Skocz do zawartości

Buty sportowe do jazdy całodziennej

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, filok napisał:

Stopy mam standard tzn podbicie itd ale w prawej mam z boku wybrzuszenie po złamaniu kości śródstopia oraz mam hm szczupłe łydki jak u Etiopskich biegaczy ze względu że noszę podkolanówki uciskowe codziennie z powodu zakrzepicy 

na starość niestety stopy koślawieją,

tak do 40stki wchodziłem do sklepu, przymierzałem i zawsze były dobre, później już tylko specjalista bo okazało się że każda stopa inna

• Haha 1

20 minut temu, Jan napisał:

na starość niestety stopy koślawieją,

tak do 40stki wchodziłem do sklepu, przymierzałem i zawsze były dobre, później już tylko specjalista bo okazało się że każda stopa inna

No niestety czasu nie oszukamy 🙂

dobrze że duchem mam 20 lat hehe

7 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

A czy dotychczasowe buty były źle dobrane?

Pozdrowienia

Ostatnie czyli Atomic Hawx 120 udalo mi się dobrać idealnie .Przez cztery sezony trzymały idealne później już trzeba było często kombinować mikroregulacją a palce zaczynały mieć co raz więcej luzu.Buty mają 10 lat sezon 15/16. Chyba że czas na nowe bo te swoje wysłużyły .Klamra od palców na maksa dociągnięta i mikro dokręcone a i tak spory luz czuję w palcach i śródstopiu.Drugą klamrą się posiłkuję ale nie mogę dociągnąć za fest bo mi zaczyna noga drętwieć.Można spróbować dać nowe wkładki z sidasa termo ale czy to coś pomoże nie wiem .Po wczytaniu się w forumowe tematy raczej nikłe szanse na to .Jutro jestem w Katowicach i odwiedzę przy okazji Skiteam poprzymierzam trochę butów .Mitek jeśli twierdzisz że taka pomoc sklepowa z pomiarem stopy itd jest bez sensu i trzeba kupować i dobierać samemu to dla mnie to noe problem.Myślałem że przez tyle lat technika poszła do przodu że teraz poprzez przeskanowanie stopy wie się już wszystko i można dobrać buty idealnie ale to chyba tylko marketing a rzeczywistość pozostaje taka jak była

Pozdrawiam

• Like 2

5 minut temu, Jan napisał:

a wiesz chociaż czy masz stopę wąską, średnią czy szeroką ?

teraz dobre firmy produkują każdy model w 3 szerokościach

LV (lov volume) 

MV (mid volume)

HV (high volume)

Szczerze to nie wiem 

Czy są jakieś kryteria w mm to określające ?

2 minuty temu, filok napisał:

Szczerze to nie wiem 

Czy są jakieś kryteria w mm to określające ?

Szerokość i długość stopy to jedno a wysokość podbicia (niskie, średnie, wysokie) - to drugie. Jedź lepiej do Rudy Śl. i pogadaj tam z właścicielem - to poczujesz się lekko oświecony 😉

• Like 1

15 minut temu, filok napisał:

Ostatnie czyli Atomic Hawx 120 udalo mi się dobrać idealnie .Przez cztery sezony trzymały idealne później już trzeba było często kombinować mikroregulacją a palce zaczynały mieć co raz więcej luzu.Buty mają 10 lat sezon 15/16. Chyba że czas na nowe bo te swoje wysłużyły .Klamra od palców na maksa dociągnięta i mikro dokręcone a i tak spory luz czuję w palcach i śródstopiu.Drugą klamrą się posiłkuję ale nie mogę dociągnąć za fest bo mi zaczyna noga drętwieć.Można spróbować dać nowe wkładki z sidasa termo ale czy to coś pomoże nie wiem .Po wczytaniu się w forumowe tematy raczej nikłe szanse na to .Jutro jestem w Katowicach i odwiedzę przy okazji Skiteam poprzymierzam trochę butów .Mitek jeśli twierdzisz że taka pomoc sklepowa z pomiarem stopy itd jest bez sensu i trzeba kupować i dobierać samemu to dla mnie to noe problem.Myślałem że przez tyle lat technika poszła do przodu że teraz poprzez przeskanowanie stopy wie się już wszystko i można dobrać buty idealnie ale to chyba tylko marketing a rzeczywistość pozostaje taka jak była

Pozdrawiam

Cześć

Mierzysz stopę na miarce i dobierasz sobie but jaki Ci się najbardziej podoba, mierzysz i jak pasuje (przecież wiesz jak mierzyć i na co zwracać uwagę) to kupujesz. I...koniec.

Gdy jest to but sportowy to wtedy może być konieczność modyfikacji ale to dopiero po objeżdżeniu - wtedy masz jasność co i jak. W butach sportowych dobrze przy modyfikacji zacząć od równomiernie podpierającej robionej na miarę solidnej wkładki, myślę, że to nawet może być niezbędne.

Reszta to sztuka dla sztuki a już w butach popularnych to po prostu głupota, chyba że masz stopy asymetryczne czy po kontuzjach zmieniających kształt - wtedy to po prostu środek zaradczy.

Ty jesteś doświadczonym narciarzem więc wpuszczanie się w maliny, żeby Ci radził jakiś koleś ze sklepu uważam za bezsens - no chyba, że on Ci dopłaci żebyś go poprawiał.

Pozdro

• Like 1

4 minuty temu, Jan napisał:

LV stopa w najszerszym miejscu < 98 mm

MV ok 100 mm

HV > 102

Janie, ja bym z tymi wymiarami to tak z dystansem chyba podchodził. Mam hawxy ultra. Szerokość stopy około 100mm. Raczej mam luz. Wydaje mi się że nie chodzi tu o samą szerokość stopy ale również o objętość łydki. Nawet wystarczy na zdjęcia butów spojrzeć i widać różnicę.

• Like 2

Cześc

Ale...

1. Te różne linie Hawx nie mają nic wspólnego z LV i MV. LV i MV to różne wersje jednego buta.

2. Wymiar 98mm czy 100mm to nie jest szerokość stopy tylko wymiar szerokości skorupy jakoś tam mierzony. Jak masz but LV czyli 98 mm to wcale nie znaczy, że jest to but na stopę o szerokości 98 mm to inne wymiary.

Pozdro

Edytowane przez Mitek
  • Like 2
  • Thanks 1