Jump to content

Narty pod FR z opcją podejścia.

Recommended Posts

16 godzin temu, Wujot2 napisał:

Mnie bardzo pasuje koncepcja freetur. Dla niezorientowanych to sprzęt zbliżony możliwościami do freeridowego ale wyraźnie lżejszy i wygodniejszy w podchodzeniu. O ile w ciężkim secie freeridowym nie chciałbym robić więcej jak 300 m podejścia to w freeturowym może być, powiedzmy, do 1000 m. Zabieram go do ON i jeśli na miejscu znajdę super warun (rozumiany szeroko) to po prostu jeżdżę, ale w każdej chwili mogę nałożyć fokę i szybko podejść te 200-300 vertical. Dalej zjeżdżam do wyciągu i mogę powtórzyć zabawę. Czyli wykorzystuję na maksa wyciągi, ale nie jestem ograniczony tylko do "katalogu" linii z ON. Bo czasem nawet 100 m vertical otwiera zupełnie inne możliwości.

Cze

I to jest chyba odpowiedź dla Szymka, czego szukać. Narta z możliwościami "łatwego" wyskoczenia poza trasę. Jeszcze jakiś mentor, nie on-line by się przydał i witaj przygodo.

pozdrawiam

• Like 1
  • Thanks 1

3 minutes ago, Marcos73 said:

Cze

I to jest chyba odpowiedź dla Szymka, czego szukać. Narta z możliwościami "łatwego" wyskoczenia poza trasę. Jeszcze jakiś mentor, nie on-line by się przydał i witaj przygodo.

pozdrawiam

Nartę z opcją łatwego wyskoczenia za trasę, to prawie mam. Może nie idealną, ale rozważam podmianę wiązania, zamiast zakupu złomu. Coś wymyślę. Idąc za radą Wujota, zrobię w tym sezonie pierwszy krok. Raczej mały, ale jakiś zrobię. W najgorszym wypadku na sprzęcie z wypożyczalni 😞

• Thanks 1

40 minut temu, SzymQ napisał:

Nartę z opcją łatwego wyskoczenia za trasę, to prawie mam. Może nie idealną, ale rozważam podmianę wiązania, zamiast zakupu złomu. Coś wymyślę. Idąc za radą Wujota, zrobię w tym sezonie pierwszy krok. Raczej mały, ale jakiś zrobię. W najgorszym wypadku na sprzęcie z wypożyczalni 😞

Cze

Ja się na tym nie znam kompletnie, chyba do takiego seta potrzebne specjalne buty (takie z możliwością chodzenia), foki oraz oczywiście narty z odpowiednimi wiązaniami - czego Ci brakuje?

pozdrawiam

8 minutes ago, Marcos73 said:

Cze

Ja się na tym nie znam kompletnie, chyba do takiego seta potrzebne specjalne buty (takie z możliwością chodzenia), foki oraz oczywiście narty z odpowiednimi wiązaniami - czego Ci brakuje?

pozdrawiam

Ja też się na tym kompletnie nie znam. Gdybym się znał to bym nie przynudzał na forum :). Buty mam pod FR, ale z opcją podejścia i pinów. Narty mam. Potrzebuję wiązań i fok uniwersalnych. O ile rozumiem to harszli na początku nie potrzebuję. Foki tylko nowe mają sens. Wertuję Olx pod kątem tanich nart z wiązaniami albo samych wiązań. W alternatywnie zakup wiązań docelowych, ale to już niestety jest równowartość dobrego szkolenia. Na razie mam więcej pytań niż odpowiedzi 🙂

• Thanks 1

Podpowiedzcie proszę jakie wiązania są warte uwagi. Na pewno muszą pokryć zakres 6-9 DIN. Nie mogą się rozsypać od lekkich podskoków i błędów, które popełnię. Co byście zarekomendowali gdybym miał kupić nowe pinowe albo używane szynowe? 

Pytanie dodatkowe: Czy warto dopłacić do fok bezklejowych? 

• 1 month later...
W dniu 28.08.2023 o 17:35, Marcos73 napisał:

Cze

pozdrawiam

Niekoniecznie.

Można chodzić w butach narciarskich, aczkolwiek ma to trzy wady:

- cięższe wiązania szynowe, już uznawane za przestarzałe bo wiązania hybrydowe (pin/alpejskie) są pół kilo lżejsze

- buty narciarskie bywają ciężkie więc warto sprawdzić ile ważą. 1600g to waga skiturowych, ale miewają po 2300g

- bardziej energochłonne chodzenie w butach o mniejszej ruchomości cholewki. Niestety tutaj występuje kwadratura koła: but powinien mieć jak największą ruchomość przód-tył podczas chodzenia i jak najmniejszą podczas zjazdu. Jedno z drugim się wyklucza i pozostaje jakiś kompromis.

Edited by AndRand_v2
  • Like 1
  • Thanks 1

10 minut temu, AndRand_v2 napisał:

Niekoniecznie.

Można chodzić w butach narciarskich, aczkolwiek ma to trzy wady:

- cięższe wiązania szynowe, już uznawane za przestarzałe bo wiązania hybrydowe (pin/alpejskie) są pół kilo lżejsze

- buty narciarskie bywają ciężkie więc warto sprawdzić ile ważą. 1600g to waga skiturowych, ale miewają po 2300g

- bardziej energochłonne chodzenie w butach o mniejszej ruchomości cholewki podczas chodzenia. Niestety tutaj występuje kwadratura koła: but powinien mieć jak największą ruchomość przód-tył podczas chodzenia i jak najmniejszą podczas zjazdu. Jedno z drugim się wyklucza i pozostaje jakiś kompromis.

Cześć

Część osób nie wyobraża sobie jeżdżenia w butach narciarskich, a co dopiero chodzenie😉.

Ja ten etap mam za sobą, ale jeszcze sobie nie wyobrażam chodzenia w moich butach narciarskich. Bardzo Cię przepraszam za moją ograniczoną wyobraźnię. Raczej bym kupił set skiturowy, może prosty ale jednak dedykowany, lub wypożyczę na próbę. Ale dziękuję za zainteresowanie.

pozdrawiam

• Haha 1

• 1 month later...
W dniu 11.10.2023 o 19:37, Marcos73 napisał:

Cześć

Część osób nie wyobraża sobie jeżdżenia w butach narciarskich, a co dopiero chodzenie😉.

Ja ten etap mam za sobą, ale jeszcze sobie nie wyobrażam chodzenia w moich butach narciarskich. Bardzo Cię przepraszam za moją ograniczoną wyobraźnię. Raczej bym kupił set skiturowy, może prosty ale jednak dedykowany, lub wypożyczę na próbę. Ale dziękuję za zainteresowanie.

pozdrawiam

Pytałeś o FR.

Tak się jeździ i chodzi na FR - dość sztywne i ciężkie buty z insertami i wiązania hybrydowe - Markery PT (pin toe) lub Looki Pivoty z Castami.

• Thanks 1