Skocz do zawartości

Dobór nart dla średniozaawansowanej kobiety

MadzikJ

Rekomendowane odpowiedzi

28 minut temu, MadzikJ napisał:

Hej, nic jeszcze nie kupiłam. Będę się rozglądać w styczniu ale raczej skłaniam się ku Real Joy. Jednak, w pierwszej kolejności chciałabym zakupić nowe buty.

Tylko wiesz, Real sa bardziej miękkie, gorszy rdzeń, i ogólnie polecane raczej początkującym. Super Joy na pewno na dłużej starcza a totalnie nie czuć żadnej trudności. Są też stabilniejsze. 

Oczywiscie możesz też sobie zmieniać 🙂

Powodzenia z butami!

W dniu 28.12.2025 o 13:20, MadzikJ napisał:

Przy zjeździe po niebiesko-czerwonej trasie na Kronplatzu (którą już zjechałam wcześniej) wybiło mnie na jakimś odsypie czy innej większej nierówności, obróciło w prawą stronę i upadłam na plecy, prawa narta się nie wypięła i powykręcała mi kolano. Aż dziw, że nie „poszły” mi więzadła - byłam przekonana, że po takim upadku i skręceniu kolana mam zerwany ACL! Dopiero badania w klinice urazowej wykazały, że jest to złamanie nasady bliższej piszczeli, kwalifikujące się do operacji. Widocznie zadziałał tu inny mechanizm, powodując takie złamanie.

Niestety zdarzają się takie pechowe upadki. Niby nic takiego a skutki fatalne. Nie chcę opisywać te, z którymi miałem do czynienia, choć one dotyczyły głównie początkujących. Przyjmij, że miałaś pecha i limit pechów juz wyczerpałaś. 🙂

Mimo wszystko oddałbym te narty (wraz z jednym butem) do sprawdzenia na maszynie nawet jeśli nie zamerzasz ich już nigdy użyć. Koszt niewielki. Prawdopodobnie nic nie wykryją, ale lepiej mieć pewność. Przy upadku na plecy większość wiązań nie wypnie (jak piszą koledzy), ale mimo wszystko może było coś nie tak z ustawieniem lub wiązanie jest wadliwe. Będziesz spokojniejsza na przyszłość.

Do sezonu w Twoim przypadku przygotowałbym się w sensie kondycyjno-gimnastycznym wzorcowo.

Jeszcze wszystko przed Tobą, ale zdecydowanie warto wspomóc się dobrym instruktorem. Na początek kilka lekcji. Potem ćwiczenie tego co Ci doradzi i znów powtórka z instruktorem. Nie ma bata, musi się udać. 

Moją żonę, raczej sportowe antytalencie, zacząłem uczyć w wieku 22-23 lat. Też tydzień, dwa na sezon, bo więcej czasu nie było. I nauczyła się. Oczywiście, doszła do pewngo poziomu i to by było na tyle :), ale radzi sobie dobrze i jeździ pewnie. Zwłaszcza jak na panią z 7 z przodu. Tu jej krótki przejazd w Paganella 3 lata temu. Mam nadzieję, że się nie dowie, że ją tak "reklamuję" bo by mi sie nieźle dostało. 🙂

https://photos.app.goo.gl/DJVop1GxVHsbwvnE6

Edytowane przez a_senior
  • Like 2

5 minut temu, zając napisał:

Jeśli to takie jak te na zdjęciu (te po lewej):

20251218_100018.thumb.jpg.e015b77da20ad04439c003eefbab48a0.jpg

to moja kumpela o podobnych do Ciebie parametrach była zadowolona.

Super, cieszę się!
Podobne, ale wersja Pink Pop - czyli różowe z góry a czarne z dołu 🙂  https://www.ski-max.cz/damske-lyze-ak-ski-pink-popart-vazani-salomon-z12-gw-24-25 

image.thumb.png.d8581b4b9b8ab248d91476e36808ad8e.png

• Like 1