dawciols Posted March 13 Share Posted March 13 Cześć Wszystkim. W przyszłym roku planuję pojechać do Francji na narty. Myślę o 3 Vallees. Chciałbym się was zapytać czy lepiej jest zamieszkać w Orelle i stamtąd dojeżdżać gondolami do różnych dolin czy może lepiej jest zamieszkać gdzieś przy Courchevel, skąd można łatwiej dojechać samochodem w różne doliny np. do Meribel i Saint Martin. Najbardziej interesują mnie trasy czerwone i czarne. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted March 13 Share Posted March 13 22 minuty temu, dawciols napisał: Cześć Wszystkim. W przyszłym roku planuję pojechać do Francji na narty. Myślę o 3 Vallees. Chciałbym się was zapytać czy lepiej jest zamieszkać w Orelle i stamtąd dojeżdżać gondolami do różnych dolin czy może lepiej jest zamieszkać gdzieś przy Courchevel, skąd można łatwiej dojechać samochodem w różne doliny np. do Meribel i Saint Martin. Najbardziej interesują mnie trasy czerwone i czarne. Pozdrawiam Tam tylko zielone i niebieskie 😂 a tak na poważnie bankowo odpuścić sobie Saint-Martin i Orelle . W Saint-Martin jak padnie kanapa( a miałem taką sytuację ) masz totalną lipę i trzeba uskutecznić auto taxi albo skibusa co wiąże się z chaosem ściskiem i totalnym młynem . Orelle jest też na końcu i jak wybierzesz się do Courchevel to będziesz miał ciągłe ciśnienie z czasem czy zdarzysz na ostatnią gondolę itd .Najbardziej racjonalna miejscówka to Meribel tu wszędzie będzie po równo w każdą stronę . 1 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawciols Posted March 13 Author Share Posted March 13 Chodzi o to, że mam do wyboru dwie miejscówki za śmieszne pieniądze. Obie są na skraju. Tylko z jednej do Meribel mogę dostać się samochodem w 30 minut a z drugiej (Orelle) 1,5 godziny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harnaś Posted March 13 Share Posted March 13 Ciulata lokalizacja więc miejscówki są za śmieszne pieniądze. Warto dołożyć parę stów (nie wiem za ile to masz) i mieszkać przy stokach z możliwością zwiedzenia całego ośrodka bez straty czasu na jazdę autem czy transfery gondolkami. Najtaniej chyba zwykle wychodzi Val Thorens. Brzydkie blokowisko, ale jesteś w ośrodku narciarskim, a nie na zadupiu. Fajną sprawą w Val Thorens jest targ ze serami (był jak tam byłem), można wszystkiego spróbować i kupić to co smakuje i na co portfel pozwala. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted March 13 Share Posted March 13 25 minut temu, dawciols napisał: Chodzi o to, że …jak jedziesz do Francji to zapominasz przez cały wyjazd co to samochód . Zostawiasz go na parkingu i niech czaka do powrotu . Ski in ski out ⛷️ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawciols Posted March 13 Author Share Posted March 13 5 godzin temu, Harnaś napisał: Ciulata lokalizacja więc miejscówki są za śmieszne pieniądze. Warto dołożyć parę stów (nie wiem za ile to masz) i mieszkać przy stokach z możliwością zwiedzenia całego ośrodka bez straty czasu na jazdę autem czy transfery gondolkami. Najtaniej chyba zwykle wychodzi Val Thorens. Brzydkie blokowisko, ale jesteś w ośrodku narciarskim, a nie na zadupiu. Fajną sprawą w Val Thorens jest targ ze serami (był jak tam byłem), można wszystkiego spróbować i kupić to co smakuje i na co portfel pozwala. Dzięki. Chciałbym żeby mnie było stać na to wszystko. Mam opcję za 500 złotych za cały wyjazd od poniedziałku do soboty. A nie jadę sam, tylko biorę studentów, zatem trzeba trochę przyoszczędzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted March 14 Share Posted March 14 8 godzin temu, dawciols napisał: Dzięki. Chciałbym żeby mnie było stać na to wszystko. Mam opcję za 500 złotych za cały wyjazd od poniedziałku do soboty. A nie jadę sam, tylko biorę studentów, zatem trzeba trochę przyoszczędzić. w jakim terminie ten wyjazd za 500 zł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawciols Posted March 14 Author Share Posted March 14 2 godziny temu, Jan napisał: w jakim terminie ten wyjazd za 500 zł? 16-21.02. Wyszło mi 520 złotych od osoby. Można znaleźć jeszcze tańsze miejscówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted March 14 Share Posted March 14 10 minut temu, dawciols napisał: 16-21.02. Wyszło mi 520 złotych od osoby. Można znaleźć jeszcze tańsze miejscówki. a co konkretnie zawiera ta cena ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawciols Posted March 14 Author Share Posted March 14 35 minut temu, Jan napisał: a co konkretnie zawiera ta cena ? Noclegi w apartamencie z kuchnią, 2 sypialniami, kominkiem w salonie, bezpłatne miejsce parkingowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted March 14 Share Posted March 14 11 godzin temu, dawciols napisał: Dzięki. Chciałbym żeby mnie było stać na to wszystko. Mam opcję za 500 złotych za cały wyjazd od poniedziałku do soboty. A nie jadę sam, tylko biorę studentów, zatem trzeba trochę przyoszczędzić. Jeżeli to wyjazd budżetowy to z tych dwóch opcji osobiście wybrałbym S.M coby nie mówić to jednak dwie kanapy i otwierają się horyzonty w sumie po równo w każdą stronę . Planowanie na kolejny sezon to niewiadoma pogodowa a jednak to olbrzymi teren narciarski(600km) i tracenie czasu na dojazdy jest totalnie bez sensu. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skipper Kiper Posted March 14 Share Posted March 14 Widzę na luty/26 można łyknąć w miarę wypasioną chatę za 300€ na twarz, https://pl.ski-france.com/teren-narciarski-3-vallees/les-menuires/chamois/ a pewnie dojdą budżetowe w granicach 150€ w samym sercu 3V i na stoku. Może kolega musi pojechać jak pisze, żeby się przekonać, że będzie jak ta królewna, co mieszkała za górami, za lasami, i wszędzie miała, k..., daleko... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skipper Kiper Posted March 14 Share Posted March 14 W zasadzie to chciałem przestrzec kolegę, żeby nie jechał w trzy doliny, bo już nigdy w żadne inne miejsce nie będzie chciał pojechać... 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Harnaś Posted March 14 Share Posted March 14 4 godziny temu, Skipper Kiper napisał: W zasadzie to chciałem przestrzec kolegę, żeby nie jechał w trzy doliny, bo już nigdy w żadne inne miejsce nie będzie chciał pojechać... E tam. Espace Killy i Paradiski też są super. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted March 14 Share Posted March 14 (edited) 51 minut temu, Harnaś napisał: E tam. Espace Killy i Paradiski też są super. Ale kolega jedzie tylko na 5 dni więc 1 - 3 Doliny 2 - Paradiski 3 - Espace Killy 4 - Espace San Bernardo 5 - Le Grand Domaine Edited March 14 by Jan Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted March 14 Share Posted March 14 7 godzin temu, Victor napisał: Jeżeli to wyjazd budżetowy to z tych dwóch opcji osobiście wybrałbym S.M coby nie mówić to jednak dwie kanapy i otwierają się horyzonty w sumie po równo w każdą stronę . Planowanie na kolejny sezon to niewiadoma pogodowa a jednak to olbrzymi teren narciarski(600km) i tracenie czasu na dojazdy jest totalnie bez sensu. jakie to tracenie czasu, wyciągi otwierają i tak dopiero o 08:30 to wyjadą z pod kwatery o 7 to nic nie stracą 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Victor Posted March 14 Share Posted March 14 5 godzin temu, Jan napisał: jakie to tracenie czasu, wyciągi otwierają i tak dopiero o 08:30 to wyjadą z pod kwatery o 7 to nic nie stracą Można i tak 🤷♂️ 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MagdaS Posted March 17 Share Posted March 17 W dniu 13.03.2025 o 15:47, dawciols napisał: Cześć Wszystkim. W przyszłym roku planuję pojechać do Francji na narty. Myślę o 3 Vallees. Chciałbym się was zapytać czy lepiej jest zamieszkać w Orelle i stamtąd dojeżdżać gondolami do różnych dolin czy może lepiej jest zamieszkać gdzieś przy Courchevel, skąd można łatwiej dojechać samochodem w różne doliny np. do Meribel i Saint Martin. Najbardziej interesują mnie trasy czerwone i czarne. Pozdrawiam Jeśli chcesz łatwiejszy dostęp do różnych dolin, lepiej będzie mieszkać w Courchevel z niego masz szybki dojazd do Meribel i Saint Martin. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JurekByd Posted March 18 Share Posted March 18 W dniu 14.03.2025 o 11:30, Skipper Kiper napisał: W zasadzie to chciałem przestrzec kolegę, żeby nie jechał w trzy doliny, bo już nigdy w żadne inne miejsce nie będzie chciał pojechać... Byłem i mnie nie urzekły, ani zimą, ani latem na rowery... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted March 18 Share Posted March 18 56 minut temu, JurekByd napisał: Byłem i mnie nie urzekły, ani zimą, ani latem na rowery... no ale w innym temacie zapraszasz na wspólny wyjazd do Meribel czyli jednak coś tam ciekawego być musi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
artie40 Posted March 18 Share Posted March 18 W dniu 14.03.2025 o 09:25, Victor napisał: Jeżeli to wyjazd budżetowy to z tych dwóch opcji osobiście wybrałbym S.M coby nie mówić to jednak dwie kanapy i otwierają się horyzonty w sumie po równo w każdą stronę . Planowanie na kolejny sezon to niewiadoma pogodowa a jednak to olbrzymi teren narciarski(600km) i tracenie czasu na dojazdy jest totalnie bez sensu. Dobra rada, z SM łyknie i Orelle i Meribel, Menuires i VT. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skipper Kiper Posted March 18 Share Posted March 18 (edited) 3 godziny temu, Jan napisał: no ale w innym temacie zapraszasz na wspólny wyjazd do Meribe Za karę jeździ. W włosienicy. Biczuje śię na La Masse. I co wieczór wypiera, wypiera... Edited March 18 by Skipper Kiper 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted July 23 Share Posted July 23 jutro meta 18 etapu TdF2025 na Col de la Loze 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mlesik Posted July 28 Share Posted July 28 Ja planuję Valthorens w 3 tydzień stycznia... już się doczekać nie mogę! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Posted September 21 Share Posted September 21 W dniu 28.07.2025 o 14:12, mlesik napisał: Ja planuję Valthorens w 3 tydzień stycznia... już się doczekać nie mogę! to czekamy na fotki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts