Jump to content

Kiczera - Wisła

Administrator
 Share

Recommended Posts

• 1 year later...

Dziś byłem na miejscu, by zobaczyć postępy przy budowie nowej kolejki krzesełkowej. Będzie poprowadzona ciut inaczej niż orczyk (który jest już zdemontowany) - nie skrajem trasy czerwonej, a po przekątnej i będzie sięgać trochę wyżej. Może słupy na trasie będą trochę przeszkadzać, ale za to zjazd będzie szerszy o kilka metrów (i tak jest szeroki). Powstanie też, a raczej zostanie zmodernizowana i wydłużona trasa niebieska, biegnąca po lewej stronie kanapy (patrząc od dołu)

Począwszy od sezonu 2016/17, będziemy mieli więc 6 niezłych stacji narciarskich w Wiśle, z co najmniej dwiema trasami i kanapą w każdym z nich (Skolnity, Kiczera, Nowa Osada, Cieńków, Soszów, Stożek) - w sam raz na tygodniowe wczasy, wraz z pobliską Czantorią.

kiczera1
Album: Wisła-Kiczera - budowa kanapy

Z polskimi stokami jest niestety tak: właściciel zarabia na wjeździe na górę a nie na zjeździe z niej. Zbudowanie krzesełka powoduje zwiększenie możliwości wywozu a zwiększenie szerokości trasy powoduje jedynie straty finansowe wynikające z konieczności przygotowania większej powierzchni stoku

• 3 months later...

Przepustowość 1711 os/h (a nie 2400 os/h) - jak na 2 trasy, nie powinno być źle.

Długość nowej kolei to 803, przewyższenie 195m

http://www.lanove-dr...cz/?page=lan_pl

Ciekawostką jest to, że prawie wszystkie wiślańskie stoki mają takie samo przewyższenie:)

- Kiczera 803/195

- Cieńków 892/196

- Nowa Osada 960/196

- Soszów 612/192

- Skolnity 738/201

- Stożek 728/233

• 3 months later...

Byłem dzisiaj i tylko chciałem napisać: nuuuuudaaaaaa.... i tyle. Stoki "narysowane" od linijki to jakieś nieporozumienie. Ten ośrodek heheheh ośrodek... ta górka to jakby zacytować z Killera - popierdółka, a ceny jak za normalny stok. Kanapa ma długość 800m, więc jak odjąć dolne wypłaszczenie i górne - to sam stok będzie miał max 500-600 metrów.

Nie warto.

To co oferuje ten ośrodek jest dla mnie warte 20zł za 4 godziny, a nie 50pln.

tym bardziej, że wokół można wybrać coś normalnego. Byłem, zaliczyłem, raz starczy - zimy są zbyt krótkie, by marnować je na takie góreczki.

• 2 weeks later...

A mógłbyś dopisać jak z ilością śniegu, przygotowaniem tras(y), kolejkami/zaludnieniem stoku?

Na stoku byliśmy przed 9:00.

Mało ludzi - podjeżdżaliśmy i byliśmy zazwyczaj drudzy do wsiadania na kanapę.

Na stoku wiele połaci lodu, brak śladu ratraka. Ale z boku stoku widać resztki sztruksu - więc chyba w nocy pracowały. Prawdopodobnie bardzo mała powierzchnia stoku sprawiła, że tak szybko został rozjechany. Po kilku zjazdach jak nie połacie lodu, to początku muld, mini kopców śniegu.

U góry namiot - ale bez jedzenia. Tylko piwsko i chipsy.

Śniegu wystarczająco - zero przetarć, kamieni, brązowych przekwitów podłoża - mimo potem dodatniej temperatury.

• 10 months later...

Czy ktoś był, jakie warunki?

Na Soszowie było ok. Warunki bardzo dobre. Z tego co widziałem z auta to niewiele osób na stoku - więc powinno być podobnie. Problemem jest odwilż i jak będzie to wyglądało w trakcie świąt trudno określić.

Są kamery online to będziesz na bieżąco z pogodą i warunkami.

• 2 months later...
  • 1 year later...

Cos tam Marcin marudzi o braku zimy... jego strata. Kolejny fajny dzień na nartach. Tym razem trafiło na stok przy hotelu Stok, dawniej Kiczera, jeszcze dawniej ośrodek wczasowy KWK Walenty-Wawel. Jak widać ( fotki z ok. 1030) ludzi pełno, zdegradowany i muldziasty stok, a śniegu prawie brak.... :-)

Rano twardo, choć nie lodowo. To co lubię. Górka niezbyt dluga ale z fajnym nachyleniem. Od 11 nieco cieplej. Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin!

Na fotce widoczek na oba Skrzyczne.e0b9355593913b0f948a639aaf83b399.jpg94d7efd61c6125e0863e15444ddaa7e6.jpg

Cos tam Marcin marudzi o braku zimy... jego strata. Kolejny fajny dzień na nartach. Tym razem trafiło na stok przy hotelu Stok, dawniej Kiczera, jeszcze dawniej ośrodek wczasowy KWK Walenty-Wawel. Jak widać ( fotki z ok. 1030) ludzi pełno, zdegradowany i muldziasty stok, a śniegu prawie brak.... :-)
Rano twardo, choć nie lodowo. To co lubię. Górka niezbyt dluga ale z fajnym nachyleniem. Od 11 nieco cieplej. Jeżeli w czasie mazowieckich ferii Wisła jest pustawa to pewnie ludzie nie wierzą w zimę.... Brawo Marcin!
Na fotce widoczek na oba Skrzyczne.e0b9355593913b0f948a639aaf83b399.jpg94d7efd61c6125e0863e15444ddaa7e6.jpg

Jakoś też lubię tę górkę mała ale komfortowa i niezbyt drogo,fajna fotka.

Nie spotkałem się z tą nazwą, pewnie od nazwy ośrodka? W końcu Jawornik...

Z tego co tutaj napisali:

"Obiekt o pierwotnej nazwie „Boża Wola” powstał około 1937 r. jako willa wypoczynkowa państwa Eskowskich z Chorzowa. Około 1950 r. budynek upaństwowiono i przekazano na dom wczasowy kopalni „Walenty - Wawel” z Rudy Śląskiej – od tego czasu willę nazywano „Wawelem”. Na przełomie 1994 i 1995 r. pensjonat został zburzony, a na jego miejscu stanął zupełnie nowy obiekt, również noszący nazwę „Wawel”, który połączono w jeden organizm z domem wczasowym „Jawor”. Obecnie oba budynki wchodzą w skład zespołu hotelowego „Stok”."

https://fotopolska.e...sowy_Wawel.html

wynika, że istniał też DW Jawor obok Wawela, możliwe, że w czasach gdy tam bywałem (jakieś lata 83-87), to też to było połączone, albo tak się tylko mówiło, niestety, ale już wszystkiego nie pamiętam :)

Nigdy tam nie byłem w tym czasie... tzn w domu wczasowym, bo na wyciąg zaglądałam... Dojazd pociągiem do Oblazca, potem z buta. Zawsze to było bliżej niż na Soszow..... ;-). A w DW Jawor byłem ale W Jaworzu k. Bielska. Dziękuję za opis i linka.

Teraz są ceny karnetów wyższe niż w Szczyrku a dzisiaj to już trawa się pokazała ,zdecydowamie nie warto.

Sprawdziłem. Drożej będzie od 1 lutego i to tylko pod warunkiem, gdy w Wiśle nie przysługuje mi zniżka a Szczyrku jestem już emerytem.... ( 105 do 102 zl). Faktycznie cenią się..... Dla mnie kupowanie całodziennego na taką górkę jest bez sensu. 4 godz na okrągło i starczy. Jeszcze do pracy zdąże wrócic... ;-). Zakup wislańskiego skipassu w listopadzie daje te 4 godz za ok 50+ zł i możliwość nieinteresowania się niuansami cennika na konkretnej "stacji narciarskiej" ( tu raczej przystanku).

• 1 year later...
Pobudka "skoro swit", czyli przed 7... Miała być Czantoria, ale już o 830 parking pełny, więc pozostaje manewr awaryjny. Do centrum nawet nie próbowałem, skręt do Jawornika i do Hotelu Stok (dawniej Kiczera). Gdy był tam jeszcze orczyk zawsze można było liczyc na brak kolejek. Dzisiaj o dziwo tez... Fajny stok -chociaż krótki, ale jazda na okrągło, do 12 kolejek brak... lepsze to niz 20 min stania na popularniejszych górkach.

Załączone miniatury

• 20210213_091611.jpg
  • 20210213_101122.jpg