lysazaba Napisano 18 Stycznia Udostępnij Napisano 18 Stycznia Hej, wiek 37 jezdze w zasadzie od wieku szkolnego, jednak raczej rzadko (trzeba wrocic) wzrost 182, waga 82 kg, Dotychczas jezdze na dynastar omeglass 64 z 2005 roku chyba, dlugosc 157 cm, zdaje sobie sprawe ze za krotkie, i pewnie sztywnosc juz nie ta Znalazlem cos takiego, czy kupowanie slalomek w tkiej cenie ma sens ? Narty-HEAD-Worldcup-Rebels-E-SLR-wiazania-PR-11-GW Wrzucam filmik pogladowy ze slotwin, stok jest raczej latwy, nie mniej jednak uwazam ze trzeba tam kontrolowac predkosc. Byc moze jakies tansze all round bylyby odpowiednie do tego stylu jazdy ? fajnie by bylo sie zmiescic 2000-2500 zl Pozdrawiam Messenger_creation_67546E78-1265-4E54-AFA7-81FAFF4F431A.mp4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertw Napisano 18 Stycznia Udostępnij Napisano 18 Stycznia Witaj łysa żabo. Czy ma sens kupowanie slalomek w takiej cenie? Ja zapytam czy ma sens kupowanie slalomek? Obecnie twoje narty są za krótkie i za miękkie ( sam to stwierdziłeś i się z tym zgodzę) kup narty przynajmniej o długości175 cm. Odpowiedz sobie na pytanie gdzie chciałbyś jeździć i w jakich warunkach? Jeśli sztruks i zadbany stok to narta slalomowa, jeśli chciałbyś wybrać się na stok bardziej wymagający, z rozjeżdżonym śniegiem, ciapę lub pojeździć dłuższym skrętem to może warto przemyśleć inna nartę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysazaba Napisano 18 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia Myślałem o slalomkach bo poprzednie dynastary były swego czasu określane jako bardzo twarde,też są slalomkami, również przez dłuższy okres czasu jeżdżąc na nich ważyłem jakieś 10-15 kg mniej, wiec narta potrafila odbić. Styl taki jak na filmie, jazda pewnie głównie wieczorna, po naszych polskich stołach. Może jakiś wyjazd w Alpy (dotychczas nie byłem ale planuje na tydzien). Średnio nie jeździłem dużo dni w roku dlatego tak długo jeżdżę na tym modelu, nie bardzo orientuje w modelach teraz. Może do tego typu jazdy nie trzeba jakiegoś twardego modelu ? Pytanie można sprowadzić o jakieś najtańsze narty, które mają sens Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysazaba Napisano Poniedziałek o 13:58 Autor Udostępnij Napisano Poniedziałek o 13:58 Hej, troche podumałem, pogadalem z chatem GPT, co uwazacie o HEAD Supershape e-Rally ? Albo cos o podobnej specyfikacji ? na te chwile wymyslilem ze moze niekoniecznie slalomowki potrzebuje, aczkolwiek nie wiem, czy narta nie okaze sie za miekka. Z drugiej strony pewnie cokolwiek kupie, to bedzie lepsze Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terespl Napisano Wtorek o 19:30 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:30 (edytowane) Cześć, miałem podobny dylemat, nie wiedziałem co kupić, więc kupiłem 3 pary nart 😁 Miałem już dość swoich Blizzard X04 kupionych dawno temu. Kupiłem używane topowe slalomki Atomic w stanie bardzo dobrym jak na swój wiek i dałem na pełny serwis z robieniem struktury włącznie. Efekt rewelacja. Później dokupiłem narty typu crossturn (Atomic Redster XT D2) i zrobiłem z nimi to samo. Efekt... 😀 też rewelacja. Na koniec kupiłem jeszcze Head'y I.Rally i zrobiłem to samo. W efekcie mam 3 pary dobrze zrobionych nart. W zależności od tego na co mam ochotę biorę jedną albo 2 pary na stok. Cenowo zmieściłem się w 1000 zł (EDIT: wyszło bliżej 1.500 - 1.700zł). Nie jeżdżę na tyle dobrze, żebym odczuł różnicę przy kupnie nowych nart. Edytowane Wtorek o 21:12 przez terespl 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Wtorek o 19:36 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:36 Cześć Jeszcze tylko warto nauczyć się jeździć poza kolekcjonowaniem i będzie super. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano Wtorek o 19:43 Udostępnij Napisano Wtorek o 19:43 11 minut temu, terespl napisał: kupiłem 3 pary nart ile dni spędzasz w sezonie na stoku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
terespl Napisano Wtorek o 20:12 Udostępnij Napisano Wtorek o 20:12 35 minut temu, Mitek napisał: Cześć Jeszcze tylko warto nauczyć się jeździć poza kolekcjonowaniem i będzie super. Pozdro Nad tym cały czas pracuję 🙂 28 minut temu, Jan napisał: ile dni spędzasz w sezonie na stoku ? Może z 10-15. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysazaba Napisano 15 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 15 godzin temu @terespl a jaka widzisz różnicę pomiędzy slalomkami Atomic a HEAD e rally ? Na tę chwilę myślę o HEAD Rebel e-race, ( ewentualnie e sl) ale pewnie się coś może zmienić 😛 czy długość 170 cm byłaby odpowiednia ? Chciałbym coś twardego ale bardziej uniwersalna. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 10 godzin temu, lysazaba napisał: @terespl a jaka widzisz różnicę pomiędzy slalomkami Atomic a HEAD e rally ? Na tę chwilę myślę o HEAD Rebel e-race, ( ewentualnie e sl) ale pewnie się coś może zmienić 😛 czy długość 170 cm byłaby odpowiednia ? Chciałbym coś twardego ale bardziej uniwersalna. Head organizuje testy w różnych ośrodkach narciarskich i terminach. Najlepiej sobie potestuj. Jak dla mnie najbardziej uniwersalne to są slalomki. Najlepsze do nauki (z tego co pokazujesz to masz jeszcze nad czym pracować i lubisz kręcić) oraz lepsze na nasze wąskie i zatłoczone stoki. Na miękkim też da się fajnie pojechać (jak się umie). Head e-SL PRO zauważalnie lepiej się spisują w gorszych warunkach od niższych modeli ich slalomek ponoć przez ten system EMC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Cześć Uważam, że SL - mówię o slalomce a nie o narcie o profilu SL - to wyjątkowo nieuniwersalna narta. To jest narta konstrukcyjnie zbudowana do skręcania i to w określonych warunkach i w określony sposób. Dla słabszych technicznie narciarzy może być po prostu niebezpieczna. I nie opieram tego na internetowym teoretyzowaniu tylko na doświadczeniach w szkoleniu na stoku. Dla Ciebie Harnasiu nie ma różnicy bo zakładam, ze umiesz jeździć ale dla osoby technicznie słabszej będzie to złe rozwiązanie. Podobnie testowanie nic nie daje i już nawet nie będę się silił, żeby to udowadniać - jest to oczywiste. Mpoim zdaniem kup nartę w typie e-race pro i będziesz bardzo zadowolony. POzdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 11 minut temu, Mitek napisał: Cześć Uważam, że SL - mówię o slalomce a nie o narcie o profilu SL - to wyjątkowo nieuniwersalna narta. To jest narta konstrukcyjnie zbudowana do skręcania i to w określonych warunkach i w określony sposób. Dla słabszych technicznie narciarzy może być po prostu niebezpieczna. I nie opieram tego na internetowym teoretyzowaniu tylko na doświadczeniach w szkoleniu na stoku. Dla Ciebie Harnasiu nie ma różnicy bo zakładam, ze umiesz jeździć ale dla osoby technicznie słabszej będzie to złe rozwiązanie. Podobnie testowanie nic nie daje i już nawet nie będę się silił, żeby to udowadniać - jest to oczywiste. Są trenerzy uczący bardziej nowocześnie i oni slalomki uważają za dobre narty do nauki. Od zupełnego zera pewnie nie, ale tu mamy inny przypadek. Kolega pokazał jak jeździ i aktualnie ma slalomkę, choć za krótką, więc jak będzie miał dłuższą slalomkę to krzywdy z tego powodu sobie nie zrobi, szczególnie, że lubi skręcać z tego co widać. Byle nie wybrał jakiegoś wyczynowego modelu. A jak już stara się dobrać to może spróbować różne. Ja bym polecił porównać HEAD e-SL PRO i Atomic S9. Ta druga może być dla niego lepsza/łatwiejsza. Testowanie to może za dużo powiedziane, ale porównanie różnych typów nart może mieć sens. I tak musi kupić inne narty. E-race pro też nie będą złe, byle nie narty z długim promieniem skrętu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Cześć Pełna zgoda - porównanie różnych typów nart - Ok to ma absolutnie sens. Tak jak uważam, że jeżeli jest możliwość to jak najczęstsza zmiana nart, próbowanie różnych - itd. to jest niezwykle rozwijające i edukacyjne w sensie szkolenia technicznego. Ale testowanie pod kątem doboru nart - w sensie wyboru najlepszej narty z grupy, zwłaszcza przez narciarzy niedoskonałych technicznie - to całkowity bezsens obliczony tylko i wyłącznie na sukces sprzedażowy osiągany poprzez zaspokojenie potrzeby dowartościowania się klienta. Znam się - potestowałem - kupuję! A, że nie ma to nic wspólnego ze świadomą decyzją to już raczej mało ważne. Wiesz to tak jak formowanie u bootfittera butków popularnych z bamboszkiem. E-sl pro to może być dobry wybór bo to jest właśnie narta o profilu SL a nie slalomka. Choć ja bym sugerował koledze dłuższe narty o mniejszym taliowaniu i szkolenie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 11 minut temu, Mitek napisał: Cześć Pełna zgoda - porównanie różnych typów nart - Ok to ma absolutnie sens. Tak jak uważam, że jeżeli jest możliwość to jak najczęstsza zmiana nart, próbowanie różnych - itd. to jest niezwykle rozwijające i edukacyjne w sensie szkolenia technicznego. Ale testowanie pod kątem doboru nart - w sensie wyboru najlepszej narty z grupy, zwłaszcza przez narciarzy niedoskonałych technicznie - to całkowity bezsens obliczony tylko i wyłącznie na sukces sprzedażowy osiągany poprzez zaspokojenie potrzeby dowartościowania się klienta. Znam się - potestowałem - kupuję! A, że nie ma to nic wspólnego ze świadomą decyzją to już raczej mało ważne. Wiesz to tak jak formowanie u bootfittera butków popularnych z bamboszkiem. E-sl pro to może być dobry wybór bo to jest właśnie narta o profilu SL a nie slalomka. Choć ja bym sugerował koledze dłuższe narty o mniejszym taliowaniu i szkolenie. Pozdro Szkolenie zawsze wskazane 🙂 To jak definiujesz "slalomkę"? Bo myślałem, że e-SL PRO to slalomka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysazaba Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu Dziękuję za odpowiedzi, chciałbym jeszcze dopytać: Duża różnica jest pomiędzy e-race pro a e-race ? Przeczytałem że twardsza itd. Czy długość 170 cm tej narty byłaby ok ? Raczej skłaniam się ku e-race, ale tak z ciekawości, jaka dlugosc e-sl byłaby dobra ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, Harnaś napisał: Szkolenie zawsze wskazane 🙂 To jak definiujesz "slalomkę"? Bo myślałem, że e-SL PRO to slalomka. Cześć No wiesz... Slalomka to sportowa narta do slalomu tak jak GS to sportowa narta do jazdy GS a nie jakiś popularny wymysł o promieniu powiedzmy 18 metrów i miękkim szerokim przodzie. Każda narta, która ma w opisie, że coś tam z nią zrobiono aby była przyjazna, delikatna, nie trzeba było siły czy żeby wybaczała błędy - to narta zepsuta. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 8 minut temu, lysazaba napisał: Dziękuję za odpowiedzi, chciałbym jeszcze dopytać: Duża różnica jest pomiędzy e-race pro a e-race ? Przeczytałem że twardsza itd. Czy długość 170 cm tej narty byłaby ok ? Raczej skłaniam się ku e-race, ale tak z ciekawości, jaka dlugosc e-sl byłaby dobra ? Ja testowałem e-SL i e-SL PRO. Wersja PRO dużo stabilniej się zachowywała w trudniejszych warunkach. Jeśli chodzi o długość to pewnie standardowo 165 i to byłoby minimum przy twoich gabarytach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lysazaba Napisano 2 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 2 godziny temu E-race również 165? Sorki że tak dopytuje, czatgpt mówi że 170-175 Pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu Jeśli E-race to dłuższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Harnaś Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 15 minut temu, Mitek napisał: Cześć No wiesz... Slalomka to sportowa narta do slalomu tak jak GS to sportowa narta do jazdy GS a nie jakiś popularny wymysł o promieniu powiedzmy 18 metrów i miękkim szerokim przodzie. Każda narta, która ma w opisie, że coś tam z nią zrobiono aby była przyjazna, delikatna, nie trzeba było siły czy żeby wybaczała błędy - to narta zepsuta. To chyba się poruszamy w innych kręgach, bo słowa slalomka powszechnie używa się na narty o profilu slalomowym bliskim nartom sportowym. Również tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) Tak zauważyłem. Nawet większość jeździ tu na komórkach. Zabawne jak ludzie lubią się dowartościowywać. Slalomka to narta sportowa a nie byle co do jazdy po trasach, najlepiej z rockerem. Edytowane 1 godzinę temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 15 minut temu, Harnaś napisał: tu na forum. R>15 to GS a R<15 to SL 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Jan napisał: R>15 to GS a R<15 to SL Nie do końca 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) Narta sportowa spełniająca normy FIS do SL - to slalomka a do GS to gigantka itd. oczywście SG i DH oraz narty specjalne. Oczywiście nie każda narta spełniająca normy FIS to komórka. Reszta to zwykłe narty popularne dla amatorów. Edytowane 1 godzinę temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 4 minuty temu, Bruner79 napisał: Nie do końca 😉 ok jest jeszcze SRC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi