Mitek Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Data oczywista więc piszemy o historii nart w Polsce. To Gabrik nasunął mi ten pomysł i mam nadzieję, że nie okaże się, że już było. Zasady są proste - piszemy to co wiemy, jak mamy jakieś ciekawe informacje to ze źródeł to zaznaczamy skąd ale nie linkujemy tylko co najwyżej kopiujemy (konieczne info o źródle) - chyba, że jako odnośnik w celu ugruntowania cytatu - jak w pracach naukowych. Nie musi być chronologicznie ale byle były to fakty a nie jakieś bzdury z sieci. No więc: W tym roku (oficjalnie) Stanisław Barabasz przywiózł do polski pierwsze narty i jeździł na nich w Zakopanem. Data została oficjalnie przyjęta jako początek narciarstwa w Polsce. On pochodził gdzieś ze wschodu i tam na nartach jeździł. Narty na wzór skandynawski z jednym kijem jako sterowaniem. Później przywiózł narty do Zakopanego i (chyba) zaraził nimi ówczesnych górmenów - Zaruskiego między innymi - to tyle mojej wiedzy. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu A jeszcze niedawno pisałeś że przeszłość Cię nie interesuje. Jak odróżnić fakty od bzdur? Skok Uznańskiego z kolejki też już niektórzy uważają za fakt historyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 5 godzin temu, Jan napisał: Skok Uznańskiego z kolejki też już niektórzy uważają za fakt historyczny. https://www.tatramagazine.pl/ciekawostki/969-historia-jednego-skoku Swoją drogą interesujące wytłumaczenie. Znowu przez babę. 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 26 minut temu, a_senior napisał: Swoją drogą interesujące wytłumaczenie. Znowu przez babę. 🙂 jedna z kolejnych historii z babami ale główny bohater jednak zupełnie coś innego sobie przypomina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu Cześć W zamierzeniu było o historii nart a nie narciarstwa. Chodziło mi o sprzęt, polskie produkcje polskie pomysły itd. Ale oczywiście OK. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 12 godzin temu, Mitek napisał: więc: W tym roku (oficjalnie) Stanisław Barabasz przywiózł do polski pierwsze narty i jeździł na nich w Zakopanem. Data została oficjalnie przyjęta jako początek narciarstwa w Polsce. On pochodził gdzieś ze wschodu i tam na nartach jeździł. Narty na wzór skandynawski z jednym kijem jako sterowaniem. Później przywiózł narty do Zakopanego i (chyba) zaraził nimi ówczesnych górmenów - Zaruskiego między innymi - to tyle mojej wiedzy. Pozwoliłem sobie zacytować Twoje zagajenie i 2 x było „jeździł”. Faktycznie z moich źródeł wynika że w 1888 roku „sporządził sobie narty w celach myśliwskich” a dopiero w 1894 przywiozł je do Zakopanego i z Janem Fischerem poszedł na nich do Czarnego Stawu Gąsienicowego. Czy i którędy na nich zjechali źródła nie piszą. Czyli sam zrobił a nie przywiózł i do jakiej „polski” ? Polski jako państwa nie wtedy nie było. To pytanie do experta językowego @kordiankw : Polska pod zaborami piszemy dużą czy małą literą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 9 minut temu Udostępnij Napisano 9 minut temu 1 godzinę temu, Jan napisał: Pozwoliłem sobie zacytować Twoje zagajenie i 2 x było „jeździł”. Faktycznie z moich źródeł wynika że w 1888 roku „sporządził sobie narty w celach myśliwskich” a dopiero w 1894 przywiozł je do Zakopanego i z Janem Fischerem poszedł na nich do Czarnego Stawu Gąsienicowego. Czy i którędy na nich zjechali źródła nie piszą. Czyli sam zrobił a nie przywiózł i do jakiej „polski” ? Polski jako państwa nie wtedy nie było. To pytanie do experta językowego @kordiankw : Polska pod zaborami piszemy dużą czy małą literą? To zależy, czy jest to przymiotnik czy rzeczownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi