lubeckim Napisano 12 Maja Udostępnij Napisano 12 Maja Cze, W majówkę byłem na lataniu we Włoszech, dokładnie w Semonzo del Grappa. Na północny zachód od Wenecji i Tarvisio. Lata się tam w masywie Monte Grappa, które jest przedgórzem alpejskim. Miejsce kultowe dla paralotniarzy, odwiedzane tłumnie w zasadzie od zawsze, od kiedy istnieje coś takiego jaka paralotnia (a wcześniej lotnia). Oprócz tego niemy świadek krwawych walk pomiędzy Austro-Węgrami a Włochami podczas I Wojny Światowej (vide: https://en.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Monte_Grappa oraz https://en.wikipedia.org/wiki/Monte_Grappa) W mauzoleum znajdującym się na szczycie Mt Grappa monżna odszukać kilka / kilkanaście polskich nazwisk. Warto czasami zaciekawić się historią miejsc, które odwiedza się wyłącznie w celach sportowo - rekreacyjnych. Pewnie taka Sappada czy Canazei też skrywa różne ciekawe historię. Między innymi dlaczego rzeka w Sappadzie nazywa się Muhlbach a druga nazwa miasta to Plodn. 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Wtorek o 05:58 Udostępnij Napisano Wtorek o 05:58 Buongiorno, 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Wtorek o 07:40 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:40 1 godzinę temu, kordiankw napisał: Buongiorno, Como czy Garda ? Stawiam na Como Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Wtorek o 07:55 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:55 Jezioro Żywieckie 😀 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Wtorek o 07:56 Udostępnij Napisano Wtorek o 07:56 (edytowane) Como😔 Edytowane Wtorek o 07:59 przez kordiankw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano Wtorek o 08:35 Udostępnij Napisano Wtorek o 08:35 37 minut temu, kordiankw napisał: Como😔 Miałem tam raj z kuszą do łowiectwa podwodnego jest jak w markecie wybierałem tylko najlepsze sztuki. Węgorzy takich jak tam to nigdzie indziej nie spotkałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano Wtorek o 17:02 Udostępnij Napisano Wtorek o 17:02 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu Buongiorno, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu (edytowane) 2 minuty temu, kordiankw napisał: Buongiorno, Syn,ślub, Włochy ? Edytowane 13 godzin temu przez Mikoski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 29 minut temu, Mikoski napisał: Syn,ślub, Włochy ? Pisałem kiedyś, że jak wygram w totka, to nikomu nie powiem, ale będą znaki 😉 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 13 godzin temu Udostępnij Napisano 13 godzin temu 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 33 minuty temu, kordiankw napisał: jak wygram w totka, to trza było panu młodemu trochę większy garnitur kupić 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikoski Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 36 minut temu, kordiankw napisał: Dobrze namierzyłem? Villa del Balbianello - Lenno - Lombardia 😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu 4 minuty temu, Jan napisał: to trza było panu młodemu trochę większy garnitur kupić 🙂 Syn ma dobrany garnitur idealnie, jak będzie w twoim wieku, to będzie ubierał jesionkę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kordiankw Napisano 12 godzin temu Udostępnij Napisano 12 godzin temu (edytowane) 37 minut temu, Mikoski napisał: Dobrze namierzyłem? Villa del Balbianello - Lenno - Lombardia 😁 Nie, park Teresio Olivelli w Tremezzo https://www.google.com/search?q=teresio+olivelli+park+tremezzo+&sca_esv=5ed3572dacaed608&rlz=1CDGOYI_enPL984PL984&hl=pl&udm=2&biw=320&bih=520&sxsrf=AE3TifMjP1LccLYaTqvOtDhkTmoGGMyn6g%3A1749052408832&ei=-GtAaNvIMpDd7_UP2pvn4Ac&oq=teresio+olivelli+park+tremezzo+&gs_lp=EhJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWciH3RlcmVzaW8gb2xpdmVsbGkgcGFyayB0cmVtZXp6byAyBBAAGB4yCBAAGIAEGKIEMggQABiABBiiBDIIEAAYgAQYogQyCBAAGIAEGKIESIdMUIw7WIw7cAF4AJABAJgBhQGgAc8CqgEDMS4yuAEDyAEA-AEF-AEBmAIDoALaAcICBxAjGCcYyQLCAgYQABgIGB6YAwCIBgGSBwMyLjGgB7sIsgcDMS4xuAfOAcIHBzAuMi4wLjHIBw0&sclient=mobile-gws-wiz-img obok hotelu LaDarsena Edytowane 12 godzin temu przez kordiankw 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi