Leonidas Napisano Wtorek o 16:40 Udostępnij Napisano Wtorek o 16:40 (edytowane) Cześć 😃 43 lata 193 wzrostu 105 kg wagi poziom 4-5 Na narty jeżdżę dwa razy w sezonie raz z dzieciakami Polska i raz z kolegami Dolomity/Alpy, od 11-12 lat miałem narty Volk Ulimited Ac30 177cm , ostatnie dwa sezony wypożyczałem narty . Raz Hedy e Magnum i na tych nartach jeździło mi się średnio chyba były za miękkie , po razie Volkl Deacon 76 black i Stockli Ax i na tych już było fajnie i w coś podobnego celuję . Moja jazda jest bardziej siłowa niż techniczna „ kto pierwszy na dole” i „czarna na rozgrzewkę” jak jedziemy na męski wyjazd jest to coś w rodzaju obozu sportowego , pierwsza kolejka do góry i zjazd jak już zamykają z przerwą na szybki posiłek. Potrzebuje nart do poślizgnia się z dzieciakami i do mocniejszego pojeżdżenia z kumplami. Raczej szukam nart nowych ale z poprzednich sezonów, im taniej tym lepiej ,te które przykuły moją uwagę i są dostępne w moim rozmiarze to Rossignol FORZA 70 V-TI MASTER R22 Volkl Deacon/Peregrine 76 Master buty mam 😎 Atomic hawk ultra 130RS które narty według was wybrać ? Może macie jakieś alternatywne propozycje za którymi warto się rozejrzeć? Edytowane Wtorek o 16:54 przez Leonidas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu W dniu 6.01.2026 o 17:40, Leonidas napisał: Cześć 😃 43 lata 193 wzrostu 105 kg wagi poziom 4-5 Na narty jeżdżę dwa razy w sezonie raz z dzieciakami Polska i raz z kolegami Dolomity/Alpy, od 11-12 lat miałem narty Volk Ulimited Ac30 177cm , ostatnie dwa sezony wypożyczałem narty . Raz Hedy e Magnum i na tych nartach jeździło mi się średnio chyba były za miękkie , po razie Volkl Deacon 76 black i Stockli Ax i na tych już było fajnie i w coś podobnego celuję . Moja jazda jest bardziej siłowa niż techniczna „ kto pierwszy na dole” i „czarna na rozgrzewkę” jak jedziemy na męski wyjazd jest to coś w rodzaju obozu sportowego , pierwsza kolejka do góry i zjazd jak już zamykają z przerwą na szybki posiłek. Potrzebuje nart do poślizgnia się z dzieciakami i do mocniejszego pojeżdżenia z kumplami. Raczej szukam nart nowych ale z poprzednich sezonów, im taniej tym lepiej ,te które przykuły moją uwagę i są dostępne w moim rozmiarze to Rossignol FORZA 70 V-TI MASTER R22 Volkl Deacon/Peregrine 76 Master buty mam 😎 Atomic hawk ultra 130RS które narty według was wybrać ? Może macie jakieś alternatywne propozycje za którymi warto się rozejrzeć? To mamy podobne parametry wzrost/waga. Bierz Pan narte 70mm pod butem, rdzeń koniecznie z titanalem, narta ma być sztywna, żeby się nie uginała pod ponad 100kg wagi ciała. Długość sprzętu 180-185cm i będziesz Pan zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gabrik Napisano 17 godzin temu Udostępnij Napisano 17 godzin temu (edytowane) A tak skorzystam z okazji, bo często używane określenie "jazda siłowa", a "techniczna". Ktoś zobrazuje te pojęcia? Najlepiej poprzez video. Bo może otrzymamy obraz dlaczego nie każdy potrzebuje sztywnej narty... Edit: ę zamiast e Edytowane 17 godzin temu przez Gabrik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Cześć Jazda techniczna może być jazdą siłową a jazda siłowa może być techniczną - wszystko zależy od sytuacji w jakiej się znajdujemy. W ciężkich śniegach musisz często jechać siłowo bo nie ma odpowiedniej dynamiki na jazdę techniczną. Oczywiście to zależy też od techniki jaką jedziesz. W śmigu na bardzo stromym stoku nie raz musisz siłowo przerzucać narty czy nawet skakać i jest to praktycznie jedyny sposób jazdy. Natomiast jazda skrętem przez siłowe obrócenie nart ZAWSZE w warunkach przygotowanej trasy - nie jest jazdą techniczną. Postaram się dać filmiki. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leonidas Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu Byłem dziś w sklepie i akurat mieli dwa wyżej wymienione modele Forza 70 master 181 cm z tego sezonu Pelegrini 76 master 176 cm z poprzedniego sezonu Pomacałem, pocmokałem pogadałem trochę ale magiel taki w sklepie że postanowiłem jeszcze wrócić do domu i przemyśleć. Oczywiście chciałbym rozmiar 181 cm i obie narty w tym rozmiarze występują ale jest tylko jedna para Volklôw w Pl w tym rozmiarze i przyzwoitej cenie . To zacząłem szukać w EU i trafiłem na wyprzedaż nowych Rosiniolów 23/24 za ok 2400pln z wysyłką i chyba mój „Januszowy” rozum na nie się zdecyduje. Co do siłowej jazdy to określenie które pasuje mi i tak nazywam swoją jazdę szczególnie w trudniejszych warunkach, gdzie narty stawiam na krawędzie (obracam) bardziej siłą nóg a nie technicznym balansem ciała . Wydaje mi się że nogi mam silne ( nie mam problemu ze zrobieniem 10 siadów ze 100 kg na sztandze) a technika jeszcze mocno kuleje i dlatego taki styl jazdy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu W dniu 6.01.2026 o 17:40, Leonidas napisał: Cześć 😃 43 lata 193 wzrostu 105 kg wagi poziom 4-5 Na narty jeżdżę dwa razy w sezonie raz z dzieciakami Polska i raz z kolegami Dolomity/Alpy, od 11-12 lat miałem narty Volk Ulimited Ac30 177cm , ostatnie dwa sezony wypożyczałem narty . Raz Hedy e Magnum i na tych nartach jeździło mi się średnio chyba były za miękkie , po razie Volkl Deacon 76 black i Stockli Ax i na tych już było fajnie i w coś podobnego celuję . Moja jazda jest bardziej siłowa niż techniczna „ kto pierwszy na dole” i „czarna na rozgrzewkę” jak jedziemy na męski wyjazd jest to coś w rodzaju obozu sportowego , pierwsza kolejka do góry i zjazd jak już zamykają z przerwą na szybki posiłek. Potrzebuje nart do poślizgnia się z dzieciakami i do mocniejszego pojeżdżenia z kumplami. Raczej szukam nart nowych ale z poprzednich sezonów, im taniej tym lepiej ,te które przykuły moją uwagę i są dostępne w moim rozmiarze to Rossignol FORZA 70 V-TI MASTER R22 Volkl Deacon/Peregrine 76 Master buty mam 😎 Atomic hawk ultra 130RS które narty według was wybrać ? Może macie jakieś alternatywne propozycje za którymi warto się rozejrzeć? Cześć Czyli jest Pan, Panie Leonidas solidnym zagrożeniem na stoku. Umiejętności zerowe, ambicje wysokie, z opisu - wybacz kolego - głupota solidna. Z dzieciakami pojeździsz nawet na marcie DH al... musisz umieć. Czy chcesz się nauczyć jeździć i sprzedawać dzieciom fajne wzorce czy nadal wolisz odpierdalać niekontrolowaną manianę. Pomogę z przyjemnością ale - decyzja należy do Ciebie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu 6 minut temu, Leonidas napisał: nie mam problemu ze zrobieniem 10 siadów ze 100 kg na sztandze no i pięknie, silne nogi to podstawa. do tego dodaj jeszcze rower i przygotowanie pod sezon narciarski gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leonidas Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu 9 minut temu, Mitek napisał: Cześć Czyli jest Pan, Panie Leonidas solidnym zagrożeniem na stoku. Umiejętności zerowe, ambicje wysokie, z opisu - wybacz kolego - głupota solidna. Z dzieciakami pojeździsz nawet na marcie DH al... musisz umieć. Czy chcesz się nauczyć jeździć i sprzedawać dzieciom fajne wzorce czy nadal wolisz odpierdalać niekontrolowaną manianę. Pomogę z przyjemnością ale - decyzja należy do Ciebie. Pozdro Uczę się od 15 lat 😎 a dzieci daje pod opiekę bardziej wykwalifikowanym instruktorom i od 3 sezonów jak jeździmy to one w dzień chodzą do szkółki narciarskiej a ja z nimi ślizgam się na wieczornej jeździe . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu OK. Siła na nartach jest potrzebna... zawodnikom. Dla naszej amatorskiej jazdy wystarczy technika. Chcesz - ufaj, nie chcesz - ufaj grimsonom. Długo pracowałem na stoku a jeszcze dłużej musiałem szybko, na podstawie deklaracji oceniać poziom narciarza. Sugeruję pojeździć z dziećmi nie traktując tego jako ujmę ale jako zaszczyt a przede wszystkim przyjemność. Zawsze chętnie doradzę i z przyjemnością poprowadzę, tzn. sprzedam sugestię, może kontakty itd. zapraszam np. na priv ale mówię...:nie bądź wyśmiewanym zapierdalającym na zabicie klocem na stoku. To jest karykatura narciarstwa. I zapewniam, nic nie zależy od nart w sensie modelu czy typu albo firmy, przygotowanie narty... ok. tu warto wydać te 15 E na serwis. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 11 godzin temu, Gabrik napisał: A tak skorzystam z okazji, bo często używane określenie "jazda siłowa", a "techniczna". Ktoś zobrazuje te pojęcia? Najlepiej poprzez video. Bo może otrzymamy obraz dlaczego nie każdy potrzebuje sztywnej narty... Edit: ę zamiast e Można by przyjąć, że Hirscher jeździł siłowo a Shiffrin technicznie. Niby oboje top a jednak inaczej to wygląda. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu 23 minuty temu, Spiochu napisał: Można by przyjąć, że Hirscher jeździł siłowo a Shiffrin technicznie. Niby oboje top a jednak inaczej to wygląda. I dokładnie tak było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi