Skocz do zawartości

Dobór kolejnych nart po salomon equipe 3v race

patcher1997

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, poszukuję nart które będą następca salomona equipe 3v race na których jeżdżę już z dobre 10-12lat. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z nart, podoba mi się ich sportowy charakter ale niestety przy gorszych warunkach usypy/muldy/mokry śnieg jazda robi się mniej kontrolowana i męcząca. Szukam jakiś nart które będą lepiej radziły sobie w takich warunkach ale jednocześnie żeby zachowały chociaż trochę tego sportowego charakteru czyli w skrócie poszukuje chyba nart uniwersalnych 😅

1. Płeć - mężczyzna

2. Wiek - 28

3. Waga - 85kg

4. Wzrost - 178 cm

5. Na nartach jeżdżę 21 lat, co rok mniej więcej 5-7dni

6. Moje umiejętności określam na średniozaawansowany/zaawansowany, w skali: 7/10

7. Moje buty to salomon s/pro hv 120 gw 2024r

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - salomon equipe 3v race SL 150cm https://www.skionline.pl/sprzet/narty,06-07,salomon,equipe-3v-race,1978.html

9. Preferuję styl jazdy: od niebieskich po czarne trasy, najczęściej niebieskie i czerwone trasy, spokojna i agresywna jazda 50/50 ale lubię również ostro pocisnąć na czarnej 😅 aktualnie na equipe nie da się pocisnąć agresywniej przy gorszych warunkach i tego mi brakuje 😕

10. Upatrzyłem sobie narty: czytałem wczoraj trochę różnych tematów na forum i wynikało ze najlepsza nartach dla mnie będzie salomon s/max 10 170cm 2023r ale wolę upewnić się 😅

Z góry dzięki za pomoc! 😄

Edytowane przez patcher1997

26 minut temu, patcher1997 napisał:

Cześć, poszukuję nart które będą następca salomona equipe 3v race na których jeżdżę już z dobre 10-12lat. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z nart, podoba mi się ich sportowy charakter ale niestety przy gorszych warunkach usypy/muldy/mokry śnieg jazda robi się mniej kontrolowana i męcząca. Szukam jakiś nart które będą lepiej radziły sobie w takich warunkach ale jednocześnie żeby zachowały chociaż trochę tego sportowego charakteru czyli w skrócie poszukuje chyba nart uniwersalnych 😅

1. Płeć - mężczyzna

2. Wiek - 28

3. Waga - 85kg

4. Wzrost - 178 cm

5. Na nartach jeżdżę 21 lat, co rok mniej więcej 5-7dni

6. Moje umiejętności określam na średniozaawansowany/zaawansowany, w skali: 7/10

7. Moje buty to salomon s/pro hv 120 gw 2024r

8. Teraz jeżdżę na nartach/model - salomon equipe 3v race SL 150cm https://www.skionline.pl/sprzet/narty,06-07,salomon,equipe-3v-race,1978.html

9. Preferuję styl jazdy: od niebieskich po czarne trasy, najczęściej niebieskie i czerwone trasy, spokojna i agresywna jazda 50/50 ale lubię również ostro pocisnąć na czarnej 😅 aktualnie na equipe nie da się pocisnąć agresywniej przy gorszych warunkach i tego mi brakuje 😕

10. Upatrzyłem sobie narty: czytałem wczoraj trochę różnych tematów na forum i wynikało ze najlepsza nartach dla mnie będzie salomon s/max 10 170cm 2023r ale wolę upewnić się 😅

Z góry dzięki za pomoc! 😄

obecnie masz 66mm pod butem.

u mnie w stajni mam 3 pary nart. dwie po 65mm, jedną dedykowaną na kartofliska i 70mm pod butem.

Salomony S/Max mają 72mm, więc będziesz Pan zadowolony.

• Like 1

Cześć

Hmm. Uściślając. Czy aby na pewno masz narty 150cm?

bo jeżeli tak to nic w opisie się nie zgadza a nawet gdyby nie to też nie bardzo. 7/10 to osoba o pełnych amatorskich umiejętnościach, mniej więcej zorientowany PI. Ja siebie oceniam na 7 a dodaje 1 za doświadczenie ale... nie mam żadnych problemów w jakichkolwiek warunkach zwłaszcza na krótkiej narcie a mam lat 60 a nie 30... 

Aby dobrze doradzić chciałbym mieć jasną sytuację. Salomon 3v to świetna slalomka ale już nieco leciwa a jak rzeczywiście tak dobrana jak piszesz może być zajeżdżona na śmierć.

Pozdro

Edytowane przez Mitek

tak, mam narty 150 siegają mi do ramion albo i ciutkę niżej 😄 umiejętności tak dałem pi razy oko, wiadomo że najlepiej to by oceniła osoba która spojrzałaby jak jeżdżę 😄 z każdej góry bez problemu zjadę w każdych warunkach, żadna góra mnie nigdy nie zaskoczyła czy to Kasprowy czy to czarne na Chopoku 😄 tylko po prostu w gorszych warunkach 3v jest wymagająca i trzeba być ostrożnym

5 minut temu, patcher1997 napisał:

tak, mam narty 150 siegają mi do ramion albo i ciutkę niżej 😄 umiejętności tak dałem pi razy oko, wiadomo że najlepiej to by oceniła osoba która spojrzałaby jak jeżdżę 😄 z każdej góry bez problemu zjadę w każdych warunkach, żadna góra mnie nigdy nie zaskoczyła czy to Kasprowy czy to czarne na Chopoku 😄 tylko po prostu w gorszych warunkach 3v jest wymagająca i trzeba być ostrożnym

kup jakieś slalomki z górnej półki 165 cm

5 minut temu, patcher1997 napisał:

a jakie polecisz z górnej półki? 😄 myślę nad użytkami do 3-5 lat budżet wstępnie do tysiaka ale jak coś będzie warte uwagi to może być i więcej 😄

Mam stare Völkl Raccetiger 19/20 ale ostatnio kolega @Victor bardzo zachwalał slalomki Dynastara