8 dni w grupie Ortler - Cevedale
Napisano 10 maj 2014 - 18:23

- SkiForum, Gerius, jark i 27 innych osób podziękowali za tę wiadomość
Aby było 5 cm śniegu pod nartą, Blogi: fotograficzny i turystyczny
Napisano 11 maj 2014 - 22:08
Opisując zawartość plecaka pominąłeś sprzęt fotograficzny...
Mógłbyś zdradzić czym fotografowałeś?
I dlaczego to było tak cholernie ciężkie?????
Tadek
Napisano 12 maj 2014 - 07:35
Opisując zawartość plecaka pominąłeś sprzęt fotograficzny...
Mógłbyś zdradzić czym fotografowałeś?
I dlaczego to było tak cholernie ciężkie?????
Tadek
Nex -3 z naleśnikiem 16 mm i dodatkowym aku, Waga akceptowalna - około 400 g, rozmiar też - choć trochę duży. Zdecydowanie lepszy byłby Nex-6/7 z zoom-em 14-42 (miałbym zbliżenia z jazdy i fragmenty krajobrazu) przy prawie tej samej wadze i o wiele wygodniejsze pracy (wizjer). Ale to co najważniejsze - matryca o rozpiętości tonalnej ponad 13 EV - w nex-3 jest i jak widać doskonale dała radę. Pliki oczywiście z RAW bardzo mocno interpretowane - jpg nie nadawałyby się do pokazania.
Pozdro
Wiesiek
- Tadeusz T podziękował za tę wiadomość
Napisano 12 maj 2014 - 10:29
Cześć
No właśnie to jest to co mnie bardzo zainteresowało. Zdjęcia mają taka specyficzna troszkę nienaturalną kolorystykę co nadaje im takiej specyficznej ekspresji (może to debilnie brzmi ale tak to odbieram) i czyni troszkę tajemniczymi. Bardzo fajny efekt osiągnąłeś - super.
Pozdro
Napisano 12 maj 2014 - 10:36
Cześć
No właśnie to jest to co mnie bardzo zainteresowało. Zdjęcia mają taka specyficzna troszkę nienaturalną kolorystykę co nadaje im takiej specyficznej ekspresji (może to debilnie brzmi ale tak to odbieram) i czyni troszkę tajemniczymi. Bardzo fajny efekt osiągnąłeś - super.
Pozdro
Cieszę się, że Wam się podoba, chciałem aby góry miały swoją drapieżność...
Pozdro
Wiesiek
Napisano 12 maj 2014 - 10:37
Nie będę silił się na oryginalność: JAK ZWYKLE BAAAAARDZO ZAZDROSZCZĘ!
Pozdrawiam
marioo
- jaro323 podziękował za tę wiadomość
1% podatku dla Michałka - warto pomagać!
Napisano 12 maj 2014 - 11:06
Napisano 12 maj 2014 - 11:41
HDR chyba trochę pomógł, zdjęcia bardzo ładne
To nie są HDR (ani tym bardziej DRI). W zasadzie standardowe wywołanie - tylko suwaki. Wszystkie wołane wg tych samych ustawień (z dwoma wyjątkami - wschód słońca).
Pozdro
Wiesiek
Napisano 13 maj 2014 - 15:07
Cudowne zdjęcia
Pozdrawiam
Napisano 13 maj 2014 - 22:38
Cześć
Wieśku, ja mam jeszcze takie pytanie - Naszego czyli czyjego - w pierwszym zdaniu piszesz więc rozumiem, że to sezon rodzinny, grupowy itd. Napisz o ekipie...
Pozdro
Napisano 14 maj 2014 - 12:25
... kurcze , kiedyś Twym namowom się nie oprę
pytanie jedno co do zdjęć ... dlaczego 'jpg nie nadawałyby się do pokazania'
wrzuć gdzieś któreś zdjęcie w jpg coby zobaczyć różnice
j.
cisza potrafi krzyczeć .... posłuchaj
Napisano 14 maj 2014 - 13:14
dzieki Wiesiu za artykul:) zazdraszczam I pozdrawiam serdecznie!
Napisano 14 maj 2014 - 16:15

- Gerius, jark, Szabir i 14 innych osób podziękowali za tę wiadomość
Napisano 14 maj 2014 - 17:34
... kurcze , kiedyś Twym namowom się nie oprę
pytanie jedno co do zdjęć ... dlaczego 'jpg nie nadawałyby się do pokazania'
wrzuć gdzieś któreś zdjęcie w jpg coby zobaczyć różnice
j.
Jak zauważyłeś uprawiam tutaj na forum wrażą propagandę off pistowych zboczeń. Mam nadzieję, ze nie tylko Ciebie uda mi się zmanipulować w kierunku "prawdziwego narciarstwa" - ha, ha, ha!
Co do zdjęć to sprawa jest skomplikowana (choć dla fotografów - prosta i oczywista)
1. Fotografuję dosuwając histogram do prawej (czyli mam bardzo jasne naświetlenia). Wygenerowany przez aparat jpg jest wiec za jasny
2. Nawet "poprawny" jpg w warunkach wysokiego kontrastu sceny fotograficznej jest, praktycznie zawsze, niezadawalający. Co wynika z psychofizjologi widzenia.
Ad1. Należy to zrobić dokładnie tak aby przypadkiem nie stracić świateł. Dzięki temu wykorzystuje się w całości pojemność tonalną matrycy mając najniższy możliwy poziom szumów bo w fotografii cyfrowej (w przeciwieństwie do analogowej) naświetla się najmocniej jak się da. Dodatkowo mamy bogactwo szczegółów w partii cieni.
Ad 2. Nawet jeśli nie dosuwamy (prześwietlamy) zdjęcia to aparat generuje jpg odwzorowując liniowo partię świateł, średnich tonów i cieni. W warunkach wysokiego kontrastu sceny (co już podkreślałem) zaowocuje to słabym kontrastem w każdej z tych partii. Już w 1911 roku udowodniono, że nasz mózg pracuje wg. krzywej "z". Czyli interesują nas głównie partie świateł i cieni. Logiczne jest więc wzbogacenie świateł i cieni kosztem partii środkowej podczas interpretacji komputerowej zdjęć. Nawiasem mówiąc obróbka sygnału z siatkówki jest pasjonującym wprost zagadnieniem i zachodzi już na najbardziej elementarnym poziomie choćby przez komórki wzmacniające odbiór linii (kontrastów). A dalej jest coraz ciekawiej.
Poniżej masz dwa zdjęcia ilustrujące to zagadnienie - pierwszy to jpg z aparatu. Druga powstała z RAW w krótkim procesie wywołania. - fota jest z Czarnohory (Howerla). Upieram się, że podczas fotografowania widziałem błękitne niebo, szczegóły w chmurach - soczyste kolory w partii cieni. Odpowiedz sobie na pytanie co jest bliższe naszych doznań podczas pięknego słonecznego dnia - fota 1 czy fota 2?
Zdjęcia pochodzą z mojego (bardzo autorskiego) wykładu pt "Pułapki czyhające na fotografa krajobrazu" (mam też inne zagadnienia). Jeśli ktoś z Was ma zbędne fundusze i chciałby mnie zaprosić abym wygłosił swoje wiekopołomne przemyślenia przed jakimś audytorium to ja bardzo chętnie!
Pozdro
Wiesiek
- Gerius, jark, Tadeusz T i 4 innych osób podziękowali za tę wiadomość
Napisano 14 maj 2014 - 19:14
dzięki Wiesiu za wyjaśnienia ....
to zdjęcie z oknem ... dla mnie bajka
cisza potrafi krzyczeć .... posłuchaj
Napisano 14 maj 2014 - 19:31
...Poniżej masz dwa zdjęcia ilustrujące to zagadnienie - pierwszy to jpg z aparatu. Druga powstała z RAW w krótkim procesie wywołania. - fota jest z Czarnohory (Howerla). Upieram się, że podczas fotografowania widziałem błękitne niebo, szczegóły w chmurach - soczyste kolory w partii cieni. Odpowiedz sobie na pytanie co jest bliższe naszych doznań podczas pięknego słonecznego dnia - fota 1 czy fota 2?
...
Ale niech żywi nie tracą nadziei ... Oczywiście mam na myśli właścicieli aparatów nie generujących plików RAW.
Surowego jpg-a można poprawić. Oczywiście takich cudów jak robi Wiesiek z RAW-a nie zrobimy. Zresztą nawet jak będziemy mieli pliki RAW to cuda umieją robić tylko wtajemniczeni. To nie jest takie proste jak w opisie Wieśka... To znaczy dla niego jest!
Pozwoliłem sobie na zrzut z ekranu surowego jpg-a i poprawienia go w programie do obróbki fotografii.
Efekt widać. Lepiej oddane chmury. Ale nie da się (przynajmniej ja nie potrafię) uzyskać tej przedziwnej świetlistości zieleni.
Dla mnie ten efekt zaproponowany przez Wieśka jest trochę nienaturalny, choć niesamowity!
Fot 1 poprawiony jpg
Fot 2 surowy jpg
Fot 3 Fotografia wywołana przez Wieśka z pliku RAW
Tadek
- Wujot podziękował za tę wiadomość
Napisano 14 maj 2014 - 22:02
Tadeusz!
Oczywiście przy odpowiedniej chęci surowy jpg można poprawić i w wielu przypadkach uzyskać doskonały obraz. Myślę jednak, że w krajobrazach śnieżnych będzie duży handicap ze stosowania plików RAW. Temat "wyszedł" niejako przypadkiem bo odpowiedziałem po prostu na zadane pytania. Większość użytkowników po pierwsze nie będzie zajmowała się obróbką obrazu a po drugie raczej używa kompaktów czy tel. A dobry efekt to wypadkowa wielu czynników technicznych i przez skromność nie dodam artystycznych .
Co do interpretacji "rzeczywistości" to ciekawy temat - oglądając NG (które bynajmniej nie jest moim ideałem) można dojść do wniosku, że mocny kolor to podstawa. I produkując obrazki do kalendarzy czy publikacji nie sposób jest nie zauważyć tego trendu. Foty z naszego wyjazdu mają też pewien określony charakter, dobrze "pasujący" do mojej wizji tej przygody. I tak należy na to patrzeć - to po prostu moja opowieść - jak Marioo w swoim pięknym poście zamykającym temat o kosiarzu napisał, - że czasem "inteligentnie podkoloryzowana".
Pozdro
Wiesiek
Napisano 14 maj 2014 - 23:08
Wiesiu, pisząc o "mniejszej" naturalności tylko tak marudziłem... .
Twoje fotografie mają niesamowitą jakość i atmosferę. No i trochę załamują... . Dlatego pokazałem możliwości obróbki jpg-a. Zresztą sam byłem zaskoczony jak niewielkie są możliwości obróbki jpg-a w stosunku do RAW-a.
Ciekawe, że ten wywołany przez Ciebie z RAW-a Czarnogórski pejzaż jest prawie trójwymiarowy... szok!
Nastrój kolorystyczny fotografii z tego wątku skojarzył mi się z Velvią...
Tadek
Napisano 16 maj 2014 - 22:24
Cześć
Pozdro
Oglądałam i czytałam z wielkim podziwem. Fantastyczna wyprawa, ciekawie opisana z piękną dokumentacją fotograficzną. I co do tajemniczości - mam podobne zdanie do Mitkowego, efektownie to zrobiłeś.
Napisano 17 maj 2014 - 00:01
Miałbym kłopot w porciętach...ale zajawa fajna