lubeckim Posted May 12, 2025 Share Posted May 12, 2025 Cze, W majówkę byłem na lataniu we Włoszech, dokładnie w Semonzo del Grappa. Na północny zachód od Wenecji i Tarvisio. Lata się tam w masywie Monte Grappa, które jest przedgórzem alpejskim. Miejsce kultowe dla paralotniarzy, odwiedzane tłumnie w zasadzie od zawsze, od kiedy istnieje coś takiego jaka paralotnia (a wcześniej lotnia). Oprócz tego niemy świadek krwawych walk pomiędzy Austro-Węgrami a Włochami podczas I Wojny Światowej (vide: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Monte_Grappa oraz https://en.wikipedia.org/wiki/Monte_Grappa) W mauzoleum znajdującym się na szczycie Mt Grappa monżna odszukać kilka / kilkanaście polskich nazwisk. Warto czasami zaciekawić się historią miejsc, które odwiedza się wyłącznie w celach sportowo - rekreacyjnych. Pewnie taka Sappada czy Canazei też skrywa różne ciekawe historię. Między innymi dlaczego rzeka w Sappadzie nazywa się Muhlbach a druga nazwa miasta to Plodn. 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 3, 2025 Share Posted June 3, 2025 Buongiorno, 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted June 3, 2025 Share Posted June 3, 2025 1 godzinę temu, kordiankw napisał: Buongiorno, Como czy Garda ? Stawiam na Como Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 3, 2025 Share Posted June 3, 2025 Jezioro Żywieckie 😀 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 3, 2025 Share Posted June 3, 2025 (edited) Como😔 Edited June 3, 2025 by kordiankw 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted June 3, 2025 Share Posted June 3, 2025 37 minut temu, kordiankw napisał: Como😔 Miałem tam raj z kuszą do łowiectwa podwodnego jest jak w markecie wybierałem tylko najlepsze sztuki. Węgorzy takich jak tam to nigdzie indziej nie spotkałem. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 3, 2025 Share Posted June 3, 2025 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 4, 2025 Share Posted June 4, 2025 Buongiorno, 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted June 4, 2025 Share Posted June 4, 2025 (edited) 2 minuty temu, kordiankw napisał: Buongiorno, Syn,ślub, Włochy ? Edited June 4, 2025 by Mikoski 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 4, 2025 Share Posted June 4, 2025 29 minut temu, Mikoski napisał: Syn,ślub, Włochy ? Pisałem kiedyś, że jak wygram w totka, to nikomu nie powiem, ale będą znaki 😉 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 4, 2025 Share Posted June 4, 2025 3 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted June 4, 2025 Share Posted June 4, 2025 33 minuty temu, kordiankw napisał: jak wygram w totka, to trza było panu młodemu trochę większy garnitur kupić 🙂 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted June 4, 2025 Share Posted June 4, 2025 36 minut temu, kordiankw napisał: Dobrze namierzyłem? Villa del Balbianello - Lenno - Lombardia 😁 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 4, 2025 Share Posted June 4, 2025 4 minuty temu, Jan napisał: to trza było panu młodemu trochę większy garnitur kupić 🙂 Syn ma dobrany garnitur idealnie, jak będzie w twoim wieku, to będzie ubierał jesionkę. 1 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 4, 2025 Share Posted June 4, 2025 (edited) 37 minut temu, Mikoski napisał: Dobrze namierzyłem? Villa del Balbianello - Lenno - Lombardia 😁 Nie, park Teresio Olivelli w Tremezzo https://www.google.com/search?q=teresio+olivelli+park+tremezzo+&sca_esv=5ed3572dacaed608&rlz=1CDGOYI_enPL984PL984&hl=pl&udm=2&biw=320&bih=520&sxsrf=AE3TifMjP1LccLYaTqvOtDhkTmoGGMyn6g%3A1749052408832&ei=-GtAaNvIMpDd7_UP2pvn4Ac&oq=teresio+olivelli+park+tremezzo+&gs_lp=EhJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWciH3RlcmVzaW8gb2xpdmVsbGkgcGFyayB0cmVtZXp6byAyBBAAGB4yCBAAGIAEGKIEMggQABiABBiiBDIIEAAYgAQYogQyCBAAGIAEGKIESIdMUIw7WIw7cAF4AJABAJgBhQGgAc8CqgEDMS4yuAEDyAEA-AEF-AEBmAIDoALaAcICBxAjGCcYyQLCAgYQABgIGB6YAwCIBgGSBwMyLjGgB7sIsgcDMS4xuAfOAcIHBzAuMi4wLjHIBw0&sclient=mobile-gws-wiz-img obok hotelu LaDarsena Edited June 4, 2025 by kordiankw 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 5, 2025 Share Posted June 5, 2025 23 godziny temu, Mikoski napisał: Dobrze namierzyłem? Villa del Balbianello - Lenno - Lombardia 😁 Nie stać mnie 😢 2 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted June 5, 2025 Share Posted June 5, 2025 (edited) 10 minut temu, kordiankw napisał: Nie stać mnie 😢 Jak byś nie kupił sezonuwki TMR to byś miał parę drobnych więcej w kieszeni 😉 Edited June 5, 2025 by Mikoski 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted June 5, 2025 Share Posted June 5, 2025 W dniu 4.06.2025 o 17:18, kordiankw napisał: to będzie ubierał jesionkę. Jesionkę to mu inni ubiorą.. 😉 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 5, 2025 Share Posted June 5, 2025 19 minut temu, Mikoski napisał: Jak byś nie kupił sezonuwki TMR to byś miał parę drobnych więcej w kieszeni 😉 Brakło by, koszt takiego ślubu w Balbianello to 100k. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted June 5, 2025 Share Posted June 5, 2025 56 minut temu, kordiankw napisał: Brakło by, koszt takiego ślubu w Balbianello to 100k. Nie pisz takich rzeczy bo tylko wkurwisz golołupca roszczeniowca Śpiocha że Cię na to stać 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikoski Posted June 5, 2025 Share Posted June 5, 2025 (edited) Moja wykształcona Żona mówi mi że jestem głupi... Bo zbyt bezpośrednio zwracam się do otoczenia i mówię że to nie ja a oni są głupi, nie mam z tym problemu jadę dosadnie, asertywność 🤪 ludzie nie lubią tego słuchać. Kto mnie poznał wie że jestem szczery do bólu,zawsze prawdę powiem czy to się komuś podoba czy nie 😂 Edited June 5, 2025 by Mikoski 4 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted June 5, 2025 Share Posted June 5, 2025 W dniu 4.06.2025 o 17:18, kordiankw napisał: Syn ma dobrany garnitur idealnie, jak będzie w twoim wieku, to będzie ubierał jesionkę. Cześć Kolega pozostał modowo w zeszły wieku - mało ważny śmieszny element. Wszystkiego najlepszego dla wszystkich. Pozdro 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted June 5, 2025 Share Posted June 5, 2025 16 minut temu, Mikoski napisał: Moja wykształcona Żona mówi mi że jestem głupi... Bo zbyt bezpośrednio zwracam się do otoczenia i mówię że to nie ja a oni są głupi, ludzie nie lubią tego słuchać. Kto mnie poznał wie że zawsze prawdę powiem czy to się komuś podoba czy nie 😂 I dlatego Cię cenię bardzo. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 5, 2025 Share Posted June 5, 2025 59 minut temu, Mikoski napisał: Nie pisz takich rzeczy bo tylko wkurwisz golołupca roszczeniowca Śpiocha że Cię na to stać No napisałem, że na Balbianello mnie nie stać, a nawet gdyby, to nie ja wybierałem miejsce ani formę. Młodzi tak zadecydowali, a my to szanujemy. Tylko pogoda nam nie dopisała, bo deszcz codziennie, ale na moim ślubie też lało jak z cebra, a jesteśmy z żoną razem ponad 35 lat bardzo szczęśliwi, to jeżeli ma to być zwiastun szczęścia, to dobrze, że niebo płakało. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kordiankw Posted June 5, 2025 Share Posted June 5, 2025 35 minut temu, Mitek napisał: Cześć Kolega pozostał modowo w zeszły wieku - mało ważny śmieszny element. Wszystkiego najlepszego dla wszystkich. Pozdro Dzięki, przez chwilę już się zastanawiałem, czy to nie sam Giorgio Armani nie zaczął pisać na forum 🤣 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts