moruniek Napisano 16 Grudnia 2021 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2021 Narty na nizinach. Kurza Góra odpaliła wczoraj sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano wczoraj o 07:38 Udostępnij Napisano wczoraj o 07:38 Z wczoraj😉 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano wczoraj o 12:46 Udostępnij Napisano wczoraj o 12:46 5 godzin temu, AdrianW napisał: Z wczoraj😉 bidy tam ni ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano wczoraj o 14:35 Udostępnij Napisano wczoraj o 14:35 Zależy jak na to patrzeć 😉 Choć potencjał jest to dla mnie trochę za daleko. Krzesełek też brak. Tam chyba ta wieża widokowa głównie robi wrażenie. W niedzielę trochę strach jeździć tam na nartach bo jest szansa że może się niejeden kamikaze trafić po imprezie w Ibiza Gwiździny...😆😆 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano wczoraj o 15:25 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:25 A na cholerę krzesło na takiej górce??? Chyba po to żeby był tłok na stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano wczoraj o 15:58 Udostępnij Napisano wczoraj o 15:58 (edytowane) 32 minuty temu, Mitek napisał: A na cholerę krzesło na takiej górce??? Chyba po to żeby był tłok na stoku. To już nie mi oceniać czy by był tłok. Stwierdziłem tylko że nie ma krzesła. Na Bałtowie też mały ośrodek a krzesło chyba jest? Edytowane wczoraj o 15:58 przez AdrianW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 23 godziny temu Udostępnij Napisano 23 godziny temu (edytowane) 41 minut temu, AdrianW napisał: To już nie mi oceniać czy by był tłok. Stwierdziłem tylko że nie ma krzesła. Na Bałtowie też mały ośrodek a krzesło chyba jest? Cześć W Bałtowie są dwa stoki i krzesło obsługuje jeden z nich a tłoku nie ma tylko dzięki temu, że wyciąg bardzo często staje ze względu na niesforność korzystających. Zresztą i tak jeździ chyba 3m/s czyli na pół prędkości bo szybciej się nie da. Na Kurzej masz jeden stok i dorobienie tam krzesła spowoduje gigantyczny tłok bo orczyki zostaną. Wyciąg powinien być dostosowany i przepustowości stoku a ta zgodna z normami obciążenia (ilość osób na jednostkę powierzchni). Dobudowywanie krzeseł na małych górach bo ludzie tego oczekują jest zwyczajną głupotą bo powoduje blokowanie możliwości swobodnej jazdy. Stoki działają wtedy zazwyczaj na dopuszczeniu przez normę naciągniętą na maksa. To powoduje, że jazda jest znacznie bardziej niebezpieczna a ilość wypadków zdecydowanie większa. Generalnie w Polsce budowa krzesła powoduje, że na górce nie da się norm;lanie jeździć. I druga sprawa... Na takich stokach bardzo często mamy do czynienia z nartami rodzinnymi i nauczaniem - zwłaszcza dzieci. Nie ma nic bardziej edukacyjnego niż talerzyk a jeżeli do korzystania z niego jesteś nijako zmuszonym i rodzice nie poprowadzą dziecka na krzesło (bo na talerzyku sobie nie poradzą). Pozdro Edytowane 23 godziny temu przez Mitek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdrianW Napisano 22 godziny temu Udostępnij Napisano 22 godziny temu 21 minut temu, Mitek napisał: Cześć W Bałtowie są dwa stoki i krzesło obsługuje jeden z nich a tłoku nie ma tylko dzięki temu, że wyciąg bardzo często staje ze względu na niesforność korzystających. Zresztą i tak jeździ chyba 3m/s czyli na pół prędkości bo szybciej się nie da. Na Kurzej masz jeden stok i dorobienie tam krzesła spowoduje gigantyczny tłok bo orczyki zostaną. Wyciąg powinien być dostosowany i przepustowości stoku a ta zgodna z normami obciążenia (ilość osób na jednostkę powierzchni). Dobudowywanie krzeseł na małych górach bo ludzie tego oczekują jest zwyczajną głupotą bo powoduje blokowanie możliwości swobodnej jazdy. Stoki działają wtedy zazwyczaj na dopuszczeniu przez normę naciągniętą na maksa. To powoduje, że jazda jest znacznie bardziej niebezpieczna a ilość wypadków zdecydowanie większa. Generalnie w Polsce budowa krzesła powoduje, że na górce nie da się norm;lanie jeździć. I druga sprawa... Na takich stokach bardzo często mamy do czynienia z nartami rodzinnymi i nauczaniem - zwłaszcza dzieci. Nie ma nic bardziej edukacyjnego niż talerzyk a jeżeli do korzystania z niego jesteś nijako zmuszonym i rodzice nie poprowadzą dziecka na krzesło (bo na talerzyku sobie nie poradzą). Pozdro Dzięki za wyjaśnienie tematu. Nie przyszłoby mi do głowy żeby pod tym kątem co napisałeś pomyśleć. Jak byliśmy wczoraj na Kurzej to nie miałem okazji żeby przyjrzeć się tak dokładnie infrastrukturze bo to taki spontan był a my nie ubrani odpowiednio do pogody. Teraz trochę żałuję że nie porównałem rzeczywistości z mapą. Także zdjęcia na szybko właściwie z marszu. A Ty Mitku jeździłeś na Kurzej? Bo patrząc na mapę to po lewej stronie też jest stok. Tylko nie rozumiem jak jest rozwiązana sprawa z wyciągiem w tym przypadku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 20 godzin temu Udostępnij Napisano 20 godzin temu Cześć W życiu tam w zimie nie byłem a latem tylko przejazdem - mamy kumpla w Nowym Mieście, który wozi nam kajaki na okoliczne rzeki. A to co pytasz to na niebiesko? Jak jest spadek to jedziesz do dolnej stacji a jak nie ma to podjeżdżasz taśmą 2. Albo przez las, albo z łyżwy. Wiesz na takich górkach oznaczenie tras to raczej licentia poetica, a jeździ się i tak jak się chce. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi