Skocz do zawartości

Pięcistawy

star

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, Jan napisał:

Pięknie to sfilmowałeś 

Ty pięknie administrujesz na tym forum. Autor podany explicite a także w linku czego nie rozumuesz?

ps widzę, że nawet w święta nie potrafisz odpuścić musiałem mocno naruszyć twoje ego

Edytowane przez star

32 minuty temu, star napisał:

Ty pięknie administrujesz na tym forum. Autor podany explicite a także w linku czego nie rozumuesz?

ps widzę, że nawet w święta nie potrafisz odpuścić musiałem mocno naruszyć twoje ego

Miszczostwo manipulacji, po moim komentarzu edytowałeś posta i wpisałeś linki do autora - brawo. Ego nie posiadam więc nie naruszyłeś. Fotka świąteczna z teraz

IMG_1503.thumb.jpeg.1873115b56195db9d1f5c43bb1148acd.jpeg

• Like 2
  • Confused 1

Napisano (edytowane)
23 minuty temu, Jan napisał:

Miszczostwo manipulacji, po moim komentarzu edytowałeś posta i wpisałeś linki do autora - brawo. Ego nie posiadam więc nie naruszyłeś. Fotka świąteczna z teraz

IMG_1503.thumb.jpeg.1873115b56195db9d1f5c43bb1148acd.jpeg

Manipulantem jesteś ty. Wymyślasz jakieś smętne scenariusze. Autor i link wpisany w oryginale przed twoim postem. Może Lexi pamięta. A Ty znowu robisz jakieś smutne zdjęcia 4tys z oddali, sam będąc tuż przy trasie. Tak to jest jakby chciało się być skiturowcem lub freerajderem a wozi się na wyciągach i jeździ po ubitym stoku… dla kogoś z przeszłością tatrzańską musi to być niezwykle frustrujące… zamiast eksploracji zwykłe odtwarzanie i powtarzanie.

Edytowane przez star

• 4 tygodnie później...
W dniu 21.04.2025 o 12:44, star napisał:

Manipulantem jesteś ty. Wymyślasz jakieś smętne scenariusze. Autor i link wpisany w oryginale przed twoim postem. Może Lexi pamięta. A Ty znowu robisz jakieś smutne zdjęcia 4tys z oddali, sam będąc tuż przy trasie. Tak to jest jakby chciało się być skiturowcem lub freerajderem a wozi się na wyciągach i jeździ po ubitym stoku… dla kogoś z przeszłością tatrzańską musi to być niezwykle frustrujące… zamiast eksploracji zwykłe odtwarzanie i powtarzanie.

Eksploracja w Tatrach dzisiaj...???

A... kolega tylko nowymi drogami i wariantami się porusza - szacun, choć nie zaszkodzi zerknąć w przewodnik czy aby na pewno... 🙂

Edytowane przez Mitek
  • Like 1
  • Thanks 1
  • Haha 1

Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Mitek napisał:

Eksploracja w Tatrach dzisiaj...???

A... kolega tylko nowymi drogami i wariantami się porusza - szacun, choć nie zaszkodzi zerknąć w przewodnik czy aby na pewno... 🙂

No pewno. Choć pewno Klimek Bachleda tam bywał. A może Goszczyński? Czy później Oppenheim. Ten to na pewno. Można zgadywać;-)

A5F2CE15-83BD-4C61-8169-99BB4D44CF15.jpe

Edytowane przez star

Napisano (edytowane)
12 godzin temu, Jan napisał:

oczywiście że wszedłem ale latem

Niosłeś narty? PS zmieniając temat czytaliście Zakopanoptikon Struga?

https://polona.pl/item-view/49f33ad1-5d9d-4acc-9dd6-2758617c6cf4?page=10

jaj znalazł u nas pada… tu lepsza wersja

https://web.archive.org/web/20131017120853/http://www.pinkwart.pl/Zakopane/Zakopanoptikon/Z1.htm

na razie rozszyfrowałem tyle

Ceperowicz -> Pawlikowski

Woziwoda -> Witkacy

Tyfus -> Chałubiński

kto da więcej? Fragment cytuję sam tego nie wymyśliłem:

My zwalczamy idee mieszczuchów, którzy tu licho wie po co najeżdżają co lato, przywożą choroby, demoralizują górali i psują powietrze. Takim buduj percie i altany od deszczu, wbijaj klamry i łańcuchy — niedługo zechcą, żeby im na przełęczach pobudowano hotele, a na szczytach budki z sodową wodą. Świństwo! My bronić będziemy gór od ceperskiego najazdu.

Edytowane przez star

Napisano (edytowane)
Godzinę temu, Jan napisał:

a o czym tu dyskutować - przecież Ty nawet z Kasprowego na nartach nie zjechałeś

https://podhale24.pl/aktualnosci/artykul/106752/Wrocilo_zagrozenie_lawinowe_w_Tatrach.html

Fakt, święta góra, święta prawda. Dla niektórych Kasprowy to cały świat. Szczególnie dla wyznawców kolejek do których z pewnością się zaliczasz.  Cyt. ze Struga, nawet pasuje, bo często strugasz pan wariata:

-Zośka, patrz na tego ślicznego w sportowym ubraniu. To musi być najpierwszy taternik.

-Zanadto ordynarny.

0CB494AA-6504-43B8-8D2C-4045BE9069AA.jpe

fotka  z Pępka świata Malczewskiego Rafała, a z Kasprowego do Cichej zjeżdżałeś?

Edytowane przez star

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
5 godzin temu, star napisał:

Z użerania się z Janem czasem dobrego coś wyniknie, jak to, że natrafiłem na Kordysa

https://jbc.bj.uj.edu.pl/Content/336830/PDF/NDIGCZAS015442_1925.pdf#page=28

Początki narciarstwa polskiego.

Twój przodek musiał być. Szacun.

Odziedziczyłeś po NIM miłość do gór i nart w młodych latach,

Też się wspinał i zjeżdżał na nartach przed 30 stką

a później już tylko o tym pisał.

Był rówieśnikiem mojego dziadka, który walczył z Francuzami w 1 wojnie

431710051_1915Soldaten.thumb.JPG.69160cfc58151817d39b38aff6f99620.JPG

• Like 2

3 godziny temu, Jan napisał:

Który ten twój dziadek? Mój jest nieznany. Dzięki, że pomogłeś mi go znaleźć. A tyle szukałem.

3 godziny temu, Jan napisał:

Ale żeby pic do człowieka, któremu się zdrowie sypnęło to dziwne

https://pl.wikipedia.org/wiki/Roman_Kordys

Tobie życzę abyś nadal mógł się zsuwać do późnych lat, a nawet czasem na coś wejść, bo osiągnięć Kordysa przecież nie przebijesz - wszak był prekursorem. U mnie akurat miłość do gór zaczęła się wcale nie tak młodo bo po 20. Po wycieczce ze szkołą nad Czarny Staw Gąsienicowy, gdy nawet nie przyszło mi do głowy aby przyłączyć się do grupy idącej na Kościelec, a do skiturów bliżej 50 tak więc nie wiem czy za młodu. Cieszy jednak każdy kolejny sezon bez kontuzji. A aspiracji sportowych ani osiągnięć nigdy nie miałem. Sportowo jedynie tenis stołowy i szachy, też bez większych osiągnięć.

%D0%93%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%

Edytowane przez star