zdzislawdyrmanzasadniczo Posted January 20 Share Posted January 20 A o czymś takim słyszeliście? https://www.youtube.com/watch?v=GyqNFe9MRmo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted January 21 Share Posted January 21 Cześć Jasne. Latają tez na latawcach od kitów. Musi być zajebista zabawa! Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lexi Posted January 21 Share Posted January 21 .. qwa... już widzę dyskusje na temat zależności stopnia zakrawędziowania narty nawietrznej od kąta natarcia skrzydła na stok.. 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubeckim Posted January 21 Share Posted January 21 9 hours ago, Mitek said: Cześć Jasne. Latają tez na latawcach od kitów. Musi być zajebista zabawa! Pozdro To nie są latawce, tylko małe paralotnie. Różnica jest dość istotna. Jest też coś takiego jak speedriging. Jedziesz na nartach z takim małym skrzydełkiem nad głową i używasz go do zlatywania przez przeszkody, normalnie niemożliwe do przebycia na nartach - duże urwiska, przepaści itp. Takie skrzydełko ma marną doskonałość. Bardzo dużą prędkość postępową i opadania ale mając narty na nogach i stromy stok to nie problem, bo nie musisz tego ubiec przy starcie i lądowaniu. O ile wiem i co jest dość zrozumiałe speedriding jest raczej zakazany on-piste. Za duże ryzyko przelecenia innego narciarza. To by były dopiero dyskusję. Kto według dekalogu FIS ma pierwszeństwo. Paralotnio-narciarz na ostatniej prostej do lądowania, czy ten co jest niżej... Aczkolwiek, gdyż, ponieważ. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted January 21 Share Posted January 21 3 minuty temu, lubeckim napisał: To nie są latawce, tylko małe paralotnie. Różnica jest dość istotna. Jest też coś takiego jak speedriging. Jedziesz na nartach z takim małym skrzydełkiem nad głową i używasz go do zlatywania przez przeszkody, normalnie niemożliwe do przebycia na nartach - duże urwiska, przepaści itp. Takie skrzydełko ma marną doskonałość. Bardzo dużą prędkość postępową i opadania ale mając narty na nogach i stromy stok to nie problem, bo nie musisz tego ubiec przy starcie i lądowaniu. O ile wiem i co jest dość zrozumiałe speedriding jest raczej zakazany on-piste. Za duże ryzyko przelecenia innego narciarza. To by były dopiero dyskusję. Kto według dekalogu FIS ma pierwszeństwo. Paralotnio-narciarz na ostatniej prostej do lądowania, czy ten co jest niżej... Aczkolwiek, gdyż, ponieważ. Cześć Na filmie są małe paralotnie ale latają też na latawcach od kajtów. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lubeckim Posted January 21 Share Posted January 21 Ale to już jest inny sport - snowkite. Jeżeli do ciągania się służy paralotnia, to jest to snowgliding. Oczywiście różnica pomiędzy snowglidingiem a speedridingiem jest płynna. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mitek Posted January 21 Share Posted January 21 Cześć Wiesz ja miałem okazję chyba raz w życiu widzieć latających gości ale już naprawdę nie pamiętam na czym, tzn nie pamiętam co służyło za napęd. O tych sportach nie mam bladego pojęcia ale szczerze podziwiam i już na pierwszy rzut oka widać, że zabawa to musi być przednia. Pozdro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzislawdyrmanzasadniczo Posted January 23 Author Share Posted January 23 (edited) W nocy też można 😉 ps. niech admin coś zrobi żeby można było określać wysokość mediów albo dopuścić kod html w edytorze bo poniższy filmik ma u mnie wysokość dwóch ekranów i nie wiem jak go pomniejszyć. Cytat video_2025-01-23_02-32-54.mp4 Edited January 23 by zdzislawdyrmanzasadniczo 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujot2 Posted February 3 Share Posted February 3 W dniu 23.01.2025 o 02:35, zdzislawdyrmanzasadniczo napisał: nie wiem jak go pomniejszyć. Kliknij kwadracik na dole po prawej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzislawdyrmanzasadniczo Posted February 4 Author Share Posted February 4 18 godzin temu, Wujot2 napisał: Kliknij kwadracik na dole po prawej Nie wiem o jaki kwadracik chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujot2 Posted February 4 Share Posted February 4 3 godziny temu, zdzislawdyrmanzasadniczo napisał: Nie wiem o jaki kwadracik chodzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Addam Posted February 21 Share Posted February 21 raz spróbowałem snowglidingu na wyjeździe w górach i to było totalnie fajne Coś między nartami a deskorolką, tylko na śniegu. Na początku trochę balansowanie, ale jak załapałem, to mega zabawa. Muszę kiedyś to powtórzyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts