Skocz do zawartości

Dlaczego źle mi się jeździ? Na co zwrócić uwagę?

Gabi

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, 
W sobotę sprawdziłam narty Voelkl po serwisie. W sumie dobrze mi się w nich jeździło, nie czułam żeby coś mi się działo z tyłami nart. Wszystko spoko. 
Wzięłam też sobie dwie godzinne lekcje z instruktorem.  Na razie odwiedliście mnie od pomysłu zakupu nowych nart i będę próbować w tych które mam (Voelkl).

Zastanawiam się tylko nad taką kwestią. W sobotę byliśmy na stoku w Wierchomli. Było dość twardo, miejscami przetarcia do lodu. Robiły się odsypy, ale nie zbijały się w jedną całość. Tak jak pisałam wyżej, dobrze mi się w takich warunkach jeździło na tych nartach. Czy odczucie tych nart może się diametralnie zmienić jeśli będzie to już stok w marcu, w słońcu, miękki? Wybieram się końcówką marca do Val di Sole, spodziewam się, że mogą tam być inne warunki niż w ten weekend 🙂 

Plus zaczęło mnie zastanawiać, czy rzeczywiście dobrze dobrałam buty. Czy nie są na mnie jednak za duże. Jeśli zdarzy się tak, że nartę jakby odbije/wybije na jakiejś muldzie/odsypie, to czy pięta ma prawo oderwać się jakby od podeszwy buta? Czy jadąc np. na wyciągu, czyli gdy nie macie mocnego oparcia na język, jesteście w stanie ruszać palcami u stóp? 

• Thanks 1

41 minut temu, Gabi napisał:

Czy odczucie tych nart może się diametralnie zmienić jeśli będzie to już stok w marcu, w słońcu, miękki?

Nie ma dwóch identycznych dni na nartach..zmieni sie wszystko.

46 minut temu, Gabi napisał:

Plus zaczęło mnie zastanawiać, czy rzeczywiście dobrze dobrałam buty. Czy nie są na mnie jednak za duże. Jeśli zdarzy się tak, że nartę jakby odbije/wybije na jakiejś muldzie/odsypie, to czy pięta ma prawo oderwać się jakby od podeszwy buta? Czy jadąc np. na wyciągu, czyli gdy nie macie mocnego oparcia na język, jesteście w stanie ruszać palcami u stóp? 

Noga zawsze minimalnie chodzi (ani noga ani but nie są ze stali) ale tak żeby pięta się oderwała od wkładki to nie bardzo - może nawet rozmiar jest ok ale dobrany but jest zbyt obszerny lub przeznaczony dla kogoś z wysokim podbiciem a Ty masz niskie. Palce nie powinny być unieruchomione.

• Thanks 1

Godzinę temu, Gabi napisał:

Pięta nie powinna się podnosić, palce - wskazane żebyś nimi ruszała w delikatnym zakresie bo jak będą unieruchomione to zdrętwieją i zamarzną jeśli będzie niska temperatura.
Nie zrażaj się jeśli na wyjeździe marcowym będzie Ci się źle jeździło - to nie wina nart tylko umiejętności i jeden z etapów nauki.

• Like 1

Cześć

I... w Val di Sole koniec marca to już środek wiosny i może być miękko. Polecam więc wstawać wcześniej i w godz. porannych jeździć na stokach o wystawie wschodniej i południowej a jak zaczną mięknąc przenosić się na te o wystawie zachodniej i północnej i położone wyżej, które będą najdłużej trzymały. Fajne też są orczyki - bo ludzie od nich stronią - ale w VdS nie masz długich orczyków niestety.

Pozdro serdeczne

• Haha 1

W dniu 24.02.2025 o 14:53, zając napisał:

Nie zrażaj się jeśli na wyjeździe marcowym będzie Ci się źle jeździło - to nie wina nart tylko umiejętności i jeden z etapów nauki.

Czyli to nie jest tak, że np ta narta się będzie zachowywać dobrze tylko na twardym podłożu? A jak tam będą inne warunki to powinnam mieć inne?

W dniu 24.02.2025 o 14:21, Lexi napisał:

może nawet rozmiar jest ok ale dobrany but jest zbyt obszerny lub przeznaczony dla kogoś z wysokim podbiciem a Ty masz niskie

No zdarzyło mi się takie oderwanie 2 razy podczas całodniowej jazdy. Próbować z jakimiś wkładkami zmniejszającymi objętość? 

50 minut temu, Gabi napisał:

Czyli to nie jest tak, że np ta narta się będzie zachowywać dobrze tylko na twardym podłożu? A jak tam będą inne warunki to powinnam mieć inne?

Jak będzie miękko, ciężki mokry śnieg i odsypy to prawdopodobnie szybciej polegniesz bo się zmęczysz walką z takimi warunkami. Ale Twoje narty są uniwersalne, w tym momencie nie ma sensu żebyś brała inne narty (szersze pod butem i miększe) bo w niewielkim stopniu one polepszą sytuację, lepiej popracować na techniką, a i kondycja jest nie bez znaczenia w trudniejszych warunkach (zwłaszcza jak się ma słabą technikę - wiem z doświadczenia 😉).

Godzinę temu, Gabi napisał:

No zdarzyło mi się takie oderwanie 2 razy podczas całodniowej jazdy. Próbować z jakimiś wkładkami zmniejszającymi objętość? 

jeżeli to minimalny ruch, to jest ok, but nie jest totalnym imadłem, co innego, jeżeli stopa lata o kilka mm. Wkładka zmniejszy objętość całego buta, w tym palców i podbicia, nadaje się do ratowania ogólnie zbyt obszernego buta. Zawsze możesz niewielki podpiętej spróbować. Z doświadczenia, takie odrywanie się pięty (niewielkie) to skutek nieumiejętnego stania w bucie w różnych fazach skrętu, ale to już bardziej zaawansowana dyskusja. Najlepiej przegadaj to na stoku z sensownym instruktorem, zobaczy jak to wygląda. 

• Like 1

• 4 miesiące temu...

Hejka, 

Wrzucam mój kolejny filmik z końcówki marca tego roku 😊 czarna trasa z Monte Spinale. Co myślicie?

Za Wasza radą jeździłam na tych Völkl, i w sumie jak chyba przełamałam się ze te narty są ok, to nie czułam juz żeby jeździło mi się gorzej na nich. 

Jako ze kupiłam już wyjazd na następny rok, dalej powraca do mnie temat czy kupic nowe narty czy zostać z tym co mam. Ale.. po tegorocznym wyjezdzie wypadły mi całe te "zalane" rysy. Tak ze aż widać cos bialego w srodku. Czy do dalej da sie naprawiac?