Skocz do zawartości

Narty dla dużego chłopa 😉

Leonidas

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 😃

43 lata 193 wzrostu 105 kg wagi poziom 4-5 

Na narty jeżdżę dwa razy w sezonie raz z dzieciakami Polska i raz z kolegami Dolomity/Alpy,  od 11-12 lat miałem narty Volk Ulimited Ac30 177cm , ostatnie dwa sezony wypożyczałem narty . Raz Hedy e Magnum i na tych nartach jeździło mi się średnio chyba były za miękkie , po razie  Volkl Deacon 76 black i Stockli Ax i na tych już było fajnie i w coś podobnego celuję .  Moja jazda jest bardziej siłowa niż techniczna „ kto pierwszy na dole” i „czarna na rozgrzewkę” jak jedziemy na męski wyjazd jest to coś w rodzaju obozu sportowego , pierwsza kolejka do góry i zjazd jak już zamykają z przerwą na szybki posiłek. Potrzebuje nart do poślizgnia się z dzieciakami i do mocniejszego pojeżdżenia z kumplami. 
Raczej szukam nart nowych ale z poprzednich sezonów, im taniej tym lepiej ,te które przykuły moją uwagę i są dostępne w moim rozmiarze to 

Rossignol FORZA 70 V-TI MASTER R22

Volkl Deacon/Peregrine 76 Master

buty mam 😎 Atomic hawk ultra 130RS

które narty według was wybrać ? Może macie jakieś alternatywne propozycje za którymi warto się rozejrzeć?

Edytowane przez Leonidas

W dniu 6.01.2026 o 17:40, Leonidas napisał:

Cześć 😃

Na narty jeżdżę dwa razy w sezonie raz z dzieciakami Polska i raz z kolegami Dolomity/Alpy,  od 11-12 lat miałem narty Volk Ulimited Ac30 177cm , ostatnie dwa sezony wypożyczałem narty . Raz Hedy e Magnum i na tych nartach jeździło mi się średnio chyba były za miękkie , po razie  Volkl Deacon 76 black i Stockli Ax i na tych już było fajnie i w coś podobnego celuję .  Moja jazda jest bardziej siłowa niż techniczna „ kto pierwszy na dole” i „czarna na rozgrzewkę” jak jedziemy na męski wyjazd jest to coś w rodzaju obozu sportowego , pierwsza kolejka do góry i zjazd jak już zamykają z przerwą na szybki posiłek. Potrzebuje nart do poślizgnia się z dzieciakami i do mocniejszego pojeżdżenia z kumplami. 
Raczej szukam nart nowych ale z poprzednich sezonów, im taniej tym lepiej ,te które przykuły moją uwagę i są dostępne w moim rozmiarze to 

które narty według was wybrać ? Może macie jakieś alternatywne propozycje za którymi warto się rozejrzeć?

To mamy podobne parametry wzrost/waga.

Bierz Pan narte 70mm pod butem, rdzeń koniecznie z titanalem, narta ma być sztywna, żeby się nie uginała pod ponad 100kg wagi ciała. Długość sprzętu 180-185cm i będziesz Pan zadowolony.

• Thanks 1

A tak skorzystam z okazji, bo często używane określenie "jazda siłowa", a "techniczna". Ktoś zobrazuje te pojęcia? Najlepiej poprzez video. Bo może otrzymamy obraz dlaczego nie każdy potrzebuje sztywnej narty...

Edit: ę zamiast e

Edytowane przez Gabrik

Cześć

Jazda techniczna może być jazdą siłową a jazda siłowa może być techniczną - wszystko zależy od sytuacji w jakiej się znajdujemy. W ciężkich śniegach musisz często jechać siłowo bo nie ma odpowiedniej dynamiki na jazdę techniczną. Oczywiście to zależy też od techniki jaką jedziesz. W śmigu na bardzo stromym stoku nie raz musisz siłowo przerzucać narty czy nawet skakać i jest to praktycznie jedyny sposób jazdy.

Natomiast jazda skrętem przez siłowe obrócenie nart ZAWSZE w warunkach przygotowanej trasy - nie jest jazdą techniczną.

Postaram się dać filmiki.

Pozdro

• Like 1

Byłem dziś w sklepie i akurat mieli dwa wyżej wymienione modele 

Forza 70 master 181 cm z tego sezonu 

Pelegrini 76 master 176 cm z poprzedniego sezonu 

Pomacałem, pocmokałem pogadałem trochę ale magiel taki w sklepie że postanowiłem jeszcze wrócić do domu i przemyśleć. Oczywiście chciałbym rozmiar 181 cm i obie narty w tym rozmiarze występują ale jest tylko jedna para Volklôw w Pl w tym rozmiarze i przyzwoitej cenie . To zacząłem szukać w EU i trafiłem na wyprzedaż nowych Rosiniolów 23/24 za ok 2400pln z wysyłką i chyba mój  „Januszowy” rozum na nie się zdecyduje. 

Co do siłowej jazdy to określenie które pasuje mi i tak nazywam swoją jazdę szczególnie w trudniejszych warunkach, gdzie narty stawiam na krawędzie (obracam) bardziej siłą nóg a nie technicznym balansem ciała . Wydaje mi się że nogi mam silne ( nie mam problemu ze zrobieniem 10 siadów ze 100 kg na sztandze) a technika jeszcze mocno kuleje i dlatego taki styl jazdy . 

W dniu 6.01.2026 o 17:40, Leonidas napisał:

Cześć 😃

Cześć

Czyli jest Pan, Panie Leonidas solidnym zagrożeniem na stoku. Umiejętności zerowe, ambicje wysokie, z opisu - wybacz kolego - głupota solidna.

Z dzieciakami pojeździsz nawet na marcie DH al... musisz umieć.

Czy chcesz się nauczyć jeździć i sprzedawać dzieciom fajne wzorce czy  nadal wolisz odpierdalać niekontrolowaną manianę.

Pomogę z przyjemnością ale - decyzja należy do Ciebie.

Pozdro

9 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Czyli jest Pan, Panie Leonidas solidnym zagrożeniem na stoku. Umiejętności zerowe, ambicje wysokie, z opisu - wybacz kolego - głupota solidna.

Z dzieciakami pojeździsz nawet na marcie DH al... musisz umieć.

Czy chcesz się nauczyć jeździć i sprzedawać dzieciom fajne wzorce czy  nadal wolisz odpierdalać niekontrolowaną manianę.

Pomogę z przyjemnością ale - decyzja należy do Ciebie.

Pozdro

Uczę się od 15 lat 😎 a dzieci daje pod opiekę bardziej wykwalifikowanym instruktorom i od 3 sezonów jak jeździmy to one w dzień chodzą do szkółki narciarskiej a ja z nimi ślizgam się na wieczornej jeździe . 

• Like 1

OK.

Siła na nartach jest potrzebna... zawodnikom. Dla naszej amatorskiej jazdy wystarczy technika. Chcesz - ufaj, nie chcesz - ufaj grimsonom. Długo pracowałem na stoku a jeszcze dłużej musiałem szybko, na podstawie deklaracji oceniać poziom narciarza. Sugeruję pojeździć z dziećmi nie traktując tego jako ujmę ale jako zaszczyt a przede wszystkim przyjemność.

Zawsze chętnie doradzę i z przyjemnością poprowadzę, tzn. sprzedam sugestię, może kontakty itd. zapraszam np. na priv ale mówię...:nie bądź wyśmiewanym zapierdalającym na zabicie klocem na stoku. To jest karykatura narciarstwa.

I zapewniam, nic nie zależy od nart w sensie modelu czy typu albo firmy, przygotowanie narty... ok. tu warto wydać te 15 E na serwis.

Pozdro

11 godzin temu, Gabrik napisał:

A tak skorzystam z okazji, bo często używane określenie "jazda siłowa", a "techniczna". Ktoś zobrazuje te pojęcia? Najlepiej poprzez video. Bo może otrzymamy obraz dlaczego nie każdy potrzebuje sztywnej narty...

Edit: ę zamiast e

Można by przyjąć, że Hirscher jeździł siłowo a Shiffrin technicznie.  Niby oboje top a jednak inaczej to wygląda. 

• Like 1

9 godzin temu, Mitek napisał:

OK.

Siła na nartach jest potrzebna... zawodnikom. Dla naszej amatorskiej jazdy wystarczy technika. Chcesz - ufaj, nie chcesz - ufaj grimsonom. Długo pracowałem na stoku a jeszcze dłużej musiałem szybko, na podstawie deklaracji oceniać poziom narciarza. Sugeruję pojeździć z dziećmi nie traktując tego jako ujmę ale jako zaszczyt a przede wszystkim przyjemność.

Zawsze chętnie doradzę i z przyjemnością poprowadzę, tzn. sprzedam sugestię, może kontakty itd. zapraszam np. na priv ale mówię...:nie bądź wyśmiewanym zapierdalającym na zabicie klocem na stoku. To jest karykatura narciarstwa.

I zapewniam, nic nie zależy od nart w sensie modelu czy typu albo firmy, przygotowanie narty... ok. tu warto wydać te 15 E na serwis.

Pozdro

Siła nie jest potrzebna amatorom takim jak my ,pewnie że nie widać to na stokach w knajpach te tysiące narciarzy którzy wjechali na stok o 10 a o 12 już siedzą i się opalają bo mają siłę jeździć ale wydali tyle pieniędzy na karnet że wolą posiedzieć 😉

Właśnie jazda z dziećmi to kwintesencja tego co najbardziej mnie jara , mnie nikt nie uczył za dzieciaka jazdy na nartach , pierwszy raz założyłem narty jak miałem 27 lat i od tamtej pory z większym lub mniejszym skutkiem staram się jeździć . A dopóki warunki pozwolą bo przy trójce dzieci to jest  dość kosztowny sport dla mnie będę im zaszczepiał tego bakcyla. Tak samo jak nauczyłem je pływać , skakać na główkę czy jeździć na rowerze. 

Wracając do meritum wątku mam iść do sklepu wydać pieniądze i powiedzieć poproszę byle jakie narty ? Tak to rozumiem z Twojego wpisu bo nie ważne jakie kupię tylko jak je przygotują w serwisie.