Jump to content

Krajoznawczo po trochę dalszych stronach - Włochy

lubeckim
 Share

Recommended Posts

Cze,

W majówkę byłem na lataniu we Włoszech, dokładnie w Semonzo del Grappa. Na północny zachód od Wenecji i Tarvisio. Lata się tam w masywie Monte Grappa, które jest przedgórzem alpejskim. Miejsce kultowe dla paralotniarzy, odwiedzane tłumnie w zasadzie od zawsze, od kiedy istnieje coś takiego jaka paralotnia (a wcześniej lotnia). Oprócz tego niemy świadek krwawych walk pomiędzy Austro-Węgrami a Włochami podczas I Wojny Światowej (vide: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Monte_Grappa oraz https://en.wikipedia.org/wiki/Monte_Grappa) W mauzoleum znajdującym się na szczycie Mt Grappa monżna odszukać kilka / kilkanaście polskich nazwisk.

Warto czasami zaciekawić się historią miejsc, które odwiedza się wyłącznie w celach sportowo - rekreacyjnych. Pewnie taka Sappada czy Canazei też skrywa różne ciekawe historię. Między innymi dlaczego rzeka w Sappadzie nazywa się Muhlbach a druga nazwa miasta to Plodn.  

• Like 2
  • Thanks 1

• 3 weeks later...

Moja wykształcona Żona mówi mi  że jestem głupi... Bo zbyt bezpośrednio zwracam się do otoczenia i mówię że to nie ja a oni są głupi, nie mam z tym problemu jadę dosadnie, asertywność 🤪 ludzie nie lubią tego słuchać.

Kto mnie poznał wie że jestem szczery do bólu,zawsze prawdę powiem czy to się komuś podoba czy nie  😂

Edited by Mikoski
  • Like 4

W dniu 4.06.2025 o 17:18, kordiankw napisał:

Syn ma dobrany garnitur idealnie, jak będzie w twoim wieku, to będzie ubierał jesionkę.

Cześć

Kolega pozostał modowo w zeszły wieku - mało ważny śmieszny element.

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich.

Pozdro

• Thanks 1

16 minut temu, Mikoski napisał:

Moja wykształcona Żona mówi mi  że jestem głupi... Bo zbyt bezpośrednio zwracam się do otoczenia i mówię że to nie ja a oni są głupi,  ludzie nie lubią tego słuchać.

Kto mnie poznał wie że zawsze prawdę powiem czy to się komuś podoba czy nie  😂

I dlatego Cię cenię bardzo.

Pozdro

59 minut temu, Mikoski napisał:

Nie pisz takich rzeczy bo tylko wkurwisz golołupca roszczeniowca  Śpiocha że Cię na to stać 

No napisałem, że na Balbianello mnie nie stać, a nawet gdyby, to nie ja wybierałem miejsce ani formę. Młodzi tak zadecydowali, a my to szanujemy. Tylko pogoda nam nie dopisała, bo deszcz codziennie, ale na moim ślubie też lało jak z cebra, a jesteśmy z żoną razem ponad 35 lat bardzo szczęśliwi, to jeżeli ma to być zwiastun szczęścia, to dobrze, że niebo płakało.

• Like 2

35 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

Kolega pozostał modowo w zeszły wieku - mało ważny śmieszny element.

Wszystkiego najlepszego dla wszystkich.

Pozdro

Dzięki, przez chwilę już się zastanawiałem, czy to nie sam Giorgio Armani nie zaczął pisać na forum 🤣

• Haha 1