Yoorek Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia Hej, Może tutaj mi ktoś coś podpowie, szukam nart, bardzo konkretnych, czegoś co zastąpi mi Volkl RTM 84, długość jaką miałem to 177 cm. Narta niestety dokonała swojego żywota i jest nie do naprawy. Najprościej byłoby kupić Mantry 84 ale zastanawiam się nad alternatywami. Potrzebuję narty NA STOK, często na kiepskie warunki (śnieg mokry, muldy) ale możliwie dobrze trzymające na twardym, nie zależy mi aby były szybkie na tyczkach, zleży mi aby były stabilne przy relatywnie wysokich prędkościach, możliwie promień skręty podobny do RTM 84. RTM 84 używałem najczęsciej w ostatnich latach, mam giginatki, slalomki i inne 110 pod butem poza stok, więc nie chcę rad idących w którymś z tych kierunków. Narty muszą być nowe, najlepiej z poprzedniego sezonu (czyli nie za 6k PLN ;). Myślałem też o Nordicach Steadfast 85 (T. Kurdziel je bardzo chwali) tylko tam primień skrętu ok. 15m.... Faktografia: Jazda 8/10, WAga: 77, WZrost: 172. Z góry dziękuję za hinty :) pozdr Y Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia Weź peregrine 82 volkla. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoss Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia Salomon Stance Pro 82 Rossignol Arcade 84 ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia (edytowane) Ja mam Deacona 84 jako zastępstwo za RTM77 - wzięłam teraz dłuższe i jestem zadowolona tzn. mam to czego się spodziewałam, a że cena była dobra więc nie kombinowałam z inną firmą (choć miałam ochotę). Edytowane 30 Stycznia przez zając zdjęcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoorek Napisano 30 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia Thx ale Deacona 84 juz nie ma w sklepach ....:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia (edytowane) 15 minut temu, Yoorek napisał: Thx ale Deacona 84 juz nie ma w sklepach ....:( Bo teraz jest seria Peregrine, o której pisał @Bruner79 a to konstrukcyjnie te same deski. Edytowane 30 Stycznia przez zając 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoorek Napisano 30 Stycznia Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 1 hour ago, zając said: Bo teraz jest seria Peregrine, o której pisał @Bruner79 a to konstrukcyjnie te same deski. jaką masz długość przy jakich parametrach - mi podpowiada 167 .... (RTM 84 mam 177 i są ok)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zając Napisano 30 Stycznia Udostępnij Napisano 30 Stycznia 20 minut temu, Yoorek napisał: jaką masz długość przy jakich parametrach - mi podpowiada 167 .... (RTM 84 mam 177 i są ok)? Teraz mam dł. 167 przy parametrach 165cm/60kg, wcześniej miałam RTM77 161cm, ale Daecony były w dobrej cenie tylko dłuższe i są bardzo ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tryhp3 Napisano Środa o 15:56 Udostępnij Napisano Środa o 15:56 (edytowane) Stockli Montero AR. Według testów gigantka na trudne warunki. Jeździłem potwierdzam. Edytowane Środa o 16:07 przez tryhp3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoorek Napisano 6 godzin temu Autor Udostępnij Napisano 6 godzin temu Dziękuję wszystkim za pomoc. Udało mi się przetestować kilka nart i więc opiszę wrażenia w ramach rewanżu: 1. Head e-Titan, testowana w na dość twardym, póżniej lekko rozjeżonym śniegu. Niestety pomimo zapewnień Head nie dowiózł 177cm i jeździłem na 170cm. Stabilność mniejsza niż moich RTM 84 (może kwestia długości RTM był 177), dość duża szytwność, wszystko poprawne, aczkolwiek wydaje mi się, że jakaś bardziej mułowata od RTM, w ogóle tak jakoś bez emocji, jedzie, skręca etc. PRzy większych prędkościach trochę dynamiczniejsza. Generalnie nuda nie chcę takich nart. 2. Head Core 94 Ti 177cm, testowana w dalszej części dnia na mocniej rozjeżdżonym, fajna, wesoła, miękkawa, czuć te 94 pod butem, przy większych prędkościach mniej stabilna. Ale miłe wrażanie,, jednak na boisko średnio. 3. Stckli Montero AX 175, w warunkach jak powyżej, no na prawdę bombowe, super jazda długim i krótkim, stabilne (jazda ponad 80 komfortowa) ale to co najbardziej uderza to po prostu płyniesz nad śniegiem, niesamowita amortyzacja, no super narty - tylko ta cena 😕 4. Kastle MX84, testowane innego dnia +5 stopni, na bardzo miękkim, póżniej z muldami. Też super, idą jak po szynach, przecinają śnieg, obsypy, nie amortyzją jak Montero AX, ale super, tez stabilne, czuć jednak, że mają mniejszy promień niż RTM 84 i "chcą" skręcać mocniej, czego nie czułem w Montero.... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu Godzinę temu, Yoorek napisał: przetestować świetna robota takie testy - właśnie szukam coś w miejsce moich starych Grizzly Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 godziny temu, Jan napisał: świetna robota takie testy - właśnie szukam coś w miejsce moich starych Grizzly Jak nic p82 volkla 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jan Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Bruner79 napisał: Jak nic p82 volkla myślałem o Mantra 84 Armada Declivity 82 Ti albo Blizzard Anomaly 84 moüesz coś o nich powiedzieć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu 4 godziny temu, Yoorek napisał: Dziękuję wszystkim za pomoc. Udało mi się przetestować kilka nart i więc opiszę wrażenia w ramach rewanżu: 1. Head e-Titan, testowana w na dość twardym, póżniej lekko rozjeżonym śniegu. Niestety pomimo zapewnień Head nie dowiózł 177cm i jeździłem na 170cm. Stabilność mniejsza niż moich RTM 84 (może kwestia długości RTM był 177), dość duża szytwność, wszystko poprawne, aczkolwiek wydaje mi się, że jakaś bardziej mułowata od RTM, w ogóle tak jakoś bez emocji, jedzie, skręca etc. PRzy większych prędkościach trochę dynamiczniejsza. Generalnie nuda nie chcę takich nart. 2. Head Core 94 Ti 177cm, testowana w dalszej części dnia na mocniej rozjeżdżonym, fajna, wesoła, miękkawa, czuć te 94 pod butem, przy większych prędkościach mniej stabilna. Ale miłe wrażanie,, jednak na boisko średnio. 3. Stckli Montero AX 175, w warunkach jak powyżej, no na prawdę bombowe, super jazda długim i krótkim, stabilne (jazda ponad 80 komfortowa) ale to co najbardziej uderza to po prostu płyniesz nad śniegiem, niesamowita amortyzacja, no super narty - tylko ta cena 😕 4. Kastle MX84, testowane innego dnia +5 stopni, na bardzo miękkim, póżniej z muldami. Też super, idą jak po szynach, przecinają śnieg, obsypy, nie amortyzją jak Montero AX, ale super, tez stabilne, czuć jednak, że mają mniejszy promień niż RTM 84 i "chcą" skręcać mocniej, czego nie czułem w Montero.... Poszukaj jakiegoś ax w używce. Moim zdaniem takie dechy mocno budowane w szerokości ok 84-85 pod butem - to takie trochę nie za bardzo. Do zabawy ma sens deska ciut szersza 88-90mm o innym flexie. Natomiast deska fajna agresywna na przygotowany stok i uniwersalna to deska o szerokości 76-78mm. Względem uniwersalności do 84-85mm - będzie to samo, a na porannym twardym sztruksie - o niebo lepiej. Oczywiscie to moje zdanie 🙂 dlatego zwróć uwagę na deacon/peregrine 76 - to poszerzona Gs ale prześwietna narta. Reszta dech typu head erally (78mm) czy forza 70 rossi (78mm) - pierwsze przykłady z brzegu - mają mały promień i szukają bardziej skrętu, a widzę że raczej szukasz desek stabilniejszych w dłuższym. Dlatego z volkla to co podałem - ewentualnie p82 - który jest inny niż deacon 84 - I konstrukcyjnie i trochę inaczej jeździ. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bruner79 Napisano 1 godzinę temu Udostępnij Napisano 1 godzinę temu (edytowane) 3 minuty temu, Jan napisał: myślałem o Mantra 84 Armada Declivity 82 Ti albo Blizzard Anomaly 84 moüesz coś o nich powiedzieć ? Na mantrze 84 nie jeździłem, mam kendo 88 - obecnie to mantra 88 - i taką bym wolał. Bardziej uniwersalna - na trasie będzie to samo. Armade w 82 bym odpuścił - ewentualnie 92 ti, blizz anomaly 84/88 - top. Edytowane 1 godzinę temu przez Bruner79 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi