Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 16 godzin temu, Jan napisał: też tam kiedyś startowałeś ? No akurat na tej trasie jeździłem. Chyba na wszystkich europejskich trasach jeździłem jak się tak zastanawiam, tak jak może tam jeździć zwykły turysta czyli odcinkami - oczywiście bez Francji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowane) Cześć To czy królowa czy nie to zweryfikuje sezon. W każdym razie jechała - podobnie jak wczoraj na zabicie - wielki szacun. No ale moja faworytka... Emma Aicher wygra za dwa lata najpóźniej PŚ - jeżeli wcześniej nie złapie kontuzji. Czekamy na Panią Puchner... Edytowane 12 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu Godzinę temu, Mitek napisał: Obejrzyj cały przejazd choć raz, np ten na tej trasie. To jest 705 metrów w pionie i około 2600 długości. Trasa na górze jest płaska i ostatnia 1/3 jest dość stroma, może nawet mniej - normalne geologia. Oceniam, że na tej trasie jazda na wprost to jakieś 100m - pierwsze rozpędowe (no ale tu to jest łyżwa) oraz przed ostatnim skokiem i po lądowaniu. Może jest jeszcze coś pomiędzy ale to dosłownie metry bo szybko jazda i przełożenie trochę trwa. Zjazd to z pewnością najbardziej carvingowa konkurencja w narciarstwie alpejskim bo tylko tu można całą trasę pokonać na czystej krawędzi - może w niektórych SG też ale wątpię. Na trasach typu Kitz czy Wengen - które mają spory odcinek jazdy po płaskim też ten odcinek jest pokonywany, choć w pozycji zjazdowej, to cały czas w skręcie. Moim zdaniem czysta jazda na wprost gdzie lecisz rzeczywiście na ślizgach występuje niezwykle rzadko i każdy dąży raczej do jazdy na którejś krawędzi bo jazda na wprost: - po pierwsze bardzo trudna - bardzo ryzykowna - realnie występuje niezwykle rzadko Z rozmów ze zjazdowcami z naszej kadry - ale to naprawę dawne czasy - odcinki jazdy na wprost z dużą szybkością to raczej forma lotu delikatnie nad śniegiem minimalnie na wewnętrznych krawędziach Nawet na Twoim filmiku nie ma ani kawałka jazdy na wprost, ani kawałka. Obsuwanie się w lekkim ślizgu nie jest jazdą na wprost - jest jazdą ześlizgu. Takie są realia myślę. Powracając do zjazdu... dziwi mnie trochę bardzo krótki wybieg na mecie po skoku i stromej ściance, zawodniczki miały tam spore problemy... Ta trasa jest generalnie dość łatwa ale jest strasznie nierówna w paru miejscach i to chyba największe niebezpieczeństwo tutaj i wyzwanie aby utrzymać czystą linię i nie dać się rozrzucić na nierównościach. Jest jazda na wprost, napisałem w której dokładnie minucie i sekundzie jej szukać. Druga jazda na wprost to już pod koniec trasy, wszystko jest na YT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Ja widziałem przejazdy dziewczyn i nie ma tam jazdy na wprost więcej niż opisałem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu 22 minuty temu, Mitek napisał: Ja widziałem przejazdy dziewczyn i nie ma tam jazdy na wprost więcej niż opisałem! cyt: Nawet na Twoim filmiku nie ma ani kawałka jazdy na wprost, ani kawałka. Obsuwanie się w lekkim ślizgu nie jest jazdą na wprost - jest jazdą ześlizgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Po pierwszym przejeździe męskiego giganta cala czołówka w pierwszej dziesiątce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowane) 20 minut temu, grimson napisał: cyt: Nawet na Twoim filmiku nie ma ani kawałka jazdy na wprost, ani kawałka. Obsuwanie się w lekkim ślizgu nie jest jazdą na wprost - jest jazdą ześlizgu. Nieważne. Jeżeli ci na tym zależy: Cały przejazd to była perfekcyjna pozycja zjazdowa z telefonem w jednej ręce a kijami w drugiej. A nie jakaś k....a symetria czy coś. Edytowane 10 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu 45 minut temu, Mitek napisał: Ja widziałem przejazdy dziewczyn i nie ma tam jazdy na wprost więcej niż opisałem! Ja tam się nie znam,ale też nie widziałem jazdy na wprost we wczorajszych zawodach,tym bardziej dzisiaj. Pomijam chwilę po skokach,ale tam jak najszybciej ustawiają narty na krawędzi w kierunku następnego skrętu,bo to zwiększa prędkość , w porównaniu do jazdy na płaskiej narcie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowane) Cześć Kto widziała Pana Ryder Sarchette?? Dawno nie widziałem tak czystego a jednocześnie tak archaicznego stylu jazdy a jaki skuteczny. Byliśmy w szoku!! Ciekawe jak na trudnych stromych trasach to będzie pracowało? Pozdro Edytowane 10 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 10 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 10 godzin temu 38 minut temu, Mitek napisał: A na twoim, to na tym się raczej nie skupiam ale nie ma. Sure? 1:04 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 10 godzin temu Udostępnij Napisano 10 godzin temu (edytowane) 16 minut temu, grimson napisał: Sure? 1:04 Zacznij jeździć czysto na krawędzi,to będziesz zapierd... jak ten gościu po prawej w drugiej minucie filmu😀 I nie z telefonem w ręku,bo to nie jazda,ja nie potrafię. Edytowane 10 godzin temu przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu 29 minut temu, Edwin napisał: Zacznij jeździć czysto na krawędzi,to będziesz zapierd... jak ten gościu po prawej w drugiej minucie filmu😀 I nie z telefonem w ręku,bo to nie jazda,ja nie potrafię. żeby wejść na krawędzie w tych Head, to trzeba jechać +60km/godz. jak kręcę z ręki, to zwożę się. kijki w drugiej ręce też nie pomagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Cześć Brensteinner - zaczął zbyt spokojnie Kristoffersen - jechał zbyt siłowo i nerwowo I mamy podium. Nie podobał mi się ten GS za bardzo ale Pan Sarchette z tym wąskim prowadzeniem i nadmierną kontrrotacją tułowia znakomity. Pozdro 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) 3 godziny temu, Edwin napisał: Zacznij jeździć czysto na krawędzi,to będziesz zapierd... jak ten gościu po prawej w drugiej minucie filmu😀 I nie z telefonem w ręku,bo to nie jazda,ja nie potrafię. Cześć Każda narta pojedzie na krawędzi z każdą prędkością tylko... trzeba wiedzieć co to w ogóle znaczy. Tutaj bym na to nie liczył Edwinie. Gość nawet nie zdaje sobie sprawy, że taki widok na stoku dla orientujących się narciarzy wywołuje śmiech politowania. Źle się oglądało ten GS bo był w cieniu ale to przynajmniej zapewniało stałe i jednolite warunki. No i dlaczego Odermatt nie wygrał w cuglach jak zwykle...? Bo ja na przykład nie mam pojęcia. Pozdro Edytowane 6 godzin temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, grimson napisał: żeby wejść na krawędzie w tych Head, to trzeba jechać +60km/godz Naprawdę 🤔 ciekawe. Nigdy nie lubiłem Head ,one lubią cięższych narciarzy (Ty takim jesteś),kilka razy testowałem .Ja ważę 67 kg (jak namoknę😀) miałem komórkę GS i jakoś problemu nie miałem przy mniejszych prędkościach z wejściem na krawędź. Teraz to pewnie na krechę musiał bym na nich jeździć 😄 cywilnego GS 176 w prezencie oddałem (12 cm ponad mój wzrost),bo nie to zdrowie... Edytowane 6 godzin temu przez Edwin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) Cześć Hm.. Rybelek ma 165cm i waży jakieś 57-58 kg i jeździ na Masterze 170cm jako codziennej narcie. nie wiem czy to nie była zbyt pochopna decyzja. Fakt, że Master ma zupełnie inną charakterystykę. Pozdro Edytowane 6 godzin temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) 2 minuty temu, Mitek napisał: Cześć Hm.. Rybelek ma 165cm i waży jakieś 57*58 kg i jeździ na Masterze 170cm jako codziennej narcie. nie wiem czy to nie była zbyt pochopna decyzja. Pozdro Jeszcze kilka par nart zostało,tak że spoko😀 Gabrikowi stockli sprezentowalem, ponoć zadowolony😄 Pozdro I tak wolę sl. Edytowane 6 godzin temu przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu Wiem, że długość nie ważna,tylko liczą się umiejętności,których po przerwie może być mi brak. Śmieszą mnie te rozkminy w doborze nart jeśli chodzi o centymetry,bo kurna narta wyższa ode mnie. Gdybym tak myślał,to nigdy nie wpinał bym sl 165😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu No to ten sam etap. Mnie została jedna para ale raczej pamiątkowa nić do jeżdżenia, choć zeszłym sezonie jeździłem na nich przez tydzień w Zauchensee i ... nie nadają się do jazdy jednak. 🙂 Ale to jednak temat o PŚ - nie powinienem go kalać wspominaniem siebie. Sorry. POzdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mlesik Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) Gs bardzo mi się podobał - ktos jeździł po tej ściance? W drugim jak zaszedł cień to dziur nie było widać i stąd czołówka pojechała słabiej. Tak mi się przynajmniej wydawało. Slalom jutro szykuje się przednie. Vonn ma chyba coś wycięte więcej i nie tylko kolano. Naprawdę szacun. Ma babka jaja. Tylko oby nie do 1 dzwonu bo to jest na limicie. Trochę mam jednak wrażenie że konkurencja nie jest aż tak mocna jak kilka lat temu. Nawet goggia wraca po kontuzji do formy powoli. Nie ma brignone i przede wszystkim gut. Nasza narciarka ech… Edytowane 5 godzin temu przez mlesik 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 2 godziny temu, mlesik napisał: Gs bardzo mi się podobał - ktos jeździł po tej ściance? W drugim jak zaszedł cień to dziur nie było widać i stąd czołówka pojechała słabiej. Tak mi się przynajmniej wydawało. Slalom jutro szykuje się przednie. Vonn ma chyba coś wycięte więcej i nie tylko kolano. Naprawdę szacun. Ma babka jaja. Tylko oby nie do 1 dzwonu bo to jest na limicie. Trochę mam jednak wrażenie że konkurencja nie jest aż tak mocna jak kilka lat temu. Nawet goggia wraca po kontuzji do formy powoli. Nie ma brignone i przede wszystkim gut. Nasza narciarka ech… Vonn jechała na limicie, przy dużej prędkości. Miała przynajmniej jedną sytuację, gdzie byłem pewien, że się nie utrzyma na nogach. Podobnie Goggia, w drugiej połowie trasy mocną ją wyrzuciło, poza tym miała parę near miss w trakcie jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) 13 godzin temu, Lexi napisał: 2 tygodnie na szerokiej narcie... Zagwarantujesz 30-50 cm puchu po nimi to mogę nie założyć SL cały sezon 😀 Edytowane 2 godziny temu przez jurek_h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi