jurek_h Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu 3 minuty temu, Jan napisał: dobre są czy niedobre ? Przecież już było. Wszystkie komóry SL są zajebiste. Różnią się jedynie cechami zachowania na śniegu a nie jakością. Wystarczy poczuć ich odmienność i dostosować sposób stania. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowane) ---> @jurek_h @Mitek Panowie, ale zarówno w przypadku Nordiki jak i Rossignola to są dokładnie te same narty, różniące się jedynie płytą. A ja miałem na myśli komórki o innej geometrii, tak jak u Heada, ale w wersji GS, bo tam faktycznie każda ma inne szerokości i radiusy. Zobaczcie w katalog z race programu, strony 10-11. Każda z nich ma inny profil: https://www.mozn.pl/2025/rp/head/head_katalog_racing_25_26.pdf Edytowane 20 godzin temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 2 minuty temu, tomkly napisał: ---> Jurek i Mitek Panowie, ale zarówno w przypadku Nordiki jak i Rossignola to są dokładnie te same narty, różniące się jedynie płytą. A ja miałem na myśli komórki o innej geometrii, tak jak u Heada, ale w wersji GS, bo tam faktycznie każda ma inne szerokości i radiusy. Właśnie nie. Te narty różnią się głównie sztywnością podłużną. Rossi może dodatkowo proponować inną płytę ale Nordica ma tę samą co widać na zdjęciu i można wyczytać z opisu. Nordi w wersji Dept jest tak sztywna, że będąc świetną nartą zdecydowanie skierowana jest do trenujących, nie początkujących i nie lekkich zawodników. Wersja "zwykła" ma taką dynamikę, że nie spotkałem w innych komórkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 1 minutę temu, jurek_h napisał: Właśnie nie. Te narty różnią się głównie sztywnością podłużną. Rossi może dodatkowo proponować inną płytę ale Nordica ma tę samą co widać na zdjęciu i można wyczytać z opisu. Nordi w wersji Dept jest tak sztywna, że będąc świetną nartą zdecydowanie skierowana jest do trenujących, nie początkujących i nie lekkich zawodników. Wersja "zwykła" ma taką dynamikę, że nie spotkałem w innych komórkach. Nie spotkałem się z wersją Dept, na oczy czegoś takiego nigdzie nie widziałem. Na zwykłej jeździłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowane) 14 minut temu, tomkly napisał: ---> @jurek_h @Mitek Zobaczcie w katalog z race programu, strony 10-11. Każda z nich ma inny profil: https://www.mozn.pl/2025/rp/head/head_katalog_racing_25_26.pdf Każda ma inny profil aby nie być inną a możliwie taką samą 🙂 Chodzi o zachowanie możliwie zbliżonych parametrów jazy przy różnej długości. Komrka SL 155 także ma inną geometrię niż 165 a utrzymujesz, że to jedna narta. Z GS chodzi o to samo. Gdyby 176 miała tę samą geometrię co 188 , przestała by się mieścić z promieniem w wymogach FIS. Podsumowując to te same narty ale w innej długości. Edytowane 20 godzin temu przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 4 minuty temu, tomkly napisał: Nie spotkałem się z wersją Dept, na oczy czegoś takiego nigdzie nie widziałem. Na zwykłej jeździłem. Nordi od wielu lat ma dept i "zwykłą" w katalogu Race. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu (edytowane) 15 minut temu, jurek_h napisał: Każda ma inny profil aby nie być inną a możliwie taką samą 🙂 Chodzi o zachowanie możliwie zbliżonych parametrów jazy przy różnej długości. Komrka SL 115 także ma inną geometrię niż 165 a utrzymujesz, że to jedna narta. Z GS chodzi o to samo. Gdyby 176 miała tę samą geometrię co 188 , przestała by się mieścić z promieniem w wymogach FIS. Podsumowując to te same narty ale w innej długości. Zobacz na szerokość. O ile FIS oraz zwykły, bazowy Rebel (taki jak używam na codzień) mają w talii 65 i faktycznie bawią się tam zmianą szerokości przodu i tyłu, to już Rebel Pro ma w talii 68. Zupełnie inna narta. Edytowane 20 godzin temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 11 minut temu, tomkly napisał: Zobacz na szerokość. O ile FIS oraz zwykły, bazowy Rebel (taki jak używam na codzień) mają w talii 65 i faktycznie bawią się tam zmianą szerokości przodu i tyłu, to już Rebel Pro ma w talii 68. Zupełnie inna narta. Oczywiście. Jest tak dlatego, że linia Rebel to norma FIS dla zawodników "dorosłych" Rebel Pro to narty FIS la młodzieży ( grupa U16) oraz Masters. To oznacza, że np. w PŚ nie można jeździć na PRO. Ja natomiast mógłbym w oficjalnych zawodach FIS pojechać na Pro i zwykłych. Są tylko 165 i 155 cm i to są znacząco od siebie różne narty. Dla juniorów nie ma norm i mogą jeździć na czym chcą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu 38 minut temu, tomkly napisał: ---> @jurek_h @Mitek Panowie, ale zarówno w przypadku Nordiki jak i Rossignola to są dokładnie te same narty, różniące się jedynie płytą. A ja miałem na myśli komórki o innej geometrii, tak jak u Heada, ale w wersji GS, bo tam faktycznie każda ma inne szerokości i radiusy. Zobaczcie w katalog z race programu, strony 10-11. Każda z nich ma inny profil: https://www.mozn.pl/2025/rp/head/head_katalog_racing_25_26.pdf Ale większość tych nart to nie są komórki, tylko narty z oferty wciągnięte do race programu. Czyż nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 10 minut temu, Mitek napisał: Ale większość tych nart to nie są komórki, tylko narty z oferty wciągnięte do race programu. Czyż nie? Nie. W programie masz wyłącznie komórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 9 minut temu, Mitek napisał: Ale większość tych nart to nie są komórki, tylko narty z oferty wciągnięte do race programu. Czyż nie? Większość to raczej nie ale rzeczywiście od kilku lat w programach Race jest sporo nart nie spełniający norm FIS. Prawdopodobnie okazało się, że trenujących amatorów jest na tyle dużo, że programy Race to jakiś dodatkowy znaczący zysk. Chcąc go jeszcze powiększyć znalazły w katalogach "narty dla trenerów" i wszelkie Mastery 2 minuty temu, tomkly napisał: Nie. W programie masz wyłącznie komórki. Nie masz racji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 12 minut temu, jurek_h napisał: Oczywiście. Jest tak dlatego, że linia Rebel to norma FIS dla zawodników "dorosłych" Rebel Pro to narty FIS la młodzieży ( grupa U16) oraz Masters. To oznacza, że np. w PŚ nie można jeździć na PRO. Ja natomiast mógłbym w oficjalnych zawodach FIS pojechać na Pro i zwykłych. Są tylko 165 i 155 cm i to są znacząco od siebie różne narty. Dla juniorów nie ma norm i mogą jeździć na czym chcą. Jurek, ale Ty piszesz o slalomkach a ja o gigantkach. 🙂 WCR E-GS REBEL PRO 177 - 106 / 68 / 90 - 22,0 183 - 104 / 68 / 89 - 25,4 189 - 104 / 68 / 89 - 27,0 191 - 107 / 68 / 87 - 28,0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 1 minutę temu, jurek_h napisał: Większość to raczej nie ale rzeczywiście od kilku lat w programach Race jest sporo nart nie spełniający norm FIS. Prawdopodobnie okazało się, że trenujących amatorów jest na tyle dużo, że programy Race to jakiś dodatkowy znaczący zysk. Chcąc go jeszcze powiększyć znalazły w katalogach "narty dla trenerów" i wszelkie Mastery Nie masz racji. Piszę o Head. Jak jest w innych markach nie wiem. Poza tym musimy ujednolicić pojęcia: komórka nie oznacza bynajmniej nart spełniających wymagania FIS. Ta e-GS Rebel na której jeżdżę, nie spełnia, a jest komórką. Edytowane 19 godzin temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 1 minutę temu, tomkly napisał: Jurek, ale Ty piszesz o slalomkach a ja o gigantkach. 🙂 WCR E-GS REBEL PRO 177 - 106 / 68 / 90 - 22,0 183 - 104 / 68 / 89 - 25,4 189 - 104 / 68 / 89 - 27,0 191 - 107 / 68 / 87 - 28,0 Może piszę nieczytelnie. Jeszcze raz. Gdyby 191cm z tabeli miała taką samą geometrię jak 177 to jedna z nich nie spełniała by normy FIS ze względu na R. Mimo wszystko użyję argumentu SL. 155 ma inną geometrię jak SL a traktujesz je jak te same narty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu Katalog Rossi Race 25-26 Zwróć uwagę na strony: 9, 13 W Race Dynastar jest nawet Master SL. FW25-26Ross-rac by JO Sport - Issuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 1 minutę temu, jurek_h napisał: Może piszę nieczytelnie. Jeszcze raz. Gdyby 191cm z tabeli miała taką samą geometrię jak 177 to jedna z nich nie spełniała by normy FIS ze względu na R. Mimo wszystko użyję argumentu SL. 155 ma inną geometrię jak SL a traktujesz je jak te same narty. Traktuję je jako tożsame, gdyż w katalogu występują jako jedna pozycja. Rozwiązanie Nordiki jest zupełnie inne, przyznaję Ci absolutnie rację, u Head w publicznej ofercie tego nie uświadczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 3 minuty temu, tomkly napisał: Traktuję je jako tożsame, gdyż w katalogu występują jako jedna pozycja. Rozwiązanie Nordiki jest zupełnie inne, przyznaję Ci absolutnie rację, u Head w publicznej ofercie tego nie uświadczysz. Zgubiłeś mnie w swojej logice. Komórka SL 155 i 165 z różnymi promieniami i geometrią to ta sama narta a U16 GS o różnych długościach i geometrii ale o wspólnej nazwie to już nie? Edytowane 19 godzin temu przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 1 minutę temu, jurek_h napisał: Zgubiłeś mnie w swojej logice. Komórka SL 155 i 165 z różnymi promieniami i geometrią to ta sama narta a U16 GS o różnych długościach i geometrii ale o wspólnej nazwie to już nie? Jasne że ta sama, bo się tak samo nazywa, a dyskusja dotyczy modeli komórek. 🙂 Edytowane 19 godzin temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 2 minuty temu, tomkly napisał: Jasne że ta sama, bo się tak samo nazywa, a dyskusja dotyczy modeli komórek. 🙂 To ten sam model ale z inną długością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu 1 minutę temu, jurek_h napisał: To ten sam model ale z inną długością. Dokładnie. To się w końcu dogadaliśmy;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 17 godzin temu, tomkly napisał: W gigantkach może być więcej komórek, per analogia do Head'a, bo on ma trzy różne jak chodzi o geometrię, przy czym tylko jedna ma aprobatę FIS. Ale tu pisałeś coś innego. Skąd to wziąłeś , że tylko jedne maja aprobatę FIS? Rebel Pro są także zatwierdzone ale dla U16 i Masters. Dlatego "dziadki" na nich jeżdżą w oficjalnych zawodach FIS a także młodociani zawodnicy.. Mają przyjazne promienie i długości oraz konstrukcję jak Rebel. Na których Ty jeździsz? Edytowane 19 godzin temu przez jurek_h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomkly Napisano 19 godzin temu Udostępnij Napisano 19 godzin temu (edytowane) 21 minut temu, jurek_h napisał: Ale tu pisałeś coś innego. Skąd to wziąłeś , że tylko jedne maja aprobatę FIS? Rebel Pro są także zatwierdzone ale dla U16 i Masters. Dlatego "dziadki" na nich jeżdżą w oficjalnych zawodach FIS a także młodociani zawodnicy.. Mają przyjazne promienie i długości oraz konstrukcję jak Rebel. Na których Ty jeździsz? Na tych bez aprobaty czyli jakby e-GS Rebel 186 - 104 / 65 / 87 - 25,0. Mam też starsze, z 2019/20, jeszcze z oznaczeniem RD oraz KERS a nie jak obecnie EMC czyli i.GS RD FIS 193 - 101 / 65 / 83 - 30,5. Wtedy były inne oznaczenia, to znaczy każda komórka była RD, ale nie każde RD było FIS. Analogicznie było RD o promieniu 25, RD PRO dla mastersów, pucharu kontynentalnego i juniorów U16 a także FIS, który posiadam. Jeździ się na niej inaczej aniżeli na tej nowej 186 cm. Z jednej strony lepiej, bo szybciej, bardziej dynamicznie, z większym wsparciem systemu KERS aniżeli obecnego EMC. Z drugiej strony większa długość oraz radius dość istotnie ograniczają możliwości jej wykorzystania na cywilnych stokach. Uważam, że jest lepszą nartą, aniżeli obecny e-GS Rebel (ten bez aprobaty) z racji innego systemu. EMC jest może i bardziej neutralne, ale słabo wyczuwalne w działaniu. KERS o wiele bardziej pomagał w dynamicznym przejściu z jednej w drugą krawędź. Przy tak długiej gigantce to ma znaczenie. Ta FIS jest mało używana, od święta do święta, na codzień po Austrii jeżdżę na tej krótkiej, bo jest jednak zauważalnie bardziej skrętna. Oczywiście, o ile nie jeżdżę na e-SL FIS lub Armadzie. 🙂 Edytowane 19 godzin temu przez tomkly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu Godzinę temu, jurek_h napisał: Katalog Rossi Race 25-26 Zwróć uwagę na strony: 9, 13 W Race Dynastar jest nawet Master SL. FW25-26Ross-rac by JO Sport - Issuu To mój ulubiony pomysł. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu 19 godzin temu, tomkly napisał: Mitek, dla większość średnio (a przede wszystkim sporadycznie) jeżdżących faktycznie wszystko jedno co im założysz, w większości nie poczują różnicy, mam oczywiście na myśli porównywalnego typu narty. Natomiast jeśli przetestowałeś setkę par rozmaitych nart, a oprócz tego nie walczysz podczas jazdy o przeżycie, tylko delektujesz się rozmaitymi smaczkami to zapewniam Cię, że różnice istnieją i nie są pomijalne. Przykładowo kategoria SL FIS - dobrze mi się jeździ na nartach marek: Elan, Dynastar, Fischer, Head oraz Salomon. Jako przeciętne oceniam narty Blizzard oraz Nordica. To czego nie wymieniłem uważam za słabe, niech każdy sobie sam dopowie. Co ciekawe w przypadku nart typu RC oraz GS to się nie pokrywa, bo tu dochodzą genialne narty Stockli oraz Rossignol, których slalomki zupełni mi nie pasują, z kolei wypadają narty Fischera, które generalnie im dłuższe tym subiektywnie słabsze. Cześć Tomek a powracając do tego postu.. Różnice oczywiście istnieją ale nie będą pomijalne tylko w skrajnych przypadkach - oczywiście mówimy o porównywalnych nartach - czyli taka sama geometria. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 18 godzin temu Udostępnij Napisano 18 godzin temu (edytowane) 20 minut temu, Mitek napisał: To mój ulubiony pomysł. Pozdro Oj tam, oj tam. Zobacz na parametry. Długości 🙂 szerokości 🙂 promienie skrętu 😀 To wiodące maszyny do wygrywania zawodów 😄 Myślę, że to jest tak. Kluby zaopatrują zawodników grupowo i seriami. Miło jest więc jak mamusia czy tatuś przyszłego mistrza może coś dla siebie kupić w dobrej cenie. Ponieważ wiedza, że "komórki zabijają" jest dość powszechna wprowadzono coś dla miłych rodziców. Edytowane 18 godzin temu przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi