Jump to content

Bułgaria - Bansko

SkiForum
 Share

Recommended Posts

Dołączam się do pytania kolegi NATIVATE, z tym że mi by pasowała pierwsza połowa lutego:) więc bardzo prosimy, jak ktoś był w tym czasie w Bansko, dajcie znać jak tam wygląda pogoda. Pozdro

moze zrobimy jakies forumowe piwo na miejscu? :D bilety juz mam kupione na 25.02-07.03, tak ze sie na puchar swiata zalapie :D do tej pory jezdzilem w grudniu przed oficjalnym otwarciem sezonu, tak ze jak sytuacja wyglada w lutym wiem z relacji siostry- wygladalo to mniejwiecej tak: Pada: Dołączona grafika 2/3/4 dolna stacja gondoli w Bansko: Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika przed Kompleksem i 'w' Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika widoki z krzeselek: Dołączona grafika Panorama na Bansko z Tudorki: Dołączona grafika na stoku, zasluzona przerwa: Dołączona grafika http://img29.imagesh...1257/111bzd.jpg zdjecia sa z okolo 18.02.2009 +/- pare dni. Wg archiwum na koniec lutego na stokach bylo powyzej 200cm sniegu. pozdr

• Replies 141
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Up mam pytanie a jakie są temperatury w lutym w nocy w dzień?

tak z tego co sie orietuje na wysokosci 930m npm na jakiej polozone jest Bansko w okresie grudzien/marzec temperatura w dzien wynosi srednio -5/+5 stC, noca raczej w przedziale -10/0 stC - na stokach odpowiednio zimniej. raz w grudniu w 2007mym chyba na dolnej stacji (sa monitory z kamerami na stoku, wiatrem, wilgotnoscia, temperatura) pokazywalo ze na Tudorce jest -17 st C :D Bansko ma najdluzszy okres jazdy w tamtej czesci Europy i zdazalo sie ze nawet do poczatku maja dawalo sie jezdzic. w zeszlym bylo to jakos od okolo 10ego grudnia do polowy kwietnia.

• 3 weeks later...
Trochę późno, ale dopiero teraz się dowiedziałem, a mianowicie LOT ma TYLKO DZISIAJ DO PÓŁNOCY promocję na loty do Sofii. W dwie strony za 329 zł ze wszystkim (narty też, jeśli mieszczą się w limicie wagowym). http://www.fly4free....zl-lot-oszalal/ to się nazywa szalona środa i wrzucają różne kierunki, czasem w lepszych cenach, czasem średniawo. Od 18 do 24 co tydzień. Pozdro

Witam wybieram sie do Banska 11.12-18.12.2010 i boje sie troche o warunki sniegowe moze mi ktos powidziec cos na ten temat w tym terminie w poprzednich latach, nie jest za wczesnie?? a kolejna sprawa to czy ktos byl w tym hotelu i jak by go ocenil?? Orbilux Aparthotel

Być to nie byłem, ale z ciekawości "grzebnąłem" za tym - może znasz, może nie: http://www.banskoski...sko&language=en Wygląda na to, że 11.12 otwarcie al niewykluczone, że już 1.12 (zależy od warunków) Jest też archiwum kadrów z kamerki, przewiń na dół, są daty i godziny: http://www.bulgarias...ecember&yr=2009 11.12 o godz. 12.00 nie wyglądało to źle :) http://www.bulgarias...&img=1260536400

Z Opola jedzie mocna ekipa, a właściwie leci (jakoś w połowie grudnia) na 7 dni (nie z forum). W cenie mają 7 noclegów, 6-dniowy skipas, pełne wyżywienie - 3 posiłki z napojami, transfery etc. Wszystko w jakimś nowym, mocno wypasionym hotelu niedaleko stoku. Koszt ... 1.500 pln brutto Jeśli przetrą na tyle korzystnie te "bałkańskie szlaki", to może okaże się, że patologiczne podróże busami i osobówkami, choć po części odejdą do lamusa. Chyba każdy by chciał - po pracy w piąteczek wsiąść do samolotu (czy to na Okęciu, Pyrzowicach, czy innych Balicach), aby po 1,5 - 2 h podróży móc się rozkoszować widokami ośnieżonych szczytów, a nie widokiem nudnej, np. kasztańskiej autobahny i perspektywą iluś jeszcze godzin męczarni ... Zdravim :-) ps Jak wrócą - dam znać, jak im tam poszło ;-)

Witam wybieram sie do Banska 11.12-18.12.2010 i boje sie troche o warunki sniegowe moze mi ktos powidziec cos na ten temat w tym terminie w poprzednich latach, nie jest za wczesnie?? a kolejna sprawa to czy ktos byl w tym hotelu i jak by go ocenil?? Orbilux Aparthotel z gory dziekuje

hej, bylem w Bansko od zeszlego czwartku do poniedzialku na dorocznym spotkaniu wlasciceli apartmentow w moim kompleksie (11-15.listopada) i rozmawialem z miejscowymi. sezon startuje w tym roku 04.grudnia i spodziewaja sie dlugiej i mroznej zimy. nic tylko sie cieszyc. ps w gorach juz pare razy sypnelo :D wlasnie doczytalem na stronie ze oficjalnie startuja 11.12, wyciagi planuja odpalic 1.12 :) !!

Użytkownik czarny1999 edytował ten post 19 listopad 2010 - 12:09

tak jeszcze w temacie mojej wizyty w Bansko w zeszlym tygodniu to zmontowalem 2min filmik z pobytu, ktory mozna obejzec na Youtube: lecielem z podrecznym wiec nie moglem zabrac ze soba statywu co przeklada sie niestety na efekt koncowy. filmik zrobilem pod katem Belvederer Holiday Club gdzie znajduje sie moj apartament - ale film daje pewne wyobrazenie jak prezentuje sie Bansko i okolica (2ga czesc filmiku), co moze byc pomocne dla kogos, kto tam jeszcze nie byl. pozdrawiam serdecznie Michal

Użytkownik czarny1999 edytował ten post 20 listopad 2010 - 14:00

hej, wlasnie sie zorietowalem, ze Youtube zablokowalo go poza UK, gdzie go wrzucilem; dodam go jeszcze dzis na Vimeo i podlinkuje. sorka za zamieszanie Pozdrawiam Michal

juz jest na Vimeo: http://www.vimeo.com/17027564 bylbym wdzieczny za za informacje czy mozna go obejrzec. pozdrawiam Michal

tak jeszcze w temacie mojej wizyty w Bansko w zeszlym tygodniu to zmontowalem 2min filmik z pobytu, ktory mozna obejzec na Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=FvEZAe-oHvU lecielem z podrecznym wiec nie moglem zabrac ze soba statywu co przeklada sie niestety na efekt koncowy. filmik zrobilem pod katem Belvederer Holiday Club gdzie znajduje sie moj apartament - ale film daje pewne wyobrazenie jak prezentuje sie Bansko i okolica (2ga czesc filmiku), co moze byc pomocne dla kogos, kto tam jeszcze nie byl. pozdrawiam serdecznie Michal

michal - ladny film ale wnioskuje przeniesc to do dzialu komercyjnego - za bardzo traci reklama…… BTW czy masz tam time-sharing???

filmik byl stricte nakrecony coby pokazac kompleks i apartament, dlatego pisalem ze Bansko (troche prawobrzezna czesc rzeki Glazne) widac dopiero w 2ej czesci jak i panoramki w gorach Pirin z 2h wypadu w gory. Na nakrecenie materialu mialem barzdo malo czasu i zero sprzetu (lecialem tylko z podrecznym na 3 dni = brak statywu itd) Film o Bansko (miasto, gory, jazda, zabawa) planuje nakrecic w czasie urlopu w Lutym - bedzie troche wiecej czasu. od Twojego pytania - nie, kupilem tam apartament na wlasnosc i kozystam z niego w trakcie swoich wypadow (tu bylem akurat na dorocznym spotkaniu wlascicieli), oraz wynajmuje touroperatorom (oraz osobom prywatnym, co poprostu sie bardziej oplaca obu stona, bo bioro nie dodaje swojej prowizji ) pozdrawiam

... i poważnym alpejskim ludkom. W dzisiejszej Wyborczej (wkładka Turystyka) jest oferta naszej Itaki na wyloty samolotem na nartki do Bułgarii (wraz ze skipasem) na 7 dni za ... 999 pln brutto !!!! Jeśli coś takiego pociągną, to ... można olewać drogowe mordęgi :-) -> http://www.itaka.pl/...garia/index.php Zdravim :-)

cena podskoczyłą 200zł, pewnie parę osób już kupiło, ale i tak 1000-1200zł za spanie, karnet, samolot i chyba transfer z Płowdiwu, to super cena jak na otwarcie sezonu ;) Może w lutym też coś podobnego się trafi :P ps. trochę ściema z tą Itaką, bo piszą na głównej, że 999, a jak się już kliknie w ofertę, to pokazuje od 1199 :( no chyba, że ja źle patrzę

Użytkownik Janica edytował ten post 21 listopad 2010 - 09:58 skleroza

A co powiesz na to http://www.wytwornia...l/narty_buk.php za 480zł ????? Z racji tej ,że ostatnio bywałem na Ukrainie zainteresowałem się tym kierunkiem i jeśli wszystko w realu jest tak pięknie jak w necie , tooooo.......... ;) Ps. skipass na tydzień 80 jurków, 52 km tras

Tam to pojedziemy ... latem, ale ... "bajkowo" panie kolego :-) I krzyżaków zabieramy również :-))

trochę ściema z tą Itaką, bo piszą na głównej, że 999, a jak się już kliknie w ofertę, to pokazuje od 1199 :( no chyba, że ja źle patrzę

Ściemy nie ma żadnej, po prostu ofertki z typu last schodzą szybciutko z "tablicy ogłoszeń", zresztą kto jak nie Ty jest mistrzem w wynajdywaniu w necie tanich biletów, co ? ;-) Zdravim :-)