mdud44 Napisano 21 godzin temu Udostępnij Napisano 21 godzin temu (edytowane) Witam, 1. M 2. Wiek - 36 3. Waga - 88 4. Wzrost - 178 5. Jak długo jeździsz na nartach ? - zacząłem jak miałem 8-10 lat, potem jeździłem w wieku 19-21 lat i wróciłem do jazdy w wieku 30 lat i jeżdżę do teraz 6. Ja się oceniasz wg skali Forum ? 5/6 - zjeżdżam ze wszystkich czerwonych, z czarnych ciężko mi się zjeżdża. Aktualnie uczę się jazdy carvingiem. 7. Jakie masz buty ? ( FLEX ) - nie wiem, jakieś 15-letnie Salomony. 8. Jakie masz teraz narty / na jakich już jeździłeś ? Nigdy nie zwracałem uwagi, zawsze jeździłem na tym, co dostałem z wypożyczalni 😛 9. Jaki preferujesz promień skrętu, szybkość jazdy ? - średnie 10. Jakie lubisz trasy, w jakim kraju ? ( niebieskie, czerwone, czarne, sztruks, muldy, jazda pozatrasowa ) - niebieskie i czerwone w Czechach, sztruks jest idealny ale daję radę nawet na mocno rozjeżdżonym stoku. 11. Jak lubisz jeździć, lub jak chciałbyś jeździć ? ( turystycznie, sportowo ) - rekreacyjnie na luzie ale jak jest równa trasa to lubię pojechać szybciej 12. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na stoku ? 3-6 dni, z kondycją gorzej, 2 dni ostrej jazdy i trzeciego dnia już tylko niebieskie trasy 😛 13. Możliwości finansowe - do 1000 zł używana Mam problem, ponieważ nie wiem, które narty wybrać. Potrzebuję kupić w miarę szybko i aktualnie z tego co dostępne i mi się podobają są: https://www.decathlon.pl/p/mp/blizzard/second-life-narty-blizzard-firebird-rc-ca-166-cm-stan-bardzo-dobry/_/R-p-01dba311-d7d0-4738-a297-8952167754c8?mc=01dba311-d7d0-4738-a297-8952167754c8_novar https://www.decathlon.pl/p/mp/blizzard/second-life-narty-blizzard-firebird-ca-166-cm-stan-bardzo-dobry/_/R-p-de5e31a3-5130-4f23-930b-557d2e732503?mc=de5e31a3-5130-4f23-930b-557d2e732503_novar https://www.decathlon.pl/p/mp/blizzard/second-life-narty-blizzard-wcr-167-cm-stan-bardzo-dobry/_/R-p-a2522140-d9fd-4b01-b1d8-f2e4f17d755e?mc=a2522140-d9fd-4b01-b1d8-f2e4f17d755e_novar https://www.decathlon.pl/p/mp/fischer/second-life-narty-fischer-rc4-the-curv-ti-164-cm-stan-bardzo-dobry/_/R-p-fe7feeaf-940d-4f3b-b34c-53c7d94bd2d8?mc=fe7feeaf-940d-4f3b-b34c-53c7d94bd2d8_novar https://www.decathlon.pl/p/mp/rossignol/second-life-narty-rossignol-pursuit-rtl-163-cm-stan-bardzo-dobry/_/R-p-46fec458-8663-4a37-a5b1-e526d5adf7be?mc=46fec458-8663-4a37-a5b1-e526d5adf7be_novar https://allegro.pl/oferta/narty-uzywane-atomic-redster-sc-m10-168-cm-c488-18043534526 Ciężko znaleźć info o nartach ale głównie się zastanawiam, czy Blizzardy i Fischery nie są dla bardziej zaawansowanych narciarzy i czy taliowanie 68 w Fischerach nie będzie utrudniało jazdy po rozjeżdżonym stoku? A przy okazji czy te narty byłyby dobre dla żony https://www.decathlon.pl/p/mp/fischer/second-life-narty-fischer-my-turn-145-cm-stan-bardzo-dobry/_/R-p-afd93376-4dd6-462d-be82-1445c0a2b5a2?mc=afd93376-4dd6-462d-be82-1445c0a2b5a2_novar 1. K 2. Wiek - 40 3. Waga - 75 4. Wzrost - 164 Jeździ pługiem łączonym ze skrętem równoległym, łącznie 6 dni na nartach, chodzi o to żeby były proste w obsłudze ale dawały też pole do dalszej nauki. Edytowane 21 godzin temu przez mdud44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Cześć! Podstawowe pytania. Chcecie się rozwijać i jeździć lepiej czy niewielki progres wam wystarczy? Chcesz mieć dobre narty do nauki czy po prostu nowy ładny sprzęt? Ja bym zaczął od sprawdzenia butów czy są na 100% odpowiednie, bo to butami panujesz nad nartami. Jesteś słusznie zbudowany i jak nauczysz się lepiej jeździć, to przedstawione przez Ciebie narty szybko przestaną wystarczać. Tanie i dobre: https://m.olx.pl/d/oferta/narty-rossignol-elite-hero-st-ti-r13-167-cm-super-stan-przygotowane-CID767-ID18AVkE.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 14 godzin temu Udostępnij Napisano 14 godzin temu 6 godzin temu, mdud44 napisał: Witam, 7. Jakie masz buty ? ( FLEX ) - nie wiem, jakieś 15-letnie Salomony. 12. Jak z Twoją kondycją, ile dni w sezonie spędzasz na stoku ? 3-6 dni, z kondycją gorzej 13. Możliwości finansowe - do 1000 nic nie kupuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdud44 Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu Herbi: Chcemy dojść do poziomu turystycznej jazdy carvingiem ze średnią prędkością, jednak nie mamy parcia na super technikę i lekcje z instruktorem, bardziej YouTube i praktyka na stoku. 😉 Co do nart to chciałbym żeby ułatwiały naukę. Ładny wygląd mile widziany ale nie najważniejszy. Żona natomiast brzydkich nie założy ani żadnych pstrokatych czy czarnych 😜 Buty żona ma nowe z zeszłego roku dobierała dla początkujących, moje dobierałem w sklepie dawno temu, są sztywne, dobrze trzymają. Mam lekką nadwagę, zazwyczaj oscyluje 82-90 kg w zależności od okresu w życiu. Czyli te które wkleiłem nie są jakieś na wyrost dla mnie? 2 godziny temu, Jan napisał: nic nie kupuj Niestety koszty wypożyczenia są wysokie, od roku jeździmy z pracy na narty w Alpy i za wypożyczenie na sam ten wyjazd płaciliśmy ponad 500zł, więc trzeba kupić, zwróci się szybko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu Cześć W kwestii zasadniczej... Carving czyli techniki cięte jest z założenia jazdą szybką. Stąd we wszelkich programach nauczania są na końcu i poprzedzają jazdę sportową. Na końcu - czyli założeniem ich szkolenia jest wcześniejsze, co najmniej dobre, opanowanie techniki skrętów prowadzonych ślizgowo, odciążenia dociążenia i jazdy śmigiem, czy też krótkim skrętem, ze szczególnym uwzględnieniem świadomości Różnicy w jeździe pomiędzy śladem ciętym a ślizgowym oraz bardzo dobrej umiejętności zmiany śladu i wyjścia ze śladu ciętego. Z tego też względu jazda cięta w sensie turystycznym może być realizowana dość rzadko. Jazda skrętem ciętym wyklucza brak super techniki. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdud44 Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu (edytowane) Skręty ślizgowe idą mi dobrze, śmig w miarę mi wychodzi na równym 😉 Dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie ale rozpatrujesz to zbyt profesjonalnie. Niestety bardzo mało czasu spędzam na stoku i głównie skupiam się na radości z jazdy i widoków, gdzieś pomiędzy wplatam próbowanie nowych rzeczy i ćwiczenie ale mi wystarczy że będę robił łuk na krawędzi nart nawet jeśli z profesjonalnym carvingiem będzie miało to mało wspólnego 😉 A co do nart to pytam bo nie chcę przypadkiem kupić nart dla ekspertów, z którymi będę musiał walczyć. Edytowane 11 godzin temu przez mdud44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano 11 godzin temu Udostępnij Napisano 11 godzin temu No to uważam, ze te Rossi to będą dobre dla Ciebie 🙂 To są bardzo dobre, uniwersalne narty, które wystarczą Ci na klika lat nauki i jazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdud44 Napisano 11 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 11 godzin temu 4 minuty temu, herbi napisał: No to uważam, ze te Rossi to będą dobre dla Ciebie 🙂 To są bardzo dobre, uniwersalne narty, które wystarczą Ci na klika lat nauki i jazdy. A te Fishery będą ok dla żony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 9 godzin temu Udostępnij Napisano 9 godzin temu Cześć Ale nie 145cm. to narta dla dzieci. Pozdrowienia Godzinę temu, mdud44 napisał: Skręty ślizgowe idą mi dobrze, śmig w miarę mi wychodzi na równym 😉 Dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie ale rozpatrujesz to zbyt profesjonalnie. Niestety bardzo mało czasu spędzam na stoku i głównie skupiam się na radości z jazdy i widoków, gdzieś pomiędzy wplatam próbowanie nowych rzeczy i ćwiczenie ale mi wystarczy że będę robił łuk na krawędzi nart nawet jeśli z profesjonalnym carvingiem będzie miało to mało wspólnego 😉 A co do nart to pytam bo nie chcę przypadkiem kupić nart dla ekspertów, z którymi będę musiał walczyć. Cześć Dzięki za zrozumienie. Rozpatruje to przede wszystkim jako osoba, która spędziła na stoku ponad 25 lat szkoląc innych. Z tego względu wiem czym się kończy jazda cięta realizowana przez osoby, które słabo opanowały technikę zmiany śladu i wyjście ze śladu ciętego. Najczęstszą kontuzją przy niekontrolowanym zazębieniu się narty na krawędzi jest chwilowe rozjechanie się nart prowadzące do ruchu skrętnego w stawie kolanowy i zerwania czy naderwania więzadła/więzadeł krzyżowych. To jest typ kontuzji, którego (gdy nie towarzyszą mu inne urazy) jest czasami absolutnie bezbolesny i specjalnie nieodczuwalny a prowadzi do niestabilności w kolanie i dalszych kontuzji. A jest to tym bardziej niebezpieczne gdy odbywa się na małej prędkości gdy osoba nie potrafi szybko odciążyć narty na której ją powiozło. I nie trzeba jechać nawet 40 na godzinę - 20 wystarczy ale są typy śniegów (ubitych i pięknie wyglądających), że stojąc na obu nartach obciążonych nie zrobisz nic, jak nie masz aparatu technicznego i pewnych odruchów. Słusznie więc piszesz, że szukasz narty niezbyt zaawansowanej (mało sztywnej) bo taką łatwiej operować siłowo - bo jeżeli operujesz technicznie to nie ma narta za trudnych. Polecana przez kolegę narta to bardzo dobry wybór dla osób średniozaawansowanych czyli takich, które swobodnie sobie radzą w każdych warunkach na przygotowanej trasie. Jednocześnie Rossi Hero Elite MT (kolega poleca ST) ale Mt będzie chyba bardziej uniwersalny jest już nartą porządną, na której każdy może pojeździć. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdud44 Napisano 9 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 9 godzin temu (edytowane) Dzięki za dodatkowe informacje, postaram się w tym sezonie zrobić wstęp do jazdy na krawędziach i poćwiczyć (pewnie coś będzie na YT). Nie wiem czy radzę sobie swobodnie, nie wywalam się ale czasem mnie narta powiezie. Na zmrożonym śniegu potrafię przeżyć ale z gracją nie ma to nic wspólnego 😜 Rossignol Hero Elite MT ale czy samo czy z dodatkowymi literkami, bo widziałem wersje CA i Ti i pewnie są jakieś inne, które nie wiem czym się różnią. Najgorzej że jak się czyta w internecie to wszystkie te narty reklamują tak jakby były dla profesjonalistów. Żona jeździła na krótkich ostatnio i uparła się na max 145cm. Edytowane 9 godzin temu przez mdud44 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 5 godzin temu Udostępnij Napisano 5 godzin temu (edytowane) Cześć Ca to pewnie jakiś Carbon a Ti to pewnie jakiś Titanal. Z Twojej perspektywy nie ma specjalnego znaczenia - kupuj tańszą choć z Ti będzie konstrukcyjnie sztywniejsza i lepsza. A może żona jest niska i lekka - 150cm i 40kg - to wtedy może mieć jakiś sens - inaczej bezsens. Jak chcesz to Ci podam na priv telefon i niech dzwoni dlaczego. Pozdro Edytowane 5 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdud44 Napisano 5 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 5 godzin temu A jaką długość byś polecał? 164 cm ,75kg, umiejętności podstawowe, pług + skręt równoległy z dostawiana narta. Pojedziemy na 1 dzień pojeździć przed zakupem to weźmiemy z wypożyczalni dłuższe. Ja myślałem żeby 150-153 spróbowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu (edytowane) Cześć Widzisz... obawa przed długością jest całkiem irracjonalna. Gdyby Jej/Wam ktoś tego nie przekazał nie miałoby miejsca. Dzieci, które są od początku uczone przez solidnych instruktorów uczą się na nartach równych wzrostowi albo nawet dłuższych i nie widzą problemu. Tu masz dziewczynkę 8 lat i troszkę, na nartach 140cm z tym, że to dość sztywna nartka na płycie, która pracuje całą długością narty. Narta Twojej żony będąc dość delikatnej konstrukcji, niech jeszcze ma rocker (żeby było łatwiej) przylega do śniegu na długości 120cm a pracuje powiedzmy 110cm. To już taniej wychodzi ślizganie na butach. Niestety, prawda jest taka, że techniczna jazda na nartach nie jest łatwa. Narty to sport przestrzeni, gdzie ma znacznie nie tylko opanowanie sprzętu ale dziesiątki innych rzeczy aby czuć się pewnie i swobodnie. To nie jest weekendowa gra w kometkę przez bramę na działce z tej prostej przyczyny, że bardzo łatwo sobie albo komuś zrobić krzywdę a takie podejście do narciarstwa próbuje nam wmówić marketing. Ale za to jak już czujesz się swobodnie i pewnie zabawa jest przednia a odczucia znakomite więc warto z tego zrobić pasję życia. To tak na marginesie. Każda narta powinna być dobrana według pewnych reguł a zależą one od wielu czynników a przede wszystkim od rodzaju narty. SL - sztywny taliowany, dobierasz krótki 160-165cm a GS już 180-190cm - ta sama osoba. A nartę amatorską gdzieś pomiędzy czyli - wzrost, wzrost -5 cm, może być wzrost -10 cm jak to narta o profilu SL. Moja żona jest dokładnie takiego samego wzrostu tylko sporo lżejsza i jeździ na zasadniczej narcie 170cm - ba taką akurat teraz lubi a SL ma 155cm. Twoja żona powinna mieć nartę mniej więcej 155cm - 160 cm jeżeli mówimy o mało sztywnych nartach popularnych. I do pracy. Pozdro Pozdro Edytowane 1 godzinę temu przez Mitek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdud44 Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) Poszukam Rossignola w wersji MT, mam nadzieję że nie będę musiał za długo do niego dorastać, bo jak poczytałem trochę tematów z filmikami osób jeżdżących podobnie do mnie, to w odpowiedziach wychodziło że brak techniki i że trzeba wrócić do podstaw i pługu 🙃 A żonie spróbuję wziąć dłuższe narty z wypożyczalni, może da się namówić. Edytowane 3 godziny temu przez mdud44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzysiekK Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu Godzinę temu, Mitek napisał: Cześć Widzisz... obawa przed długością jest całkiem irracjonalna. Gdyby Jej/Wam ktoś tego nie przekazał nie miałoby miejsca. Dzieci, które są od początku uczone przez solidnych instruktorów uczą się na nartach równych wzrostowi albo nawet dłuższych i nie widzą problemu. https://studio.youtube.com/video/LkZa6fS-JmM/edit Tu masz dziewczynkę 8 lat i troszkę, na nartach 140cm z tym, że to dość sztywna nartka na płycie, która pracuje całą długością narty. Narta Twojej żony będąc dość delikatnej konstrukcji, niech jeszcze ma rocker (żeby było łatwiej) przylega do śniegu na długości 120cm a pracuje powiedzmy 110cm. To już taniej wychodzi ślizganie na butach. Niestety, prawda jest taka, że techniczna jazda na nartach nie jest łatwa. Narty to sport przestrzeni, gdzie ma znacznie nie tylko opanowanie sprzętu ale dziesiątki innych rzeczy aby czuć się pewnie i swobodnie. To nie jest weekendowa gra w kometkę przez bramę na działce z tej prostej przyczyny, że bardzo łatwo sobie albo komuś zrobić krzywdę a takie podejście do narciarstwa próbuje nam wmówić marketing. Ale za to jak już czujesz się swobodnie i pewnie zabawa jest przednia a odczucia znakomite więc warto z tego zrobić pasję życia. To tak na marginesie. Każda narta powinna być dobrana według pewnych reguł a zależą one od wielu czynników a przede wszystkim od rodzaju narty. SL - sztywny taliowany, dobierasz krótki 160-165cm a GS już 180-190cm - ta sama osoba. A nartę amatorską gdzieś pomiędzy czyli - wzrost, wzrost -5 cm, może być wzrost -10 cm jak to narta o profilu SL. Moja żona jest dokładnie takiego samego wzrostu tylko sporo lżejsza i jeździ na zasadniczej narcie 170cm - ba taką akurat teraz lubi a SL ma 155cm. Twoja żona powinna mieć nartę mniej więcej 155cm - 160 cm jeżeli mówimy o mało sztywnych nartach popularnych. I do pracy. Pozdro Pozdro Mitku - chyba wkleiłeś linka z twojego modulu Studio i nie będzie działać. A przynajmniej u mnie lipa 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturzx Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 8 hours ago, mdud44 said: Chcemy dojść do poziomu turystycznej jazdy carvingiem Carving jest fajny ale tak jak Ci kolega Mitek napisał - to to nie jest takie proste jak się wydaje żeby przejść z szurania do jazdy ciętym. Jeżeli też myślisz, że po zmianie nart nagle po 2 dniach zaczniesz jeździć carvingiem to się bardzo rozczarujesz. Warto też się skupić na butach bo wbrew pozorom to może być istotniejsze niż narty. Skąd żonie wziął sie fix na max 145? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, KrzysiekK napisał: Mitku - chyba wkleiłeś linka z twojego modulu Studio i nie będzie działać. A przynajmniej u mnie lipa Cześć Chyba tak. Nie widziałem, że to inny link. Dzięki Krzychu. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu Godzinę temu, arturzx napisał: Carving jest fajny ale tak jak Ci kolega Mitek napisał - to to nie jest takie proste jak się wydaje żeby przejść z szurania do jazdy ciętym. Jeżeli też myślisz, że po zmianie nart nagle po 2 dniach zaczniesz jeździć carvingiem to się bardzo rozczarujesz. Warto też się skupić na butach bo wbrew pozorom to może być istotniejsze niż narty. Skąd żonie wziął sie fix na max 145? Cześć Nie będąc ogólnie ogarniętym technicznie ze swobodną jazdą na każdym stoku nie powinno się myśleć o jeździe ciętej. Nikt tak nie robi ale tak być powinno. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdud44 Napisano 55 minut temu Autor Udostępnij Napisano 55 minut temu (edytowane) 1 godzinę temu, arturzx napisał: Skąd żonie wziął sie fix na max 145? W tym roku dostała krótkie narty w wypożyczalni i nauczyła się skręcać i mówi, że na krótkich się jej dobrze jeździ. Pewnie boi się też, że na dłuższych będzie się jej ciężej skręcać i narta wewnętrzna znowu będzie zostawać, bo z tym było dużo problemu i dopiero instruktor pomógł. Spróbujemy dłuższe po nowym roku, może będzie dobrze:) A co do carvingu to nie mam żadnych oczekiwań, narty kupuję tylko ze względów finansowych a na stoku zobaczę co będzie wychodzić i jak. Edytowane 49 minut temu przez mdud44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturzx Napisano 51 minut temu Udostępnij Napisano 51 minut temu 26 minutes ago, Mitek said: Nikt tak nie robi ale tak być powinno. Ale ja się pod tym podpisuje obiema ręcyma. Niestety z perspektywy samouka (jestem) wygląda to inaczej - szurasz i wydaje ci się, że wystarczy tylko mocniej postawić na krawędzie i już będziesz rezał piękne kreski na śniegu jak inni a tu zdziwko bo zapinasz krawędzie i albo narty jadą od siebie albo jedna na drugą - w obu przypadkach kończy się zderzeniem z rzeczywistością tzn. ziemią, wstajesz, otrzepujesz się i jak jesteś cały to idziesz szurać dalej. W moim przypadku 3 zjazdy później okazało się, że cały nie jestem a dokładniej to mój bark 😏 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mdud44 Napisano 46 minut temu Autor Udostępnij Napisano 46 minut temu 3 minuty temu, arturzx napisał: zapinasz krawędzie i albo narty jadą od siebie albo jedna na drugą No właśnie tego się obawiam dlatego planuję ostrożnie i krok po kroku, bo przy skrzyżowaniu nart jest piękna gleba 😜 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturzx Napisano 44 minuty temu Udostępnij Napisano 44 minuty temu 5 minutes ago, mdud44 said: W tym roku dostała krótkie narty w wypożyczalni i nauczyła się skręcać i mówi, że na krótkich się jej dobrze jeździ. Pewnie boi się też, że na dłuższych będzie się jej ciężej skręcać i narta wewnętrzna znowu będzie zostawać, bo z tym było dużo problemu i dopiero instruktor pomógł. Bo jeździ siłowo i wtedy faktycznie krótka będzie lepsza, tylko ile tak chce jeździć i na ile takiej jazdy starczy kolan? To, że narta zostaje to tylko to potwierdza i rozwiązaniem tu jest więcej nauki a nie krótka narta, nie ma co się bać długości jeżeli chce jeździć a nie coś tam się pozsuwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi