Skocz do zawartości

Narty biegówki na drugi raz w zyciu

Clip

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrałem się dzisiaj na biegówki. Pierwszy raz w zyciu.

Dostałem w wypożyczalni coś o wadze kijków narciarskich z łuską pod butem. System wiązan: poziomy pręt na czubku buta wczepiany w wiązanie

Po 2h można się fajnie zmęczyć i zawsze to coś innego niż zwykłe chodzenie po lesie.

Zastanawiam się czy sobie nie kupić czegoś na właśność. Z psem chodzę w nocy a wtedy wypożyczalnia nieczynna. No i co własne buty to własne.

Czym się kierować przy zakupie? Zakładając, że jazda po płaskim po lesnych drogach. Bez wyrobionych sladów. Totalna rekreacja, doświadczenie 2h/7km

Na OLX najtansze uzywki są w cenie wkładek do butów zjazdowych. Jest jakies konstrukcyjne minimum zeby sensownie jeździć / biegać?

System wiązań musi pasować do butów. Nie kupuj osobno - butów i nart bez sprawdzenia systemów wiązań! 

Rozumiem, że planujesz biegać klasykiem. Do "łyżwy" są inne buty i inne narty, ale można kupić buty, które nadają się do klasyka i łyżwy (tzw. modele combi). 

Jeżeli decydujesz się na technikę klasyczną, kup buty do klasyka, a potem kup narty i kijki. Narty z łuską to dobry wybór, nie wymagają smarowania. Ważna jest odpowiednia długość nart i kijków (tu posłuchaj Justyny 😉). Kijki polecam z dobrym uchwytem - zapinanym wokół dłoni, który można wypiąć. Nie taką "zwykłą" pętlę, jak przy zjazdówkach. 

Jeśli chodzi o konstrukcję, to tu Ci nie pomogę, bo nart w ofercie np. Fischera jest od groma, a różnią się głównie barwnymi opisami 😉.

Ale widzę, że jest coraz więcej różnych nart "terenowych", czyli bardziej do wycieczek, niż do biegania. Może to byłaby opcja dla Ciebie? Ja biegam (a właściwie biegałam) łyżwą, po przygotowanych trasach. Więc znam tylko ten podstawowy podział. Pozdrawiam.

11 godzin temu, Clip napisał:

Wybrałem się dzisiaj na biegówki. Pierwszy raz w zyciu.

Dostałem w wypożyczalni coś o wadze kijków narciarskich z łuską pod butem. System wiązan: poziomy pręt na czubku buta wczepiany w wiązanie

Po 2h można się fajnie zmęczyć i zawsze to coś innego niż zwykłe chodzenie po lesie.

Zastanawiam się czy sobie nie kupić czegoś na właśność. Z psem chodzę w nocy a wtedy wypożyczalnia nieczynna. No i co własne buty to własne.

Czym się kierować przy zakupie? Zakładając, że jazda po płaskim po lesnych drogach. Bez wyrobionych sladów. Totalna rekreacja, doświadczenie 2h/7km

Na OLX najtansze uzywki są w cenie wkładek do butów zjazdowych. Jest jakies konstrukcyjne minimum zeby sensownie jeździć / biegać?

Cześć

Kup sobie nowy zestaw śladowy podstawowy. W każdym razie buty nowe koniecznie. Model podstawowy już Cię zadowoli. Narty jak opisałeś - szersze niż klasyczna biegówka na łusce bo są bezobsługowe i... tyle. Żadnej teorii sobie nie dobudowuj tylko dobrze się baw.

Oczywiście ,żadne narty do łyżwy tylko deska do kroku klasycznego - to oczywiste.

Pozdro