Edwin Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu (edytowane) 21 minut temu, jurek_h napisał: W Kraków Sport można dotknąć wiele różnych komórek podobnie jak w Ski Race Center. Sporo "egzotycznych" typu Blossom, Van Deer, Kastle . Można wypożyczyć. Ski Race Center zajebista firma kupowałem u nich,polecam. Dodam jeszcze ,podana dł skorupy buta zamontowane wiązania,narty przygotowane do jazdy perfect. Edytowane 16 godzin temu przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 17 minut temu, Spiochu napisał: Dzięki. Mozna tam dojechac samochodem czy same buspasy? Ty nie dojedziesz - nie umiesz, jak piszesz, chcesz to Cię podwiozę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 12 minut temu, Edwin napisał: Jeździj do czeskich ośrodków masz prawie tak samą drogę, a nie tylko Czarna G. Choć w CG miałem przygodę z elan, to 90% to były ośrodki czeskie ,gdzie co chwilę w jakimś wystawiają się centra testowe. W Spindlu na stałe był zawsze head i bardzo często wiele firm się wystawia. Ale masz rację,w Twoim przypadku celując w komórki,bo po co zawracać sobie głowę czymś innym ,to problem,bo spotkałem sie tylko kilka razy gdzie były na testach. Cześć Nart komórkowych nie ma na testach ogólnodostępnych z założenia. No chyba, że - wzorem niektórych kolegów z sieci - za komórkę uważasz każdą nartę która ma gdzieś napisane WC, RD albo FIS. - to OK. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 16 godzin temu Udostępnij Napisano 16 godzin temu 8 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nart komórkowych nie ma na testach ogólnodostępnych z założenia. No chyba, że - wzorem niektórych kolegów z sieci - za komórkę uważasz każdą nartę która ma gdzieś napisane WC, RD albo FIS. - to OK. Pozdro Chyba raczej wiesz , że podzielam Twoje zdanie w temacie komórek 😄 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Cześć Jasne, ale nie wiem kto czyta? Sporo ludzi uważa, że narta z nadrukiem "FIS" to komórka, i tyle. Ja raczej się na tym nie znam ale potrafię odróżnić dobrą nartę od złej - jak to Jurek pisał - po ugięciu? W każdym razie to widać od razu. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 32 minuty temu, Mitek napisał: Ty nie dojedziesz - nie umiesz, jak piszesz, chcesz to Cię podwiozę? Na ramie? Nie, dziękuję. Popytaj "kolegów". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 30 minut temu, Mitek napisał: Cześć Nart komórkowych nie ma na testach ogólnodostępnych z założenia. No chyba, że - wzorem niektórych kolegów z sieci - za komórkę uważasz każdą nartę która ma gdzieś napisane WC, RD albo FIS. - to OK. Pozdro Mnie nie obchodzi czy to bedzie komorka mitkowa, komorka nie mitkowa, czy typowa sklepowka. Ma dobrze skrecac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 1 minutę temu, Spiochu napisał: Mnie nie obchodzi czy to bedzie komorka mitkowa, komorka nie mitkowa, czy typowa sklepowka. Ma dobrze skrecac. Komórki nie obchodzi czy jedzie na niej Mitek czy Spiochu - ona dobrze skręca z założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Teraz, Mitek napisał: Komórki nie obchodzi czy jedzie na niej Mitek czy Spiochu - ona dobrze skręca z założenia. Skad ty to mozesz wiedziec? Dobrze skreca tylko jesli jest dobrze zrobiona i dopasowana do wagi zawodnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 6 minut temu, Spiochu napisał: Skad ty to mozesz wiedziec? Dobrze skreca tylko jesli jest dobrze zrobiona i dopasowana do wagi zawodnika. A ty skąd? Raczej nie jesteś konstruktorem ani testerem nart a twoje rachityczne narciarstwo sportowe raczej nie predestynuje cię do miana bycia ekspertem, czyż nie? Byłeś, jesteś, będziesz kiedyś zawodnikiem? No chyba, że chcesz prezentować swoją karykaturalną imitację narciarstwa sportowego prezentować jako jakiś kanon? Prosimy o filmy, dyplomy, puchary... A może się okaże, że to system i autorytety nie doceniły polskiego Odermatta, czy raczej... Raicha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 6 minut temu, Mitek napisał: A ty skąd? Raczej nie jesteś konstruktorem ani testerem nart a twoje rachityczne narciarstwo sportowe raczej nie predestynuje cię do miana bycia ekspertem, czyż nie? Byłeś, jesteś, będziesz kiedyś zawodnikiem? No chyba, że chcesz prezentować swoją karykaturalną imitację narciarstwa sportowego prezentować jako jakiś kanon? Prosimy o filmy, dyplomy, puchary... A może się okaże, że to system i autorytety nie doceniły polskiego Odermatta, czy raczej... Raicha? Umiem skrecac, ty nie. Bardzo prosta roznica. Dlatego jestem w stanie stwierdzic czy dana narta dobrze czy zle dziala. To nic nadzwyczajnego. Na CKI 8,5/10 pkt za skret carvingowy, 9,5/10 pkt za przejazd GS. W 2019 a nie w poprzedniej epoce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu Negujesz wartość i dorobek poprzedników? OK. Jesteś jeszcze większym dupkiem niż myślałem. Ale szanuję szaleństwo bo nie każdy czułby się większy Zaruskiego. Będąc nikim czujesz się wielkim - też sztuka, ale jednoosobowa niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 15 godzin temu Udostępnij Napisano 15 godzin temu 1 minutę temu, Mitek napisał: Negujesz wartość i dorobek poprzedników? OK. Jesteś jeszcze większym dupkiem niż myślałem. Ale szanuję szaleństwo bo nie każdy czułby się większy Zaruskiego. Będąc nikim czujesz się wielkim - też sztuka, ale jednoosobowa niestety. Nie projektuj swoich problemów na innych. Zaruski był wielką postacią ale nie ma nic wspolnego z tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 6 godzin temu Udostępnij Napisano 6 godzin temu (edytowane) 8 godzin temu, Spiochu napisał: Nie projektuj swoich problemów na innych. Zaruski był wielką postacią ale nie ma nic wspolnego z tematem. No jak? Przecież napisałeś: "Na CKI 8,5/10 pkt za skręt carvingowy, 9,5/10 pkt za przejazd GS. W 2019 a nie w poprzedniej epoce." - czyli jednoznacznie twoje wyniki są wartościowe a wyniki poprzedników z poprzednich epok nie. Ja miałem 3 wynik na CKI w roczniku ale jest to wynik bezwartościowy twoim zdaniem - proste, za to twój jest wartościowy. Nie ma dyskusji. Edytowane 6 godzin temu przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spiochu Napisano 4 godziny temu Udostępnij Napisano 4 godziny temu 1 godzinę temu, Mitek napisał: No jak? Przecież napisałeś: "Na CKI 8,5/10 pkt za skręt carvingowy, 9,5/10 pkt za przejazd GS. W 2019 a nie w poprzedniej epoce." - czyli jednoznacznie twoje wyniki są wartościowe a wyniki poprzedników z poprzednich epok nie. Ja miałem 3 wynik na CKI w roczniku ale jest to wynik bezwartościowy twoim zdaniem - proste, za to twój jest wartościowy. Nie ma dyskusji. Za skret carvingowy miales 0/10 bo go wtedy nie bylo. Jazda na tyczkach jesli byla, to poziom wymagan byl duzo nizszy. W przeciwienstwie do wielu dobrych instruktorow z twoich czasow, nie nabyles tez nowych umiejetnosci w pozniejszym okresie. Temat dotyczy reaktywnosci i trzymania w skrecie na krawedzi. Nie znasz sie, wiec sie nie wypowiadaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 11 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Jasne, ale nie wiem kto czyta? Sporo ludzi uważa, że narta z nadrukiem "FIS" to komórka, i tyle. Ja raczej się na tym nie znam ale potrafię odróżnić dobrą nartę od złej - jak to Jurek pisał - po ugięciu? W każdym razie to widać od razu. Pozdro 12 godzin temu, Mitek napisał: Cześć Nart komórkowych nie ma na testach ogólnodostępnych z założenia. No chyba, że - wzorem niektórych kolegów z sieci - za komórkę uważasz każdą nartę która ma gdzieś napisane WC, RD albo FIS. - to OK. Pozdro To prawda. W tym roku kupowałem narty od eksperta z POL-SKI demo team, pana Jakuba. No i musiałem posypać głowę popiołem. Ale od początku: Mój dobrze jeżdżący kolega kupił w ubiegłym roku w sklepie komórki Rossi FIS Athlete A12 z sezonu 22/23. No zakochaliśmy się wszyscy w tych nartach: trzymanie na krawędzi w każdych warunkach, dynamika, zaufanie do sprzętu, posłuszeństwo na nacisk. Na bramkach ogień, no poziom jazdy mu podskoczył o 1,5punktu. Ja w tym czasie miałem komórki Elan SLX, ale to był inny level! Zauroczony sprzętem, zacząłem poszukiwania takich desek „nie za miliony”. Problemem okazała się dostępność i niemal już się poddałem, aż pewnego pięknego dnia pojawia mi się na tablicy ogłoszenie: Rossi Hero SL z puli WC/EC. Parafrazując klasyka: Niewiele myśląc a jeszcze mniej mogąc, rzucam się do pisania aby je posiąść. Z udawanym profesjonalizmem piszę, że -długo takich szukałem bo kolega takie ma, a dostępność znikoma. Pan mi odpisuje, -że takich napewno kolega nie ma. Na to ja: - wiem co widzę i ma TAKIE SAME! Pan mi grzecznie odpisał, że -polemizować nie będzie ale to jest TOP i nie da się tego kupić w sklepie. Taaaa, jasne, ślepy nie jestem 😛 Narty kupiłem, po czasie uzbroiłem sobie w wiązania Rockerflex SP15 i zaprosiłem kolegę ze swoimi nartami na porównanie…. Szybciutko pisałem do Pana Jakuba, że: ja głupi a on miał rację. Geometria i szata graficzna są takie same, ale już grubość rdzenia, rozkład flexu jest inny. Inne są też dwie literki numeru seryjnego. Podkreślam, ze kumpel ma narty FIS conform 2018 athlete A12, nie jakieś Hero Carbon czy Elite. Pytałem też ile ważył zawodnik który na nich jeździł, bo przestraszyłem się, że z moją wagà piórkową nie wykorzystam ich jak trzeba. Zostałem uspokojony, gdyż waga podobna, ale co najważniejsze poniżej. Tylko kilku czołowych zawodników ma dobierany flex indywidualne „na zamówienie”, reszta dobiera sama z tego co jest przydzielone do puli i tyle. Jednak „komórki” sklepowe a „prawdziwe” się różnią. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) Takie tam mało znaczące opisy markerem parametrów (sztywności )nart😊 Edytowane 3 godziny temu przez Edwin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 13 minut temu, Edwin napisał: Takie tam mało znaczące opisy markerem parametrów narty😊 No i co z tymi napisami? To zwykła klubowa komórka jak 99.9% innych. Atomic po wytworzeniu nart mierzy ich ugięcie i opisuje wartości. Można do tego podejść na dwa sposoby !!! Z jednej strony fajnie bo możemy coś sobie dobrać ale to może także świadczyć o ...................... pokombinujcie sobie sami. p.s. pewnie zaraz się okaże, że są komórki w komórkach w których są komórki sportowe a każda z nich wytwarza po 100 rodzajów nart komórkowych. Edytowane 3 godziny temu przez jurek_h 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 13 minut temu, jurek_h napisał: Z jednej strony fajnie bo możemy coś sobie dobrać ale Fajnie że opisują,ale i tak najlepiej się przejechać czy nam pasuje 😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu 15 minut temu, jurek_h napisał: p.s. pewnie zaraz się okaże, że są komórki w komórkach w których są komórki sportowe a każda z nich wytwarza po 100 rodzajów nart komórkowych. Wcale się nie zdziwię 😁😁😁 nie takie rzeczy na atomy były na tym forum rozdrabniane 🤣🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jurek_h Napisano 3 godziny temu Autor Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) Chyba muszę się jeszcze nauczyć jeździć. Jak do tej pory cokolwiek kupiłem mi pasowało. Wyraźnie jestem za słaby. Edytowane 3 godziny temu przez jurek_h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Edwin Napisano 3 godziny temu Udostępnij Napisano 3 godziny temu (edytowane) 4 minuty temu, jurek_h napisał: Chyba muszę się jeszcze nauczyć jeździć. Jak do tej pory cokolwiek kupiłem mi pasowało. Wyraźnie jestem za słaby. Raczej odwrotnie. Pozdro Ja patrzę ze swojej perspektywy ,bo niewiele ważę,ale zaraz ktoś powie, że to nieistotne... Edytowane 3 godziny temu przez Edwin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu 9 minut temu, Edwin napisał: Raczej odwrotnie. Pozdro Ja patrzę ze swojej perspektywy ,bo niewiele ważę,ale zaraz ktoś powie, że to nieistotne... Cześć Realnie... myślę, że nie jest aż tak istotne. Swego czasu miałem okazję jeździć z chłopakiem, który był również niewielkich rozmiarów - chyba 168 wzrostu i poniżej 70 kg. Gość (my ogarnialiśmy sprzęt dla uczestników) poprosił o najdłuższą GS jaka jest dostępna w Tonale. Był jeden egzemplarz 188 cm. Już po tym jak niósł narty widać było co się święci a jak pojechał... to na dole poprosiłem go żeby jeździł deko wolniej bo chciałem popatrzyć. Były zawodnik nawet w polskich warunkach potrafi jeździć o klasy lepiej niż amator i nie przeszkadza mu żadna narta. Pozdro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herbi Napisano 2 godziny temu Udostępnij Napisano 2 godziny temu (edytowane) Masa masą, ma być siła i moc 😄 To czym naciskamy narty w skręcie, to pęd czyli prędkość i opór śniegu przemnożone przez masę narciarza. Popatrzcie jak sie wichrują narty pod dzieciakiem. O! Mitek mnie ubiegł. Edytowane 2 godziny temu przez herbi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi