a_senior Napisano Sobota o 18:24 Udostępnij Napisano Sobota o 18:24 (edytowane) Michał Gołaś i jego przewodnik Kacper Walas zdobyli brązowy medal w gigancie na zimowej paraolimpiadzie. Michał prawie nie widzi. Jego ojciec jest znakomitym narciarzem. W zawodach paraolimpijskich weźmie też udział młodsza siostra Michała, też słabo widząca. https://paralympic.org.pl/paranarciarstwo-alpejskie-michal-golas-i-kacper-walas-z-brazowym-medalem-igrzysk-w-slalomie-gigancie/ Edytowane Sobota o 19:08 przez a_senior 4 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu Oglądałam, Oni są niesamowici, a komentatorzy dodatkowo wycisnęli mi łzy. Najlepsze lekarstwo na rozczulanie się nad sobą. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Cześć A Michał jedzie jeszcze SL, który jest jego koronna konkurencją. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 6 minut temu, Mitek napisał: Cześć A Michał jedzie jeszcze SL, który jest jego koronna konkurencją. Pozdro Wczoraj - srebro zdobyli! 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Tutaj jest przejazd (po reklamach): https://sport.tvp.pl/92102084/michal-golas-wywalczyl-srebrny-medal-w-slalomie-podczas-igrzysk-paralimpijskich-mediolan-cortina-2026-wideo Szacunek dla przewodnika w tej pogodzie, ciekawe jak to jest z perspektywy osoby niewidzącej lub bardzo słabo widzącej jechać w takich warunkach. 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
a_senior Napisano 1 godzinę temu Autor Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 5 godzin temu, zając napisał: Tutaj jest przejazd (po reklamach): https://sport.tvp.pl/92102084/michal-golas-wywalczyl-srebrny-medal-w-slalomie-podczas-igrzysk-paralimpijskich-mediolan-cortina-2026-wideo Szacunek dla przewodnika w tej pogodzie, ciekawe jak to jest z perspektywy osoby niewidzącej lub bardzo słabo widzącej jechać w takich warunkach. Michał ma specyficzną wadę. Brak widzenia centralnego, tylko poboczne. Wada genetyczna. Trudno nam "normalnie" widzącym nawet wyobrazić sobie jak taki ktoś widzi, ale tak jest. BTW, kiedyś przed laty spędziłem w towarzystwie Francuzów (informatycy) weekend w szwajcarskiej Crans Montana. Jeden z nich, młody człowiek, najlepiej z tego towarzystwa jeżdżący na nartach, miał właśnie taką rzadką wadę. Na nartach musiał jechać za kimś, ale całkiem nieźle dawał sobie radę. Ja zostałem jego przewodnikiem i chyba nie najlepiej się spisałem, bo przy którymś skręcie się wywrócił. Mimo wszystko jeździł z nami przez dwa dni. A w pracy podobno też dobrze sobie radził. Był programistą. Musiał mocno powiększać czytany tekst mocno zbliżając oczy do ekranu i pewnie stosując specjalne lupy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi