LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 W załaczniku W załączniku zamieszczam wykres równowagi fazowej Źródło: Borowiecka-Jamrozek J., Zastosowanie obróbki powierzchniowej materiału osnowy dla poprawy własności użytkowych spieków metaliczno-diamentowych, Rozprawa Doktorska, Politechnika Świętokrzyska, Kielce 2008 Ale sednem sprawy jest że PCD (polikrystaliczny diament) jest spiekany z dodatkiem faz wiążących (najczęściej kobalt), który obniża ciśnienie i temperaturę przemiany. Jest to temperatura rzędu 800 stopni C I w tarczy diamentowej o której pisał kolega mig12345, podczas jej pracy w betonie taka temperatura jest nie osiągalna. Styk ziaren w chwili skrawania trwa bardzo mały ułamek sekundy (dociekliwy może sobie policzyć), prędkość obrotowa rzędu 11 000 obr/min (jak typowy flex), pod obciążeniem nieco mniej dajmy na to 8 000 obr/min. Drugie ciepło od mikro ziaren diamentu odbiera metaliczna osnowa oraz po trzecie tą tarczę studzi pęd powietrza podczas jej wirowania. Po czwarte: tarcze takie mają budowę segmentową co polepsza jej właściwości odprowadzania ciepła i skrawanego materiału. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Replies 59 Created 7 yr Last Reply 7 yr Top Posters In This Topic 4 7 6 29 Popular Days Feb 21 17 Mar 8 12 Feb 28 10 Feb 22 6 Top Posters In This Topic Friski 4 posts mig 7 posts Lukaszo86 6 posts LudwiczekR 29 posts Popular Days Feb 21 2017 17 posts Mar 8 2017 12 posts Feb 28 2017 10 posts Feb 22 2017 6 posts bocian74 Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 I w tarczy diamentowej o której pisał kolega mig12345, podczas jej pracy w betonie taka temperatura jest nie osiągalna. Styk ziaren w chwili skrawania trwa bardzo mały ułamek sekundy (dociekliwy może sobie policzyć), prędkość obrotowa rzędu 11 000 obr/min (jak typowy flex), pod obciążeniem nieco mniej dajmy na to 8 000 obr/min. Drugie ciepło od mikro ziaren diamentu odbiera metaliczna osnowa oraz po trzecie tą tarczę studzi pęd powietrza podczas jej wirowania. Po czwarte: tarcze takie mają budowę segmentową co polepsza jej właściwości odprowadzania ciepła i skrawanego materiału. Hmm, ale czy temperatury rzędu 800 stopni da się osiągnąć przy polerowaniu ręcznym krawędzi narty? Ciepło odbiera zarówno materiał pilnika jak i krawędź, osiągane prędkości przesuwu też są skrajnie niewielkie. Pozdr Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Ciesze się ze mamy wreszcie fachowca. ( to nie zlosliwisc))) Wiele legend i magicznych zabiegów przy 'obróbce ' nart można będzie wyprostować. Np pilników ski-mana z Makro używam już 5 sezon (po kilkanaście razy- przed prawie każdym wyjazdem) używając do chłodzenia zwykle świeżego powietrza- działają ok i są jeszcze w poprawnym stanie...... E tam fachowiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Hmm, ale czy temperatury rzędu 800 stopni da się osiągnąć przy polerowaniu ręcznym krawędzi narty? Ciepło odbiera zarówno materiał pilnika jak i krawędź, osiągane prędkości przesuwu też są skrajnie niewielkie. Pozdr Marcin W życiu takiej temperatury się nie otrzyma. Wysoka temperatura występuje na styku ziarno - stal na poziomie mikroskopowym ale daleko jej do 800 stopni C. To zwilżanie to raczej w celu ułatwienia poślizgu pilnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Denaturat to zwykła wóda. Tyle tylko, że skażona w taki sposób aby jak najbardziej uprzykrzyć spożycie, niekoniecznie wdychanie. M.in. stosuje się jakiś benzoesan, który jest uznawany za najbardziej gorzką ze znanych substancji. Obecnie ze względu na koszty produkcji coraz częściej stosuje się denatural. Różnica w nazwie niewielka. Podejrzewam, że często ludzie myślą, iż zakupili denaturat, a to jest właśnie ów denatural. Tym bardziej, że etykiety bardzo zbliżone. Denatural to jest właśnie alkohol izopropylowy (izopropanol), który nie zawiera dodatkowych chemikali. Niemniej zdarza się, że i tak jest dodatkowo jeszcze skażany. PS: znawcy trunków twierdzą, że to praktycznie to samo co denaturat tyle, że szybciej pali kubki smakowe! Więc należy go odpowiednio szybciej pić I wódka to tylko roztwór 40%, a denaturat to praktycznie czysty spiryt. Pozostanę przy denaturacie zatem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 I wódka to tylko roztwór 40%, a denaturat to praktycznie czysty spiryt. Pozostanę przy denaturacie zatem. Stosuj zewnętrznie..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister: Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Szymon Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister:IMG_20170309_171735.JPG Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Opis na aukcji jest prawidłowy, w opakowaniu też miałem pomieszane, wyglądają bardzo OK, w działaniu nie sprawdzałem jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zestaw pilników diamentowych Am-Tech × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
bocian74 Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 I w tarczy diamentowej o której pisał kolega mig12345, podczas jej pracy w betonie taka temperatura jest nie osiągalna. Styk ziaren w chwili skrawania trwa bardzo mały ułamek sekundy (dociekliwy może sobie policzyć), prędkość obrotowa rzędu 11 000 obr/min (jak typowy flex), pod obciążeniem nieco mniej dajmy na to 8 000 obr/min. Drugie ciepło od mikro ziaren diamentu odbiera metaliczna osnowa oraz po trzecie tą tarczę studzi pęd powietrza podczas jej wirowania. Po czwarte: tarcze takie mają budowę segmentową co polepsza jej właściwości odprowadzania ciepła i skrawanego materiału. Hmm, ale czy temperatury rzędu 800 stopni da się osiągnąć przy polerowaniu ręcznym krawędzi narty? Ciepło odbiera zarówno materiał pilnika jak i krawędź, osiągane prędkości przesuwu też są skrajnie niewielkie. Pozdr Marcin Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Ciesze się ze mamy wreszcie fachowca. ( to nie zlosliwisc))) Wiele legend i magicznych zabiegów przy 'obróbce ' nart można będzie wyprostować. Np pilników ski-mana z Makro używam już 5 sezon (po kilkanaście razy- przed prawie każdym wyjazdem) używając do chłodzenia zwykle świeżego powietrza- działają ok i są jeszcze w poprawnym stanie...... E tam fachowiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Hmm, ale czy temperatury rzędu 800 stopni da się osiągnąć przy polerowaniu ręcznym krawędzi narty? Ciepło odbiera zarówno materiał pilnika jak i krawędź, osiągane prędkości przesuwu też są skrajnie niewielkie. Pozdr Marcin W życiu takiej temperatury się nie otrzyma. Wysoka temperatura występuje na styku ziarno - stal na poziomie mikroskopowym ale daleko jej do 800 stopni C. To zwilżanie to raczej w celu ułatwienia poślizgu pilnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Denaturat to zwykła wóda. Tyle tylko, że skażona w taki sposób aby jak najbardziej uprzykrzyć spożycie, niekoniecznie wdychanie. M.in. stosuje się jakiś benzoesan, który jest uznawany za najbardziej gorzką ze znanych substancji. Obecnie ze względu na koszty produkcji coraz częściej stosuje się denatural. Różnica w nazwie niewielka. Podejrzewam, że często ludzie myślą, iż zakupili denaturat, a to jest właśnie ów denatural. Tym bardziej, że etykiety bardzo zbliżone. Denatural to jest właśnie alkohol izopropylowy (izopropanol), który nie zawiera dodatkowych chemikali. Niemniej zdarza się, że i tak jest dodatkowo jeszcze skażany. PS: znawcy trunków twierdzą, że to praktycznie to samo co denaturat tyle, że szybciej pali kubki smakowe! Więc należy go odpowiednio szybciej pić I wódka to tylko roztwór 40%, a denaturat to praktycznie czysty spiryt. Pozostanę przy denaturacie zatem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 I wódka to tylko roztwór 40%, a denaturat to praktycznie czysty spiryt. Pozostanę przy denaturacie zatem. Stosuj zewnętrznie..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister: Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Szymon Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister:IMG_20170309_171735.JPG Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Opis na aukcji jest prawidłowy, w opakowaniu też miałem pomieszane, wyglądają bardzo OK, w działaniu nie sprawdzałem jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zestaw pilników diamentowych Am-Tech × Existing user? Sign In Sign Up Browse Back Forums Gallery Staff Online Users Leaderboard Activity Back All Activity Search × Create New...
LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Ciesze się ze mamy wreszcie fachowca. ( to nie zlosliwisc))) Wiele legend i magicznych zabiegów przy 'obróbce ' nart można będzie wyprostować. Np pilników ski-mana z Makro używam już 5 sezon (po kilkanaście razy- przed prawie każdym wyjazdem) używając do chłodzenia zwykle świeżego powietrza- działają ok i są jeszcze w poprawnym stanie...... E tam fachowiec Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Hmm, ale czy temperatury rzędu 800 stopni da się osiągnąć przy polerowaniu ręcznym krawędzi narty? Ciepło odbiera zarówno materiał pilnika jak i krawędź, osiągane prędkości przesuwu też są skrajnie niewielkie. Pozdr Marcin W życiu takiej temperatury się nie otrzyma. Wysoka temperatura występuje na styku ziarno - stal na poziomie mikroskopowym ale daleko jej do 800 stopni C. To zwilżanie to raczej w celu ułatwienia poślizgu pilnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Denaturat to zwykła wóda. Tyle tylko, że skażona w taki sposób aby jak najbardziej uprzykrzyć spożycie, niekoniecznie wdychanie. M.in. stosuje się jakiś benzoesan, który jest uznawany za najbardziej gorzką ze znanych substancji. Obecnie ze względu na koszty produkcji coraz częściej stosuje się denatural. Różnica w nazwie niewielka. Podejrzewam, że często ludzie myślą, iż zakupili denaturat, a to jest właśnie ów denatural. Tym bardziej, że etykiety bardzo zbliżone. Denatural to jest właśnie alkohol izopropylowy (izopropanol), który nie zawiera dodatkowych chemikali. Niemniej zdarza się, że i tak jest dodatkowo jeszcze skażany. PS: znawcy trunków twierdzą, że to praktycznie to samo co denaturat tyle, że szybciej pali kubki smakowe! Więc należy go odpowiednio szybciej pić I wódka to tylko roztwór 40%, a denaturat to praktycznie czysty spiryt. Pozostanę przy denaturacie zatem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 I wódka to tylko roztwór 40%, a denaturat to praktycznie czysty spiryt. Pozostanę przy denaturacie zatem. Stosuj zewnętrznie..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister: Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Szymon Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister:IMG_20170309_171735.JPG Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Opis na aukcji jest prawidłowy, w opakowaniu też miałem pomieszane, wyglądają bardzo OK, w działaniu nie sprawdzałem jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zestaw pilników diamentowych Am-Tech
LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Hmm, ale czy temperatury rzędu 800 stopni da się osiągnąć przy polerowaniu ręcznym krawędzi narty? Ciepło odbiera zarówno materiał pilnika jak i krawędź, osiągane prędkości przesuwu też są skrajnie niewielkie. Pozdr Marcin W życiu takiej temperatury się nie otrzyma. Wysoka temperatura występuje na styku ziarno - stal na poziomie mikroskopowym ale daleko jej do 800 stopni C. To zwilżanie to raczej w celu ułatwienia poślizgu pilnika. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Denaturat to zwykła wóda. Tyle tylko, że skażona w taki sposób aby jak najbardziej uprzykrzyć spożycie, niekoniecznie wdychanie. M.in. stosuje się jakiś benzoesan, który jest uznawany za najbardziej gorzką ze znanych substancji. Obecnie ze względu na koszty produkcji coraz częściej stosuje się denatural. Różnica w nazwie niewielka. Podejrzewam, że często ludzie myślą, iż zakupili denaturat, a to jest właśnie ów denatural. Tym bardziej, że etykiety bardzo zbliżone. Denatural to jest właśnie alkohol izopropylowy (izopropanol), który nie zawiera dodatkowych chemikali. Niemniej zdarza się, że i tak jest dodatkowo jeszcze skażany. PS: znawcy trunków twierdzą, że to praktycznie to samo co denaturat tyle, że szybciej pali kubki smakowe! Więc należy go odpowiednio szybciej pić I wódka to tylko roztwór 40%, a denaturat to praktycznie czysty spiryt. Pozostanę przy denaturacie zatem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 I wódka to tylko roztwór 40%, a denaturat to praktycznie czysty spiryt. Pozostanę przy denaturacie zatem. Stosuj zewnętrznie..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister: Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Szymon Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister:IMG_20170309_171735.JPG Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Opis na aukcji jest prawidłowy, w opakowaniu też miałem pomieszane, wyglądają bardzo OK, w działaniu nie sprawdzałem jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing All Activity Home Ski Forum Sprzęt narciarski Serwis i konserwacja sprzętu Zestaw pilników diamentowych Am-Tech
LudwiczekR Posted March 8, 2017 Author Share Posted March 8, 2017 Denaturat to zwykła wóda. Tyle tylko, że skażona w taki sposób aby jak najbardziej uprzykrzyć spożycie, niekoniecznie wdychanie. M.in. stosuje się jakiś benzoesan, który jest uznawany za najbardziej gorzką ze znanych substancji. Obecnie ze względu na koszty produkcji coraz częściej stosuje się denatural. Różnica w nazwie niewielka. Podejrzewam, że często ludzie myślą, iż zakupili denaturat, a to jest właśnie ów denatural. Tym bardziej, że etykiety bardzo zbliżone. Denatural to jest właśnie alkohol izopropylowy (izopropanol), który nie zawiera dodatkowych chemikali. Niemniej zdarza się, że i tak jest dodatkowo jeszcze skażany. PS: znawcy trunków twierdzą, że to praktycznie to samo co denaturat tyle, że szybciej pali kubki smakowe! Więc należy go odpowiednio szybciej pić I wódka to tylko roztwór 40%, a denaturat to praktycznie czysty spiryt. Pozostanę przy denaturacie zatem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... mig Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 I wódka to tylko roztwór 40%, a denaturat to praktycznie czysty spiryt. Pozostanę przy denaturacie zatem. Stosuj zewnętrznie..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Friski Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister: Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Szymon Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister:IMG_20170309_171735.JPG Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Opis na aukcji jest prawidłowy, w opakowaniu też miałem pomieszane, wyglądają bardzo OK, w działaniu nie sprawdzałem jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0 Go to topic listing
mig Posted March 8, 2017 Share Posted March 8, 2017 I wódka to tylko roztwór 40%, a denaturat to praktycznie czysty spiryt. Pozostanę przy denaturacie zatem. Stosuj zewnętrznie..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Friski Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister: Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted March 9, 2017 Share Posted March 9, 2017 Tytułowe pilniki dostałem pomieszane w opakowaniu. Według opisu z aukcji niebieski powinien być extra fine, żółty fine a czerwony coarse natomiast mam taki blister:IMG_20170309_171735.JPG Nie wyglądają źle, mam nadzieję że to jedyny problem z nimi... Opis na aukcji jest prawidłowy, w opakowaniu też miałem pomieszane, wyglądają bardzo OK, w działaniu nie sprawdzałem jeszcze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options... Prev 1 2 3 Next Page 3 of 3 Join the conversation You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account. Reply to this topic... × Pasted as rich text. Paste as plain text instead Only 75 emoji are allowed. × Your link has been automatically embedded. Display as a link instead × Your previous content has been restored. Clear editor × You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL. Insert image from URL × Desktop Tablet Phone Submit Reply Share More sharing options... Followers 0
Recommended Posts