Jump to content

Ostrzenie nart

Recommended Posts

Nie wiem czy muszę :) ale chcę naostrzyć narty przed sezonem.

Mam jakieś stare, kupiłem jako używane.

Gdzie zrobić to lepiej? Na miejscu w Poznaniu czy w Zieleńcu do którego jadę 9. stycznia?

Jakieś konkretne miejsca możecie polecić?

A umiejętności oceniasz na cztery?

No błagam, proszę Cię, szczerze...

Nie wiem czy muszę  :) ale chcę naostrzyć narty przed sezonem.

Mam jakieś stare, kupiłem jako używane.

Gdzie zrobić to lepiej? Na miejscu w Poznaniu czy w Zieleńcu do którego jadę 9. stycznia?

Jakieś konkretne miejsca możecie polecić?

Naostrz w zaufanym serwisie (pewnie w Poznaniu będzie o taki łatwiej) a nasmaruj na miejscu kiedy będziesz wiedział jakie są warunki :-)

Ja jeżdżę na serwisówce ostrzonej ręcznie a umiejętności oceniam na 1...co to oznacza ?...

A co wspólnego z poziomem jazdy mają kwestie serwisowe? - czy w skali forum jest choćby słowo o umiejętnościach serwisowania sprzętu?

Tego typu wpisy zawsze mi się podobały - czyżby ktoś się musiał dowartościowywać??

Dzień dobry

Nie rozumiem o co chodzi z tymi umiejętnościami - ma to jakieś znaczenie w kontekście ostrzenia?

Chętnie zweryfikuję swoją ocenę, ale gdzie jest skala? Bo znalazłem tylko odnośniki w tym wątku:

http://www.skiforum....skich-dyskusja/

ale prowadza w pole.

Z tym smarowaniem to rozumiem że był żart? Poprzednio jeździłem na nieostrzonych nartach (kupowałem używane więc pewnie wtedy były ostrzone) ponad 3 lata, o smarowaniu nawet nie wspominając :)

Ale ok, rozumiem, że śmiechy wynikały z tego, że przy moich umiejętnościach to obojętnie gdzie to zrobię i wszędzie będzie ok.

Dzień dobry

Nie rozumiem o co chodzi z tymi umiejętnościami - ma to jakieś znaczenie w kontekście ostrzenia?

Chętnie zweryfikuję swoją ocenę, ale gdzie jest skala? Bo znalazłem tylko odnośniki w tym wątku:

http://www.skiforum....skich-dyskusja/

ale prowadza w pole.

Z tym smarowaniem to rozumiem że był żart? Poprzednio jeździłem na nieostrzonych nartach (kupowałem używane więc pewnie wtedy były ostrzone) ponad 3 lata, o smarowaniu nawet nie wspominając :)

Ale ok, rozumiem, że śmiechy wynikały z tego, że przy moich umiejętnościach to obojętnie gdzie to zrobię i wszędzie będzie ok.

za chwile mistrzowie zaczna wywody o zaleznosci  miedzy umiejetnosciami, a katem bocznym w nartach i katem podniesienia………………..

Może to już takie moje zboczenie ;-) ale chociaż raz na kilka dni, ślizg jest zdrowszy i lepiej bedzie Ci sie jeździć :-)

Ten wyjazd zapewne właśnie na kilka dni. Jak nazbiera brudu albo jakąś niespodzianka pogodowa sie trafi i będzie potrzeba to se każe zrobić w budzie przy stoku.

Bez paniki

za chwile mistrzowie zaczna wywody o zaleznosci miedzy umiejetnosciami, a katem bocznym w nartach i katem podniesienia………………..

Na bank.

Słuchajcie - tak jak pisałem - 3 lata jeździłem i serwisowania nart nie dotykałem, poza tym, że mi raz czy drugi instruktor mówił, że są ok ostre.

I nie czułem żeby źle jechały, były słabo nasmarowane etc więc zwariować się nie dam.

W zeszłym roku na delikatnie oblodzonym stoku w Harrachowie przy hamowaniu "bokiem" narty nie łapały krawędzi więc postanowiłem naostrzyć, chociaż nie wiem, czy to była wina nart czy moich umiejętności.

I tyle.

Piszecie że w Poznaniu łatwiej będzie znaleźć dobry serwis :) - nie wiem co to znaczy "znaleźć" bo ani nie wiem który dobry, ani jak tę "dobrość" zweryfikować. Sądziłem, że łatwiej a może i taniej będzie w górach bo tam przecież co wypożyczalnia to serwis.

I już wszystko wiem - podjadę na Pułaskiego, tam gdzie kupowałem narty, dam do ostrzenia i już - na pewno będzie dobrze :)

Swoją drogą powoli pomyślałbym o kupnie nowych nart - jak czytam o tych wszystkich slalomkach, GSach, komórkach to stwierdzam, że totalnie nie wiem co i jak i odechciewa mi się myślenia o kupowaniu :)))))) Fajnie - kasa w kieszeni!

A może w Zieleńcu polecicie jakąś wypożyczalnię w której będę mógł wypróbować kilka rodzajów nart w miarę nowych, gdzie obsługa pouczy mnie co i jak, pomoże dobrać coś dla siebie i powoli będę mógł się dopasowywać do czegoś nowego?

P.S. Super wyglądają te białe stoki w kontekście zeszłorocznego braku śniegu :)

I tyle.

Piszecie że w Poznaniu łatwiej będzie znaleźć dobry serwis :) - nie wiem co to znaczy "znaleźć" bo ani nie wiem który dobry, ani jak tę "dobrość" zweryfikować. Sądziłem, że łatwiej a może i taniej będzie w górach bo tam przecież co wypożyczalnia to serwis.

Muszak-ski dobrym serwisem jest.