Jump to content

Powrót do narciarstwa po latach - wybór sprzętu.

PrzemekG
 Share

Recommended Posts

Cześć

Mam prośbę o sugestie lub wytyczne co do wyboru sprzętu narciarskiego dla mnie.

Wzrost:176, waga 83kg (raczej tłuszcz niż mięśnie niestety;-)))

Cel: Przygotowane, ratrakowane  stoki, głównie w Polsce. Rekreacyjnie, bez napinki (na razie;-))

Jeżdżę  od dziecka. OK 1988 opanowałem wreszcie styl klasyczny na nartach Epoxy 180cm+beta 2, i w butach Fabos:-)))

I jeździłem tak regularnie do wczesnych lat 2000, oczywiście zmieniając czasem sprzęt ale nigdy na wysokiej klasy z braku kasy.

Styl klasyczny miałem opanowany b. dobrze, carvingowy dużo mniej ale też jeździłem.

No i potem niestety przerwa:  jazda tylko od czasu do czasu na różnych nartach z wypożyczalni itp po kilka dni w roku lub mniej. 

Styl Klasyczny sprawia mi więcej przyjemności niż carving póki co (ale jestem otwarty).

Teraz pojawia się powoli możliwość powrotu do zabawy i chciałbym sobie cos fajnego sprawić. Używane też OK.

Jak kiedyś człowiek się cieszył, że dostał jakieś narty tak teraz jest przytłoczony nadmiarem możliwości!

Pomożecie?:-)

ps:

Wciąż mam swoje buty Atomic Beta-carv 7-50. Niebawem sprawdze czy się nadają. Pamiętam, że wydawały się dość miękkie. Stare narty gdzieś przepadły.

Cześć

A więc...

W narciarstwie zjazdowym nie ma stylów tylko techniki, które w żaden sposób nie są siebie przeciwstawne a jedynie się uzupełniają.

Co do nart to - jesteś doświadczonym narciarzem więc kup sobie porządne narty sportowe lub o charakterze sportowym ale nie SL, tylko o lekko przedłużonym promieniu oraz przypadkiem nie jakieś szerokie.

Pozdro

• Like 2

59 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

A więc...

W narciarstwie zjazdowym nie ma stylów tylko techniki, które w żaden sposób nie są siebie przeciwstawne a jedynie się uzupełniają.

Co do nart to - jesteś doświadczonym narciarzem więc kup sobie porządne narty sportowe lub o charakterze sportowym ale nie SL, tylko o lekko przedłużonym promieniu oraz przypadkiem nie jakieś szerokie.

Pozdro

Dzięki za sprostowanie. Obie techniki są OK;-) Niedługo będę na stoku i zawitam do wypożyczalni. Zanim kupię, popróbuję ale tym razem nieco bardziej świadome. Czy przychodzi Ci do głowy konkretny sprzęt o który warto zapytać?

19 minut temu, PrzemekG napisał:

Dzięki za sprostowanie. Obie techniki są OK;-) Niedługo będę na stoku i zawitam do wypożyczalni. Zanim kupię, popróbuję ale tym razem nieco bardziej świadome. Czy przychodzi Ci do głowy konkretny sprzęt o który warto zapytać?

Twarda, bez rockera, długość 170-175, promień 17-20m, szerokość pod butem do 70.

To mój typ 

Edited by Kubis
  • Like 3

16 godzin temu, PrzemekG napisał:

Cześć

Nie , bo nie da się wybrać jakiejś konkretnej narty - to byłoby oszustwo lub rada na siłę poparta niewiedzą.

Pozdrowienia

• Like 1