Skocz do zawartości

Buty sportowe do jazdy całodziennej

Rekomendowane odpowiedzi

On 3/16/2026 at 9:02 PM, Mitek said:

Cześć

A dlaczego nie wymienił skoro od dawna?? No chyba, że nie ma specjalnych dolegliwości. w każdym razie 70 to jeszcze młody gość i jak jest sprawny to wymiana to moment.

Pozdro

Zakładam, że ma obawy, że może być gorzej po, niż jest teraz. Do tego dochodzą kolana itp ... Różne historie usłyszał i woli jeździć tyle ile może na przeciwbólowych. Nie jest to sytuacja 0:1, ale lekarz prowadzący nazywa go robokopem.

Edytowane przez johnwick2
  • Like 1

6 godzin temu, johnwick2 napisał:

Zakładam, że ma obawy, że może być gorzej po, niż jest teraz. Do tego dochodzą kolana itp ... Różne historie usłyszał i woli jeździć tyle ile może na przeciwbólowych. Nie jest to sytuacja 0:1, ale lekarz prowadzący nazywa go robokopem.

W takich sytuacjach lepiej się nie mieszać do cudzej decyzji i sprawy. Też możesz napisać na priv;-) ps znam przypadki młodych sprawnych ludzi ba sportowców i świetnych, najlepszych w mieście ortopedów - niestety nawet w takim zestawieniu  100% gwarancji nigdy nie ma, a decyzja zawsze jest osobista i prawo do niej należy uszanować 

Edytowane przez star
  • Like 1

7 godzin temu, johnwick2 napisał:

Dzięki Mitek, ale nie.

OK. Spoko. W każdym razie pod koniec zeszłego roku mój najlepszy przyjaciel podjął decyzję o wymianie jednoczesnej obu stawów biodrowych - w trakcie jednego zabiegu. Piszę jako ciekawostkę, bo to nieczęsty przypadek. Po dwóch i pól miesiąca jeździł na nartach w Gruzji.

Godzinę temu, Mitek napisał:

OK. Spoko. W każdym razie pod koniec zeszłego roku mój najlepszy przyjaciel podjął decyzję o wymianie jednoczesnej obu stawów biodrowych - w trakcie jednego zabiegu. Piszę jako ciekawostkę, bo to nieczęsty przypadek. Po dwóch i pól miesiąca jeździł na nartach w Gruzji.

A w jakim jest wieku? Bo u siedemdziesięciolatka proces powrotu do zdrowia może być o wiele trudniejszy niż u osoby znacznie młodszej.

Godzinę temu, kordiankw napisał:

A w jakim jest wieku? Bo u siedemdziesięciolatka proces powrotu do zdrowia może być o wiele trudniejszy niż u osoby znacznie młodszej.

Cześć

To nie jest do końca tak, że wiek decyduje. Chodzi raczej o ogólna sprawność i zdrowie ale przede wszystkim o to aby choroba nie była "zaniedbana" - może nieszczęśliwe sformułowanie - czyli nie poczyniła już trwałych szkód w sensie dysproporcji mięśniowej, zaniku mięśni, części mięśni, asymetrii w poruszaniu się itd. Wiesz, kol. starr postrzega to jako jakieś namawianie czy odbieranie możliwości samodzielnej decyzji a zupełnie nie o to chodzi.

Chodzi o realne spojrzenie i realne możliwości. Przez ponad 30 lat przekazałem kontakt do różnych znajomych przeze mnie wyselekcjonowanych ortopedów co najmniej kilkudziesięciu osobom po urazach, wypadkach czy też ze schorzeniami kwalifikującymi się do zabiegu czy protezowania. Ja nie jestem lekarzem ani nie mam pretensji do bycia nim ale staram się przekazać ideę czy też pomóc w sensie podejścia do tematu.

Gdybym nie zrobił sobie w odpowiednim momencie operacji byłbym inwalidą - przed nie byłem w stanie normlanie wsiąść na rower czy samodzielnie założyć skarpetek ale... wiedziałem, że jakikolwiek leczenie zachowawcze nić nie zmieni bo nie ma takiej fizycznej możliwości - cudów nie ma.

Wracając - ja nikogo na nic nie namawiam ale wiem jak można zmienić jakość życia w moment ale wymaga to racjonalnego niemalże naukowego spojrzenia na temat a nie opierania się na tym co się komuś wydaje bo wiedzą tylko specjaliści.

Decyzje każdej osoby są niepodważalne i niezawisłe ale dobrze jest je podejmować na podstawie realnych sprawdzonych przesłanek a nie mrzonek i internetowego bełkotu.

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Like 1