Skocz do zawartości

Dobór nart

promek

Rekomendowane odpowiedzi

Z uwagi iż moje obecne narty uległy uszkodzeniu, zmuszony jestem do zakupu nowych. Na nartach jeżdżę od ponad 10 lat. W sezonie udało mi się jeździć od 2 do 6-7 razy. Jestem samoukiem. Obecnie staram i uczę sie jeździć na krawędziach, na świeżym stoku jest nawet ok, ale po paru godzinach te muldy mnie przerażają. Podobnie jest z większymi prędkościami - nie czuje się na nich pewnie 🙂

Narty które obecnie posiadałem -fischer xtr motive 170cm, wydawały mi się jak dla mnie za długie.

Buty Fischer soma viron flex 80

Ważę 90kg i mam 177cm wzrostu.

Szukałem nart używanych i znalazłem takie:

1.rossignol experience 76cl, 162cm-800zł

2.dynastar speed 71 -165cm -500zł

3.Narty zjazdowe ATOMIC EDGE SL 164 cm. 2018 r.-500zl

Jednakże z używanymi jak to z używanymi szansa 50/50 że będą ok

Oraz nowe

1.rosignoll react rtx lub rti 163cm-1200zł

2.volki deacon st 161cm - 1200zł

3.elan explore 74ls lub element 74 rs- 1200/1300zł

Edytowane przez promek

Narzekasz na brak stabilności, ale chcesz kupić nartę krótszą niż miałeś - to raczej nie pomoże. Chcesz się uczyć jazdy na krawędziach, ale wybierasz narty poszerzone i z rockerami - to też raczej nie pomoże. 

Moim zdaniem przy założonym budżecie warto byłoby zainteresować się nartą do 70mm pod butem, promieniem 15-20m i na wzrost za 300 zł z OLX, a do tego smar i żelazko.

A potem pozostaje uczciwa nauka techniki. Jeśli lubisz uczyć się samemu, to w necie masz mnóstwo tutoriali. Nawet kiedy uczysz się sam warto pokusić się o instruktora, który widzi błędy o istnieniu których sam nie będziesz mieć pojęcia. Samouctwo jest fajne, ale po zestawieniu kosztów karnetu z kosztami instruktora wychodzi, że jest po prostu drogie, a nawet szerokie narty z rockerami techniki nie zastąpią.

• Like 4