Jump to content

Hochkar zamknięty

wapniakos
 Share

Recommended Posts

Nie tylko u nas opad śniegu daje się we znaki. "Polska góra gór", jak kiedyś usłyszałem, została odcięta od możliwości dojazdu z uwagi na czwórkowo-piątkowe zagrożenie lawinowe.

https://www.facebook...vw&__tn__=-UC-R

Nic qrde nie słyszałem, aby Burmistrz wspominał choćby o stanie "mającym znamiona klęski żywiołowej"...musi być mało odpowiedzialny chyba

W Mayrhofen. Jade w niedziele, ale juz od tygodnia bez zmian ten zakaz...

nie widzę drogi zamkniętej w samym Mayrhofen

W Mayrhofen. Jade w niedziele, ale juz od tygodnia bez zmian ten zakaz...

a patrzyłeś na mapę. To poza miejscowością https://www.oeamtc.a...c/OEAMTC_185110

inna sprawa, że nie wiem czy się da dojechać na parking pod gondolą w Tuxie

O kurka juz rozumim. To jakas odnoga do Hochfungen... Czyli do Mayrhofen sie dostane :D

oczywiście, z tym, że najpierw staniesz w długiej kolejce do zjazdu z autostrady, potem w korku do tunelu ..... trochę czasu zajmuje zanim zaparkujesz u celu:)

pewnie pokazuje, ale nie bardzo jest jak je ominąć. Znaczy tunel możesz ominąć jak autochtoni, ale zjazd z autostrady - nie

nie do końca jest to prawda, ponieważ do doliny można dojechać nie korzystając z autostardy - o ile dobrze pamiętam od Kufstain jest to ok 30 km..czyli możesz ominąc i zjazd i tunel, natomiast korku w dolinie (o ile będzie) już nie

pewnie pokazuje, ale nie bardzo jest jak je ominąć. Znaczy tunel możesz ominąć jak autochtoni, ale zjazd z autostrady - nie

Staliśmy tam w zeszłym roku 2,5 godziny. Właśnie w sobotę w okolicy 16:00, to była połowa Marca :D

Do tunelu nie wpuszczają bo nie ma wentylacji, a za tunelem korek do doliny i stoi wszystko. Mimo wszystko za tunelem już idzie.

A tą drogą z Hochfugen do Fugen jechałem raz autobusem...nie dziwię się, że zamknięta przy obecnych ilościach śniegu.

Nikon koniecznie kup zillertaler superskipass i nie ograniczaj się tylko do Mayrhofen. Ja uwielbiam Hochzillertal w Kaltenbach.

tam jest tyle tego, ze zglupialem. Cos pokminie, zeby jak najwiecej zjezdzic.

No jest 500km tras :D za 250 jurków, taniej niż Polsce...ehhh

Od siebie polecam Hochzillertal + Hochfugen - dojeźdzasz bez odpinania nart. Weź tylko poprawkę, że ze wzglęu na zamkniętą drogę o której pisałeś musisz wrócić tą samą drogą. Gdyby droga do Fugen była otwarta to do doliny mógłbyś wrócić busem.

Na drugim miejscu w moim rankingu jest Zillertal Arena, ale od drugiej strony - Koningsleiten. Nie wiem czy w obecnych warunkach dostaniesz się tam autem. Bez łańcuchów na pewno nie! Zawsze możesz zacząć "standardowo" z Zell am Ziller.

I dopiero na trzecim Mayrhofen a konkretnie trasy na "górce" Tux.

Na ostatnim miejscu lodowiec Hintertux, imho o tej porze roku nie ma tam po co jechać.

W dolinie jest jeszcze Spjeljoch - nie byłem.

Powodzenia! Zazdroszczę pozytywnie :)

Ja na ten sezon, na marzec rozważałem SkiAmade lub Schladming, finalnie znowu padło na Zillertal ale musieliśmy odwołać z powodów rodzinnych (tata czeka na zabieg łąkotki, a nie chcemy jechać bez niego). Tak że ten rok bez Alp...

Pierwszy raz Alpy?

Na ostatnim miejscu lodowiec Hintertux, imho o tej porze roku nie ma tam po co jechać.

Generalnie się zgadzam z rankingiem ON ale co do Hintertuxa się nie zgadzam. Koniecznie trzeba tam jechać ale sprawdziwszy uprzednio pogodę, w słoneczne dni widoki są bezcenne! Poza tym trasy na lodowcu są urozmaicone i warte sprawdzenia. Na mnie zawsze Hintertux robi wrażenie.

tam jest tyle tego, ze zglupialem. Cos pokminie, zeby jak najwiecej zjezdzic.

2 dni Penken z Zillertal 3000, 1 dzień Zillertal, 1 dzień Kaltenbach, 1 dzień lodowiec. A 6 dnia powtórz to co się najbardziej Wam się podobało.

Gdzie mieszkacie?