Skocz do zawartości

Salzburg - Saalbach

SkiForum

Rekomendowane odpowiedzi

Mega dużo śniegu jest. Ale temperatura do końca tygodnia ma być +. Jest błąd na mapie , F8 to kanapa a nie orczyk🙂 Trasa 107 to taka lekka czerwona według mojej skali. 106 krótka przyjemna niebieska. Trasy w Fieberbrunn są bardziej urozmaicone niż te w Leogang. Trasa 105 to łagodne czerwone lotnisko😉

IMG20260113132503.jpg

IMG20260113132716.jpg

IMG20260113132842.jpg

IMG20260113132940.jpg

IMG20260113133114.jpg

IMG20260113133118.jpg

IMG20260113133642.jpg

IMG20260113134000.jpg

IMG20260113134101.jpg

IMG20260113134150.jpg

IMG20260113134748.jpg

IMG20260113134903.jpg

IMG20260113134908.jpg

IMG20260113134946.jpg

IMG20260113135049.jpg

IMG20260113135209.jpg

IMG20260113135317.jpg

• Like 1

28 minut temu, Jan napisał:

bo myślałem że będziecie przebijać się wyciągami i trasami

Dla mnie samego realne do zrobienia. Ale dla Żanety to by była katorga. Spora część Fieberbrunn zwiedzona. Trudniejszą i wyższą część odpuszczam na dzisiaj. Zrobię podejście pod nią jak się wybierzemy do Hinterglemm🙂 

• Like 1

34 minuty temu, AdrianW napisał:

Dla mnie samego realne do zrobienia. Ale dla Żanety to by była katorga. Spora część Fieberbrunn zwiedzona. Trudniejszą i wyższą część odpuszczam na dzisiaj. Zrobię podejście pod nią jak się wybierzemy do Hinterglemm🙂 

To koniecznie jeszcze raz na Schattberg Ost - dla Ciebie czarna diretissima a reszta może ćwiczyć na górnym wyciągu Limburg z łatwymi niebieskimi trasami

• Haha 1

Godzinę temu, Jan napisał:

To koniecznie jeszcze raz na Schattberg Ost - dla Ciebie czarna diretissima a reszta może ćwiczyć na górnym wyciągu Limburg z łatwymi niebieskimi trasami

Ja myślałem bardziej o - wjazd na Reiterkogel i później E6 TirolS w dół i tam dokończyć Fieberbrunn 😉 Ale Schattberg Ost też obowiązkowo! A Ty dobry Kubuś jesteś - podpuszczasz z tą czarną 😝 Chociaż z drugiej strony oni chyba wyliczankę robili jak kolory trasom przydzielali więc może ta czarna się niebieską okaże 😆

1 minutę temu, AdrianW napisał:

podpuszczasz z tą czarną

tak przypuszczam że powinna być spokojnie do przejechania, 

po tych opadach nie powinno być lodu ani twardego śniegu

a można zrobić kapitalne foty gdzie widać kawałek trasy,

potem "przepaść" i domki Saalbach 1000 m niżej

filmik znaleziony w necie

• Like 2

Godzinę temu, Jan napisał:

tak przypuszczam że powinna być spokojnie do przejechania, 

po tych opadach nie powinno być lodu ani twardego śniegu

a można zrobić kapitalne foty gdzie widać kawałek trasy,

potem "przepaść" i domki Saalbach 1000 m niżej

filmik znaleziony w necie

Na filmach nie widać często tego nachylenia ale rzeczywiście nie wydaje się mega trudna. Bardziej się obawiam długości. Trza by przed południem atakować póki nogi nie zajechane 😉 Pomyślimy 💪

Edytowane przez AdrianW

@Mitek 2a to jest konkret a szczególnie w dolnej części 🤯 trasa mega długa i dziś mocno zmrożona. Miejscami trafiał się lód, jak dobrze nie wgryzłem się nartami to odjeżdżały. Trochę nogi pieką. Żaneta dała radę, w swoim stylu😀 Ta trasa moim zdaniem nie ma nic wspólnego z niebieskim oznaczeniem. 

IMG20260115111559.jpg

IMG20260115111604.jpg

IMG20260115111816.jpg

IMG20260115113006.jpg

Edytowane przez AdrianW
  • Like 2

16 minut temu, AdrianW napisał:

@Mitek 2a to jest konkret a szczególnie w dolnej części 🤯 trasa mega długa i dziś mocno zmrożona. Miejscami trafiał się lód, jak dobrze nie wgryzłem się nartami to odjeżdżały. Trochę nogi pieką. Żaneta dała radę, w swoim stylu😀 Ta trasa moim zdaniem nie ma nic wspólnego z niebieskim oznaczeniem.

Cześć

Ja tą trasa nie jechałem tylko Amelka (moja córunia) i mówiła, że jest super - długa i pusta - czyli się potwierdza.

Dzięki za info.

Pozdro

• Like 1

Godzinę temu, Mitek napisał:

Cześć

Ja tą trasa nie jechałem tylko Amelka (moja córunia) i mówiła, że jest super - długa i pusta - czyli się potwierdza.

Dzięki za info.

Pozdro

Tak, wszystko się dzisiaj potwierdza oprócz "pusta"😉. Na pewno do zaliczenia przez każdego, kto by się tu wybierał 💪

Pozdro

Godzinę temu, Mitek napisał:

pusta

nie ma się co dziwić bo ponad 20 lat temu zlikwidowali orczyk bięgnący z dołu wzdłuż tej trasy i aby ją powtórzyć trzeba jechać 3 kolejkami i jeszcze maszerować przez Saalbach. Po południu jest pełna jak wszyscy wracają do domu

• Like 1

• 2 miesiące temu...

Witam, mam takie pytanie, może trochę głupie, ale nie bylem nigdy w Alpach wiec niewiem. czy mozna zjechac z gory w gondoli do dolnej stacji jeżeli nie ma sie juz siły lub umiejetnosci na samodzielny zjazd na nartach? wiele ośrodków ma fajne łagodne trasy w górnych częściach ośrodka, ale zjazd z gory to często czerwone, a nawet czarne trasy.

2 minuty temu, Miaski21 napisał:

Witam, mam takie pytanie, może trochę głupie, ale nie bylem nigdy w Alpach wiec niewiem. czy mozna zjechac z gory w gondoli do dolnej stacji jeżeli nie ma sie juz siły lub umiejetnosci na samodzielny zjazd na nartach? wiele ośrodków ma fajne łagodne trasy w górnych częściach ośrodka, ale zjazd z gory to często czerwone, a nawet czarne trasy.

Jak najbardziej można w gondolkach zjeżdżać na dół. Na wyciągach krzesełkowych nie jest to możliwe - chyba że są specjalne odcinki dwukierunkowe, albo nie ma innej możliwości zjazdu w dół (ale są to rzadkie sytuacje).

Cześć

W ramach skipassu oczywiście, podobnie jak skibusy dowożące pod stok, czasami górskie odcinki dróg dojazdowych do ośrodka gdy jedziesz samochodem itd. 

Oczywiście zawsze warto jest sprawdzić szczegóły co do dodatków ale zasadą jest, że jak masz skipass na dany ośrodek to - jeżeli tylko nie ma ograniczeń technicznych, o których pisała koleżanka - to właściwie mógłbyś sobie jeździć tylko wyciągami.

Pozdro