Skocz do zawartości

Buty sportowe do jazdy całodziennej

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, filok napisał:

Stopy mam standard tzn podbicie itd ale w prawej mam z boku wybrzuszenie po złamaniu kości śródstopia oraz mam hm szczupłe łydki jak u Etiopskich biegaczy ze względu że noszę podkolanówki uciskowe codziennie z powodu zakrzepicy 

na starość niestety stopy koślawieją,

tak do 40stki wchodziłem do sklepu, przymierzałem i zawsze były dobre, później już tylko specjalista bo okazało się że każda stopa inna

• Haha 1

20 minut temu, Jan napisał:

na starość niestety stopy koślawieją,

tak do 40stki wchodziłem do sklepu, przymierzałem i zawsze były dobre, później już tylko specjalista bo okazało się że każda stopa inna

No niestety czasu nie oszukamy 🙂

dobrze że duchem mam 20 lat hehe

7 minut temu, Mitek napisał:

Cześć

A czy dotychczasowe buty były źle dobrane?

Pozdrowienia

Ostatnie czyli Atomic Hawx 120 udalo mi się dobrać idealnie .Przez cztery sezony trzymały idealne później już trzeba było często kombinować mikroregulacją a palce zaczynały mieć co raz więcej luzu.Buty mają 10 lat sezon 15/16. Chyba że czas na nowe bo te swoje wysłużyły .Klamra od palców na maksa dociągnięta i mikro dokręcone a i tak spory luz czuję w palcach i śródstopiu.Drugą klamrą się posiłkuję ale nie mogę dociągnąć za fest bo mi zaczyna noga drętwieć.Można spróbować dać nowe wkładki z sidasa termo ale czy to coś pomoże nie wiem .Po wczytaniu się w forumowe tematy raczej nikłe szanse na to .Jutro jestem w Katowicach i odwiedzę przy okazji Skiteam poprzymierzam trochę butów .Mitek jeśli twierdzisz że taka pomoc sklepowa z pomiarem stopy itd jest bez sensu i trzeba kupować i dobierać samemu to dla mnie to noe problem.Myślałem że przez tyle lat technika poszła do przodu że teraz poprzez przeskanowanie stopy wie się już wszystko i można dobrać buty idealnie ale to chyba tylko marketing a rzeczywistość pozostaje taka jak była

Pozdrawiam

• Like 2

5 minut temu, Jan napisał:

a wiesz chociaż czy masz stopę wąską, średnią czy szeroką ?

teraz dobre firmy produkują każdy model w 3 szerokościach

LV (lov volume) 

MV (mid volume)

HV (high volume)

Szczerze to nie wiem 

Czy są jakieś kryteria w mm to określające ?

2 minuty temu, filok napisał:

Szczerze to nie wiem 

Czy są jakieś kryteria w mm to określające ?

Szerokość i długość stopy to jedno a wysokość podbicia (niskie, średnie, wysokie) - to drugie. Jedź lepiej do Rudy Śl. i pogadaj tam z właścicielem - to poczujesz się lekko oświecony 😉

• Like 1

15 minut temu, filok napisał:

Ostatnie czyli Atomic Hawx 120 udalo mi się dobrać idealnie .Przez cztery sezony trzymały idealne później już trzeba było często kombinować mikroregulacją a palce zaczynały mieć co raz więcej luzu.Buty mają 10 lat sezon 15/16. Chyba że czas na nowe bo te swoje wysłużyły .Klamra od palców na maksa dociągnięta i mikro dokręcone a i tak spory luz czuję w palcach i śródstopiu.Drugą klamrą się posiłkuję ale nie mogę dociągnąć za fest bo mi zaczyna noga drętwieć.Można spróbować dać nowe wkładki z sidasa termo ale czy to coś pomoże nie wiem .Po wczytaniu się w forumowe tematy raczej nikłe szanse na to .Jutro jestem w Katowicach i odwiedzę przy okazji Skiteam poprzymierzam trochę butów .Mitek jeśli twierdzisz że taka pomoc sklepowa z pomiarem stopy itd jest bez sensu i trzeba kupować i dobierać samemu to dla mnie to noe problem.Myślałem że przez tyle lat technika poszła do przodu że teraz poprzez przeskanowanie stopy wie się już wszystko i można dobrać buty idealnie ale to chyba tylko marketing a rzeczywistość pozostaje taka jak była

Pozdrawiam

Cześć

Mierzysz stopę na miarce i dobierasz sobie but jaki Ci się najbardziej podoba, mierzysz i jak pasuje (przecież wiesz jak mierzyć i na co zwracać uwagę) to kupujesz. I...koniec.

Gdy jest to but sportowy to wtedy może być konieczność modyfikacji ale to dopiero po objeżdżeniu - wtedy masz jasność co i jak. W butach sportowych dobrze przy modyfikacji zacząć od równomiernie podpierającej robionej na miarę solidnej wkładki, myślę, że to nawet może być niezbędne.

Reszta to sztuka dla sztuki a już w butach popularnych to po prostu głupota, chyba że masz stopy asymetryczne czy po kontuzjach zmieniających kształt - wtedy to po prostu środek zaradczy.

Ty jesteś doświadczonym narciarzem więc wpuszczanie się w maliny, żeby Ci radził jakiś koleś ze sklepu uważam za bezsens - no chyba, że on Ci dopłaci żebyś go poprawiał.

Pozdro

• Like 1

4 minuty temu, Jan napisał:

LV stopa w najszerszym miejscu < 98 mm

MV ok 100 mm

HV > 102

Janie, ja bym z tymi wymiarami to tak z dystansem chyba podchodził. Mam hawxy ultra. Szerokość stopy około 100mm. Raczej mam luz. Wydaje mi się że nie chodzi tu o samą szerokość stopy ale również o objętość łydki. Nawet wystarczy na zdjęcia butów spojrzeć i widać różnicę.

• Like 2