Jump to content

Winterpol - Zieleniec

Administrator
 Share

Recommended Posts

• 2 months later...
  • 1 month later...
  • 7 months later...
  • 1 month later...
  • 7 months later...
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
11 godzin temu, grimson napisał:

Zieleniec na FB informuje, że odpalają w tygodniu sprzęt do produkcji białego. Chodzi o dwie nowe maszyny do produkcji śniegu, z możliwością generowania białego przy temperaturze zewnętrznej do +20 st C.

W Poznaniu na Malcie jest taka maszyna, nie jest to demon wydajności. Może w Zieleńcu mają coś większego?

• Like 1

• 1 month later...

Pojezdzone z rodziną w Zieleńcu. Było wolno i dostojnie z familią, oraz trochę szybciej solo.

Na miejscu warun wspaniały, zima w pełni. Górne partie w mgle, dół już ok. Płaskie światło powstrzymywały lejce przed szaleństwami. 
Śniegu sporo, i twardo pod butem. Kolejek do wyciągów brak, wszystko szło na bieżąco. Czerwone trasy nr 1 i 2 trzymały się zacnie. Na górze trochę przetarć i betonu, dół zaczął popuszczać po godz 13. 

Teraz czas na Wigilię i afterparty przy płynach :-), jutro będzie cd.

• Like 2

Uczciwie pojezdzone w Zieleńcu. Panie uznały, że dzisiaj będzie knajping. Więc GS wyprowadzony na spacer.

Na miejscu lekkie słońce, mróz i bez szczególnych tłumów na stokach, ale więcej jak wczoraj. Uderzyłem na pierwszy zjazd na kanapę 6 osobowa W3, ale tutaj kolejka na 30 sek do wyciągu i duża frekwencja, plus pracujące armatki. Więc szybka decyzja i wbiłem na G1, i zjazd trasami 20/21. Strzał w 10, bo na początku jest płasko, a potem około 200m największej ścianki w Zielu, na koniec wypłaszczenie. Do tego równo, pusto i twardo. 

Wyjeździłem się na tej krótkiej trasie.

Sports Tracker pokazał 77km/godz. Był potencjał na około 10km więcej, ale nie było warunu żeby się rozpędzić. Jak widać w jeździe na wprost mam swój progress, do skręcania nie przywiązuje większej wagi.

spacer.pngNa serio to na tej ściance było dziś kilka spektakularnych gleb, a w miarę jeżdżących narciarzy naliczyłem 3 w ciągu całego nartowania. Reszta albo walczyła o przetrwanie, albo jakoś się zsuwała.

spacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.png

• Like 4
  • Thanks 1

Pojezdzone świątecznie w Zielu.

Dzis miał być ciąg dalszy szybszej jazdy, a wyszło inaczej.

Najsampierw długo szukałem wolnego miejsca żeby zaparkować auto, bo naród dość ma budowy masy i futrowania przy świątecznym stole. Z tej słusznej racji dziś frekwencja w Zielu wysoka, do tego pełne słońce dodatkowo motywowało.

Idac tokiem rozumowania, że na nielicznych ściankach warun będzie jako taki, uderzyłem pomarańczową W3 na górę. Czekanie na tę kanapę to dobre 5 minut. 
Potem poszły testy ścianek na trasach nr 20/21 oraz 14. Najzacniej trzymała się nr 21 i tam przejeździłem większość czasu. Niestety spore kolejki do kanapy G1, nie udało mi się ani razu wbić bez czekania przynajmniej 3 min. Na trasie 21 było twardo, ale już nie równo, bo pojawiły się odsypy. Do tego większa frekwencja i o szybszej jeździe trzeba było zapomnieć. Mimo wszystko fajnie jeździło się w pełnym słońcu, lepsze to niż leżakowanie przed TV.

Ostatni zjazd to 29 na początek pomarańczowej kanapy W3, gdzie muldy i odsypy na całej długości i szerokości trasy.spacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.pngspacer.png

• Like 1
  • Thanks 1

Godzinę temu, Edwin napisał:

A, to są jakieś ścianki w Zieleńcu 😄 Chyba przeoczyłem. Trzeba było 5 na krechę zjechać. 

Ważne że świąteczny wyjazd się udał 👍

Całe 200m ostrzejszej czerwonej, którą katowalem wczoraj do ulania się można od biedy nazwać ścianka.

5 w Zielu nie jest w ogóle ratrakowana i nadanie jej czarnego koloru na mapie to chwyt marketingowy. 

• Haha 1

2 minuty temu, grimson napisał:

Całe 200m ostrzejszej czerwonej, którą katowalem wczoraj do ulania się można od biedy nazwać ścianka.

5 w Zielu nie jest w ogóle ratrakowana i nadanie jej czarnego koloru na mapie to chwyt marketingowy. 

To był żart z 5 na krechę. Może nie chwyt markeingowy, tylko trudność,bo by tam zjechać trzeba naprawdę dobrze jeździć. Zieleniec znam doskonale. 

6 minut temu, Edwin napisał:

To był żart z 5 na krechę. Może nie chwyt markeingowy, tylko trudność,bo by tam zjechać trzeba naprawdę dobrze jeździć. Zieleniec znam doskonale. 

5 w Zielu nazywa się Na Krechę.

Ciekawe czy znajdzie się ochotnik nielubiący skręcać na tej trasie? Tak samo, jak FIS w Szklarskiej też nie widział ochotnika robiącego całą trasę w pozycji na jajo.

• Like 1
  • Haha 2