Skocz do zawartości

Haute Route perła skitourowców

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, MarioJ napisał:

Na sąsiednim forum jest relacja kolegi sprzed dwóch lat. A teraz ja dodałem kilka wpisów z mojej bytności na Haute Route Chamonix-Zermatt.

Może jeszcze coś tam wrzucę.

Dla zainteresowanych: https://www.skionline.pl/forum/topic/42401-haute-route-perła-skitourowców/

Super zajawka, ja podziwiam takich ludziów jak Ty. Brawo.

pozdro

• Thanks 1

6 godzin temu, MarioJ napisał:

Na sąsiednim forum jest relacja kolegi sprzed dwóch lat. A teraz ja dodałem kilka wpisów z mojej bytności na Haute Route Chamonix-Zermatt.

Może jeszcze coś tam wrzucę.

Dla zainteresowanych: https://www.skionline.pl/forum/topic/42401-haute-route-perła-skitourowców/

Tak,obejrzałem film Surfing’a i powiedz czy te podejścia tak gęsiego to norma czy jednak te odstępy pomiędzy uczestnikami powinny być ciut większe -jak to jest z technicznego …

Pozdro -fajna wyprawa, gratulacje 🥂 

31 minut temu, PaVic napisał:

Tak,obejrzałem film Surfing’a i powiedz czy te podejścia tak gęsiego to norma czy jednak te odstępy pomiędzy uczestnikami powinny być ciut większe -jak to jest z technicznego …

Pozdro -fajna wyprawa, gratulacje 🥂 

Odstępy robi się tylko w przypadku zagrożenia lawinowego, zagrożenia spadającymi skałami czy odłamkami, zagrożenia szczelinami.

Jeśli nie ma zagrożenia, to chodzi się blisko siebie. Tak jest sprawniej, można też rozmawiać.

• Like 1

2 godziny temu, MarioJ napisał:

Odstępy robi się tylko w przypadku zagrożenia lawinowego, zagrożenia spadającymi skałami czy odłamkami, zagrożenia szczelinami.

Jeśli nie ma zagrożenia, to chodzi się blisko siebie. Tak jest sprawniej, można też rozmawiać.

Ale w takich górach na takich wysokościach nigdy nie ma przecież pewności, że lawiny nie będzie ? Czy się mylę ? 

6 minut temu, Jan napisał:

Paweł to temat rzeka a doświadczenie zbiera się latami

Dlatego pytam bo nie wiem a kto pyta nie błądzi za to dostaje odp się poucz 🤦‍♂️ jprd to przecież forum o nartach! 

Patrząc na tą grupę i to miejsce w którym są, wydaje się zdroworozsądkowo,że to nonszalancja bo gdyby było właśnie zejście lawiny to zmiotło by całą grupę i nikt by nie powiadomił nikogo prosząc o pomoc . Nie wiem nie byłem tam więc się zastanawiam bo góry to nie prosty temat szczególnie w tak odległych miejscach na takich wysokościach . Wszystko. 

10 minut temu, PaVic napisał:

Dlatego pytam bo nie wiem a kto pyta nie błądzi za to dostaje odp się poucz 🤦‍♂️ jprd to przecież forum o nartach! 

Patrząc na tą grupę i to miejsce w którym są, wydaje się zdroworozsądkowo,że to nonszalancja bo gdyby było właśnie zejście lawiny to zmiotło by całą grupę i nikt by nie powiadomił nikogo prosząc o pomoc . Nie wiem nie byłem tam więc się zastanawiam bo góry to nie prosty temat szczególnie w tak odległych miejscach na takich wysokościach . Wszystko. 

Pawełku? Piłeś? Pojebało Cię?

Na zdjęciach jest grupa z zawodowy przewodnikiem - nic Ci to nie mówi?

37 minut temu, PaVic napisał:

Co to za odp.się poucz 🤷‍♂️🤦‍♂️ nie było pytania . 

Książka o lawinach, która stoi u mnie na półce, ma 200 stron, a Ty sobie to upraszczasz do jednego pytania albo do jednego akapitu. Ja Ci udzieliłem odpowiedzi, jak się chodzi. A Ty w to wątpisz, to jest Twój problem 🙂 

Jakby było tak jak Ty mówisz, to codziennie w Alpach ginęło by przykładowo 100 osób pod lawinami.

44 minuty temu, Mitek napisał:

Pawełku? Piłeś? Pojebało Cię?

Na zdjęciach jest grupa z zawodowy przewodnikiem - nic Ci to nie mówi?

Hamuj !!!

Tych zawodowych przewodników jest tylu co zawodowych instruktorów więc mi to nic nie mówi a Himalaje pokazują co chwila jak działa biznes wspinaczkowy a ludzie spadają jak mrówki ! 

Pytam!! Czego nie rozumiesz ? Przeczytaj to tylko z tego sezonu a ginęli pod lawinami doświadczeni przewodnicy ! To są góry ! 

IMG_9225.thumb.jpeg.d8b3d417118d5142db269e2ef60a67d8.jpegIMG_9226.thumb.jpeg.df12d9644497906d050d8ff6c2030ee2.jpeg

Edytowane przez PaVic

1 minutę temu, MarioJ napisał:

Książka o lawinach, która stoi u mnie na półce, ma 200 stron, a Ty sobie to upraszczasz do jednego pytania albo do jednego akapitu. Ja Ci udzieliłem odpowiedzi, jak się chodzi. A Ty w to wątpisz, to jest Twój problem 🙂 

Jakby było tak jak Ty mówisz, to codziennie w Alpach ginęło by przykładowo 100 osób pod lawinami.

To odpowiedź po ludzku, koleżeńsku a nie kpina,tylko tyle . Nie wiem nie znam się dlatego pytam . Ale zostawmy to bo nie ma sensu .