Jump to content

Wiązania - regulacja pod długość buta

Recommended Posts

Wiatm,

w wiązaniach FISCHER FS 10 znajduje się z tyłu taki metalowy element pozwalający na zwolnienie wiązania i na jego przesunięcie, zastanawia mnie ta widoczna na nim skala, zakładam że ma związek z długością lub pozycją buta. Jak to ustawić? Na co ma wpływ? Pozdrawiam

20240207_200109.jpg

20240207_200544.jpg

20240207_200555.jpg

12 minut temu, Rezystors napisał:

Wiatm,

w wiązaniach FISCHER FS 10 znajduje się z tyłu taki metalowy element pozwalający na zwolnienie wiązania i na jego przesunięcie, zastanawia mnie ta widoczna na nim skala, zakładam że ma związek z długością lub pozycją buta. Jak to ustawić? Na co ma wpływ? Pozdrawiam

20240207_200109.jpg

20240207_200544.jpg

20240207_200555.jpg

zanieś razem z butami do warsztatu

• Like 1

Ta zapadka / dzwignia która zwalnia przesuwanie całego elementu służy do regulacji wiązania pod długość buta , natomiast pokazana na zdjęciu skala służy do regulacji siły wypięcia zależnej od umiejętności i wagi narciarza i jest ustawiana za pomocą śruby ukrytej w wiązaniu .

3 minuty temu, Iven napisał:

Ta zapadka / dzwignia która zwalnia przesuwanie całego elementu służy do regulacji wiązania pod długość buta , natomiast pokazana na zdjęciu skala służy do regulacji siły wypięcia zależnej od umiejętności i wagi narciarza i jest ustawiana za pomocą śruby ukrytej w wiązaniu .

Nie. Środek ciężkości, zgranie z butem itd...

Pozdro

Jeżeli się nie mylę i z tego co zaobserwowałem, po zwolnieniu, podniesieniu go góry "skali" faktycznie możną skokowo, w pewnym  zakresie,  przesuwać tylną część wiązania. Po odkręceniu środkowej śruby wyciągnąć wiązanie z szyn.