Andrzej4 Napisano Piątek o 20:41 Udostępnij Napisano Piątek o 20:41 W dniu 9.02.2026 o 11:52, Mitek napisał: Cześć Na to jak narta skręca ma wpływ narciarz, reszta to elelmenty pomijalne. Śmigiem można zjechać na nartach DH bez problemu, no chyba że śmig czy też skręt krótki z wykorzystaniem odciążenia i rotacji to nie jest skręcanie. Niektórzy tak uważają - niestety są w błędzie i to sporym. Pozdro Czy mogę prosić o link do filmu na YT w którym jest to dobrze wytłumaczone i pokazane? Chodzi mi konkretnie o dociążenie i odciążenie. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grimson Napisano Piątek o 21:03 Udostępnij Napisano Piątek o 21:03 21 minut temu, Andrzej4 napisał: Czy mogę prosić o link do filmu na YT w którym jest to dobrze wytłumaczone i pokazane? Chodzi mi konkretnie o dociążenie i odciążenie. Z góry dziękuję chodzi o NW, czyli Nisko-Wysoko: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Piątek o 21:56 Udostępnij Napisano Piątek o 21:56 Godzinę temu, Andrzej4 napisał: Czy mogę prosić o link do filmu na YT w którym jest to dobrze wytłumaczone i pokazane? Chodzi mi konkretnie o dociążenie i odciążenie. Z góry dziękuję Cześć To nie jest takie proste. Odciążać możesz w bardzo różny sposób. Podstawowy podział to odciążenie bierne i czynne. YT tego nie nauczy ani nie pokaże bo odciążenia jako takiego nie widać. Trzeba je poczuć - to jest klucz do zrozumienia panowania nad nartami. Mogę spróbować przybliżyć temat ale z pominięciem YT. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej4 Napisano Sobota o 10:17 Udostępnij Napisano Sobota o 10:17 12 godzin temu, Mitek napisał: Cześć To nie jest takie proste. Odciążać możesz w bardzo różny sposób. Podstawowy podział to odciążenie bierne i czynne. YT tego nie nauczy ani nie pokaże bo odciążenia jako takiego nie widać. Trzeba je poczuć - to jest klucz do zrozumienia panowania nad nartami. Mogę spróbować przybliżyć temat ale z pominięciem YT. Pozdro W takim razie bardzo prosze o wskazówki. Od czego zacząć i w jaki sposób ćwiczyć aby to poczuć i zrozumieć Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano Sobota o 19:25 Udostępnij Napisano Sobota o 19:25 9 godzin temu, Andrzej4 napisał: W takim razie bardzo prosze o wskazówki. Od czego zacząć i w jaki sposób ćwiczyć aby to poczuć i zrozumieć Z góry dziękuję Hm... Tomek Kurdziel liczy sobie 190 pln za konsultację telefoniczną przy doborze nart - uważasz, że to dużo czy mało? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star Napisano Sobota o 21:03 Udostępnij Napisano Sobota o 21:03 W dniu 6.03.2026 o 21:41, Andrzej4 napisał: Czy mogę prosić o link do filmu na YT w którym jest to dobrze wytłumaczone i pokazane? Chodzi mi konkretnie o dociążenie i odciążenie. Z góry dziękuję Poczytaj... nikt nie obiecuje, że będzie łatwo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej4 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu W dniu 7.03.2026 o 20:25, Mitek napisał: Hm... Tomek Kurdziel liczy sobie 190 pln za konsultację telefoniczną przy doborze nart - uważasz, że to dużo czy mało? Pozdro Nie wiem czy to dużo czy mało ale nieładnie jest zaglądać komuś do kieszeni ... - tak mówi Jacek Ciszak 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej4 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu W dniu 7.03.2026 o 22:03, star napisał: Poczytaj... nikt nie obiecuje, że będzie łatwo... Bardzo dziękuję 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu 12 minut temu, Andrzej4 napisał: ... - tak mówi Jacek Ciszak 🙂 znasz go ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej4 Napisano 8 godzin temu Udostępnij Napisano 8 godzin temu heh, tak jak większość z nas 🙂 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu (edytowane) 53 minuty temu, Andrzej4 napisał: Nie wiem czy to dużo czy mało ale nieładnie jest zaglądać komuś do kieszeni ... - tak mówi Jacek Ciszak 🙂 Cześć Wiesz to nie jest zaglądanie do kieszeni tylko oficjalny cennik ze strony. Akurat Jacka Ciszaka znam osobiście i ... wolę na tym taktycznie poprzestać. Co do odciążeń zaś: Aby przesunąć czy też cokolwiek zrobić z nartami trzeba je odciążyć. Możemy odciążyć jedną nartę lub obie. Odciążenie jednej narty powoduje dociążenie drugiej co już jest często impulsem wystarczającym do zainicjowania skrętu. Aby przesunąć czy też obrócić albo zmienić zakrawędziowanie obu nart musisz je obie odciążyć jednocześnie i zsynchronizować moment odciążenia z ruchem zmieniającym położenia nart. Najprościej rozróżnić trzy typu odciążeń: - NW - czyli poprzez ruch w górę. - WN - czyli poprzez zejście w dół - odciążenie bierne czyli gdy wykorzystujesz teren lub własną dynamikę w celu odciążenia nart Ruch odciążający to jest ruch DYNAMICZNY. Podkreślam bo to bardzo ważne. Ruch stopniowy w płaszczyźnie pionowej będzie zawsze ruchem dociążającym natomiast ten sam ruch wykonany dynamicznie, gwałtownie będzie odciążeniem. Możesz to sprawdzić na sucho w domu. Stań w pozycji narciarskiej wysokiej - kolana lekko ugięte, minimalnie ważne żeby nie były zablokowane w pozycji wyprostu. Ręce delikatnie przed sobą, tułów lekko pochylony pod kontem naśladującym kąt pochylenia goleni. Teraz obniż pozycję dość gwałtownie. To nie musi być ruch o dużej amplitudzie ale ważna jest jego dynamika. Powinieneś zauważyć jak stopy na moment oderwą się od podłoża - to jest moment odciążenia. Poczułeś? Teraz z tej samej pozycji wyjściowej obniż pozycji ruchem stopniowym. Efekt oderwania stóp nie następuje, raczej jest odczucie zwiększenia nacisku na podłoże - to jest dociążenie. Poczułeś? No to pójdziemy dalej... POzdro Edytowane 7 godzin temu przez Mitek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej4 Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu Serdecznie dziękuję za merytoryczne wskazówki. Poćwiczę i mam nadzieję że to zrozumiem 🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 godzin temu Udostępnij Napisano 7 godzin temu 5 minut temu, Andrzej4 napisał: Serdecznie dziękuję za merytoryczne wskazówki. Poćwiczę i mam nadzieję że to zrozumiem 🙂 Cześć Andrzej nie ma co ćwiczyć, chodziło mi o to abyś poczuł ten moment kiedy jest odciążenie i kiedy dociążenie i jakim ruchem je osiągnąć. Możesz na przykład wykorzystać wagę pokojową - fajna zabawa. Trzymaj się 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu W dniu 7.03.2026 o 20:25, Mitek napisał: Hm... Tomek Kurdziel liczy sobie 190 pln za konsultację telefoniczną przy doborze nart - uważasz, że to dużo czy mało? Pozdro Osobiście bym nie dał tyle choć poznałem Go osobiście ale to właściwie dlatego że nie potrzebuję konsultacji 😄 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 4 godziny temu, Mitek napisał: Cześć Wiesz to nie jest zaglądanie do kieszeni tylko oficjalny cennik ze strony. Akurat Jacka Ciszaka znam osobiście i ... wolę na tym taktycznie poprzestać. Co do odciążeń zaś: Aby przesunąć czy też cokolwiek zrobić z nartami trzeba je odciążyć. Możemy odciążyć jedną nartę lub obie. Odciążenie jednej narty powoduje dociążenie drugiej co już jest często impulsem wystarczającym do zainicjowania skrętu. Aby przesunąć czy też obrócić albo zmienić zakrawędziowanie obu nart musisz je obie odciążyć jednocześnie i zsynchronizować moment odciążenia z ruchem zmieniającym położenia nart. Najprościej rozróżnić trzy typu odciążeń: - NW - czyli poprzez ruch w górę. - WN - czyli poprzez zejście w dół - odciążenie bierne czyli gdy wykorzystujesz teren lub własną dynamikę w celu odciążenia nart Ruch odciążający to jest ruch DYNAMICZNY. Podkreślam bo to bardzo ważne. Ruch stopniowy w płaszczyźnie pionowej będzie zawsze ruchem dociążającym natomiast ten sam ruch wykonany dynamicznie, gwałtownie będzie odciążeniem. Możesz to sprawdzić na sucho w domu. Stań w pozycji narciarskiej wysokiej - kolana lekko ugięte, minimalnie ważne żeby nie były zablokowane w pozycji wyprostu. Ręce delikatnie przed sobą, tułów lekko pochylony pod kontem naśladującym kąt pochylenia goleni. Teraz obniż pozycję dość gwałtownie. To nie musi być ruch o dużej amplitudzie ale ważna jest jego dynamika. Powinieneś zauważyć jak stopy na moment oderwą się od podłoża - to jest moment odciążenia. Poczułeś? Teraz z tej samej pozycji wyjściowej obniż pozycji ruchem stopniowym. Efekt oderwania stóp nie następuje, raczej jest odczucie zwiększenia nacisku na podłoże - to jest dociążenie. Poczułeś? No to pójdziemy dalej... POzdro Chciałbym być instruktorem, chociaż jestem 🙂 Mitek znakomicie umiesz zaobserwować, rozpoznać i zdefiniować/nazwać to jest umiejętność do chwycenia moim zdaneim tylko przez lata zasuwania na stoku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 5 minut temu, Baltazar Gabka napisał: Chciałbym być instruktorem, chociaż jestem 🙂 Mitek znakomicie umiesz zaobserwować, rozpoznać i zdefiniować/nazwać to jest umiejętność do chwycenia moim zdaneim tylko przez lata zasuwania na stoku Cześć Jeżeli się nie wygłupiasz a nie mam powodu tak sądzić to serdeczne dzięki. Byłem szkolony w celu przekazywania tej wiedzy. Pomysł z wagą np. nie jest mój tylko kolegów z Bielska, którzy śmiali się z nas jak ćwiczyliśmy na CKI technikę (bo Oni już byli po) ale jest bardzo dobry, żeby odczuć jak różnica w dynamice ruchu wpływa na całkowite odwrócenie jego skutku. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 7 minut temu, Mitek napisał: Cześć Jeżeli się nie wygłupiasz a nie mam powodu tak sądzić to serdeczne dzięki. Byłem szkolony w celu przekazywania tej wiedzy. Pomysł z wagą np. nie jest mój tylko kolegów z Bielska, którzy śmiali się z nas jak ćwiczyliśmy na CKI technikę (bo Oni już byli po) ale jest bardzo dobry, żeby odczuć jak różnica w dynamice ruchu wpływa na całkowite odwrócenie jego skutku. Pozdro Nie nie wygłupiam się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi