Olo998 Napisano wczoraj o 19:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 19:56 Dzień dobry, Szukam nart na początek. Byliśmy kilka razy na stoku. Lekcje z instruktorem. Jeździmy gorzej niż słabo ale rozwiniemy się 🙂 poszukuje nart, które zapewne pozostaną z nami już do końca szaleństw, bo oboje jesteśmy przed 50-tka. Ja 178cm i waga 85kg, a żona 176cm i waga 98kg. Nie lubię wypożyczać sprzętu stąd zakup. Buty zakupiliśmy jakieś salomony 70. Po kilku dniach-wygodne. poproszę o radę w doborze sprzętu. Zamierzamy raz lud dwa razy w roku pojeździć na stokach (niebieskie trasy) w Austri/Slowacji, czy we Włoszech. Dziękuję za wsparcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano wczoraj o 20:21 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:21 Buty macie trochę miękkie, oby chociaż były dobrze dopasowane. Co do nart - może ktoś mądrzejszy pomoże. Ja bym wybrałabym narty z grupy allround, w długości ok. 170cm, ok. 70mm pod butem, średni promień skrętu (14-15m), rdzeń drewniany. Ze względu na parametry wzrost/waga, możecie zasadniczo szukać tych samych nart (albo się wymieniać modelami), fajne 🙂. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano wczoraj o 20:56 Udostępnij Napisano wczoraj o 20:56 57 minut temu, Olo998 napisał: poszukuje nart, które zapewne pozostaną z nami już do końca szaleństw, bo oboje jesteśmy przed 50-tka. Nie wiem czy się opłaca kupować - obydwoje już leciwi jesteście.. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olo998 Napisano wczoraj o 20:59 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 20:59 2 minuty temu, Lexi napisał: Nie wiem czy się opłaca kupować - obydwoje już leciwi jesteście.. To nie kwestia, czy się opłaca tylko zawsze sprzęt kupuje. W domu jest kilka szaf na sprzęt nurkowy, strzelecki, motocyklowy itp. 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olo998 Napisano wczoraj o 20:59 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 20:59 37 minut temu, zając napisał: Buty macie trochę miękkie, oby chociaż były dobrze dopasowane. Co do nart - może ktoś mądrzejszy pomoże. Ja bym wybrałabym narty z grupy allround, w długości ok. 170cm, ok. 70mm pod butem, średni promień skrętu (14-15m), rdzeń drewniany. Ze względu na parametry wzrost/waga, możecie zasadniczo szukać tych samych nart (albo się wymieniać modelami), fajne 🙂. Podpowiesz jakie modele z obecnie dostępnych na rynku? Dzięki za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano wczoraj o 21:00 Udostępnij Napisano wczoraj o 21:00 37 minut temu, zając napisał: Buty macie trochę miękkie, oby chociaż były dobrze dopasowane. ale expert na filmiku opowiadał że mają być miękkie, tanie i 2 numery za duże 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano wczoraj o 21:05 Udostępnij Napisano wczoraj o 21:05 6 minut temu, Olo998 napisał: To nie kwestia, czy się opłaca tylko zawsze sprzęt kupuje. W domu jest kilka szaf na sprzęt nurkowy, strzelecki, motocyklowy itp. 😉 Gadżeciarze! 🙃 Jaki macie budżet? I czy sprzęt ma być nowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olo998 Napisano wczoraj o 21:24 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 21:24 16 minut temu, zając napisał: Gadżeciarze! 🙃 Jaki macie budżet? I czy sprzęt ma być nowy? Nie gadżeciarze uwierz mi. Jestem instruktorem w kilku bardzo wymagających i niebezpiecznych dziedzinach. Myślałem o budżecie na początek (tak mają być do końca życia) 1k-2k. Znając siebie zmienimy za rok-dwa 😉 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olo998 Napisano wczoraj o 21:26 Autor Udostępnij Napisano wczoraj o 21:26 24 minuty temu, Jan napisał: ale expert na filmiku opowiadał że mają być miękkie, tanie i 2 numery za duże Są dobrze dopasowane, a expert być może bardziej doświadczony sprzedawca dobrał buty w budżecie założonym bez filmików. Tak się zastanawiam, czy złośliwość na tym forum rozwija się z ilością komentarzy, czy może z ilością komentarzy maleje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.Beata. Napisano wczoraj o 21:51 Udostępnij Napisano wczoraj o 21:51 16 minut temu, Olo998 napisał: Są dobrze dopasowane, a expert być może bardziej doświadczony sprzedawca dobrał buty w budżecie założonym bez filmików. Tak się zastanawiam, czy złośliwość na tym forum rozwija się z ilością komentarzy, czy może z ilością komentarzy maleje. Olo, to nie złośliwość tylko żarty 😉 generalnie większość piszących tutaj to leciwe dziadki koło pięćdziesiątki z nawet plusem i to sporym. Też zaczęłam tuż przed i też tu pytałam i dostałam radę. Ktoś się odezwie 🙂 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 8 godzin temu, Olo998 napisał: Są dobrze dopasowane, a expert być może bardziej doświadczony sprzedawca dobrał buty w budżecie założonym bez filmików. Tak się zastanawiam, czy złośliwość na tym forum rozwija się z ilością komentarzy, czy może z ilością komentarzy maleje. Hehe.. no pewnie że żarty ... biorą sie z tego że wszyscy chcą pomóc ale mają zbyt mało informacji - generalnie nie ma znaczenia w jakim kraju ale znaczenie ma jak lubicie jeździć - szybko wolno..krótkim długim skrętem.. lubicie przycisnąć przez 3h i iść na basen czy może"bujać się" po ośrodku od rana do nocy... Z info które zawarłeś wiemy że: ....chcecie jeździć po niebieskich- więc albo nie jeździcie jeszcze albo trochę próbowaliście - i właściwie tyle Więc jakakolwiek narta o jakiej pisze @zając będzie ok ... jeśli sie okaże że spodoba się - to w pierwszej kolejności wymiana butów (stawiam że za pare miesięcy będą rozbite i luźne), a w drugiej jakieś szkolenie po którym większa świadomość pozwoli bardziej sensownie dobrać sprzęt, pozwoli bezpiecznie poruszać się po stoku, umożliwi czerpanie większej radości z jazdy i własnych postępów w tak podeszłym wieku 🙂 1 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Nart jest mnóstwo, możecie iść w Salomona - S max-y chyba są popularne i mają dobre opinie. Kupiłam jakieś S-maxy (nie pamiętam teraz jakie) siostrzeńcowi na pierwsze narty, kierując się zasadą opisaną powyżej i jest zadowolony (poszukiwany był produkt w dobrej cenie i taki znaleźliśmy). Generalnie narty na początku mają mniejsze znaczenie, a jeśli (jak sam piszesz) prawdopodobnie zmienicie, to tym bardziej nie ma się co roztkliwiać nad tematem. Poszukajcie też nowych nart ze starszych roczników, mogą być jakieś Voelkl Daecon 72 (nie 7.2 tylko 72) - Voelkle to takie VW (=solidne i bez szaleństw, ale trzymają poziom). 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olo998 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 11 godzin temu, zając napisał: Nart jest mnóstwo, możecie iść w Salomona - S max-y chyba są popularne i mają dobre opinie. Kupiłam jakieś S-maxy (nie pamiętam teraz jakie) siostrzeńcowi na pierwsze narty, kierując się zasadą opisaną powyżej i jest zadowolony (poszukiwany był produkt w dobrej cenie i taki znaleźliśmy). Generalnie narty na początku mają mniejsze znaczenie, a jeśli (jak sam piszesz) prawdopodobnie zmienicie, to tym bardziej nie ma się co roztkliwiać nad tematem. Poszukajcie też nowych nart ze starszych roczników, mogą być jakieś Voelkl Daecon 72 (nie 7.2 tylko 72) - Voelkle to takie VW (=solidne i bez szaleństw, ale trzymają poziom). No właśnie patrzyłem na te s/max ale jest tego tyle, że nie wiem co wybrać. Sam właśnie podałeś że Voelki 72, a nie 7.2 😎. Patrząc na stronie producenta dobór długości w korelacji wagi i wzrostu to już jakaś masakra. Nigdzie nie znalazłem parametru krosowania tych danych. Mógłbyś podać jakieś dwa modele (z długością) pod dane z pierwszego posta, gdzie podałem nasze wymiary? dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lexi Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Olo998 napisał: Mógłbyś Mogłabyś... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 43 minuty temu, Olo998 napisał: No właśnie patrzyłem na te s/max ale jest tego tyle, że nie wiem co wybrać. Sam właśnie podałeś że Voelki 72, a nie 7.2 😎. Patrząc na stronie producenta dobór długości w korelacji wagi i wzrostu to już jakaś masakra. Nigdzie nie znalazłem parametru krosowania tych danych. Mógłbyś podać jakieś dwa modele (z długością) pod dane z pierwszego posta, gdzie podałem nasze wymiary? dzieki! Tu na szybko wyszukałam 4 modele - dlugość 168cm byłaby ok: https://ski24.pl/20-narty-meskie?dlugosc-cm=162,168,175&plec=mezczyzna,unisex&przeznaczenie=skret-posredni-umiarkowany-promien-skretu Tu są Salomony ale nie ma długości 170cm (165cm też ujdzie np. dla żony): https://sportano.pl/p/279720/narty-zjazdowe-salomon-s-max-8-ltd-wiazania-m10-gw-black-silver-met Edytowane 3 godziny temu przez zając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Olo998 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu 10 minut temu, zając napisał: Tu na szybko wyszukałam 4 modele - dlugość 168cm byłaby ok: https://ski24.pl/20-narty-meskie?dlugosc-cm=162,168,175&plec=mezczyzna,unisex&przeznaczenie=skret-posredni-umiarkowany-promien-skretu Tu są Salomony ale nie ma długości 170cm (165cm też ujdzie np. dla żony): https://sportano.pl/p/279720/narty-zjazdowe-salomon-s-max-8-ltd-wiazania-m10-gw-black-silver-met Żona 176 i 98 kg i tu właśnie problem z tą długością w korelacji wzrost i WAGI 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 1 minutę temu, Olo998 napisał: Żona 176 i 98 kg i tu właśnie problem z tą długością w korelacji wzrost i WAGI 😉 Nie demonizujmy paru centymetrów! W wypożyczalni dali by jej narty 155cm damskie z pianki więc kupicie z pewnością lepsze 😁 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi