Skocz do zawartości

Dobór nart

promek

Rekomendowane odpowiedzi

Z uwagi iż moje obecne narty uległy uszkodzeniu, zmuszony jestem do zakupu nowych. Na nartach jeżdżę od ponad 10 lat. W sezonie udało mi się jeździć od 2 do 6-7 razy. Jestem samoukiem. Obecnie staram i uczę sie jeździć na krawędziach, na świeżym stoku jest nawet ok, ale po paru godzinach te muldy mnie przerażają. Podobnie jest z większymi prędkościami - nie czuje się na nich pewnie 🙂

Narty które obecnie posiadałem -fischer xtr motive 170cm, wydawały mi się jak dla mnie za długie.

Buty Fischer soma viron flex 80

Ważę 90kg i mam 177cm wzrostu.

Szukałem nart używanych i znalazłem takie:

1.rossignol experience 76cl, 162cm-800zł

2.dynastar speed 71 -165cm -500zł

3.Narty zjazdowe ATOMIC EDGE SL 164 cm. 2018 r.-500zl

Jednakże z używanymi jak to z używanymi szansa 50/50 że będą ok

Oraz nowe

1.rosignoll react rtx lub rti 163cm-1200zł

2.volki deacon st 161cm - 1200zł

3.elan explore 74ls lub element 74 rs- 1200/1300zł

Edytowane przez promek

Narzekasz na brak stabilności, ale chcesz kupić nartę krótszą niż miałeś - to raczej nie pomoże. Chcesz się uczyć jazdy na krawędziach, ale wybierasz narty poszerzone i z rockerami - to też raczej nie pomoże. 

Moim zdaniem przy założonym budżecie warto byłoby zainteresować się nartą do 70mm pod butem, promieniem 15-20m i na wzrost za 300 zł z OLX, a do tego smar i żelazko.

A potem pozostaje uczciwa nauka techniki. Jeśli lubisz uczyć się samemu, to w necie masz mnóstwo tutoriali. Nawet kiedy uczysz się sam warto pokusić się o instruktora, który widzi błędy o istnieniu których sam nie będziesz mieć pojęcia. Samouctwo jest fajne, ale po zestawieniu kosztów karnetu z kosztami instruktora wychodzi, że jest po prostu drogie, a nawet szerokie narty z rockerami techniki nie zastąpią.

• Like 4

Napisano (edytowane)

W tym rzecz, że ja chyba szukałem narty bardziej uniwersalnej,a tak się chyba nie da. Chyba nie chcę iść w jakieś narty pod giganta z większym taliowaniem, jak dla mnie to łączy się to z wiekszymi prędkościami a ich się boję:)  tak naprawdę sam już nie wiem co kupić. najbardziej zależy mi na tym żeby była stabilniejsza na muldach bo tu miałem problemy. 

Obecne narty miały 170cm długości, pod butem 76mm i promień 18

A co do butów, czemu do zmiany ? Te są naprawdę wygodne, czego nie doświadczyłem w wypożyczanych wcześniej butach 

Edytowane przez promek

1 minutę temu, promek napisał:

Chyba nie chcę iść w jakieś narty pod giganta z większym taliowaniem, jak dla mnie to łączy się to z wiekszymi prędkościami a ich się boję:) 

Narta "pod giganta" akurat jest mniej talkowana  .. a każda narta pojedzie tak szybko jak będzie chciał (i umiał) narciarz... nie szukaj narty która  jest uniweersalna lecz takiej którą łatwo opanujesz - Szymek ma rację że 70mm bedzie ok - wypożycz nartę 90mm pod butem  i spróbuj .. łatwo nie będzie.

Podstawową funkcją buta jest możliwość sterowania nartą a przy okazji niejako powinien być wygodny - przy twojej wadze  flex 80 to mało - rozbijesz takie buty w mig i będziesz jeździł jak w luźnych  filcogumach... czyli jazdy nie będzie - ale za to będzie wygodnie.. 🙂 .. jasne że można w butach 2  numery za dużych ale nie na  Twoim etapie.

Napisano (edytowane)

Zgadza, się mój błąd, chodziło mi o mniejsze taliowanie, a większy promień. A czy takie narty z mniejszym promieniem od 12 do 15 i o długości 170cm nie byłyby lepsze? I co z poziomem zaawansowania nart. Lepiej celować w taki poziom jakoobecnie posiadam, czy np. kupić narty dla zaawansowanych narciarzy i powoli dochodzić do tego poziomu ?

Czsem wydaje mi się że za wiele chce spróbować, tu trochę giganta tu trochę krotszych skrętów, tu trochę lasu i freeridu, a jeszcze gdzieś z tyłu głowy skitoury 😆 pieniędzy brakuje na to wszystko. 😆

Edytowane przez promek

Cześć

Ważny jest typ narty a nie taliowanie czy inny parametr. Jak będziesz miał sztywna SL to jazda będzie zupełnie inna niż na narcie amatorskiej o tym samym promieniu. Ważniejszy jest sztywność i rozkład sztywności a nie promień tak naprawdę. 

To jest podstawowy błąd wynikający z niewiedzy wtłoczonej użytkownikom przez działy marketingu firm. Parametry, które tak naprawdę w oderwaniu nie mają znaczenia ale łatwo się nimi przerzucać i stworzyć wrażenie wiedzy i świadomego wyboru co ludzie lubią.

Kolega ma narty akuratne i jak mają jeszcze krawędź to zrobić tak jak pisał Szymek - naostrzyć, nasmarować, nauczyć się jeździć.

POzdrowienia serdeczne

• Like 1

Napisano (edytowane)

Przy krawędzi, krawędź nie uszkodzona. Informacje że narty na śmietnik dostałem od jednego z serwisów. Najchętniej sam spróbowałbym zrobić wklejke, ale nigdzie nie znalazłem ślizgu na sprzedaż. Mam plan zalać to jakąś żywicą epoksydową, poprawić krawędzie i zobaczyć czy nie odpadnie:)

IMG_20260105_151121.jpg

Edytowane przez promek

4 minuty temu, promek napisał:

Przy krawędzi, krawędź nie uszkodzona. Informacje że narty na śmietnik dostałem od jednego z serwisów. Najchętniej sam spróbowałbym zrobić wklejke, ale nigdzie nie znalazłem ślizgu na sprzedaż 

IMG_20260105_151121.jpg

Kup kawałek (laskę) kofiksu  zalej to i wycyklinuj, lub oddaj do splanowania ... na kofiks wydasz kilka złotych (10~15zł) a narty nawet jak kupisz następne (bo masz na to parcie) to te zostaną ci jako "szutrówki"  - na warunki w jakich nówek szkoda.

2 minuty temu, Lexi napisał:

Kup kawałek (laskę) kofiksu  zalej to i wycyklinuj, lub oddaj do splanowania ... na kofiks wydasz kilka złotych (10~15zł) a narty nawet jak kupisz następne (bo masz na to parcie) to te zostaną ci jako "szutrówki"  - na warunki w jakich nówek szkoda.

Nie będzie trzymać, przerabiałem to, kupiłem nawet specjalny kofiks grip do kontaktu z krawędzią. Dopiero wklejka załatwiła sprawę. W tym wątku opisałem naprawę, trzyma do dziś:

Ja wyciąłem wklejki ze ślizgu starych nart.

• Like 3

• 5 tygodni później...

Ja używałem, specjalnego kofiksu do kontaktu z krawędzią. Pracuje się nic nieco ciężej. Robiłem dwa razy. Za pierwszym odpadło. Za drugim przyłożyłem się lepiej i było OK. Trzeba wyczyścić, dobrze odtłuścić, chyba też delikatnie papierem ściernym zadziałałem. 

Edytowane przez tryhp3

W dniu 11.01.2026 o 12:22, kordiankw napisał:

Nie będzie trzymać, przerabiałem to, kupiłem nawet specjalny kofiks grip do kontaktu z krawędzią. Dopiero wklejka załatwiła sprawę. W tym wątku opisałem naprawę, trzyma do dziś:

Ja wyciąłem wklejki ze ślizgu starych nart.

Generalnie tak.

Krawędź to radiator, może się udać pod warunkiem że wcześniej podgrzejesz ją choćby zapalniczką.