Kamil K Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 twojapogoda to komercha wiec musza tak pisać. Za kilka dni pogoda w PL zmieni się na bardziej śnieżną. Co ciekawe, na razie końca opadów nie widac, zaniku wyzu rosyjskiego także. na wschodzie bedzie przez kilka dni przybywac pod 2-4 cm sniegu, zobaczymy czy sie sprawdzi. A mroz rzedu minus 20 jeszcze w lutym zobaczymy nie raz i nie dwa, za mocna zima by juz nie wrocilo... Kamilu schronisko to jedno, lasy i pola to drugie. Tam nikt opatrzy zwierzyny na taką skalę. Ależ trudno się z tobą nie zgodzić ale dawniej takie zimy były na początku dziennym ...A w chwili obecnej schroniska w Polsce jest coraz więcej ... funduszy UE na pomaganie zwierzętom dzikim są naprawdę duże leśnicy systematycznie dosypują jedzenia zwierzętom w lasach czy to na polach jak wspomniałeś... jednakże taka sytuacja na pewno jest dla nich trudna ale co roku przychodzą takie dni kiedy mamy po 20stopni mrozu i śniegu po kolana różnie tylko bywa ile takie mrozy trwają . Niektóre słabsze zwierzęta muszą umrzeć a silniejsze przeżyją taka jest natura WIE CO ROBI ... ale człowiek pogody i natury tak naprawdę zmienić nie możemy ale możemy łagodzić jej skutki .Do czego was wszystkim zachęcam ja np: dziś postanowiłem pójść do parku wsypałem do karmików owies a wiewiórkom rzuciłem żołędzi i orzechów które pozbierałem jesienią ... Wystarczy tak niewiele żeby uratować życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pol19 Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 No Kamil twoja pogoda czasem napisze jakąs głupote ale taka malutką , pamiętam jak 3 lata temu każdy wyzywał ten portal ze sie nie znają ze upały w zimie prognozują a jak było chyba kazdy pamięta, a ostanie mrozy jak i kazde opady w styczniu przewidywali dla mojej częsci polski idealnie . I NIECH MI NIKT WIĘCEJ NIE MÓWI ZE TP TO BADZIEWNY PORTAL. PS. Co to jest marzena rabczewska?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mendi Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Za tydzien tp.pl prognozuje odwilż, co o tym sądzicie ? Z kolei pogodynka daje bardzo fajną 16-dniówke: http://pogodynka.pl/... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tom11 Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Meteo-Prog na przełomie Stycznia i lutego nie przewiduje odwilży tylko silne opady śniegu http://www.meteoprog...her/Bytom/6_10/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milzbi Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Meteo-Prog na przełomie Stycznia i lutego nie przewiduje odwilży tylko silne opady śniegu http://www.meteoprog...her/Bytom/6_10/ To raczej będą słabe opady śniegu, ale może się mylę, dlatego pytanie do poprzednika ile cm tego śniegu spadnie w Beskidach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Owszem ten model jest mało sprawdzający z opadami i rodzajem opadów ale raczej myfoforecast o którym mowa jest dobry z temp tu różnice nie są duże musimy też wziąć pod uwagę że to model zagraniczny (...) Tym czasem Polsat wielkich opadów nie przewiduje a to dziwne 2 dni pokazywał czarne chmurki dziś jasne ze słoneczkiem ....ale za to portale przewidują obfite opady oczywiście śniegu:D to nawet spore a co do TP ta 16dniowa jest jeszcze stara sprzed 48h a już dużo się zmieniło na tyle że zamiast +5 będzie -10 ale to szczegół ... TP jest niekonkrecyjna w przekazywaniu informacji pogodowych newsów i sytuacji katastroficznej na świecie ale jej wychylenia w przyszłość są mało sprawdzalne przynajmniej dla południowego zachodu PL(...) A co tam na mapkach GFS bo mi się coś nie chcą włączyć nie wiem jakaś awaria.? u was też.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamils94 Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 to napisała Marzena Robczewska hah uwieżycie w to... W czwartek i piątek może sie pojawic konwekcja i niby majo byc burze z wyladowaniami atmosferycznymi hahahhahahahahah w zimie:eek: z czego się śmiejesz?? W zimie burze też się pojawiają. Ostatnio u mnie taka była bodajże w lutym 2008. Aktualna temp.: -16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 to napisała Marzena Robczewska hah uwieżycie w to... W czwartek i piątek może sie pojawic konwekcja i niby majo byc burze z wyladowaniami atmosferycznymi hahahhahahahahah w zimie:eek: Tak to bardzo możliwe jak będzie taka różnica ciśnień ... to bardzo prawdopodobne ...gdyby było lato to były by gigantyczne nawałnice ale że jest zima i temp powietrza jest o wiele wiele niższa to nawałnice będą o wiele słabsze ale na pewno się pojawią: ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojnecki Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Alescie sie chwycili tez Marzeny. JA do niej nic nie mam. Malo tego odkad znalazlem jej strone to codziennie ją odwiedzam i czyatm prognozy, i nie mam zastrzezen. Sprawdza sie bardzo dobrze i jest pisana w takim stylu jakim lubie. Ona ma takie podobne artykuly jak ten ostatni z TP. A artykuly na TP sie sprawdzaja, gorzej z prognoza na 16 dni. A na jej blogu prognozy dlugoterminowe sa bardzo dobre, lepsze niz TP. Tak tak, szukajcie teraz haczykow...a ja zdania nie zmienie. Aktualnie -18,7. Buuu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Inkub Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 W Gdyni w niedzielny poranek -22, a na Kaszubach nawet do -26, jak na północ kraju to imponujący wynik. podobnie było 4 lata temu, pamiętam że często wtedy były takie spadki poniżej -23. U mnie zamarzły baseny jachtowe i portowe oraz zamarza coraz bardziej zatoka od strony plaży Użytkownik Inkub edytował ten post 25 styczeń 2010 - 21:37 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Jak bardzo trzeba być zapatrzonym w tą kobietę żeby wierzyć w jej prognozy ? Nie będę jej poświęcał zbyt wiele czasu bo nie warto, ale : 1.Odwilż zapowiadała po 5 stycznia 2.Odwilż zapowiadała w drugiej dekadzie stycznia 3.Odwilż zapowiadała po 20 stycznia 4.Odwilż zapowiadała po 25 stycznia 5.Odwilż zapowiada w 16-dniowej Jak komuś to nie wystarcza i dalej uważa, że ona trafia to chyba nie rozumiem ludzi Obecnie mamy jedną z ostrzejszych zim w Polsce .. A jak mówią ' to dopiero początek ' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koala1992d Napisano 25 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 1.Odwilż zapowiadała po 5 stycznia 2.Odwilż zapowiadała w drugiej dekadzie stycznia 3.Odwilż zapowiadała po 20 stycznia 4.Odwilż zapowiadała po 25 stycznia 5.Odwilż zapowiada w 16-dniowej Pisałem to samo parę-naście postów wcześniej:p Odwilży na razie nie widać i nie powodów by sądzić, że przyjdzie ona w III dekadzie lutego, czyli wtedy, kiedy ma przyjść wg krolowej. Wręcz przeciwnie luty zapowiada się powtórką ze stycznia - wg mojego taty ma być mroźno i dosyć śnieżnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 26 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2010 Pisałem to samo parę-naście postów wcześniej:p Odwilży na razie nie widać i nie powodów by sądzić, że przyjdzie ona w III dekadzie lutego, czyli wtedy, kiedy ma przyjść wg krolowej. Wręcz przeciwnie luty zapowiada się powtórką ze stycznia - wg mojego taty ma być mroźno i dosyć śnieżnie:) Dodam jeszcze że wcześniejsze prognozy pani Królowej zapowiadały w grudniu (podajże w II dekadzie ) że w styczniu będą przechodzić orkany i temp często będzie wzrastać powyżej +10stopni a atak zimy dopiero w III dekadzie stycznia nadejdzie prawdziwa zima która potrwa zaledwie do I dekady lutym w II dekadzie nadejdzie wiosna jak mamy chyba każdy wie co roku straszy nas orkanem "większym od Cyryla" a tymczasem orkanu nie mamy od 2 lat a gdy przechodziły pamiętne burze 23lipca nawet nic nie wspomniała o tym wcześniej (ja tych burz nie widziałem bo wtedy nie było mnie w Polsce ale śledziłem jej portal i z tego mam tą informację) Pozdrawiam a i nie wiem jak wy sądzicie ale pewnie o 14:00 za krytykę pani Królowej będzie znów pokaźny wpis na nasz temat >< ><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><><> Weźcie spójrzcie na mapkę na http://http://www.pogodynka.pl/miasto.php?miasto=opole ciśnienie i temp lecą na łeb i na szyję naprawdę bardzo rzadko można coś takiego zaobserwować obi się mega ciekawie ... A to prognoza http://www.myforecast.com/bin/expanded_forecast_15day.m?city=73036&metric=true zwróćcie uwagę na temp bo na opady raczej nie zawracajcie sobie głowy nie sprawdza się .! Rzeczywiście chyba w czwartek na południowym zach pojawi się odwilż ale 3godzina http://www.meteoprog.pl/pl/weather/Opole/11_15/ Użytkownik Kamil K edytował ten post 26 styczeń 2010 - 10:26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry16 Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Tylko jesli by spojrzec na mapy pogodynki to nie wyglada mi to na konwekcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Wg mnie to jednak już front a tym samym ośrodek niżowy opanowała pomorze zachodnie konwekcja z reguły jest przelotna i trwa góra kilkadziesiąt minut a w Szczecinie dzięki uprzejmości ostry wiemy że pada tam już od przeszło 4h (...)mapy też pokazują front A tymczasem w okolicach Opola -11 lekkie zachmurzenie śnieg nie pada ciśnienie zmalało już o 10hPa głowa jeszcze mnie nie boli ale jutro będzie masakra bo jestem metro opatem ... A prognozy mówią że u mnie już powinno zacząć padać ,poczekamy pogodynka .pl a w szczególności ostrzeżenia IMIGW przewiduje że na moim obszarze spadnie w okolicach 10-20cm ,ale pewnie nasypie 10... ale gdyby napadało 20cm miałbym bym 40cm :eek::eek::eek: Pani Królowa ,namawia do wagarowania uczniów w naszych PL szkołach : )http://krolowa-superstar.blog.onet.pl/ Ps: no pani Marzeno wreszcie Pani zauważyła ,że dzięki nam ma pani te owe 10tyś dziennie odwiedzin ,ale szczerze wątpię pudelek.pl, ma zaledwie 2 tyś dziennie ,przyglądnę się tej pani aktywności na blogu ,a tymczasem pozdrawiam i ,życzę trafniejszych prognoz .( nie żebym coś sugerował) Pozazdrości ostremu16 u mnie nadal nie pada modele pokazują ze powinno już sypać : ( Pozdro... Użytkownik Kamil K edytował ten post 27 styczeń 2010 - 19:07 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry16 Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Sypie,sypie i jeszcze raz sypie. Nie wiem w jaki sposob dotre jutro do szkoly. Dobrze, ze od 1 lutego ferie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Daniels. Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 http://88.220.171.5:...ex.shtml?id=963 Popatrzcie sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 O RANY :eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek::eek:ALE SYPIĘ A tymczasem u mnie -10 niebo już pochmurne I PADA ŚNIEG SŁABO PADA ALE CORAZ MOCNIEJ RANY NA TYM OBRAZKU TO WYGLĄDA BAJECZNIEcisnienie od 12:00 spadło o 12hPa wiatr się nasila ... no i czekam na te opady co na obrazku... OPOLE WITA INTENSYWNY ŚNIEG ! DOKŁADNIE OD 8MIN SYPIE BARDZO MOCNO ŚNIEG WIDOCZNOŚĆ OGRANICZONA DO 100m ... PADA CORAZ MOCNIEJ AKTUALNIE -10 WIATR WIEJE CORAZ TO MOCNIEJ I MOCNIEJ ROBIĄ SIĘ ZAWIEJE I ZAMIECIE JESZCZE O POKRYWIE ŚNIEŻNEJ NIE MÓWIĘ BO DOPIERO SIĘ KRAJOBRAZY ZABIELIŁY nie krzycz ... jark Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ostry16 Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Szczecin pod sniegiem....boje sie co bedzie rano bo to dopiero poczatek... http://www.um.szczec...apter_59071.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 W okolicach Opola śnieg jest coraz intensywniejszy ale na horyzoncie widzie ciemne chmury może coś z nich będzie temp -12stopni bru zimno ale wczoraj o tej godzinie było -22 więc jest o wiele cieplej . A co do Słupska i całego wybrzeża wg mnie sytuacja będzie taka sama jak w listopadzie 2008 kiedy to w rejonie wybrzeża śniegu leżało przeszło 50cm a w inncyh regionach ledwo 10cm u mnie było zaledwie 0,5 z tym i mróz pamiętam że byłem wtedy bardzo zwiedzonyale sytuacja różni się poniekąd w tamtym okresie szybko nadeszła odwilż a teraz odwilży brak(...) Poszperałem trochę w "modelach" i w portalach dla naszych forumowych przyjaciół z południowego wschodu PL otóż u was śnieg też się pojawi zacznie padać około 3 w nocy ale nie napada więcej jak 10cm ale kto wie jutro konwekcja i opady mogą być bardzo bardzo intensywne i gdyby przy odrobinie szczęścia trwała by 30minut i na dużym obszarze to pokrywa śnieżna może nadgonić inne regiony Polski(...) Pozdro i pozazdrości północy:cool: MAM DOŚĆ TEJ Marzeny jej prognozy można se ****do****niech nie wypisuje na mój temat. wiem co widziałem i proszę moderatora nie kasować tej wiadomości Marzeno, jak byś umiała czytać ze zrozumieniem to byś... Wyczytała że mieszkam w okolicach Opola a nie w samym centrum 20km na północ byłem z psem i widoczność była ograniczona do 100m wiem co widziałem a co do wiatru to mając na myśli że wiatr się nasila to wiatr z 1m\s zaczął wiać na 3m\s w porywach do 6m\s więc chyba się nasilił ,a śnieg sypał i to solidnie.Ale kończę ten temat bo szkoda na to ruchów moich dłoni o klawiaturę. Plujesz jadem i tym razem mnie oplułaś a ja sobie na to nie pozwolę Użytkownik Kamil K edytował ten post 27 styczeń 2010 - 22:29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baltazar Gabka Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 W Katowicach narazie nie pada. Mysle ze za ok.godzinke powinno sie zaczac:)Wiatr pomalu sie nasila i temperatura wzrasta - teraz tylko -9. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek88 Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Opad w Rzeszowie prognozowany na poziomie 1mm - to jest to. Jest duża szansa że spadnie u nas 0,5CM śniegu. Czyli znowu będzie 6,5CM Meteo.group daje więcej śniegu dopiero we środę 3 lutego - ok 4mm Ale to długofalowa prognoza więc i trudno co kolwiek powiedzieć. Może jednak nie będzie tak źle i coś więcej nasypie tego śniegu w najbliższych dniach. Jutro ma zacząć sypać po południu wg. meteo. A wg. TVP-1 ma sypać cały czas u nas, w całej Polsce właściwie Tam te prognozy są optymistyczne. czekamy więc na śnieg, kolejny front z opadami śniegu zarezerwowany wyłącznie dla południowego-wschodu Polski :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Opole tak mocno pada - a Oława tak blisko i 0 śniegu :mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelw Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 wniosek prosty - konwekcja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil K Napisano 27 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Dokładnie ale dla takiej Marzeny ... to jest bujna wyobraźnia,i jeszcze dla sprostowania mieszkam 20km na północ od Opola więc nie wiem jak w samym Opolu ale u mnie na północy regiony sypało fest ... Aktualnie śnieg osłabł ale pada chwilami umiarkowanie ... to była na 100% konwekcja sypało max 13min później z minuty na minute opad osłabł . temp -11 wiatr bez zmian 3m\s w porywach do 6m\s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi