Skocz do zawarto艣ci

Narty po latach

winner

Rekomendowane odpowiedzi

Dzien dobry.
Nazywam si臋 Mateusz, to m贸j 1 post na forum, wracam do nart po 5 latach.Dzieci q ko艅cu wyros艂y 馃檭馃榿 Chcia艂 bym zmieni膰 narty. Obecne maj膮 15 lat. Prosz臋 o pono膰 do艣wiadczonych koleg贸w i kole偶anki o pono膰 jakie narty kupi膰.
Mam wzrostu 185 cm, 75 kg wagi. Nie lubi臋 extreem- czarnych tras , raczej czerwone itp .. jazda 艣rednio szybka, raczej du偶o skr臋t贸w.. umiej臋tno艣ci hmm tak na oko 6-7/10. Chcia艂bym narty kt贸re pozwol膮 mi pojecha膰 szybciej w razie w. i podci膮gn膮膰 umiej臋tno艣ci.
Dzi臋kuj臋 z g贸ry za ka偶d膮 pono膰.
Pozdrawiam .

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

W przypadku umiej臋tno艣ci to ja zawsze jestem ciekaw, jak w przesz艂o艣ci te narty wygl膮da艂y?聽 Ocena osobista wed艂ug kryteri贸w, podanych na "skiforum" jest bardzo wzgl臋dna. Na forum s膮 aktywni instruktorzy, kt贸rzy b臋d膮 mo偶e chcieli pom贸c. Pi臋膰 lat to znowu nie tak d艂uga przerwa. W tym czasie w budowie nart nie zasz艂y jakie艣 wi臋ksze zmiany.聽聽

Kryterium do doboru nie jest ich umiej臋tno艣膰 pojechania szybciej. To mo偶na zrobi膰 na ka偶dej narcie.聽 Podci膮ganie umiej臋tno艣ci tak!聽 Jest latwiej poprawia膰 swoj膮 technik臋 jazdy, dobieraj膮c bardziej starannie narty do swego stylu jazdy(np. skr臋ty na r贸wnoleg艂ych nartach). Ja bym si臋 bardziej "otworzy艂". Kiedy zacz臋艂o si臋 je藕dzi膰 w miar臋 regularnie聽 na nartach. Czy si臋 by艂o uczonym przez instruktor贸w,聽 narciarzy z opanowan膮 poprawn膮 technik膮. Ile dni w sezonie. Ew., szacunkowo, ile dni od pocz膮tku. Jakie stoki, niebieskie, czerwone.聽 To o wiele bardziej charakteryzuje umiej臋tno艣ci. Wszyscy si臋 podobnie ucz膮, z wyj膮tkiem tych, co w szk贸艂kach, lub maj膮cych przy sobie ci膮gle narciarza o umiej臋tno艣ciach instruktorskich.

Odno艣nik do komentarza

1 godzin臋 temu, winner napisa艂:

Dzien dobry.
Nazywam si臋 Mateusz, to m贸j 1 post na forum, wracam do nart po 5 latach.Dzieci q ko艅cu wyros艂y 馃檭馃榿 Chcia艂 bym zmieni膰 narty. Obecne maj膮 15 lat. Prosz臋 o pono膰 do艣wiadczonych koleg贸w i kole偶anki o pono膰 jakie narty kupi膰.
Mam wzrostu 185 cm, 75 kg wagi. Nie lubi臋 extreem- czarnych tras , raczej czerwone itp .. jazda 艣rednio szybka, raczej du偶o skr臋t贸w.. umiej臋tno艣ci hmm tak na oko 6-7/10. Chcia艂bym narty kt贸re pozwol膮 mi pojecha膰 szybciej w razie w. i podci膮gn膮膰 umiej臋tno艣ci.
Dzi臋kuj臋 z g贸ry za ka偶d膮 pono膰.
Pozdrawiam .

Cze艣膰.

Czy z twoimi nartami jest co艣 nie tak ?. Poje藕dzij na nich i przypomnij sobie technik臋. R贸wnolegle wypo偶ycz co艣 aktualnego i sprawd藕 czy jest r贸偶nica.

Odno艣nik do komentarza

呕e wi膮zania plastikowe? - to o niczym nie 艣wiadczy, bardzo wiele jest wi膮za艅 posiadaj膮cych z zewn膮trz plastiki. Oddaj narty do serwisu, niech sprawdz膮 dzia艂anie wi膮za艅, je偶eli ok. zle膰 ustawienie si艂 wypi臋cia + ostrzenie i smarowanie nart. Reszta jak pisa艂em, nie spiesz si臋 z kupnem, na razie spr贸buj poje藕dzi膰 na swoich, w trakcie sezonu wypo偶ycz np. Volkl Racetiger SL i por贸wnaj. Przypomnij sobie nawyki ruchowe, zmiana nart nie zmieni umiej臋tno艣ci narciarza. Pisa艂em tu kiedy艣 o moim koledze kt贸ry zamiast szuka膰 poprawy umiej臋tno艣ci wci膮偶 szuka w 艣r贸d nart 艣wi臋tego grala. Ponadto przy ka偶dej zmianie przesiada si臋 na narty coraz kr贸tsze.

• Like 3
Odno艣nik do komentarza

Te偶 uwa偶am, 偶e warto nowe narty potestowa膰 przed zakupem - nawet je艣li nie dok艂adnie ten sam model, to przynajmniej rodzaj - przesiadka na slalomk臋 to wyczuwalna zmiana. Zr贸b sobie te stare (serwis, sprawdzenie wi膮za艅) i zobacz. Nawet w ubieg艂ym sezonie nie tylko testowa艂em narty z wypo偶yczalni (jedne nawet p贸藕niej kupi艂em) ale trafia艂em te偶 na testy darmowe. Nawet raz po偶yczy艂em narty na weekend w Warszawie, aby mie膰 pewno艣膰, 偶e sprawdz臋 wymarzony model (nie sprawdzi艂 si臋 馃檪 ).

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Dodaj now膮 pozycj臋...