Skocz do zawartości

1888

Mitek

Rekomendowane odpowiedzi

Data oczywista więc piszemy o historii nart w Polsce.

To Gabrik nasunął mi ten pomysł i mam nadzieję, że nie okaże się, że już było.

Zasady są proste - piszemy to co wiemy, jak mamy jakieś ciekawe informacje to ze źródeł to zaznaczamy skąd ale nie linkujemy tylko co najwyżej kopiujemy (konieczne info o źródle) - chyba, że jako odnośnik w celu ugruntowania cytatu - jak w pracach naukowych.

Nie musi być chronologicznie ale byle były to fakty a nie jakieś bzdury z sieci.

No więc:

W tym roku (oficjalnie) Stanisław Barabasz przywiózł do polski pierwsze narty i jeździł na nich w Zakopanem. Data została oficjalnie przyjęta jako początek narciarstwa w Polsce. On pochodził gdzieś ze wschodu i tam na nartach jeździł. Narty na wzór skandynawski z jednym kijem jako sterowaniem. Później przywiózł narty do Zakopanego i (chyba) zaraził nimi ówczesnych górmenów - Zaruskiego między innymi - to tyle mojej wiedzy.

Pozdro

• Like 3

12 godzin temu, Mitek napisał:

więc:

W tym roku (oficjalnie) Stanisław Barabasz przywiózł do polski pierwsze narty i jeździł na nich w Zakopanem. Data została oficjalnie przyjęta jako początek narciarstwa w Polsce. On pochodził gdzieś ze wschodu i tam na nartach jeździł. Narty na wzór skandynawski z jednym kijem jako sterowaniem. Później przywiózł narty do Zakopanego i (chyba) zaraził nimi ówczesnych górmenów - Zaruskiego między innymi - to tyle mojej wiedzy.

Pozwoliłem sobie zacytować Twoje zagajenie i 2 x było „jeździł”. Faktycznie z moich źródeł wynika że w 1888 roku „sporządził sobie narty w celach myśliwskich” a dopiero w 1894 przywiozł je do Zakopanego i z Janem Fischerem poszedł na nich do Czarnego Stawu Gąsienicowego. Czy i którędy na nich zjechali źródła nie piszą. Czyli sam zrobił a nie przywiózł i do jakiej „polski” ?

Polski jako państwa nie wtedy nie było. To pytanie do experta językowego @kordiankw : Polska pod zaborami piszemy dużą czy małą literą?

• Like 1

1 godzinę temu, Jan napisał:

Pozwoliłem sobie zacytować Twoje zagajenie i 2 x było „jeździł”. Faktycznie z moich źródeł wynika że w 1888 roku „sporządził sobie narty w celach myśliwskich” a dopiero w 1894 przywiozł je do Zakopanego i z Janem Fischerem poszedł na nich do Czarnego Stawu Gąsienicowego. Czy i którędy na nich zjechali źródła nie piszą. Czyli sam zrobił a nie przywiózł i do jakiej „polski” ?

Polski jako państwa nie wtedy nie było. To pytanie do experta językowego @kordiankw : Polska pod zaborami piszemy dużą czy małą literą?

To zależy, czy jest to przymiotnik czy rzeczownik.

4 godziny temu, Jan napisał:

Cześć

A to muszę sprawdzić czy zrobił czy skądś przywiózł - ciekawe...

• Like 1

1 godzinę temu, Mitek napisał:

Cześć

A to muszę sprawdzić czy zrobił czy skądś przywiózł - ciekawe...

znalazłem taki tekst

cyt,

Prawdopodobnie najstarszymi nartami z tego okresu są narty zaprojek-
towane przez Stanisława Barabasza i wykonane w 1888 roku według wzorca ja-
ki zapamiętał z opowiadań jednego z syberyjskich zesłańców 27 . Pierwsze zatem
polskie XIX w. narty nie mają rodowodu skandynawskiego

źródło

PRACE NAUKOWE Akademii im. Jana Długosza w Częstochowie
Seria: Kultura Fizyczna 2009, z. VIII
Leon Rak∗
Zarys ewolucji sprzętu narciarskiego

Zarys_ewolucji_sprzętu_narciarskieg.pdf