lubeckim Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja Cze, W majówkę byłem na lataniu we Włoszech, dokładnie w Semonzo del Grappa. Na północny zachód od Wenecji i Tarvisio. Lata się tam w masywie Monte Grappa, które jest przedgórzem alpejskim. Miejsce kultowe dla paralotniarzy, odwiedzane tłumnie w zasadzie od zawsze, od kiedy istnieje coś takiego jaka paralotnia (a wcześniej lotnia). Oprócz tego niemy świadek krwawych walk pomiędzy Austro-Węgrami a Włochami podczas I Wojny Światowej (vide: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Monte_Grappa oraz https://en.wikipedia.org/wiki/Monte_Grappa) W mauzoleum znajdującym się na szczycie Mt Grappa monżna odszukać kilka / kilkanaście polskich nazwisk. Warto czasami zaciekawić się historią miejsc, które odwiedza się wyłącznie w celach sportowo - rekreacyjnych. Pewnie taka Sappada czy Canazei też skrywa różne ciekawe historię. Między innymi dlaczego rzeka w Sappadzie nazywa się Muhlbach a druga nazwa miasta to Plodn. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Wtorek o 05:58 Udostępnij Napisano Wtorek o 05:58 Buongiorno, 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Wtorek o 07:40 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:40 1 godzinę temu, kordiankw napisał: Buongiorno, Como czy Garda ? Stawiam na Como Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Wtorek o 07:55 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:55 Jezioro Żywieckie 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Wtorek o 07:56 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:56 (edytowane) Como😔 Edytowane Wtorek o 07:59 przez kordiankw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Wtorek o 08:35 Udostępnij Napisano Wtorek o 08:35 37 minut temu, kordiankw napisał: Como😔 Miałem tam raj z kuszą do łowiectwa podwodnego jest jak w markecie wybierałem tylko najlepsze sztuki. Węgorzy takich jak tam to nigdzie indziej nie spotkałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Wtorek o 17:02 Udostępnij Napisano Wtorek o 17:02 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Środa o 14:04 Udostępnij Napisano Środa o 14:04 Buongiorno, 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Środa o 14:07 Udostępnij Napisano Środa o 14:07 (edytowane) 2 minuty temu, kordiankw napisał: Buongiorno, Syn,ślub, Włochy ? Edytowane Środa o 14:07 przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Środa o 14:38 Udostępnij Napisano Środa o 14:38 29 minut temu, Mikoski napisał: Syn,ślub, Włochy ? Pisałem kiedyś, że jak wygram w totka, to nikomu nie powiem, ale będą znaki 😉 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Środa o 14:39 Udostępnij Napisano Środa o 14:39 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Środa o 15:12 Udostępnij Napisano Środa o 15:12 33 minuty temu, kordiankw napisał: jak wygram w totka, to trza było panu młodemu trochę większy garnitur kupić 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Środa o 15:16 Udostępnij Napisano Środa o 15:16 36 minut temu, kordiankw napisał: Dobrze namierzyłem? Villa del Balbianello - Lenno - Lombardia 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Środa o 15:18 Udostępnij Napisano Środa o 15:18 4 minuty temu, Jan napisał: to trza było panu młodemu trochę większy garnitur kupić 🙂 Syn ma dobrany garnitur idealnie, jak będzie w twoim wieku, to będzie ubierał jesionkę. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Środa o 15:27 Udostępnij Napisano Środa o 15:27 (edytowane) 37 minut temu, Mikoski napisał: Dobrze namierzyłem? Villa del Balbianello - Lenno - Lombardia 😁 Nie, park Teresio Olivelli w Tremezzo https://www.google.com/search?q=teresio+olivelli+park+tremezzo+&sca_esv=5ed3572dacaed608&rlz=1CDGOYI_enPL984PL984&hl=pl&udm=2&biw=320&bih=520&sxsrf=AE3TifMjP1LccLYaTqvOtDhkTmoGGMyn6g%3A1749052408832&ei=-GtAaNvIMpDd7_UP2pvn4Ac&oq=teresio+olivelli+park+tremezzo+&gs_lp=EhJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWciH3RlcmVzaW8gb2xpdmVsbGkgcGFyayB0cmVtZXp6byAyBBAAGB4yCBAAGIAEGKIEMggQABiABBiiBDIIEAAYgAQYogQyCBAAGIAEGKIESIdMUIw7WIw7cAF4AJABAJgBhQGgAc8CqgEDMS4yuAEDyAEA-AEF-AEBmAIDoALaAcICBxAjGCcYyQLCAgYQABgIGB6YAwCIBgGSBwMyLjGgB7sIsgcDMS4xuAfOAcIHBzAuMi4wLjHIBw0&sclient=mobile-gws-wiz-img obok hotelu LaDarsena Edytowane Środa o 15:57 przez kordiankw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano wczoraj o 15:11 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:11 23 godziny temu, Mikoski napisał: Dobrze namierzyłem? Villa del Balbianello - Lenno - Lombardia 😁 Nie stać mnie 😢 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano wczoraj o 15:20 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:20 (edytowane) 10 minut temu, kordiankw napisał: Nie stać mnie 😢 Jak byś nie kupił sezonuwki TMR to byś miał parę drobnych więcej w kieszeni 😉 Edytowane wczoraj o 15:22 przez Mikoski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 15:34 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:34 W dniu 4.06.2025 o 17:18, kordiankw napisał: to będzie ubierał jesionkę. Jesionkę to mu inni ubiorą.. 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano wczoraj o 15:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:42 19 minut temu, Mikoski napisał: Jak byś nie kupił sezonuwki TMR to byś miał parę drobnych więcej w kieszeni 😉 Brakło by, koszt takiego ślubu w Balbianello to 100k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano wczoraj o 16:42 Udostępnij Napisano wczoraj o 16:42 56 minut temu, kordiankw napisał: Brakło by, koszt takiego ślubu w Balbianello to 100k. Nie pisz takich rzeczy bo tylko wkurwisz golołupca roszczeniowca Śpiocha że Cię na to stać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano wczoraj o 17:20 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:20 (edytowane) Moja wykształcona Żona mówi mi że jestem głupi... Bo zbyt bezpośrednio zwracam się do otoczenia i mówię że to nie ja a oni są głupi, nie mam z tym problemu jadę dosadnie, asertywność 🤪 ludzie nie lubią tego słuchać. Kto mnie poznał wie że jestem szczery do bólu,zawsze prawdę powiem czy to się komuś podoba czy nie 😂 Edytowane 23 godziny temu przez Mikoski 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 17:36 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:36 W dniu 4.06.2025 o 17:18, kordiankw napisał: Syn ma dobrany garnitur idealnie, jak będzie w twoim wieku, to będzie ubierał jesionkę. Cześć Kolega pozostał modowo w zeszły wieku - mało ważny śmieszny element. Wszystkiego najlepszego dla wszystkich. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 17:38 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:38 16 minut temu, Mikoski napisał: Moja wykształcona Żona mówi mi że jestem głupi... Bo zbyt bezpośrednio zwracam się do otoczenia i mówię że to nie ja a oni są głupi, ludzie nie lubią tego słuchać. Kto mnie poznał wie że zawsze prawdę powiem czy to się komuś podoba czy nie 😂 I dlatego Cię cenię bardzo. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano wczoraj o 17:47 Udostępnij Napisano wczoraj o 17:47 59 minut temu, Mikoski napisał: Nie pisz takich rzeczy bo tylko wkurwisz golołupca roszczeniowca Śpiocha że Cię na to stać No napisałem, że na Balbianello mnie nie stać, a nawet gdyby, to nie ja wybierałem miejsce ani formę. Młodzi tak zadecydowali, a my to szanujemy. Tylko pogoda nam nie dopisała, bo deszcz codziennie, ale na moim ślubie też lało jak z cebra, a jesteśmy z żoną razem ponad 35 lat bardzo szczęśliwi, to jeżeli ma to być zwiastun szczęścia, to dobrze, że niebo płakało. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu 35 minut temu, Mitek napisał: Cześć Kolega pozostał modowo w zeszły wieku - mało ważny śmieszny element. Wszystkiego najlepszego dla wszystkich. Pozdro Dzięki, przez chwilę już się zastanawiałem, czy to nie sam Giorgio Armani nie zaczął pisać na forum 🤣 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi