cyniczny Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Nie dodałem tez po jakim przekroczeniu traci się prawko i na ile czasu - na to sobie tez spójrz. Do Słowacji tez dodać siłę nabywczą, czy ją ominąć, bo nie będzie pasowała do Twojej teori jakoby w PL było najgorzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 19 minut temu, cyniczny napisał: Nie dodałem tez po jakim przekroczeniu traci się prawko i na ile czasu - na to sobie tez spójrz. Do Słowacji tez dodać siłę nabywczą, czy ją ominąć, bo nie będzie pasowała do Twojej teori jakoby w PL było najgorzej AI, PL jest w 4 czterech literach: Kraj Wysokość mandatu (EUR) Stosunek do średniej pensji netto System kar Uwagi Dania ~200 EUR (ok. 900 zł) Niski (ok. 2-3%) System mieszany Wysoka kara stała, ale przy wysokich zarobkach jej dotkliwość względna jest niska. Finlandia 200 - 40,000+ EUR (900 zł - 170 tys. zł) Bardzo wysoki (nawet >200% pensji) Dochodowy (dzień grzywny) Dla bogatych mandat może być ogromny, dla biednych niski. Sprawiedliwy, ale nieprzewidywalny. Niemcy ~80-150 EUR (ok. 360-680 zł) Niski (ok. 1-3%) Stały + punkty Niska kara finansowa, ale punktowa rygorystyczna. W praktyce mała dotkliwość dla zamożnych. Holandia ~200-300 EUR (ok. 900-1350 zł) Średni (ok. 4-6%) Stały Wysoki poziom zamożności społeczeństwa zmniejsza realną dotkliwość mandatu. Polska ~200-400 EUR (ok. 900-1800 zł) Wysoki (ok. 10-20%) Stały + punkty Mimo niższej kwoty nominalnej, przy niższych pensjach jest to bardzo dotkliwa kara. Francja 135 EUR (ok. 600 zł) Średni (ok. 5%) Stały + punkty Umiarkowana kara, ale od 2025 roku skrajne przekroczenia (o >50km/h) są przestępstwem. Wnioski: Najbardziej dotkliwe realnie są mandaty w krajach Europy Środkowo-Wschodniej (Polska, Rumunia) ze względu na niską siłę nabywczą. Najmniej dotkliwe są mandaty w bogatych krajach ze stałym systemem (Niemcy, Dania, Holandia). System dochodowy (Finlandia, Szwajcaria) eliminuje problem siły nabywczej, czyniąc karę jednakowo odczuwalną dla wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) To napiszę Wam do tej dyskusji taka komediowo/idiotyczna historyjkę zachowania która odjebal mój znajomy w BE . Akcja dzieje się na parkingu pod dużym marketem . Kolega po dwóch piwkach więc śmiech w tutejszym prawie ale … wyjeżdża z parkingu zamotał się w nawigacji ktora ustawiał i nie zauważył auta przed sobą więc go delikatnie stuknął . Chłop nie chciał ugody i kasy tylko dzwoni na komendę . A ten co mu do łba strzeliło poszedł do sklepu kupił butelkę wódki wrócił do auta otworzył butelkę na oczach poszkodowanego i połowę wypił z gwinta 🤦♂️ przyjechała komenda ( w tym kraju dogadują sie ubezpieczenia - policja co najwyżej może pomóc w napisaniu wniosku dla ubezpieczenia z całej sytuacji i oczywiście sprawdzić trzeźwość ) co też uczyniła kolega dmuchnął ale mówiąc że wypił po zdarzeniu co osoba poszkodowana potwierdziła. Został zabrany na komendę gdzie dmuchnął bardziej w specjalistyczny przyrząd i sprawa na tym praktycznie się by skończyła ( brak mandatu za zdarzenie i za alkohol) ale że on o tym nie wiedział że tak tu jest to odjebql numer kolejny . Mianowicie z komendy został odwieziony na parking i pan policjant powiedział że nie ma prawa odjechać tym autem i ma wracać z buta do domu a on wsiadł do auta posiedział chwilę odpalił auto ledwo ruszył podjechał inny radiowóz i … klops . Prawie 1300€ mandatu który niezapłacony został w pierwszym terminie 7 dni kolejny mandat już na 1800€ a następny miałbym już razy dwa czyli 3600 😂 więc fura jego nie miała takiej wartości więc oddał ja na poczet kary drugiej podwyżki myśląc że na tym sprawa się zakończy. Po półtora roku dostał wezwanie do sądu gdzie grałem 🥳 za papugę bo kolega języka nie zna i cóż pan sędzia postanowił . Wywalczone najmniejsze kary to fakt 300€ za stłuczkę i 200€ za alkohol więc pytam się czy to 500€ zakończy sprawę a pan sędzie z lekkim uśmiechem szyderczym stwierdza razy 8 i faktycznie kończy to sprawę . Szybkie przeliczenie 5x8=40 czyli 4 tys€ plus wspomniane 1800 daje w całości 5800€ za stłuczkę ( gdzie może ze dwie kreseczki naruszające lakier ) na parkingu pod marketem .😂 A! To też ważne lejce stracił na 14dni za drugim razem przy kontroli policji a na sprawie dodatkowo 3 miesiące ale ze sprawa była 1.5 roku temu więc się sędzia odpuścił mu grożąc paluszkiem i tą karę włączył w termin od zdarzenia . Da się !! 😂😂😜 tu foto ze sprawy ogólnie kabaret totalna taśmowka kilkunastu spraw różnych sprawców dziwnych zdarzeń większość sprawy po alkoholu. A co do mandatów ostatnio jechałem do Swiss z FR przyszły mi dwa jeden 8 więcej na 90 drugi 3 więcej na 90 autostradowe 90 dwa po 45€ 😩🤷♂️ Edytowane 1 godzinę temu przez PaVic 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 16 minut temu, grimson napisał: AI, PL jest w 4 czterech literach: Kraj Wysokość mandatu (EUR) Stosunek do średniej pensji netto System kar Uwagi Dania ~200 EUR (ok. 900 zł) Niski (ok. 2-3%) System mieszany Wysoka kara stała, ale przy wysokich zarobkach jej dotkliwość względna jest niska. Finlandia 200 - 40,000+ EUR (900 zł - 170 tys. zł) Bardzo wysoki (nawet >200% pensji) Dochodowy (dzień grzywny) Dla bogatych mandat może być ogromny, dla biednych niski. Sprawiedliwy, ale nieprzewidywalny. Niemcy ~80-150 EUR (ok. 360-680 zł) Niski (ok. 1-3%) Stały + punkty Niska kara finansowa, ale punktowa rygorystyczna. W praktyce mała dotkliwość dla zamożnych. Holandia ~200-300 EUR (ok. 900-1350 zł) Średni (ok. 4-6%) Stały Wysoki poziom zamożności społeczeństwa zmniejsza realną dotkliwość mandatu. Polska ~200-400 EUR (ok. 900-1800 zł) Wysoki (ok. 10-20%) Stały + punkty Mimo niższej kwoty nominalnej, przy niższych pensjach jest to bardzo dotkliwa kara. Francja 135 EUR (ok. 600 zł) Średni (ok. 5%) Stały + punkty Umiarkowana kara, ale od 2025 roku skrajne przekroczenia (o >50km/h) są przestępstwem. Wnioski: Najbardziej dotkliwe realnie są mandaty w krajach Europy Środkowo-Wschodniej (Polska, Rumunia) ze względu na niską siłę nabywczą. Najmniej dotkliwe są mandaty w bogatych krajach ze stałym systemem (Niemcy, Dania, Holandia). System dochodowy (Finlandia, Szwajcaria) eliminuje problem siły nabywczej, czyniąc karę jednakowo odczuwalną dla wszystkich. Dania Najniższy mandat, to 1800DKK (1DKK to 0,57 PLN), w euro sobie policz sam. chcesz powiedzieć, że w Danii wystawiane są tylko te najniższe, bo mniej więcej taką średnią podałeś, a właściwie przekopiowałeś z AI:-) Finlandia Maks nawet 200% pensji, to byś dopiero kurwa płakał jakby u nas to wprowadzili, Niemcy Utrata prawka na miesiąc za dwukrotne przekroczenie prędkości o ponad 26km/h w ciągu roku, Holandia Postępowanie karne za przekroczenie prędkości powyżej 30km/h, cud malina:-) Naprawdę, te powyższe kary są mało dotkliwe, u nas w PL to dopiero horror. Dalej nie chce mi się komentować i dla mnie na tą chwilę EOT. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PaVic Napisano 58 minut temu Udostępnij Napisano 58 minut temu 7 minut temu, cyniczny napisał: Naprawdę, te powyższe kary są mało dotkliwe, u nas w PL to dopiero horror To ja dodam jeszcze coś bo faktycznie tu wyroki to jakaś kpina . Był facet przed sprawą kumpla mial swoją rozprawę, po osobie widać że zamożny gość ( ze sprawy jak słuchałem alkoholik ) gdy wszedł jego papuga przybili piątki i co słyszę .. koleś miał juz odebrane trzy razy prawo jazdy -czwarte zdarzenie które teraz się toczyło na zabranych uprawnieniach kolejne pod wpływem alkoholu spowodował wypadek na autostradzie gdzie uczestniczyło w zdarzeniu 4 auta nikt na szczęście nie odniósł obrażeń . W późniejszym czasie zatrzymany pod wpływem we Francji i w Hiszpanii . Prokurator totalnie go prześwietlił w całej UE . Sędzia dał mu karę pieniężną która splunie po nim plus dwa lata zabrane prawko i miesiąc bezwzględnego więzienia który ma rozpocząć teraz jakoś w kwietniu 🤷♂️ i tyle 😂 Zresztą chwilę z sedzia pogadałem luźno na rozprawie kumpla bo pytał z ciekawości jaka kara mogłaby grozić koledze przy jego 1.7 pro to sam stwierdził że kary w belgi są nie adekwatne i bardzo łagodne względem innych państw UE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 56 minut temu Udostępnij Napisano 56 minut temu (edytowane) 40 minut temu, cyniczny napisał: Dania Najniższy mandat, to 1800DKK (1DKK to 0,57 PLN), w euro sobie policz sam. chcesz powiedzieć, że w Danii wystawiane są tylko te najniższe, bo mniej więcej taką średnią podałeś, a właściwie przekopiowałeś z AI:-) Finlandia Maks nawet 200% pensji, to byś dopiero kurwa płakał jakby u nas to wprowadzili, Niemcy Utrata prawka na miesiąc za dwukrotne przekroczenie prędkości o ponad 26km/h w ciągu roku, Holandia Postępowanie karne za przekroczenie prędkości powyżej 30km/h, cud malina:-) Naprawdę, te powyższe kary są mało dotkliwe, u nas w PL to dopiero horror. Dalej nie chce mi się komentować i dla mnie na tą chwilę EOT. Tu mała korekta do Danii w obrębie 1-10km/h mandaty są z przedziału 1200-1800 DKK, czyli najniższy nie jest jak pisałem 1800 a 1200. Źle założyłem, że skoro przy +10km/h jest 1800 to cały przedział tyle ma. Nie zmienia to faktu, że mała szansa, aby średnia wynosiła 200 euro. No chyba, że tam nikt drastycznie nie przekracza prędkości właśnie z uwagi na wysokość kary:-) Edytowane 36 minut temu przez cyniczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cyniczny Napisano 54 minuty temu Udostępnij Napisano 54 minuty temu 2 minuty temu, PaVic napisał: To ja dodam jeszcze coś bo faktycznie tu wyroki to jakaś kpina . Był facet przed sprawą kumpla mial swoją rozprawę, po osobie widać że zamożny gość ( ze sprawy jak słuchałem alkoholik ) gdy wszedł jego papuga przybili piątki i co słyszę .. koleś miał juz odebrane trzy razy prawo jazdy -czwarte zdarzenie które teraz się toczyło na zabranych uprawnieniach kolejne pod wpływem alkoholu spowodował wypadek na autostradzie gdzie uczestniczyło w zdarzeniu 4 auta nikt na szczęście nie odniósł obrażeń . W późniejszym czasie zatrzymany pod wpływem we Francji i w Hiszpanii . Prokurator totalnie go prześwietlił w całej UE . Sędzia dał mu karę pieniężną która splunie po nim plus dwa lata zabrane prawko i miesiąc bezwzględnego więzienia który ma rozpocząć teraz jakoś w kwietniu 🤷♂️ i tyle 😂 Zresztą chwilę z sedzia pogadałem luźno na rozprawie kumpla bo pytał z ciekawości jaka kara mogłaby grozić koledze przy jego 1.7 pro to sam stwierdził że kary w belgi są nie adekwatne i bardzo łagodne względem innych państw UE. Wiesz, to również problem w PL. Jak donoszą media rekordzista u nas ma 23 zakazy prowadzenia pojazdów w tym 6 dożywotnich... no to jest kpina do kwadratu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi