Jump to content

prognoza na zimę :(

RyÅ›
 Share

Recommended Posts

• Replies 219
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Nie wiem jak Wy ale ja już się pogodziłem częściowo że święta będą po wodzie:mad: .A z tym że jak dowali śniegu nagle to napeno będą spore kolejki na stokach.W kańcu tyle czakamy już na tą chwile kiedy wyciągniemy narty z szopy i zrelaksujemy się, pomijając stanie w kolejce:)

Proponuję dużo optymizmu !, jak pisałem wcześniej w piatek biorę urlop i jadę w poszukiwaniu naśniezonego stoku. Mam nadzieję że znajdę - tego sobie i Wam wszystkim życzę.

Coś czuje, że Ci się uda znaleźć :) Jesteś z Dębicy, a przy okazji najbliższego tygodnia śnieg mocniej ma padać w Karpatach niż w Sudetach. Czym dalej na południowy-wschód ma być zimniej :)

• 2 weeks later...

Mam nadzieje, że się nie ociepli tak jak zapowiadają :( Jutrzejszej nocy biało może się zrobić nawet na nizinach... :) ale opcja pluchy przy noworocznej odwilży troche martwi.

Ja tez mam taka nadzieje choc im blizej poniedzialku tym bardziej zaczynam w to watpic, mysle ze na kasprowym, i na slowacji w tatrach moze spasc w tym czasie z ok 40cm sniegu w osrodkach ponizej 1100m tak jak wczoraj pisalem na chwile obecna bedzie padal deszcz

jeden z 1-szych postów niniejszego, smutnego wątku

http://media.wp.pl/w...916&wid=8511725 Mam nadzieje że się nie sprawdzi i będzie bardzo zimno i bardzo dużo śniegu :)

O wielkich mrozach, takich jak rok temu, możemy na szczęście zapomnieć. Słupek rtęci po 22 grudnia nie powinien spaść poniżej -10 stopni Celsjusza. Taką temperaturę da się przeżyć. Pierwsze oznaki zimowej aury nadejdą jednak już na początku grudnia. Wtedy zdecydowanie ochłodzi się (...) w grudniu możemy liczyć na wiele pogodnych, choć chłodnych dni. Za to w drugiej połowie miesiąca przewidywane jest lekkie ocieplenie, w przedziale od +5 do +10 stopni. Święta mogą więc okazać się prawie wiosenne... (...) Przez całą zimę śniegu będzie jak na lekarstwo. (...) Zamiast śniegu, będziemy mieli trochę mrozu i słońca pod dostatkiem. Zanim wyciągniemy z szaf grube czapy i kalesony, czeka nas prawdziwa złota polska jesień, z temperaturami powyżej 15 stopni w ciągu dnia. Jeszcze do połowy października słupek rtęci dochodzić będzie w niektóre popołudnia do 20 stopni! wygląda na to, że im się sprawdza :(

Od zachodu zbliża się strefa wyższych chmur i padającego z nich śniegu. Słabo wyrażona w przyziemnym polu ciśnienia zatoka widoczna jest dobrze w polu górnym 500 hPa wxmaps.org/pix/euro1.24hr.png jako część potężnego układu niżowego wędrującego znad Morza Barentsa nad północny Ural. Za tą zatoką rozwinie się jednodniowy klin wyżowy, a potem znów wznowi sie silniejsza cyrkulacja południowo-zachodnia. Przechodzenie nad stabilną warstwą graniczną strefy chmur frontowych powoduje, że opady z tych chmur będą przemieszczać się północne Niemcy nad zachodnią i południową Polską. Przewidywane opady będą nieznaczne – rzędu 1-2 cm śniegu, w górach 4-6 cm, ale warunki na drogach mogą się istotnie pogarszać. Źródło: http://meteo.icm.edu.pl/

Porównajcie sobie prognozę pogody na pogoda.interia.pl i na meteo.icm.edu.pl Co tam prognozę... porównajcie sobie odczyt aktualny - na 28.12.2006 (06:00 - 12:00)... np. dla miejscowości Mszana Dolna. Wg pogoda.interia.pl temperatura minimalna to -1oC a wg wykresów na icm.edu.pl sięga ona około -13oC (chodzi o temp. minimalną). Więc komu wierzyć, skoro nawet odczyt aktualny (nie prognoza) różni się tak znacznie na różnych serwisach

ej no:p co z wami jest!! mialem nadzieje ze przeczytam wiecej optymizmu z rana po dzisiejszych prognozach pogody:D myslalem ze wszyscy sie beda tu ostro podniecac minusowa temperatura w calej polsce i zapowiadanymi opadami sniegu. W aucie od nie wiem jak dawna na termometrze pokazal mi sie wreszcie minusik przed cyferka wskazujaca temperature:D na niebie wisza ciezkie sniegowe chmury i nawet troche popruszylo:D Wiec nie smiem myslec co sie bedzie dzialo dzisiaj w typowo snieznych rejonach polski:D czad i odlot:p

Porównajcie sobie prognozę pogody na pogoda.interia.pl i na meteo.icm.edu.pl Co tam prognozę... porównajcie sobie odczyt aktualny - na 28.12.2006 (06:00 - 12:00)... np. dla miejscowości Mszana Dolna. Wg pogoda.interia.pl temperatura minimalna to -1oC a wg wykresów na icm.edu.pl sięga ona około -13oC (chodzi o temp. minimalną). Więc komu wierzyć, skoro nawet odczyt aktualny (nie prognoza) różni się tak znacznie na różnych serwisach

Jeżeli nie potrafisz czytać wykresów na icm'ie to potem wychodzą u Ciebie takie kwiatki :D

mam pytanko. wie ktos z was kiedy rusza wyciag na harendzie?? jakos niedaleko mieszkam ale nic niewiem. moze juz ruszyl a ja nic niewiem;/ a tak wogole jaka macie pogoda na przyszle dni??

jak tam dzwonilem to mowili ze okolo 10 stycznia ruszaja...a prognoza na nastepny w Zakopcu to opady sniegu...