Edwin Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu 18 minut temu, Mitek napisał: Cześć Realnie... myślę, że nie jest aż tak istotne. Swego czasu miałem okazję jeździć z chłopakiem, który był również niewielkich rozmiarów - chyba 168 wzrostu i poniżej 70 kg. Gość (my ogarnialiśmy sprzęt dla uczestników) poprosił o najdłuższą GS jaka jest dostępna w Tonale. Był jeden egzemplarz 188 cm. Już po tym jak niósł narty widać było co się święci a jak pojechał... to na dole poprosiłem go żeby jeździł deko wolniej bo chciałem popatrzyć. Były zawodnik nawet w polskich warunkach potrafi jeździć o klasy lepiej niż amator i nie przeszkadza mu żadna narta. Pozdro Ale ja jestem leszczem narciarskim ,nie zawodnikiem, a swoje lata już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Godzinę temu, herbi napisał: To prawda. W tym roku kupowałem narty od eksperta z POL-SKI demo team, pana Jakuba. No i musiałem posypać głowę popiołem. Ale od początku: Mój dobrze jeżdżący kolega kupił w ubiegłym roku w sklepie komórki Rossi FIS Athlete A12 z sezonu 22/23. No zakochaliśmy się wszyscy w tych nartach: trzymanie na krawędzi w każdych warunkach, dynamika, zaufanie do sprzętu, posłuszeństwo na nacisk. Na bramkach ogień, no poziom jazdy mu podskoczył o 1,5punktu. Ja w tym czasie miałem komórki Elan SLX, ale to był inny level! Zauroczony sprzętem, zacząłem poszukiwania takich desek „nie za miliony”. Problemem okazała się dostępność i niemal już się poddałem, aż pewnego pięknego dnia pojawia mi się na tablicy ogłoszenie: Rossi Hero SL z puli WC/EC. Parafrazując klasyka: Niewiele myśląc a jeszcze mniej mogąc, rzucam się do pisania aby je posiąść. Z udawanym profesjonalizmem piszę, że -długo takich szukałem bo kolega takie ma, a dostępność znikoma. Pan mi odpisuje, -że takich napewno kolega nie ma. Na to ja: - wiem co widzę i ma TAKIE SAME! Pan mi grzecznie odpisał, że -polemizować nie będzie ale to jest TOP i nie da się tego kupić w sklepie. Taaaa, jasne, ślepy nie jestem 😛 Narty kupiłem, po czasie uzbroiłem sobie w wiązania Rockerflex SP15 i zaprosiłem kolegę ze swoimi nartami na porównanie…. Szybciutko pisałem do Pana Jakuba, że: ja głupi a on miał rację. Geometria i szata graficzna są takie same, ale już grubość rdzenia, rozkład flexu jest inny. Inne są też dwie literki numeru seryjnego. Podkreślam, ze kumpel ma narty FIS conform 2018 athlete A12, nie jakieś Hero Carbon czy Elite. Pytałem też ile ważył zawodnik który na nich jeździł, bo przestraszyłem się, że z moją wagà piórkową nie wykorzystam ich jak trzeba. Zostałem uspokojony, gdyż waga podobna, ale co najważniejsze poniżej. Tylko kilku czołowych zawodników ma dobierany flex indywidualne „na zamówienie”, reszta dobiera sama z tego co jest przydzielone do puli i tyle. Jednak „komórki” sklepowe a „prawdziwe” się różnią. No roznia sie, wiadomo to od lat. Tylko dla Ciebie wazne jest nie to czy kupisz te komorki z gornej czy dolnej polki ale czy ich charakterystyka bedzie pasowala pod Twoja wage i styl jazdy. Czesto zatem, na teoretycznie slabszej narcie bedzie Ci sie jezdzlo lepiej. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 29 minut temu, Mitek napisał: Cześć Realnie... myślę, że nie jest aż tak istotne. Swego czasu miałem okazję jeździć z chłopakiem, który był również niewielkich rozmiarów - chyba 168 wzrostu i poniżej 70 kg. Gość (my ogarnialiśmy sprzęt dla uczestników) poprosił o najdłuższą GS jaka jest dostępna w Tonale. Był jeden egzemplarz 188 cm. Już po tym jak niósł narty widać było co się święci a jak pojechał... to na dole poprosiłem go żeby jeździł deko wolniej bo chciałem popatrzyć. Były zawodnik nawet w polskich warunkach potrafi jeździć o klasy lepiej niż amator i nie przeszkadza mu żadna narta. Pozdro Szymek Bebenek mowil, ze sam nie ostrzy swoich nart, choc umie, bo zmiana serwisanta moglaby mu przeszkadzac w jezdzie. Pewnie cienias, nie to co twoj mityczny zawodnik co sprzet wypozycza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu Piękne narty . Chciałbym takie. W tej długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 minutę temu, jurek_h napisał: Piękne narty . Chciałbym takie. W tej długości. Co to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 minutę temu, Spiochu napisał: Co to jest? ??? Poważnie nie rozumiem Twojego pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 1 minutę temu, jurek_h napisał: ??? Poważnie nie rozumiem Twojego pytania. No jakie to narty ( snowbladey) i jaka dlugosc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu To dziecięce narty w długości prawdopodobnie 60 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Czyli chcialbys byc z powrotem dzieckiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu (edytowane) Nie pogniewał bym się 😉 R 2.8m 🙂 to musi jeździć krótkim skrętem. https://kaestle.com/en-eu/products/kx-holly-23?_pos=2&_fid=373d9cfd7&_ss=c Edytowane 8 godzin temu przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 30 minut temu, Spiochu napisał: No roznia sie, wiadomo to od lat. Tylko dla Ciebie wazne jest nie to czy kupisz te komorki z gornej czy dolnej polki ale czy ich charakterystyka bedzie pasowala pod Twoja wage i styl jazdy. Czesto zatem, na teoretycznie slabszej narcie bedzie Ci sie jezdzlo lepiej. Prawda, prawda, teraz już wiem 😄 Dlatego pisałem: posypuję głowę popiołem. Ale poprzeczkę lubię stawiać zawsze ciut za wysoko. Zawsze musi być wysiłek na 110%. Zawsze konstruktywna krytyka od lepszych a nie klepanie po plecach. To wymusza postępy. Mega fajne są takie dyskusje, bo człowiek czerpie wiedzę od bardziej doświadczonych. Choć jak widać i na wyższym szczeblu macie czasem sprzeczne doświadczenia. Dzięki i pozdro! 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 8 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 8 godzin temu 44 minuty temu, Spiochu napisał: Czesto zatem, na teoretycznie slabszej narcie bedzie Ci sie jezdzlo lepiej. Amatorskie "ściganie" to całe mnóstwo paradoksów. Zaryzykuję, że większość zawodników amatorów pojedzie lepiej SL na dobrze wybranej spokojniejszej narcie niż na komórce petardzie. Kolejny paradoks to amatorskie zawody GS. Jak wiadomo narty GS FIS nie specjalnie do jazdy codziennej się nadają. Na zawodach jednak nie ma czego szukać na sklepowych dechach. One rozpędzają się niezwykle powoli i mają słaby ciąg. Komórka GS pomimo R25 m jest zdecydowanie szybsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 18 minut temu, jurek_h napisał: Amatorskie "ściganie" to całe mnóstwo paradoksów. Zaryzykuję, że większość zawodników amatorów pojedzie lepiej SL na dobrze wybranej spokojniejszej narcie niż na komórce petardzie. Kolejny paradoks to amatorskie zawody GS. Jak wiadomo narty GS FIS nie specjalnie do jazdy codziennej się nadają. Na zawodach jednak nie ma czego szukać na sklepowych dechach. One rozpędzają się niezwykle powoli i mają słaby ciąg. Komórka GS pomimo R25 m jest zdecydowanie szybsza. Odnosnie GS, Tez nie zawsze. Zalezy jak trasa ustawiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 36 minut temu, herbi napisał: 😄 Choć jak widać i na wyższym szczeblu macie czasem sprzeczne doświadczenia. Wcale bym nie byl taki pewien tego wyszego szczebla 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu 7 minut temu, Spiochu napisał: Odnosnie GS, Tez nie zawsze. Zalezy jak trasa ustawiona. Na poziomie MPA nie masz szans na sklepowych GS jakkolwiek trasa będzie ustawiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) 16 godzin temu, Spiochu napisał: Gdzie wy te narty oglądacie, o testowaniu nie wspominając? Kupuje dość losowo SL (FIS) lub GS przez neta bo wyboru nie ma. W sklepach takich nart zazwyczaj nawet nie zobaczysz. Jakiekolwiek testy spotykam sporadycznie a i tak raczej nie ma tam nart FIS a nawet jakby byly to testy sa organizowane w popularnych osrodkach/terminach, wiec nie da sie wtedy przetestowac bo na stoku tlok. Sprawdziłem i te heady to rocznik przed covidowy wiec starsze niz sadzilem (18/19) Od starych na pewno roznia sie szerokoscia (67 vs 63). Plyta jest plastikowa ale niestety nie z dwóch kawałków. 2018/19 to był ostatni rok produkcji starej serii, przed dość istotną zmianą modelową, która miała miejsce w sezonie 2019/20. Narty były wybitnie nieudane. https://snowsport.pl/blog/head-worldcup-rebels-2018-2019/?srsltid=AfmBOooOFv2Gc4D5TrrmcUjbSYpNo3YpcdT5JrjXhVLpx7QOKOnp30mN Z kolei nowa seria 2019/20 to były narty absolutnie wybitne, lepsze choćby niż model 2023/24, który zajeździłem w 2 sezony na śmierć. Obecnie jeżdżę na 2024/25 --> zbliżone charakterem do tych 2019/20 tylko ciut twardsze, wyraźnie lepsze aniżeli 2023/24. Wkurwia mnie to, że Head nie potrafi utrzymać ciągłości koncepcyjnej. Edytowane 7 godzin temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 10 minut temu, jurek_h napisał: Na poziomie MPA nie masz szans na sklepowych GS jakkolwiek trasa będzie ustawiona. Jesli tak jest to chyba ogarneli sensowne ustawienie trasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rulez Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Godzinę temu, jurek_h napisał: Nie pogniewał bym się 😉 R 2.8m 🙂 to musi jeździć krótkim skrętem. https://kaestle.com/en-eu/products/kx-holly-23?_pos=2&_fid=373d9cfd7&_ss=c Zawsze możesz kupić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) 15 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Nart komórkowych nie ma na testach ogólnodostępnych z założenia. No chyba, że - wzorem niektórych kolegów z sieci - za komórkę uważasz każdą nartę która ma gdzieś napisane WC, RD albo FIS. - to OK. Pozdro Każda narta z emblematem FIS jest niewątpliwie komórką. Mało tego, istnieją komórki bez aprobaty FIS, jak choćby "zwykły" Head e-GS Rebel z radiusem rzędu 25 metrów czy wersja Pro schodząca do 22 metrów. Edytowane 7 godzin temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 7 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 7 godzin temu 6 minut temu, rulez napisał: Zawsze możesz kupić "Subtelna" a jednak różnica. Wolałbym Kastle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 3 godziny temu, tomkly napisał: Każda narta z emblematem FIS jest niewątpliwie komórką. Mało tego, istnieją komórki bez aprobaty FIS, jak choćby "zwykły" Head e-GS Rebel z radiusem rzędu 25 metrów czy wersja Pro schodząca do 22 metrów. Cześć A skąd to wiadomo? Rozumiem, że wszystkie narty o których piszesz są produkowane w niezależnym dziale na specjalnych liniach itd. Swego czasu komórki były sygnowane i numerowane, teraz jest inaczej? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Mitek napisał: Cześć A skąd to wiadomo? Rozumiem, że wszystkie narty o których piszesz są produkowane w niezależnym dziale na specjalnych liniach itd. Swego czasu komórki były sygnowane i numerowane, teraz jest inaczej? Pozdro Head jest oznaczał RD ale zaprzestał, natomiast wiadomo o które narty chodzi, bo się różnią kolorystyką i wychodzą w katalogu nart sportowych. W przypadku Heada jest 9 poniższych modeli, w tym 2 juniorskie: WCR E-DH REBEL FIS WCR E-SG REBEL FIS WCR E-SG REBEL WCR E-GS REBEL FIS WCR E-GS REBEL WCR E-GS REBEL PRO WCR E-SL REBEL FIS WCR E.GS REBEL TEAM WCR E.SL REBEL TEAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi