehabilitacja znacząco przedłużyła się a mięsień czworogłowy nadal nie odzyskał po 4 latach pełnej sprawności. Ale przyjmuję do wiadomości, że rada kolegi-specjalisty (dość renomowanego BTW) niewiele warta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 W momencie zaostrzenia choroby, nie ma oczywiście mowy o chodzeniu, bo człowiek nie jest w stanie się nawet spionizować. Mam jednak wrażenie, że zbyt długo leżąc można wpaść w błędne koło przykurczów mięśniowych, poglebiających ucisk na worek oponowy /korzenie nerwowe /nerwy Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Zbyt długo leżeć oczywiście nie należy. Rehabilitacja, ćwiczenia, masaże, laser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... robertw Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 Niestety ale nie ma jednej idealnej metody na pozbycie się bólu kręgosłupa, ponieważ są różne przyczyny jego powstawania i różne objawy bólowe. Według różnych źródeł przyczyną bólu kręgosłupa mogą być; 1. Szeroko rozumiana dyskopatia, czyli uszkodzenie krążka międzykręgowego i tu mamy tez podział - wypuklina jądra miażdżystego - przepuklina j.m. - sekwestracja j.m. 2. Część klinicystów mówi o zespole derangement, czyli ogólnie rzecz ujmując o konflikcie w obrębie segmentu ruchowego kręgosłupa. Przyczyną może być wiele czynników które powodują konflikt przyczyniając się do zaburzeń funkcjonowania w obrębie stawu. 3. Również stany zapalne tkanek w sąsiedztwie korzeni nerwowych mogą wywoływać dolegliwości bólowe 4. Do powstawania bólu może przyczynić sie również dysfunkcja stawu krzyzowo-biodrowego. 5. Przyczyną bólu mogą być również cięzkie patologie - przebyte złamania kompresyjne - uszkodzenie blaszek granicznych i w konsekwencji kręgozmyk - gruźlica trzonu kręgu - nowotwory - choroby ogólnoustrojowe przebiegające ze stanem zapalnym stawów np; ZZSK, RZS, itd... Już na tej podstawie można zauważyć jak trudno postawić dobra diagnozę i tu uwaga MR, czy też TK nie przesądzają o diagnozie. Są badaniami pomocniczymi i powinny być potwierdzone testami funkcjonalnymi. Badanie MR i TK sa badaniami statycznymi wykonywanymi w pozycji leżącej gdy na ciało ludzkie nie działa grawitacja, dlatego ważne jest przeprowadzenie testów funkcjonalnych w środowisku gdy na kręgosłup działa siła ciążenia. To temat rzeka i przestrzegam przed generalizowaniem i szukaniem pomocy w niefachowych rękach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... lski Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Bardzo ciekawa grafika zalaczona w jednym z komentarzy. A czy ktoś z Was przechodził kwestie związane z próbami usunięcia bólu w stawie krzyżowo-biodrowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Jasiek. Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Wszystkim z bólami kręgosłupa, bólami od kręgosłupa polecam klinikę w Krakowie Rugpoli, która zajmuje się własnie problemami związanymi z diagnostyką i leczeniem bólów kręgosłupa.To ostatnia deska ratunku przed operacją... Fajna reklama kliniki. Pewnie Twojej! Ale co tam... Mnie neurolog 10 lat temu powiedział, że albo narty albo zdrowie! wybrałem narty! Co postawiło mnie na nogi... (opis schorzeń kręgosłupa górnego i dolnego mam na stronę A4) termy, bicze wodne i sauny... Nie koniecznie co mnie pomogło pomoże i wam, ale warto zaryzykować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... jadżka Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 Rezonans kolana robiłam w Warszawie w Radiomedice https://radiomedica.pl/ Szybko miałam wynik, teraz czekam na rehabilitację. Takie badanie jest potrzebne, bo dokładnie wiadomo co nam dolega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 11 months later... driver.a Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 MSM, witamina C, olej CBD 10% w razie mocnego bólu na początku maść chłodzącą ...konopna mentholka extra kupiłem wszystko w jednej Aptece Konopna Farmacja w Poznaniu ale mają sklep online https://konopiafarmacja.pl/ jakby komuś było za daleko , codzienne ćwiczenie stożków rotatorów i codzienne rozciąganie mięśni klatki piersiowej i problemu nie będzie. Osobiście miałem nadszarpnięty lewy bark i miałem duże problemy na siłowni bo nie mogłem ćwiczyć barków a dodam że mam 54 lata. Po trzech miesiącach problem z barkami zniknął mimo że dalej chodziłem na siłownię i dalej ćwiczyłem barki mimo że po treningu piekło. Trening zaczynam zawsze od rozgrzewania stożków rotatorów a kończę rozciąganiem mięśni klatki piersiowej. Nie prawdą jest że z wiekiem musi się pogorszyć. Trzeba zapewnić dobrą syntezę kolagenu spożywając dużo witaminy C i siarki organicznej, olej CBD i przede wszystkim zadbać o ruchomość bolesnych stawów robiąc ćwiczenia rozciągające. Teraz nie mam problemów nawet przy największym obciążeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Na dolegliwości to tylko okład z młodych piersi, a jak nie pomoże to z kija dębowego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Zdrowie Ból kolana/kolan vs problemy z kręgosłupem. × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
zeberkaa Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 sa jeszcze niepokryte poklady medycyny.................... Jesteś pewien że chodzi ci o pokrywanie? Bo jeśli chodzi o tę czynność to nie wiem czy pozostały jeszcze jakieś obszary dziewicze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mig Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 Jesteś pewien że chodzi ci o pokrywanie? Bo jeśli chodzi o tę czynność to nie wiem czy pozostały jeszcze jakieś obszary dziewicze. ale tu chodzi o pokrywanie pokładów. Dobra jest farba chlorokauczukowa.... A obszary? coz zawsze sie jakis konczita znajdzie..... PozdrawiamM (spoko Janie, takie tam nasze gadki dyletantów) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... jan koval Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 Jesteś pewien że chodzi ci o pokrywanie? Bo jeśli chodzi o tę czynność to nie wiem czy pozostały jeszcze jakieś obszary dziewicze. ale tu chodzi o pokrywanie pokładów. Dobra jest farba chlorokauczukowa.... A obszary? coz zawsze sie jakis konczita znajdzie..... PozdrawiamM (spoko Janie, takie tam nasze gadki dyletantów) POKRYWANIE I ODKRYWANIE TO RZECZYWISCIE DUUUUUZA ROZNICA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... robertw Posted January 27, 2015 Author Share Posted January 27, 2015 To teraz merytorycznie, przestały was boleć kolana po moich wyjaśnieniach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... dudezm Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Mnie po "uświadomieniu" zaczęły boleć. Siła psychiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... izou Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? http://www.skiforum....rstwo/?p=541289 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... zela Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Nie wiem czy jest to pytanie na to forum. Powinnaś albo zapytać się na forum medycznym Albo po prostu wybrać się do lekarza, który doradziłby Ci co w takim przypadku robić. Zerknij sobie tutaj: http://bolkregoslupa...nie-dyskopatii/ Na stronie tej opisane są wszystkie metody leczenia dyskopatii. Zorientuj się w nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? Mój kolega, neurochirurg twierdzi, że bardzo ważne jest między innymi 2-3 tygodniowe leżenie w łóżku. Pozycja horyzontalna powoduje odciążenie krążka międzykręgowego, zmniejsza ucisk na korzenie nerwowe a w tym czasie dochodzi także do mniejszego czy większego cofnięcia się przepukliny jądra miażdżystego oraz jego stwardnienia. W wielu przypadkach skuteczna jest rehabilitacja metodą McKenziego, która pozwala zmniejszyć ucisk nerwów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Mam dyskopatię. Gdybym na 2-3 tygodnie położył się do łóżka to najprawdopodobniej bym już nie wstał:-) Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Te 2-3 tygodnie dotyczą tylko okresu bezpośrednio po "wypadnięciu dysku". Oczywiście trzeba wstać, żeby pójść do łazienki, zjeść posiłek czy nawet rozprostować kości. Ja, niestety w tym czasie chodziłem (ledwo) bo możliwości położenia się nie miałem ale przez to moja rehabilitacja znacząco przedłużyła się a mięsień czworogłowy nadal nie odzyskał po 4 latach pełnej sprawności. Ale przyjmuję do wiadomości, że rada kolegi-specjalisty (dość renomowanego BTW) niewiele warta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 W momencie zaostrzenia choroby, nie ma oczywiście mowy o chodzeniu, bo człowiek nie jest w stanie się nawet spionizować. Mam jednak wrażenie, że zbyt długo leżąc można wpaść w błędne koło przykurczów mięśniowych, poglebiających ucisk na worek oponowy /korzenie nerwowe /nerwy Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Zbyt długo leżeć oczywiście nie należy. Rehabilitacja, ćwiczenia, masaże, laser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... robertw Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 Niestety ale nie ma jednej idealnej metody na pozbycie się bólu kręgosłupa, ponieważ są różne przyczyny jego powstawania i różne objawy bólowe. Według różnych źródeł przyczyną bólu kręgosłupa mogą być; 1. Szeroko rozumiana dyskopatia, czyli uszkodzenie krążka międzykręgowego i tu mamy tez podział - wypuklina jądra miażdżystego - przepuklina j.m. - sekwestracja j.m. 2. Część klinicystów mówi o zespole derangement, czyli ogólnie rzecz ujmując o konflikcie w obrębie segmentu ruchowego kręgosłupa. Przyczyną może być wiele czynników które powodują konflikt przyczyniając się do zaburzeń funkcjonowania w obrębie stawu. 3. Również stany zapalne tkanek w sąsiedztwie korzeni nerwowych mogą wywoływać dolegliwości bólowe 4. Do powstawania bólu może przyczynić sie również dysfunkcja stawu krzyzowo-biodrowego. 5. Przyczyną bólu mogą być również cięzkie patologie - przebyte złamania kompresyjne - uszkodzenie blaszek granicznych i w konsekwencji kręgozmyk - gruźlica trzonu kręgu - nowotwory - choroby ogólnoustrojowe przebiegające ze stanem zapalnym stawów np; ZZSK, RZS, itd... Już na tej podstawie można zauważyć jak trudno postawić dobra diagnozę i tu uwaga MR, czy też TK nie przesądzają o diagnozie. Są badaniami pomocniczymi i powinny być potwierdzone testami funkcjonalnymi. Badanie MR i TK sa badaniami statycznymi wykonywanymi w pozycji leżącej gdy na ciało ludzkie nie działa grawitacja, dlatego ważne jest przeprowadzenie testów funkcjonalnych w środowisku gdy na kręgosłup działa siła ciążenia. To temat rzeka i przestrzegam przed generalizowaniem i szukaniem pomocy w niefachowych rękach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... lski Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Bardzo ciekawa grafika zalaczona w jednym z komentarzy. A czy ktoś z Was przechodził kwestie związane z próbami usunięcia bólu w stawie krzyżowo-biodrowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Jasiek. Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Wszystkim z bólami kręgosłupa, bólami od kręgosłupa polecam klinikę w Krakowie Rugpoli, która zajmuje się własnie problemami związanymi z diagnostyką i leczeniem bólów kręgosłupa.To ostatnia deska ratunku przed operacją... Fajna reklama kliniki. Pewnie Twojej! Ale co tam... Mnie neurolog 10 lat temu powiedział, że albo narty albo zdrowie! wybrałem narty! Co postawiło mnie na nogi... (opis schorzeń kręgosłupa górnego i dolnego mam na stronę A4) termy, bicze wodne i sauny... Nie koniecznie co mnie pomogło pomoże i wam, ale warto zaryzykować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... jadżka Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 Rezonans kolana robiłam w Warszawie w Radiomedice https://radiomedica.pl/ Szybko miałam wynik, teraz czekam na rehabilitację. Takie badanie jest potrzebne, bo dokładnie wiadomo co nam dolega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 11 months later... driver.a Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 MSM, witamina C, olej CBD 10% w razie mocnego bólu na początku maść chłodzącą ...konopna mentholka extra kupiłem wszystko w jednej Aptece Konopna Farmacja w Poznaniu ale mają sklep online https://konopiafarmacja.pl/ jakby komuś było za daleko , codzienne ćwiczenie stożków rotatorów i codzienne rozciąganie mięśni klatki piersiowej i problemu nie będzie. Osobiście miałem nadszarpnięty lewy bark i miałem duże problemy na siłowni bo nie mogłem ćwiczyć barków a dodam że mam 54 lata. Po trzech miesiącach problem z barkami zniknął mimo że dalej chodziłem na siłownię i dalej ćwiczyłem barki mimo że po treningu piekło. Trening zaczynam zawsze od rozgrzewania stożków rotatorów a kończę rozciąganiem mięśni klatki piersiowej. Nie prawdą jest że z wiekiem musi się pogorszyć. Trzeba zapewnić dobrą syntezę kolagenu spożywając dużo witaminy C i siarki organicznej, olej CBD i przede wszystkim zadbać o ruchomość bolesnych stawów robiąc ćwiczenia rozciągające. Teraz nie mam problemów nawet przy największym obciążeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Na dolegliwości to tylko okład z młodych piersi, a jak nie pomoże to z kija dębowego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Zdrowie Ból kolana/kolan vs problemy z kręgosłupem. × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
jan koval Posted January 26, 2015 Share Posted January 26, 2015 Jesteś pewien że chodzi ci o pokrywanie? Bo jeśli chodzi o tę czynność to nie wiem czy pozostały jeszcze jakieś obszary dziewicze. ale tu chodzi o pokrywanie pokładów. Dobra jest farba chlorokauczukowa.... A obszary? coz zawsze sie jakis konczita znajdzie..... PozdrawiamM (spoko Janie, takie tam nasze gadki dyletantów) POKRYWANIE I ODKRYWANIE TO RZECZYWISCIE DUUUUUZA ROZNICA Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... robertw Posted January 27, 2015 Author Share Posted January 27, 2015 To teraz merytorycznie, przestały was boleć kolana po moich wyjaśnieniach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... dudezm Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Mnie po "uświadomieniu" zaczęły boleć. Siła psychiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... izou Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? http://www.skiforum....rstwo/?p=541289 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... zela Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Nie wiem czy jest to pytanie na to forum. Powinnaś albo zapytać się na forum medycznym Albo po prostu wybrać się do lekarza, który doradziłby Ci co w takim przypadku robić. Zerknij sobie tutaj: http://bolkregoslupa...nie-dyskopatii/ Na stronie tej opisane są wszystkie metody leczenia dyskopatii. Zorientuj się w nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? Mój kolega, neurochirurg twierdzi, że bardzo ważne jest między innymi 2-3 tygodniowe leżenie w łóżku. Pozycja horyzontalna powoduje odciążenie krążka międzykręgowego, zmniejsza ucisk na korzenie nerwowe a w tym czasie dochodzi także do mniejszego czy większego cofnięcia się przepukliny jądra miażdżystego oraz jego stwardnienia. W wielu przypadkach skuteczna jest rehabilitacja metodą McKenziego, która pozwala zmniejszyć ucisk nerwów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Mam dyskopatię. Gdybym na 2-3 tygodnie położył się do łóżka to najprawdopodobniej bym już nie wstał:-) Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Te 2-3 tygodnie dotyczą tylko okresu bezpośrednio po "wypadnięciu dysku". Oczywiście trzeba wstać, żeby pójść do łazienki, zjeść posiłek czy nawet rozprostować kości. Ja, niestety w tym czasie chodziłem (ledwo) bo możliwości położenia się nie miałem ale przez to moja rehabilitacja znacząco przedłużyła się a mięsień czworogłowy nadal nie odzyskał po 4 latach pełnej sprawności. Ale przyjmuję do wiadomości, że rada kolegi-specjalisty (dość renomowanego BTW) niewiele warta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 W momencie zaostrzenia choroby, nie ma oczywiście mowy o chodzeniu, bo człowiek nie jest w stanie się nawet spionizować. Mam jednak wrażenie, że zbyt długo leżąc można wpaść w błędne koło przykurczów mięśniowych, poglebiających ucisk na worek oponowy /korzenie nerwowe /nerwy Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Zbyt długo leżeć oczywiście nie należy. Rehabilitacja, ćwiczenia, masaże, laser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... robertw Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 Niestety ale nie ma jednej idealnej metody na pozbycie się bólu kręgosłupa, ponieważ są różne przyczyny jego powstawania i różne objawy bólowe. Według różnych źródeł przyczyną bólu kręgosłupa mogą być; 1. Szeroko rozumiana dyskopatia, czyli uszkodzenie krążka międzykręgowego i tu mamy tez podział - wypuklina jądra miażdżystego - przepuklina j.m. - sekwestracja j.m. 2. Część klinicystów mówi o zespole derangement, czyli ogólnie rzecz ujmując o konflikcie w obrębie segmentu ruchowego kręgosłupa. Przyczyną może być wiele czynników które powodują konflikt przyczyniając się do zaburzeń funkcjonowania w obrębie stawu. 3. Również stany zapalne tkanek w sąsiedztwie korzeni nerwowych mogą wywoływać dolegliwości bólowe 4. Do powstawania bólu może przyczynić sie również dysfunkcja stawu krzyzowo-biodrowego. 5. Przyczyną bólu mogą być również cięzkie patologie - przebyte złamania kompresyjne - uszkodzenie blaszek granicznych i w konsekwencji kręgozmyk - gruźlica trzonu kręgu - nowotwory - choroby ogólnoustrojowe przebiegające ze stanem zapalnym stawów np; ZZSK, RZS, itd... Już na tej podstawie można zauważyć jak trudno postawić dobra diagnozę i tu uwaga MR, czy też TK nie przesądzają o diagnozie. Są badaniami pomocniczymi i powinny być potwierdzone testami funkcjonalnymi. Badanie MR i TK sa badaniami statycznymi wykonywanymi w pozycji leżącej gdy na ciało ludzkie nie działa grawitacja, dlatego ważne jest przeprowadzenie testów funkcjonalnych w środowisku gdy na kręgosłup działa siła ciążenia. To temat rzeka i przestrzegam przed generalizowaniem i szukaniem pomocy w niefachowych rękach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... lski Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Bardzo ciekawa grafika zalaczona w jednym z komentarzy. A czy ktoś z Was przechodził kwestie związane z próbami usunięcia bólu w stawie krzyżowo-biodrowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Jasiek. Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Wszystkim z bólami kręgosłupa, bólami od kręgosłupa polecam klinikę w Krakowie Rugpoli, która zajmuje się własnie problemami związanymi z diagnostyką i leczeniem bólów kręgosłupa.To ostatnia deska ratunku przed operacją... Fajna reklama kliniki. Pewnie Twojej! Ale co tam... Mnie neurolog 10 lat temu powiedział, że albo narty albo zdrowie! wybrałem narty! Co postawiło mnie na nogi... (opis schorzeń kręgosłupa górnego i dolnego mam na stronę A4) termy, bicze wodne i sauny... Nie koniecznie co mnie pomogło pomoże i wam, ale warto zaryzykować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... jadżka Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 Rezonans kolana robiłam w Warszawie w Radiomedice https://radiomedica.pl/ Szybko miałam wynik, teraz czekam na rehabilitację. Takie badanie jest potrzebne, bo dokładnie wiadomo co nam dolega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 11 months later... driver.a Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 MSM, witamina C, olej CBD 10% w razie mocnego bólu na początku maść chłodzącą ...konopna mentholka extra kupiłem wszystko w jednej Aptece Konopna Farmacja w Poznaniu ale mają sklep online https://konopiafarmacja.pl/ jakby komuś było za daleko , codzienne ćwiczenie stożków rotatorów i codzienne rozciąganie mięśni klatki piersiowej i problemu nie będzie. Osobiście miałem nadszarpnięty lewy bark i miałem duże problemy na siłowni bo nie mogłem ćwiczyć barków a dodam że mam 54 lata. Po trzech miesiącach problem z barkami zniknął mimo że dalej chodziłem na siłownię i dalej ćwiczyłem barki mimo że po treningu piekło. Trening zaczynam zawsze od rozgrzewania stożków rotatorów a kończę rozciąganiem mięśni klatki piersiowej. Nie prawdą jest że z wiekiem musi się pogorszyć. Trzeba zapewnić dobrą syntezę kolagenu spożywając dużo witaminy C i siarki organicznej, olej CBD i przede wszystkim zadbać o ruchomość bolesnych stawów robiąc ćwiczenia rozciągające. Teraz nie mam problemów nawet przy największym obciążeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Na dolegliwości to tylko okład z młodych piersi, a jak nie pomoże to z kija dębowego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Zdrowie Ból kolana/kolan vs problemy z kręgosłupem. × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
robertw Posted January 27, 2015 Author Share Posted January 27, 2015 To teraz merytorycznie, przestały was boleć kolana po moich wyjaśnieniach? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dudezm Posted January 28, 2015 Share Posted January 28, 2015 Mnie po "uświadomieniu" zaczęły boleć. Siła psychiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
izou Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? http://www.skiforum....rstwo/?p=541289 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zela Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Nie wiem czy jest to pytanie na to forum. Powinnaś albo zapytać się na forum medycznym Albo po prostu wybrać się do lekarza, który doradziłby Ci co w takim przypadku robić. Zerknij sobie tutaj: http://bolkregoslupa...nie-dyskopatii/ Na stronie tej opisane są wszystkie metody leczenia dyskopatii. Zorientuj się w nich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ski4ever Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 A znacie jakieś sposoby na dyskopatię? Mój kolega, neurochirurg twierdzi, że bardzo ważne jest między innymi 2-3 tygodniowe leżenie w łóżku. Pozycja horyzontalna powoduje odciążenie krążka międzykręgowego, zmniejsza ucisk na korzenie nerwowe a w tym czasie dochodzi także do mniejszego czy większego cofnięcia się przepukliny jądra miażdżystego oraz jego stwardnienia. W wielu przypadkach skuteczna jest rehabilitacja metodą McKenziego, która pozwala zmniejszyć ucisk nerwów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Mam dyskopatię. Gdybym na 2-3 tygodnie położył się do łóżka to najprawdopodobniej bym już nie wstał:-) Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Te 2-3 tygodnie dotyczą tylko okresu bezpośrednio po "wypadnięciu dysku". Oczywiście trzeba wstać, żeby pójść do łazienki, zjeść posiłek czy nawet rozprostować kości. Ja, niestety w tym czasie chodziłem (ledwo) bo możliwości położenia się nie miałem ale przez to moja rehabilitacja znacząco przedłużyła się a mięsień czworogłowy nadal nie odzyskał po 4 latach pełnej sprawności. Ale przyjmuję do wiadomości, że rada kolegi-specjalisty (dość renomowanego BTW) niewiele warta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 W momencie zaostrzenia choroby, nie ma oczywiście mowy o chodzeniu, bo człowiek nie jest w stanie się nawet spionizować. Mam jednak wrażenie, że zbyt długo leżąc można wpaść w błędne koło przykurczów mięśniowych, poglebiających ucisk na worek oponowy /korzenie nerwowe /nerwy Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Zbyt długo leżeć oczywiście nie należy. Rehabilitacja, ćwiczenia, masaże, laser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... robertw Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 Niestety ale nie ma jednej idealnej metody na pozbycie się bólu kręgosłupa, ponieważ są różne przyczyny jego powstawania i różne objawy bólowe. Według różnych źródeł przyczyną bólu kręgosłupa mogą być; 1. Szeroko rozumiana dyskopatia, czyli uszkodzenie krążka międzykręgowego i tu mamy tez podział - wypuklina jądra miażdżystego - przepuklina j.m. - sekwestracja j.m. 2. Część klinicystów mówi o zespole derangement, czyli ogólnie rzecz ujmując o konflikcie w obrębie segmentu ruchowego kręgosłupa. Przyczyną może być wiele czynników które powodują konflikt przyczyniając się do zaburzeń funkcjonowania w obrębie stawu. 3. Również stany zapalne tkanek w sąsiedztwie korzeni nerwowych mogą wywoływać dolegliwości bólowe 4. Do powstawania bólu może przyczynić sie również dysfunkcja stawu krzyzowo-biodrowego. 5. Przyczyną bólu mogą być również cięzkie patologie - przebyte złamania kompresyjne - uszkodzenie blaszek granicznych i w konsekwencji kręgozmyk - gruźlica trzonu kręgu - nowotwory - choroby ogólnoustrojowe przebiegające ze stanem zapalnym stawów np; ZZSK, RZS, itd... Już na tej podstawie można zauważyć jak trudno postawić dobra diagnozę i tu uwaga MR, czy też TK nie przesądzają o diagnozie. Są badaniami pomocniczymi i powinny być potwierdzone testami funkcjonalnymi. Badanie MR i TK sa badaniami statycznymi wykonywanymi w pozycji leżącej gdy na ciało ludzkie nie działa grawitacja, dlatego ważne jest przeprowadzenie testów funkcjonalnych w środowisku gdy na kręgosłup działa siła ciążenia. To temat rzeka i przestrzegam przed generalizowaniem i szukaniem pomocy w niefachowych rękach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... lski Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Bardzo ciekawa grafika zalaczona w jednym z komentarzy. A czy ktoś z Was przechodził kwestie związane z próbami usunięcia bólu w stawie krzyżowo-biodrowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Jasiek. Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Wszystkim z bólami kręgosłupa, bólami od kręgosłupa polecam klinikę w Krakowie Rugpoli, która zajmuje się własnie problemami związanymi z diagnostyką i leczeniem bólów kręgosłupa.To ostatnia deska ratunku przed operacją... Fajna reklama kliniki. Pewnie Twojej! Ale co tam... Mnie neurolog 10 lat temu powiedział, że albo narty albo zdrowie! wybrałem narty! Co postawiło mnie na nogi... (opis schorzeń kręgosłupa górnego i dolnego mam na stronę A4) termy, bicze wodne i sauny... Nie koniecznie co mnie pomogło pomoże i wam, ale warto zaryzykować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... jadżka Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 Rezonans kolana robiłam w Warszawie w Radiomedice https://radiomedica.pl/ Szybko miałam wynik, teraz czekam na rehabilitację. Takie badanie jest potrzebne, bo dokładnie wiadomo co nam dolega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 11 months later... driver.a Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 MSM, witamina C, olej CBD 10% w razie mocnego bólu na początku maść chłodzącą ...konopna mentholka extra kupiłem wszystko w jednej Aptece Konopna Farmacja w Poznaniu ale mają sklep online https://konopiafarmacja.pl/ jakby komuś było za daleko , codzienne ćwiczenie stożków rotatorów i codzienne rozciąganie mięśni klatki piersiowej i problemu nie będzie. Osobiście miałem nadszarpnięty lewy bark i miałem duże problemy na siłowni bo nie mogłem ćwiczyć barków a dodam że mam 54 lata. Po trzech miesiącach problem z barkami zniknął mimo że dalej chodziłem na siłownię i dalej ćwiczyłem barki mimo że po treningu piekło. Trening zaczynam zawsze od rozgrzewania stożków rotatorów a kończę rozciąganiem mięśni klatki piersiowej. Nie prawdą jest że z wiekiem musi się pogorszyć. Trzeba zapewnić dobrą syntezę kolagenu spożywając dużo witaminy C i siarki organicznej, olej CBD i przede wszystkim zadbać o ruchomość bolesnych stawów robiąc ćwiczenia rozciągające. Teraz nie mam problemów nawet przy największym obciążeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Na dolegliwości to tylko okład z młodych piersi, a jak nie pomoże to z kija dębowego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Zdrowie Ból kolana/kolan vs problemy z kręgosłupem.
ski4ever Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Mam dyskopatię. Gdybym na 2-3 tygodnie położył się do łóżka to najprawdopodobniej bym już nie wstał:-) Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Te 2-3 tygodnie dotyczą tylko okresu bezpośrednio po "wypadnięciu dysku". Oczywiście trzeba wstać, żeby pójść do łazienki, zjeść posiłek czy nawet rozprostować kości. Ja, niestety w tym czasie chodziłem (ledwo) bo możliwości położenia się nie miałem ale przez to moja rehabilitacja znacząco przedłużyła się a mięsień czworogłowy nadal nie odzyskał po 4 latach pełnej sprawności. Ale przyjmuję do wiadomości, że rada kolegi-specjalisty (dość renomowanego BTW) niewiele warta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... ski4ever Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 W momencie zaostrzenia choroby, nie ma oczywiście mowy o chodzeniu, bo człowiek nie jest w stanie się nawet spionizować. Mam jednak wrażenie, że zbyt długo leżąc można wpaść w błędne koło przykurczów mięśniowych, poglebiających ucisk na worek oponowy /korzenie nerwowe /nerwy Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Zbyt długo leżeć oczywiście nie należy. Rehabilitacja, ćwiczenia, masaże, laser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... robertw Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 Niestety ale nie ma jednej idealnej metody na pozbycie się bólu kręgosłupa, ponieważ są różne przyczyny jego powstawania i różne objawy bólowe. Według różnych źródeł przyczyną bólu kręgosłupa mogą być; 1. Szeroko rozumiana dyskopatia, czyli uszkodzenie krążka międzykręgowego i tu mamy tez podział - wypuklina jądra miażdżystego - przepuklina j.m. - sekwestracja j.m. 2. Część klinicystów mówi o zespole derangement, czyli ogólnie rzecz ujmując o konflikcie w obrębie segmentu ruchowego kręgosłupa. Przyczyną może być wiele czynników które powodują konflikt przyczyniając się do zaburzeń funkcjonowania w obrębie stawu. 3. Również stany zapalne tkanek w sąsiedztwie korzeni nerwowych mogą wywoływać dolegliwości bólowe 4. Do powstawania bólu może przyczynić sie również dysfunkcja stawu krzyzowo-biodrowego. 5. Przyczyną bólu mogą być również cięzkie patologie - przebyte złamania kompresyjne - uszkodzenie blaszek granicznych i w konsekwencji kręgozmyk - gruźlica trzonu kręgu - nowotwory - choroby ogólnoustrojowe przebiegające ze stanem zapalnym stawów np; ZZSK, RZS, itd... Już na tej podstawie można zauważyć jak trudno postawić dobra diagnozę i tu uwaga MR, czy też TK nie przesądzają o diagnozie. Są badaniami pomocniczymi i powinny być potwierdzone testami funkcjonalnymi. Badanie MR i TK sa badaniami statycznymi wykonywanymi w pozycji leżącej gdy na ciało ludzkie nie działa grawitacja, dlatego ważne jest przeprowadzenie testów funkcjonalnych w środowisku gdy na kręgosłup działa siła ciążenia. To temat rzeka i przestrzegam przed generalizowaniem i szukaniem pomocy w niefachowych rękach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... lski Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Bardzo ciekawa grafika zalaczona w jednym z komentarzy. A czy ktoś z Was przechodził kwestie związane z próbami usunięcia bólu w stawie krzyżowo-biodrowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Jasiek. Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Wszystkim z bólami kręgosłupa, bólami od kręgosłupa polecam klinikę w Krakowie Rugpoli, która zajmuje się własnie problemami związanymi z diagnostyką i leczeniem bólów kręgosłupa.To ostatnia deska ratunku przed operacją... Fajna reklama kliniki. Pewnie Twojej! Ale co tam... Mnie neurolog 10 lat temu powiedział, że albo narty albo zdrowie! wybrałem narty! Co postawiło mnie na nogi... (opis schorzeń kręgosłupa górnego i dolnego mam na stronę A4) termy, bicze wodne i sauny... Nie koniecznie co mnie pomogło pomoże i wam, ale warto zaryzykować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... jadżka Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 Rezonans kolana robiłam w Warszawie w Radiomedice https://radiomedica.pl/ Szybko miałam wynik, teraz czekam na rehabilitację. Takie badanie jest potrzebne, bo dokładnie wiadomo co nam dolega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 11 months later... driver.a Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 MSM, witamina C, olej CBD 10% w razie mocnego bólu na początku maść chłodzącą ...konopna mentholka extra kupiłem wszystko w jednej Aptece Konopna Farmacja w Poznaniu ale mają sklep online https://konopiafarmacja.pl/ jakby komuś było za daleko , codzienne ćwiczenie stożków rotatorów i codzienne rozciąganie mięśni klatki piersiowej i problemu nie będzie. Osobiście miałem nadszarpnięty lewy bark i miałem duże problemy na siłowni bo nie mogłem ćwiczyć barków a dodam że mam 54 lata. Po trzech miesiącach problem z barkami zniknął mimo że dalej chodziłem na siłownię i dalej ćwiczyłem barki mimo że po treningu piekło. Trening zaczynam zawsze od rozgrzewania stożków rotatorów a kończę rozciąganiem mięśni klatki piersiowej. Nie prawdą jest że z wiekiem musi się pogorszyć. Trzeba zapewnić dobrą syntezę kolagenu spożywając dużo witaminy C i siarki organicznej, olej CBD i przede wszystkim zadbać o ruchomość bolesnych stawów robiąc ćwiczenia rozciągające. Teraz nie mam problemów nawet przy największym obciążeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Na dolegliwości to tylko okład z młodych piersi, a jak nie pomoże to z kija dębowego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Zdrowie Ból kolana/kolan vs problemy z kręgosłupem.
ski4ever Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 W momencie zaostrzenia choroby, nie ma oczywiście mowy o chodzeniu, bo człowiek nie jest w stanie się nawet spionizować. Mam jednak wrażenie, że zbyt długo leżąc można wpaść w błędne koło przykurczów mięśniowych, poglebiających ucisk na worek oponowy /korzenie nerwowe /nerwy Wysłane z mojego XT1032 przy użyciu Tapatalka Zbyt długo leżeć oczywiście nie należy. Rehabilitacja, ćwiczenia, masaże, laser. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... robertw Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 Niestety ale nie ma jednej idealnej metody na pozbycie się bólu kręgosłupa, ponieważ są różne przyczyny jego powstawania i różne objawy bólowe. Według różnych źródeł przyczyną bólu kręgosłupa mogą być; 1. Szeroko rozumiana dyskopatia, czyli uszkodzenie krążka międzykręgowego i tu mamy tez podział - wypuklina jądra miażdżystego - przepuklina j.m. - sekwestracja j.m. 2. Część klinicystów mówi o zespole derangement, czyli ogólnie rzecz ujmując o konflikcie w obrębie segmentu ruchowego kręgosłupa. Przyczyną może być wiele czynników które powodują konflikt przyczyniając się do zaburzeń funkcjonowania w obrębie stawu. 3. Również stany zapalne tkanek w sąsiedztwie korzeni nerwowych mogą wywoływać dolegliwości bólowe 4. Do powstawania bólu może przyczynić sie również dysfunkcja stawu krzyzowo-biodrowego. 5. Przyczyną bólu mogą być również cięzkie patologie - przebyte złamania kompresyjne - uszkodzenie blaszek granicznych i w konsekwencji kręgozmyk - gruźlica trzonu kręgu - nowotwory - choroby ogólnoustrojowe przebiegające ze stanem zapalnym stawów np; ZZSK, RZS, itd... Już na tej podstawie można zauważyć jak trudno postawić dobra diagnozę i tu uwaga MR, czy też TK nie przesądzają o diagnozie. Są badaniami pomocniczymi i powinny być potwierdzone testami funkcjonalnymi. Badanie MR i TK sa badaniami statycznymi wykonywanymi w pozycji leżącej gdy na ciało ludzkie nie działa grawitacja, dlatego ważne jest przeprowadzenie testów funkcjonalnych w środowisku gdy na kręgosłup działa siła ciążenia. To temat rzeka i przestrzegam przed generalizowaniem i szukaniem pomocy w niefachowych rękach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... lski Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Bardzo ciekawa grafika zalaczona w jednym z komentarzy. A czy ktoś z Was przechodził kwestie związane z próbami usunięcia bólu w stawie krzyżowo-biodrowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Jasiek. Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Wszystkim z bólami kręgosłupa, bólami od kręgosłupa polecam klinikę w Krakowie Rugpoli, która zajmuje się własnie problemami związanymi z diagnostyką i leczeniem bólów kręgosłupa.To ostatnia deska ratunku przed operacją... Fajna reklama kliniki. Pewnie Twojej! Ale co tam... Mnie neurolog 10 lat temu powiedział, że albo narty albo zdrowie! wybrałem narty! Co postawiło mnie na nogi... (opis schorzeń kręgosłupa górnego i dolnego mam na stronę A4) termy, bicze wodne i sauny... Nie koniecznie co mnie pomogło pomoże i wam, ale warto zaryzykować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... jadżka Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 Rezonans kolana robiłam w Warszawie w Radiomedice https://radiomedica.pl/ Szybko miałam wynik, teraz czekam na rehabilitację. Takie badanie jest potrzebne, bo dokładnie wiadomo co nam dolega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 11 months later... driver.a Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 MSM, witamina C, olej CBD 10% w razie mocnego bólu na początku maść chłodzącą ...konopna mentholka extra kupiłem wszystko w jednej Aptece Konopna Farmacja w Poznaniu ale mają sklep online https://konopiafarmacja.pl/ jakby komuś było za daleko , codzienne ćwiczenie stożków rotatorów i codzienne rozciąganie mięśni klatki piersiowej i problemu nie będzie. Osobiście miałem nadszarpnięty lewy bark i miałem duże problemy na siłowni bo nie mogłem ćwiczyć barków a dodam że mam 54 lata. Po trzech miesiącach problem z barkami zniknął mimo że dalej chodziłem na siłownię i dalej ćwiczyłem barki mimo że po treningu piekło. Trening zaczynam zawsze od rozgrzewania stożków rotatorów a kończę rozciąganiem mięśni klatki piersiowej. Nie prawdą jest że z wiekiem musi się pogorszyć. Trzeba zapewnić dobrą syntezę kolagenu spożywając dużo witaminy C i siarki organicznej, olej CBD i przede wszystkim zadbać o ruchomość bolesnych stawów robiąc ćwiczenia rozciągające. Teraz nie mam problemów nawet przy największym obciążeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Na dolegliwości to tylko okład z młodych piersi, a jak nie pomoże to z kija dębowego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing
robertw Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 Niestety ale nie ma jednej idealnej metody na pozbycie się bólu kręgosłupa, ponieważ są różne przyczyny jego powstawania i różne objawy bólowe. Według różnych źródeł przyczyną bólu kręgosłupa mogą być; 1. Szeroko rozumiana dyskopatia, czyli uszkodzenie krążka międzykręgowego i tu mamy tez podział - wypuklina jądra miażdżystego - przepuklina j.m. - sekwestracja j.m. 2. Część klinicystów mówi o zespole derangement, czyli ogólnie rzecz ujmując o konflikcie w obrębie segmentu ruchowego kręgosłupa. Przyczyną może być wiele czynników które powodują konflikt przyczyniając się do zaburzeń funkcjonowania w obrębie stawu. 3. Również stany zapalne tkanek w sąsiedztwie korzeni nerwowych mogą wywoływać dolegliwości bólowe 4. Do powstawania bólu może przyczynić sie również dysfunkcja stawu krzyzowo-biodrowego. 5. Przyczyną bólu mogą być również cięzkie patologie - przebyte złamania kompresyjne - uszkodzenie blaszek granicznych i w konsekwencji kręgozmyk - gruźlica trzonu kręgu - nowotwory - choroby ogólnoustrojowe przebiegające ze stanem zapalnym stawów np; ZZSK, RZS, itd... Już na tej podstawie można zauważyć jak trudno postawić dobra diagnozę i tu uwaga MR, czy też TK nie przesądzają o diagnozie. Są badaniami pomocniczymi i powinny być potwierdzone testami funkcjonalnymi. Badanie MR i TK sa badaniami statycznymi wykonywanymi w pozycji leżącej gdy na ciało ludzkie nie działa grawitacja, dlatego ważne jest przeprowadzenie testów funkcjonalnych w środowisku gdy na kręgosłup działa siła ciążenia. To temat rzeka i przestrzegam przed generalizowaniem i szukaniem pomocy w niefachowych rękach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lski Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Bardzo ciekawa grafika zalaczona w jednym z komentarzy. A czy ktoś z Was przechodził kwestie związane z próbami usunięcia bólu w stawie krzyżowo-biodrowym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Jasiek. Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Wszystkim z bólami kręgosłupa, bólami od kręgosłupa polecam klinikę w Krakowie Rugpoli, która zajmuje się własnie problemami związanymi z diagnostyką i leczeniem bólów kręgosłupa.To ostatnia deska ratunku przed operacją... Fajna reklama kliniki. Pewnie Twojej! Ale co tam... Mnie neurolog 10 lat temu powiedział, że albo narty albo zdrowie! wybrałem narty! Co postawiło mnie na nogi... (opis schorzeń kręgosłupa górnego i dolnego mam na stronę A4) termy, bicze wodne i sauny... Nie koniecznie co mnie pomogło pomoże i wam, ale warto zaryzykować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 2 years later... jadżka Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 Rezonans kolana robiłam w Warszawie w Radiomedice https://radiomedica.pl/ Szybko miałam wynik, teraz czekam na rehabilitację. Takie badanie jest potrzebne, bo dokładnie wiadomo co nam dolega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... 11 months later... driver.a Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 MSM, witamina C, olej CBD 10% w razie mocnego bólu na początku maść chłodzącą ...konopna mentholka extra kupiłem wszystko w jednej Aptece Konopna Farmacja w Poznaniu ale mają sklep online https://konopiafarmacja.pl/ jakby komuś było za daleko , codzienne ćwiczenie stożków rotatorów i codzienne rozciąganie mięśni klatki piersiowej i problemu nie będzie. Osobiście miałem nadszarpnięty lewy bark i miałem duże problemy na siłowni bo nie mogłem ćwiczyć barków a dodam że mam 54 lata. Po trzech miesiącach problem z barkami zniknął mimo że dalej chodziłem na siłownię i dalej ćwiczyłem barki mimo że po treningu piekło. Trening zaczynam zawsze od rozgrzewania stożków rotatorów a kończę rozciąganiem mięśni klatki piersiowej. Nie prawdą jest że z wiekiem musi się pogorszyć. Trzeba zapewnić dobrą syntezę kolagenu spożywając dużo witaminy C i siarki organicznej, olej CBD i przede wszystkim zadbać o ruchomość bolesnych stawów robiąc ćwiczenia rozciągające. Teraz nie mam problemów nawet przy największym obciążeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... kordiankw Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Na dolegliwości to tylko okład z młodych piersi, a jak nie pomoże to z kija dębowego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0
Jasiek. Posted April 15, 2019 Share Posted April 15, 2019 Wszystkim z bólami kręgosłupa, bólami od kręgosłupa polecam klinikę w Krakowie Rugpoli, która zajmuje się własnie problemami związanymi z diagnostyką i leczeniem bólów kręgosłupa.To ostatnia deska ratunku przed operacją... Fajna reklama kliniki. Pewnie Twojej! Ale co tam... Mnie neurolog 10 lat temu powiedział, że albo narty albo zdrowie! wybrałem narty! Co postawiło mnie na nogi... (opis schorzeń kręgosłupa górnego i dolnego mam na stronę A4) termy, bicze wodne i sauny... Nie koniecznie co mnie pomogło pomoże i wam, ale warto zaryzykować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jadżka Posted December 22, 2021 Share Posted December 22, 2021 Rezonans kolana robiłam w Warszawie w Radiomedice https://radiomedica.pl/ Szybko miałam wynik, teraz czekam na rehabilitację. Takie badanie jest potrzebne, bo dokładnie wiadomo co nam dolega. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
driver.a Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 MSM, witamina C, olej CBD 10% w razie mocnego bólu na początku maść chłodzącą ...konopna mentholka extra kupiłem wszystko w jednej Aptece Konopna Farmacja w Poznaniu ale mają sklep online https://konopiafarmacja.pl/ jakby komuś było za daleko , codzienne ćwiczenie stożków rotatorów i codzienne rozciąganie mięśni klatki piersiowej i problemu nie będzie. Osobiście miałem nadszarpnięty lewy bark i miałem duże problemy na siłowni bo nie mogłem ćwiczyć barków a dodam że mam 54 lata. Po trzech miesiącach problem z barkami zniknął mimo że dalej chodziłem na siłownię i dalej ćwiczyłem barki mimo że po treningu piekło. Trening zaczynam zawsze od rozgrzewania stożków rotatorów a kończę rozciąganiem mięśni klatki piersiowej. Nie prawdą jest że z wiekiem musi się pogorszyć. Trzeba zapewnić dobrą syntezę kolagenu spożywając dużo witaminy C i siarki organicznej, olej CBD i przede wszystkim zadbać o ruchomość bolesnych stawów robiąc ćwiczenia rozciągające. Teraz nie mam problemów nawet przy największym obciążeniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted December 7, 2022 Share Posted December 7, 2022 Na dolegliwości to tylko okład z młodych piersi, a jak nie pomoże to z kija dębowego. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts